Opožděný vývoj, hypotonie, má šanci být normální?

i_vet2
21. črc 2023

Holky mám hrozne strachy teď.. chci se zeptat na zkušenosti vás maminek, které měli deti s opožděným PMV a lehkou hypotonii. Od asi 10 měsíců plazila, pak šikmý sed, asi v 11,5 si sedla, klek, ted bude mít 13 měsíců zacala lozit po 4, nestoupa.. jde mi o to, ze u fyzio jsem nikdy neměla pocit ze by bylo něco moc špatne, porad mluvila jen opozdena a já si říkala jo to dozene a v pohodě , cvičili jsme nehrotila sem.. pak sem se ptala na tu hypotonii a ona mi říká no samozřejmě ze ji ma, už mate být u neurologa, řešit to dřív .. tak sakra co já jsem nás sice objednala na neurologii ještě před měsícem ale termín máme sz v září .. ale proč neřekla něco dřív ze muže být špatne mentálně , a ted je mi z toho na nic.. ona teda nejen ze je opozdena ve vývoji ale nedává si nic do úst , neumí kousat i když zkouším.. a to je prej veliký problém ze si nic nevkláda a zase se řeší retardace a nevím co ještě .. jsem úplně v háji.. objednala sem logopedii ale za několik měsíců.. neuro taky za dlouho . Holky prosím o zprávy těch které jste podobného zažili a jak jsou na tom vase deti,?
Budu vděčná za každý pohled. Dekuju

rnika
21. črc 2023

Pohybove na tom byl syn podobne. Stoupat zacal v 18m a chodit az ve 2letech. Ma VD, PAS...mel hypotonii koncetin. Ted pujde do 3tridy bezne ZS, ale ma asistentku, uplne sam by to nezvladl.

uzivatelkapetra
21. črc 2023

Můj syn začal chodit v 21m a nic mu není, ale on se projevuje jako velký pohodář, prostě kam by šel že....
Jestli je i tvoje dítko takové, třeba jen nespěchá.
A problém s kousky jídla měl taky dlouho.
Ale problém s komunikací oko-ruka nevím.
Ty osobně máš pocit, že je malá ok? Nebo tam něco podle tebe může být? Intuice bývá dobrá. Samozřejmě za kontrolu u odborníků to ale stojí.

lv
21. črc 2023

Hypotonicka jsem ja, dcera po mne. Pohyb/sport neni nic svetoborneho. Na neurologii sledovana nebyla, cvičila jsem s ni vojtovku 2 mesice. Nema nic moc drzeni těla. Stala v 10m, sedela ve 13m, samostatná chuze 16m. Neplaš, cvič, neuro v září není nic špatného.

merope
21. črc 2023

Pozor - hypotonie a opožděný PMV nemusí mít vůbec nic společného s intelektem. Kamarádka má syna, co podle všech doktorů (tuším i neurologů) tak vysoká hypotonie, že doporučovali ho nechat rovnou v ústavu, prý nikdy nebude chodit, nic... no, je pravdou, že má PEG a nejspíše nikdy nebude jíst "pusou", ale intelekt má nadprůměrný. A ta chůze už v nějaké formě (3 roky) taky je, ač teda vozík bude mít asi vždy.

Mnoho lidí má pocit, že kdo je na vozíku, ten je neinteligentní - i lidi na vozíku můžou mít IQ 160.

Ano, pokud bude mít tak velké motorické problémy, že bude potřebovat asistenta, tak bude mít asistenta, ale neznamená to, že by nemohla chodit do normální ZŠ.

Ale pokud ve 13 měsících leze, tak to nejspíše ani nebude váš případ.

koalka11
21. črc 2023

Dceři diagnostikovali hypotonii v 9 měsících. Tou dobou se jen plazila. Doktorka nás poslala na fyzio a na neuro. Na neurologii potvrdil ze je to hypotonie ale nikam dal nás neposilal, v podstatě mi řekl ze jsou děti co chodí až ve dvou letech a ze proste uvidíme jak se bude vyvíjet dal. V roce začala lézt, sedla si až asi ve 14 měsících. Nohy začala používat až v roce a půl, ze se stavěla u nábytku a začala obcházet. Ve 22 měsících začala sama chodit. To období nejistoty bylo šílené, naprosto rozumím tomu, jak se asi cítíte. Dneska je dceři 4,5roku. Ve 2,5letech nastoupila do detske skupiny, ve 3,5letech do státní školky a vše naprosto bez problému zvládla. Jedine v čem trosku zaostává je řec (komolí slova, dochazime na logo a prý to souvisí s hypotonii ale není to nic vážného) a trosku pohyb v tom smyslu, ze je opatrná, neleze na vysoké prolezacky apod. V podstatě kdo ji nezná tak ani podle mě nepozná ze měla někdy problém s vývojem. Mentálně mi přijde naprosto v pořádku 🙂

katule1990
21. črc 2023

Syn byl hypotonicky urcite, plazit se zacal v 9m, stoupat kolem roku, lozit v 11 mesicich, poprve si sednul v 15m a prvni krucky v 18 m. Doktorka nas nikam neposlala, ze se narodil velmi hubeny (2 kg), ze to dozene. V roce a pul nas teda poslala na rehabilitace, ze dela teprve prvni krucky, strasila svalovym postizenim, nicmene krevni testy v poradku a rehabilitacni doktor rekl, ze je syn uplne v poradku, jen proste zacal chodit pozdeji a rehabilitace ani nenapsal, ze nejsou treba. Ted jsou mu 2,5 a je uplne v poradku, beha, nikdo by to na nem nepoznal, mluvi hezky. U nas slo tedy jen o ten opozdeni motoricky vyvoj, mentalne pozadu nebyl.

janule0123
21. črc 2023

@i_vet2 malá v 5mesiicch nedrzela hlavičku, ze prý hypotonie a není na co čekat … cvicili jsme vojtovku tak jak jsme měli, brala jsem to zodpovědné, některý cviky musel měnit, protože nereagovala … s jídlem problém … jak nebylo do hladka davila se a nechtěla jist .. takže s pevnější stravou jsme začali o dost později .. dětský křupky asi v roce až… myslela ze ji chci otrávit když ji je dávám 😂 cvicili jsme půl roku…pak to tam seplo a běželo to celkem rychle … ale fyzio bylo vidět, ze už taky nervózní … obecně má všechno později … začala mluvit až po třetím roce, do nedávná nerizena střela … trvalo než začala střídat nohy na odrazedle a dalo to kupu práce … když bezi je celá taková rozevlátá .. a vypadá to ze kazdou chvíli spadne … logopedka zhodnotila ze něco má pozadu některý oblasti, některý zas dost dopredu… dala tipy co trenovat … možná tam bude něco ohledně řeči, ale ze to se uvidi až časem .., když se koukám na kamosky dceru, tak je nase “pozadu” ale beru, ze se ty rozdíly srovnaji časem …

jittuli
22. črc 2023

@i_vet2 a do pusy nedávala nikdy nebo dávala a už přestala? A jak se projevuje jinak? Bere věci do ruky?Žvatlá? Zajímá se o okolí? Směje se? Staví kostky na sebe? Umí dát věc na místo? Otáčí stranky knížky? Na mentální opoždění se nedá usuzovat jen z hypotonie a že nedáva věci do pusy. Kdyžtak napište sz.