icon

První menstruace. Jakou poté máte zkušenost s růstem dítěte?

izz76
27. říj 2025

Hezky den, muzete se prosím podělit o vaše zkušenosti s růstem do výšky po nástupu menstruace? Moje dcera měla ted prvni menstruaci,tedy jen velmi slabé špinění které se objevilo dva dny. Je ji 11 a dva měsíce, měří 145 cm. Mam obavy aby nezůstala moc malinká. Myslíte, ze jeste vyroste aspon 5-10 cm?

Strana
z2
kristyn86
29. říj 2025
@tyname

@izz76 Bohužel ne, z nejvyšší ve třídě jsem se pak pomalu propadla mezi menší, ale dle komentářů výše to není pravidlo. A měla jsem zlatou kolegyni, měla 148 cm a zvykla si a fungovala v pohodě.

@tyname Ja mam 152 cm a taky ziju,ale obcas nejake limity pocituji. Trochu me desi predstava,az se ve stari zacnu zmensovat 🙈

radulka57
11. lis 2025

Zrovna řeším to samé, a děsím se, dcera dostala první ms, bude ji v lednu 12 a měří 145cm, já měřím 157cm, nečekala jsem že by vyrostla víc ne já, ale doufám, že alespon jako já. MS byla slabá, špinení 3 dny na intimku, od té doby zatím nic. Nejsi v tom sama! Snad nam holčičky vyrostou alespon 10cm.

lutu11
12. lis 2025

@izz76 po MS max 10 cm.

ninive211
12. lis 2025
@lencaa11

@izz76 proč by nevyrostla Ms nemá nic společného to je věc hormonální její tělo už dospělo...taky se jí to může objevit nepravidelně ...klidně atd...

@lencaa11 Není úplně pravda, kolegyně na ZŠ vždy patřila mezi nejvyšší holky ve třidě (a to byla červnová bez odkladu, jedna z těch nejmladších), pak už v 10 letech dostala MS a dorostla "jen" do 158 cm. Růst se minimálně zpomalí po nástupu MS. Já ji dostala ve 13 a už jsem nevyrostla taky ani o cm.

izz76
autor
12. lis 2025
@radulka57

Zrovna řeším to samé, a děsím se, dcera dostala první ms, bude ji v lednu 12 a měří 145cm, já měřím 157cm, nečekala jsem že by vyrostla víc ne já, ale doufám, že alespon jako já. MS byla slabá, špinení 3 dny na intimku, od té doby zatím nic. Nejsi v tom sama! Snad nam holčičky vyrostou alespon 10cm.

@radulka57 To jsme na tom úplně stejně. Ptala jsem se i dětské doktorky a ta neviděla žádný problém. Pry to je takhle normální, ze dcera nema byt po kom vysoká a ze urcite neco jeste vyroste.

izz76
autor
12. lis 2025
@ninive211

@lencaa11 Není úplně pravda, kolegyně na ZŠ vždy patřila mezi nejvyšší holky ve třidě (a to byla červnová bez odkladu, jedna z těch nejmladších), pak už v 10 letech dostala MS a dorostla "jen" do 158 cm. Růst se minimálně zpomalí po nástupu MS. Já ji dostala ve 13 a už jsem nevyrostla taky ani o cm.

@ninive211 Ja mam se sebou a se strasi dcerou podobnou zkusenost, po ms jsem vyrostla asi 3 cm. Dcera nic, ale dostala menstruaci az v 15 a měřila 165. Proto to ted resim..

misulka84
12. lis 2025
@lencaa11

@izz76 proč by nevyrostla Ms nemá nic společného to je věc hormonální její tělo už dospělo...taky se jí to může objevit nepravidelně ...klidně atd...

@lencaa11 není pravda, dětská říkala že to vliv má, a scera už taky moc nevytahuje, dostala ms brzo, bohužel

marketa11112
12. lis 2025
@izz76

@tyname Co jí zbylo, člověk si zvykne kdyz musí ..

Slyšela jsem to mnohokrát. A u mě to opravdu platilo. Již jsem pak nerostla. Já bych to s lékařkou řešila.

izz76
autor
13. lis 2025
@marketa11112

Slyšela jsem to mnohokrát. A u mě to opravdu platilo. Již jsem pak nerostla. Já bych to s lékařkou řešila.

