Silný reflux - máte zkušenost?

janakailana
19. črc 2016

Zdravím, vím, že tady je takových to témat hodně, ale než bych se dohledala...PROSÍM O POMOC!. Můj syn 1. měsíc má podle všeho silný reflux...začalo to minulý týden, trošku ublinkával, přes víkend více, poslendí dva dny obloukovitě, byla jsem dnes za zastupujícím lékařem mé lékařky. Doporučil NUTRITO na zahuštění před kojením, dávala jsem 3x, z toho dvakrát zvracel u jednoho kojení normálně, u druhého nic a u třetího obloukovitě. Doktor říkal, že pokud bude malý přibírat a nebude zvracet obloukovitě nemusím se obávat, bohužel obavy jsou namístě mám strach aby nebyl dehydrovaný, proto se chystám do nemocnice, mohla by jste mi některá z vás pomoc, co mě čeká v nemocnici + co si sebou vzít...Určitě mě co nejdříve pošlou na vyšetření, jak se pak dále postupuje aby malý něco do sebe dostal a zůstalo to v něm. Za každou zkušenost děkuji, Jsem bezradná!

keikus
19. črc 2016

Ahoj, dcerka mela silny reflux taky vse litalo ven, pomohl nutrilon ar pro expert pri ublinkavani, za me 1 s hvezdickou bylo po problemech

janakailana
autor
19. črc 2016

Chapu to tak ze jste z kojeni prrsla na Nutrilon AR a ten vam pomohl?

dasa888
19. črc 2016

Taky máme zkušenosti....zkus kojit v poloze savce, dávat častěji odkrknout, vykládat když lezi...vyblinka toho hodně? Vylej lžíci vody na podlahu abys mela představu kolik toho je...mne se zdálo ze mala vyzvraci vse a ve finále toho moc nebylo a někdy házela dost slušný šavle...pokud přibírá není nutne resit přejde časem samo...hlidej pocurane plenky a hlavně bud v klidu. 😉

pecora
19. črc 2016

I u nas zabralo az umele mleko. Zkouseli jsme Nurilon AR a po tom se nemohl vykakat tak jsme pak presli na HIPP AR a vse se srovnalo. Taky hodne pomahalo nosit ve vzprimene poloze

janakailana
autor
19. črc 2016

No mam pocit ze tak 2 lzice urcite, savli obcas hodi, jsem z toho fakt vydesena...jestki pribira zjistim treba zitra, jde mi hlavne o to jestli nebude dehydrovany

dasa888
19. črc 2016

@janakailana musí curat 🙂 počítej plenky šest plen denne je základ...pokud ti nevadí poblindeny oblečení tak není důvod přecházet na UM.😉 koj na pozadani a uvidíš ze bude dobře...;)

lumixii
19. črc 2016

Taky jsme měli silný reflux, malá blinkala úplný gejzíry. Teklo jí to z nosíčku, pusinky, prostě šílený. Bezesné noci byli u nás pravidlem. Nebylo možné ji vůbec položit a to ani do podložené postýlky či košíku. Dr. doporučila taky Nutrito, zlepšení téměř žádný. Taky říkala, hlavně hlídat aby dost čůrala. Zlepšilo se to až když jsme přešli na UM Nutrilon. Neříkám, že teď už neblinká, ale rozhodně to není po každém kojení. Chce to vydržet, časem se to zlepší, uvidíš.

janakailana
autor
19. črc 2016

Budu tedy pocitat, od rana od peti hodin 3 pleny co byly pocurane, nekdy zvraci hned po jidle jindy 2 hodiny po jidle jak ho prebaluji, ...takze rikate ze zatim netreba plasit s nemocnici?

horsiee
19. črc 2016

@janakailana a co zkoušet kojit často po menších dávkách? Nakloněnou postýlku, ale to určitě máte. jinak jak už psaly ostatní hlídat plenky. A dehydratace se u mimínek pozná podle jakoby propadlé fontanely.

