Neleze, nesedí, jenom se plazí a stojí. Jak jste řešili?

ivnel83
16. zář 2023

Naše malá (11 měsíců) má lehkou osovou hypotonii. Je vidět že má slabé svaly, plazí se už 2 měsíce, nesedí, neleze, ale už stojí s oporou.Do lezení se jí vůbec nechce, už jsem zkoušela snad všechno. Všude čtu, jak je lezení důležité. Je tu někdo taky, co má nebo měl stejný problém?! Řešili jste to nějak? Na fyzio nám řekla, že už nemá cenu cvičit Vojtovku, že bych jí už neudržela. Děkuji 😊

lv
16. zář 2023

Co bobath cvičení, zkus kouknout jestli u vás někdo nedělá.. Motivuj, začne, má ještě čas

zet83
16. zář 2023

Dcera vynechala lezeni. Jeste ani nesedela, ale chodila. Uz bych to nedopustila. Cel prvni stupen ZS rehabilitace u fyzio. Spatne pokládání nohy. Bolest kolen, hlavy atd atd... projevilo se to az kolem 5.roku.

merope
16. zář 2023

Syn začal obcházet nábytek asi 14 dní poté, co začal lézt. Kdy stál s oporou, netuším, ale tipuji, že to bylo dřív, než začal lézt. Rozhodně jakkoli nestimulovat tu chůzi, zkusit stimulovat lezení. Ale rozhodně bych se poptala po jakékoli fyzio / stimulaci těch svalů.

gbp
17. zář 2023

@ivnel83 nase ano. plazila se 4 mesice, uz taky stala a obchazela. fyzio nam nakonec doporucila, at se na ni podiva pan doktor Popper. a ten nasel zablokovany krk na jedne strane. odblokoval a za 14 dnu zacala lezt. chvilku pred prvnima narozkama.

cilkat
17. zář 2023

Syn byl hypotonický. Byl dost dlouho pod kontrolou fyzioterapeuta, ale reálně jsme prakticky necvičili (cvičili jsme chvilku něco na podporu šikmého sedu), jen hlídal. V deseti měsících se plazil, ale byl schopný se splazit/vyplazit několik schodů a zároveň si začal stoupat, ale ne obcházet. Na začátku jedenáctého měsíce (v září, když se začala zem ochlazovat) se zvedl na čtyři, během zimy pak vymakal systém, kdy "chodil" ve vysokém kleku, aby nemusel ručičkama na studenou zem . (kdy začal obcházet nevím, ale bylo to hodně dlouho po tom, co si stoupl). V 18 m začal "z ničeho nic" chodit. ... sedět sám bez opory až někdy ve dvou letech a i tou dobou výrazně preferoval klek/sedne patách proti sedu. Fyzio konstatovala, že "běžný to není, ale nevidí problém".
Hadrová panenka je stále, ale problém v pohybu v sedmi letech nemá.

ivnel83
autor
17. zář 2023

@zet83 nohy ji mám srovnávat. To mi akorát fyzio poradila

ivnel83
autor
17. zář 2023

@cilkat no já ji zkouším dávat na čtyři, ale to je neskutečný řev, jakobych ji mučila.. Nic ani překážky nepomáhají. Na 4 se jí vůbec nechce. Zato leze jako profesionál

cilkat
17. zář 2023

@ivnel83 A zvládá třeba ty schody? Nebo přeléz ti přes nohu? Přes stočený koberec?
Syn na sebe byl prostě strašně opatrný - dokud si nebyl v té vyšší poloze jistý, tak ji nepoužíval (Má to i své výhody: maminky torpéd, které se v roce rozběhnou bez ohledu na to, že neumí zastavit ani rozhlédnout, takže při nejmenším vyrušení seknou hlavou o roh stolu, by mohly vyprávět).. Prostě pokud si nebyl jistý, že to bříško udrží ve vzduchu, tak ho v něm nedržel - ale když měl překážku, která "přiblížila podložku" k bříšku, tak to zvládal (a to na tý podložce kolikrát vůbec neležel - šlo mu o ten pocit, že když mu to ujede, tak je to blízko a lehne si, aniž by si rozbil čumák). Podopbně chodit později začínal na měkké matraci (posteli, nebo měl matraci na zemi) - fyzioterapeutka mi neustále vykládala, že to přece není možné, že je to mnohem náročnější... Jenže syn věděl, ža když tam spadne, tak to nebolí. Takže natrénova na té měkké, nestabilní podložce a na pevné podlaze si to troufnul až ve chvíli, kdy si valstěn byl jistý, že to umí. Dřív ne - řev a panika.
Zkuste promyslet, jestli prostě není dcera jen opatrná. Jestli se prostě nebojí.
Co mi přišlo jako doclea hezký nácvik: nemáte doma overball? Zkuste ho nafouknout do kulata a dítě prostě nechat zhora na něj lehnout a jen ho houpat - vlastně je tím v té pozici na čtyřech a zároveň si může posilovat svaly.