@marketa11112 Uz jsem to řešila, dětská doktorka nevidí problem, prý je 11 let je normalni věk na menstruaci. Ohledně výšky mi rekla, co by jste chtěla,se podívejte na sebe, nema byt po kom velka. To vim, nečekám ze bude merit 175,ale mam obavy by vyrostla aspoň těch 10 cm. Zkusím se zeptat jeste gynekologa..

misulka84
13. lis 2025
@izz76

@marketa11112 Uz jsem to řešila, dětská doktorka nevidí problem, prý je 11 let je normalni věk na menstruaci. Ohledně výšky mi rekla, co by jste chtěla,se podívejte na sebe, nema byt po kom velka. To vim, nečekám ze bude merit 175,ale mam obavy by vyrostla aspoň těch 10 cm. Zkusím se zeptat jeste gynekologa..

@izz76 11 a níž není normální věk pro MS, to ať se Mudr.tedy nezlobí. Poraď se na dyndě nebo na endokrinologii, kvůli hladině hormonů

marketa11112
13. lis 2025
@izz76

@izz76 Opravdu bych to ještě řešila. Beru to tak, že je škoda, pokud je nějaká možnost, aby ještě trošku povyrostla, nechat to být.
Já sama mám 158 cm a ani to není úplná výhra. Pár cenťáků navíc bych brala. Sice mě to nijak nelimituje, sportovala jsem apod. , ale být vyšší je určitě v mnoha věcech výhodnější.

izz76
autor
13. lis 2025
@marketa11112

@izz76 Opravdu bych to ještě řešila. Beru to tak, že je škoda, pokud je nějaká možnost, aby ještě trošku povyrostla, nechat to být.
Já sama mám 158 cm a ani to není úplná výhra. Pár cenťáků navíc bych brala. Sice mě to nijak nelimituje, sportovala jsem apod. , ale být vyšší je určitě v mnoha věcech výhodnější.

@marketa11112 Ano řešit to budu, jestli tedy vůbec je nějaká možnost.. U dcery ve třídě, je v 6, ma už asi 6-7 holek menstruaci,ale všechny jsou o něco vyšší než dcera a možná i o nějaký ten měsíc strasi, protoze ona je srpnová.

lp183
17. lis 2025

Trochu zkušenosti z opačné strany…Já po začátku menstruace vyrostla o 1cm (a jsem rada, mám 184cm), dostala jsem ji až v 15 letech. Rodiče podobně vysoké kamarádky cpali do dcery hormony na uspíšení první menstruace. Bylo to ale před 40lety…a výsledek? Růst se ji zastavil, ale zjistili ji nedovyvinuté klouby a celoživotní problémy s menstruací, tím pádem i otěhotněním. Když jsem přerostla moji mámu (173 cm, ve své době jedna z nejvyšších), uvažovala o nasazení hormonů i pro mě. Jsem vděčná za to, že ji to pediatrička nedoporučila. Mam sice určitá omezení kvůli vysoké výšce, ale s tímto se dá žít. Myslím si, ze by byl pro mě daleko těžší život s umělým narušením hormonální hladiny v tak citlivém věku.

knuffel
17. lis 2025

@izz76 Já teda po přečtení celé diskuze nabyla dojmu, že to hrotíš. Dcera bude malá, smiř se s tím, klidně konzultuj všude možně, ale opravdu dobře si rozmysli, jestli bys chtěla dceru cpát nějakými hormony, mně to smysl nedává, i kdybych se měla smířit s tím, že dcera bude hodně malá. Pediatra má pravdu, když nejste vysocí, po kom má být?
Já mám opačný problém a doufám v zastavení růstu po první MS, dcera má 150 cm, 40 nohu v 8 letech. A co? Třeba se to zastaví. Nebo ne a bude vysoká.

izz76
autor
19. lis 2025
@knuffel

@izz76 Já teda po přečtení celé diskuze nabyla dojmu, že to hrotíš. Dcera bude malá, smiř se s tím, klidně konzultuj všude možně, ale opravdu dobře si rozmysli, jestli bys chtěla dceru cpát nějakými hormony, mně to smysl nedává, i kdybych se měla smířit s tím, že dcera bude hodně malá. Pediatra má pravdu, když nejste vysocí, po kom má být?
Já mám opačný problém a doufám v zastavení růstu po první MS, dcera má 150 cm, 40 nohu v 8 letech. A co? Třeba se to zastaví. Nebo ne a bude vysoká.

@knuffel Dekuji za názor, každý úhel pohledu je pro mě důležitý, proto se tu ptám. 😊

knuffel
19. lis 2025
@izz76

@knuffel Dekuji za názor, každý úhel pohledu je pro mě důležitý, proto se tu ptám. 😊

@izz76 To je dobře, že to bereš takhle, bála jsem se, že ten můj příspěvek vyzní moc agresivně, to bych nechtěla. Víš, já jsem opravdu raději pro, aby se to nechalo na té přírodě. 🙂 A co je malé, to je milé. 👍

Strana
z2