Psychomotorický vývoj - dítě 1 rok. Máte podobnou zkušenost?

27. dub 2023

Ahojky, mám ročního syna. Od 4 měsíců dochazime na fyzio sle více méně to k ničemu moc není. Past koniky začal ve 4 měsících, pretaceni na bricho, až na půl roce. Teď je mu rok a už se od cca 10 měsíců jen plazi. Na 4 si vyskoci, jde do šikmého sedu a teď nově si ze šikmého sedu sedne i do přímého sedu ale většinou má spis kulatá zadá, i když se někdy snaží je mít rovne. Na neurologii nás poslala doktorka prave až teď na roce a bylo nám řečeno, ze má lehkou hypotonii. Jsem z toho nešťastná, bojim se, aby neměl doživotní problémy. Mate s tím někdo zkušenost? Vy co mate stejnou diagnózu u dítěte, kdy začalo lézt a chodit? Jsk poradně podpořit lezení? Děláme vše možné i nemožné a proste se mu nechce. Taky se dost pronese, je dlouhy a těžký a já už nemůžu 🙈. Dekuji

sorboni30
27. dub 2023

Vojtovka hodně dětem pomáhá s tím, že v pozdějším věku dítěte není vůbec poznat co se s miminkem dělo..Je důležité aby teď cvičil s fyzio. Ono se to nemusí ukázat hned po týdnu..ale až s odstupem měsíce. Určitě to ale pomáhá. Pomaličku po krůčcích se bude zlepšovat. Některé děti jsou pomalejší, jiné rychle vše zvládnou a i brzo chodí. Není třeba se stresovat. Pokud je v péči lékařů, bude to v pořádku. Držím palce a přeji hodně sil. S miminkama je to náročné, ale stojí to za to ♥️

autor
27. dub 2023

@sorboni30 dobrý den, my prave vojtovku nemáme. Jen nějakým par lehkých cviků. Cvicime lehce prave od těch 4 měsíců ale všechno se to hrozné táhne, nechce vůbec nic dělat. Když po něm něco chceme začne se šílené vztekat a brecet 🙈. Na neurologii máme kontrolu za 4-5 měsíců a udělalo by se nějaké vyšetření kdyby neudělal žádný pokrok.

autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
laxesis
27. dub 2023

Syn cvičil vojtovku od malinka cca do roka a půl 4x denně🙂 rozchodil se přesně v roce a půl stylem, že jsme kolem něj další dva měsíce stáli a modlili se, aby sebou nějak blbě nefláknul. Teprve pak seděl normálně. A je to tak prý správně, přímý sed je zakončení správného vývoje nám tehdy bylo řečeno. Teď je sportovec tělem i duší. Držím palce, ať se to brzy pohne i u vás!!

autor
27. dub 2023

@laxesis moc dekujeme. My prave vojtovku nemáme, jen nějaké lehčí cviky. Ale nechce se mu skoro nic, neví jak používat nohy.

sorboni30
27. dub 2023

Tak v tom případě bych se zeptala fyzio zda by bylo možné zkusit Vojtovku? Tam jsou ty výsledky viditelné brzy.. některé miminka u toho sice pláčou, ale některé jako třeba dcera byla úplně v klidu a smala se když jsem s ní doma cvičila. Cvičili jsme ale jen měsíc. Vše se pak spravilo a začala drabat sama

autor
27. dub 2023

@sorboni30 určitě se na to zeptám, moc dekuji 😊

laxesis
27. dub 2023

Pokud chodíte na fyzio a máte to lékaři podchyceno, nebála bych se❤ ještě je čas, některé věci se nedají uspěchat. Ale naprosto chápu, my byli tehdy taky na nervy, že okolo máme samé děti, co už v roce lítají po bytě a u nás nic. Pokud jsi z toho nervózní, zkuste nezávislý posudek od jiné fyzio👍 pokud vám postup potvrdí, tak je to ideální stav🙂 u nás byla vojtovka indikována právě kvůli pomalejšímu pohybovému vývoji a oslabenému svalstvu + velké diastaze. Rozhýbalo ho to viditelně už do měsíce, začal pak dělat pohyby správně, točit se...ale je to náročné. Zatímco ostatní chodili po výletech, řešili kafíčka a byli furt někde, my trávili čas na fyzio a doma na stole už od malinka:D Naštěstí nám u toho brzy přestal plakat a nakonec se to zvládlo. Ale pokud není třeba vojtit a chce to jen lehké cvičení a čas, tak to taky není špatně, určitě se za chvilku někam hýbne🙂 podle toho co píšeš mi nepříjde nijak strašlivě pozadu. Má ještě opravdu čas.

squezy
27. dub 2023

Určitě na fyzio. Ideálně se objednej k soukromé fyzio a vojtete. Az začne lézt, bude sam posilovat svaly a s vojtovkou se může skončit. A důležitá věc - tady nejde o to, že by byl klucik lenivy, potřebuje posílit svalstvo, aby mu to šlo. A to se posili podle me jen vojtovkou. Vážně jsou tam výsledky rychle, ale posilovat byste měli až do te doby, než začne lézt. Ja byt tebou se objednám k soukromé fyzio, objedná tě brzy, ukáže cviky a můžete cvičit. A vem s sebou i chlapa, at někdy cvičí i on, jestli je kloucek uz velky a silny, bude se s tebou prat a treba brečet u toho, ale to je normální. Prostě mu to nemusí být příjemné. Ale určitě neblazni, že bude mit trvale následky, nebude, pokud jde o slabou hypotonii.

katule1990
27. dub 2023

Nas syn se zacal plazit v 9 mesicich, lezt ve 13 mesicich, poprve si sedl v 15 mesicich a chodit zacal tesne po 18. mesici. Doktorka rikala, ze to vse dozene, jen na prohlidce v roce a pul nas chtela poslat na rehabilitace, ze zacal chodit takto pozde. Tam se doktor smal, ze je vubec nepotrebuje, ze je uplne v poradku. Ted jsou mu dva a pul a zadne nasledky nema. Lita jako drak, davno pres den vubec nespi, je jak motorova mys. Dulezite je, ze dite danou vec dela spravne, symetricky a idealne ve spravnem poradi - plazeni, lezeni, sed, chuze. Taky jsem se ho snazila vsemozne motivovat k lezeni, ale nic nepomahalo, zacal proste lezt, az na to mel spravne posilene svaly. Taky ted nema zadne problemy jako povolene brisko, vbocene kotniky, sed do W atd. Sice mu to trvalo, hypotonie tam urcite byla, ale posilil vse tak, jak ma byt 🙂.

autor
28. dub 2023

@laxesis moc dekuji za podporu 😊😊

autor
28. dub 2023

@squezy my prave chodíme k soukromé fyzio a cvicime jen lehké cviky. A přítel s námi chodíte na každé cvičení 😊