ivnel83
autor
17. zář 2023

@cilkat preleze přes všechno, přítel 🙈noha, polštář všechno, ale na čtyři ani náhodou. Jakmile ji na čtyři dám, tak strašný řev 🤦‍♀️

cilkat
17. zář 2023

@ivnel83 Pak si fakt myslí, že je to to samé, co dělal můj syn - prostě se bojí. Představte si to si jako když vy máte přejít po kládě nad roklí... co budete dělat, když vás někdo na tu kládu najednou donutí vlézt? Pravděpodobně taky hlasitě protestovat a panikařit, no. Ona se nejspíš cítí podobně. Prostě udělejte doma překážkovou dráhu (alias nechte na podlaze "bordel"), nechte jí přelejzat. držte jí na kobercích, ať jí to neklouže a až bude připravená, tak se na ty čtyři zvedne. A pravděpodobně na nich docela dlouho zůstane, než si troufne chodit v prostoru - stoupat a obcházet klidně mezi tím může.

ivnel83
autor
17. zář 2023

@cilkat děkuji. Já to zkusím. Za chvíli bude mít rok a my ji budeme právě pořizovat ty pěnové bloky na lezení. Tak snad ji to pomůže a bude se jí to líbit. 😊

urtica
17. zář 2023

Ano, měl to syn, platil se dokonce Půl roku. Příčinou byl kiss syndrom, po odblokování krční páteře začal lézt cca za dva týdny.

urtica
17. zář 2023

@gbp přesně, jak přes kopírák. Taky jsme byli u Poppera.

87pavlina
17. zář 2023

Malý bude 11 měsíců a zatím jen leze (už 2 měsíce). Taky si říkám, jestli není něco špatně. Přes překážky leze, na 4 se postaví a pohupuje se, ale neleze. Za měsíc jdeme na roční prohlídku, tak doufám, že do tý doby bude nějaká změna.

urtica
17. zář 2023

@87pavlina Jestli se staví na 4, tak je to podle mě jen otázka času...

squezy
17. zář 2023

@ivnel83 na vojtovku není určitě ještě pozdě, my cvičili i s 13 mesicnimi dvojcaty, dokud nezacli lézt, tak se furt vojtilo. A navic holčička nemá třeba ani tolik kg, co meli kluci, byt se narodili o měsíc dříve. Vojtovkou ji na par dni potrapis a rozleze se. Pak se prestava vojtit, protože lezenim posiluje všechny svaly. A ke stani a chození ji vůbec nemotivuj. At leze co nejdéle to půjde.

ivnel83
autor
17. zář 2023

@squezy váží už teď 10 kg. A v 6 měsících jsem Vojtovku vzdala.Neslo už ji udržet pořádně

katule1990
17. zář 2023

@ivnel83 U nas to bylo podobne, plazil se od 9m, stavet se zacal nejak pred prvnim rokem. Nedarilo se mi nijak ho donutit lezt, zkousela jsem snad vse, az jednoho dne zacal sam od sebe, az na to byl pripraveny. To mu bylo 13m. Poprve si sam sedl az v 15m (zato ukazkove pres bok, zadne sezeni do W), chodit zacal v 18m. Hypotonii mel urcite taky, ale nikde jsme nebyli, doktorka rikala, ze vse dozene, dulezite je, ze dela vse symetricky a ve spravnem poradi. Uz jsem z toho mela taky strach, ze snad nebude lezt vubec a nakonec lezl 5 mesicu (a ja pak mela strach, ze snad nebude chodit 😅). Ted mu budou tri a lita jak das.

squezy
18. zář 2023

@ivnel83 to je vymluva! V 6 mesicich si ji určitě musela ještě udržet. Nebo musí na fyzio chodit chlap. Me to na fyzio říkala často, at přijde chlap a naučí se to, abychom se byli schopni vystridat. A hlavně, stačí ji par dni vojtit a ona se ti rozleze. Aby to rychle bylo, by za to ta vojtovka stala, ne? A dale doporucuju hipoterapii, cvičení na koni. Mrkni, jestli nemate neco v okolí, je to také super na zpevnění, i kdyby to melo byt 1-2 týdne.

urtica
18. zář 2023

Jen dodávám, že pokud by byla příčinou blokáda krční páteře, tak Vojtovka celou věc ještě zhorší. Nejprve je potřeba zjistit příčinu.