janakailana
autor
19. črc 2016

No kojim.po mensich davkach ale co dve hodiny, zase pry neni dobre kojit tak casto pri refluxu tak nevim, ano postylku mame naklonenou

horsiee
19. črc 2016

@janakailana myslím, že to nebude na pobyt v nemocnici, ale je lepší jet zbytečně než obráceně. Já mám z nemocnicí jinou zkušenost, ale třeba příklad pomůže. Byla jsem sama doma, bylo asi 9 v noci. Malému byl týden a já naprosto vyplašená prvorodička. Když se maličký probudil měl hnisem úplně slepené očičko. Nevěděla jsem co s tím, jestli ho mám v noci táhnout na pohotovost. Zjistila jsem si tam telefon a zavolala. Paní na dětské pohotovosti mě krásně uklidnila a přesně řekla co mám dělat. Takže za zavolání odborníkovi nic nemáš a oni ti poradí.

dasa888
19. črc 2016

@janakailana ja bych neplasila...🙂 zkus třeba zavolat ještě LP. Podivej se na mamila.sk urcite ti poradi...mne radila jak detska tak LP. 😉 koj jak chce mimi a nestuduj hruzostrasne příběhy na internetu...jo a ještě se podivej do pusinky jestli tam má sliny jakoby bublinky pokud ano je to ok pokud se sliny jakoby táhnou je třeba kojit...vse mam od detske mala mi pila hodně málo tak jsme takhle kontrolovali 😊

cheetah_
19. črc 2016

@janakailana U nás bylo kojení na požádání, několik týdnů spal prcek na mně (já v polosedu), byl tak klidnější a tolik neblil, potom v podložené postýlce (jedna strana zvednutá asi o 50 cm) na břiše, nožičky občas trčely ven, jak sklouzl dolů... Přebalování po jídle pouze čtyřručně, jinak všechno šlo ven. Nosil se v kuse, zlepšilo se to někdy po třetím, čtvrtém měsíci. Léky a zahušťovadla se u nás neosvědčily, blil pak ještě víc. Vydrželi jsme jen s kojením, v ukončených 4 měsících zeleninové příkrmy. Po roce už blil jen tak jednou za dva, tři dny, ve dvou letech má nehodu málokdy, ale pořád se nesmí moc smát, jinak hned dostane škytavku a lítá to v něm nahoru dolů. Pokud jsou počůrané plínky a miminko v rámci možností spokojené, přibírá, tak bych to neřešila. Dehydrované miminko by mělo propadlou fontanelu, unavené, letargické. Pediatr by poznal problém. Taky jsem chtěla nějaké vyšetření...ale maximálně teda řeknou, že má reflux. Pediatra to neřešila, když viditelně nestrádal.

Ještě poznámka - podle výzkumů asi třetina až polovina případů refluxu u dětí souvisí s alergií (nebo intolerancí) bílkoviny kravského mléka. Nemusí být váš případ, ale může. Držím palce a hlavu vzhůru, na začátku to vypadá beznadějně, ale oni z toho fakt jednou vyrostou (taky jsem v hormonovém opojení nevěřila, že tomu někdy bude konec...)

janakailana
autor
19. črc 2016

Díky devcata ze jste me psychicky podporily...moc to pomohlo 🙂

laskonka85
19. črc 2016

Nam pomohl gastrotuss .Mala byla taky blinkaci..Někomu gastrotuss pomohl a nekomu ne..Dava se myslim po kojeni.

lena82
19. črc 2016

Ahoj, taky jsme si s refluxem užili. Malá blinkala těsně po kojení i kdykoliv v době do dalšího kojení, prostě pořád. Někdy „normálně“, někdy obloukovitě. Občas mi přišlo, že nedělám nic jiného, než že převlíkám a převlíkám… Několikrát se mi tím i v noci dusila, určitě doporučuji monitor dechu, aby člověk mohl alespoň v klidu usnout. Dr. řekla, že na vyšetření do nemocnice by nás poslala, jen pokud by malá nepřibírala. Z toho, co nám doporučila a postupně jsme vyzkoušeli:
1. vyvýšená postýlka, častější, kratší kojení, šetrná manipulace s dítětem
2. Nutriton před kojením
3. před kojením podat malou dávku UM proti blinkání
4. sirup Gastrotuss po kojení
5. u mě několik týdnů bezmléčné diety, podobné příznaky totiž může mít i alergie na mléko
6. dřívější zavedení příkrmů
Tak zkuste, třeba Vám něco z toho pomůže. Pokud ne, není to trvalý stav, okolo roku až roku a půl se prý u naprosté většiny dětí reflux upraví. Nám bohužel nepomohlo nic, až ten čas. Před prvním rokem už jsme měli pokoj.

janakailana
autor
19. črc 2016

Tak ted uz nechce ani muj prs...tak nevim jestli skocit pro ten Nutrilon AR a vyzkouset, davala jsem mu i moje mliko orest strikacku a to hned vyzvracel, nemuzu ho nechat prrs noc bez piti...co mam delat???

eloise02
19. črc 2016

@janakailana To že odmítá prso teď, přece neznamená, že bude i přes noc. Co dělat? Hlavně se uklidnit a nepanikařit, bude to dobré.

keikus
19. črc 2016

Ja bych zkusila ten nutrilon je to specialni mleko zahustene, nas zachranilo

keikus
19. črc 2016

Dcera byla kojena chvilinku a pak to stejne neslo a je zdrava jak ripa a byla az do roka na nutrilonu ar a ted uz mame 3 mesic obycejny nutrilon, rika se, ze o roka se to spravi a nam se to povedlo, do roka na specialnim mliku a ted bez problemu

cheetah_
19. črc 2016

@janakailana Vítej do klubu. Náš malý teda měl problémy od miminka, narodil se CS a byl dost spavý, nechtěl pít. Do toho reflux, byla jsem dost vystresovaná. Všechno bylo ale jen o mojí psychice. Párkrát dostal UM, pro mě to byla osobní prohra. Cím víc jsem se stresovala, jestli mám dost mléka, kdy teda bude pít, jestli nemá hlad...a co do háje s tím refluxem, tím to bylo horší. Pak jsme potřebovali jet k babičce (o staršího se musel někdo starat, já nebyla ve svém psychickém stavu a s refluxáčkem v náručí schopná) a nějak nebylo jak nachystat UM na cestu. Manžel mě jemně seřval, ať to aspon chvíli neřeším, že když bude mít hlad, tak ho prostě jen nakojím. Světe div se, prostě až měl hlad, tak se najedl, já se uklidnila a od té doby byl plně kojený (a spokojeně dopíjel i to, co vyblil). Vážila jsem ho jak divá, jestli pije dost, což teda podle tabulek nepil, ale přibíral líp, než starší. Všechno to bylo o nervech - čím víc jsem byla vystresovaná, tím víc nechtěl pít, tím víc plakal a pak z toho blinkal. Já měla pocit, že musí o to víc pít, ale on nechtěl. Jediná rada - dát se do klidu. Mimi to strašně moc pozná, od vystresované mámy moc pít nechce. Problém je v tom, že při každém kojení jsem zoufale myslela na to, že musím být v klidu, aby se dost napil, a samozřejmě jsem kvůli tomu v klidu nebyla. Nejlepší bylo odvést myšlenky, pozornost, nemyslet na problémy. Pak šlo všechno samo. Když se budeš moc bát, co s ním, dokrm UM, ale hlavně si věř a věř svému synovi. V každém případě jsi skvělá máma a všechno dobře dopadne!

janakailana
autor
19. črc 2016

No je to o nervech, pokud podam nutrilon bude to pro me taky osobni prohra, prvniho jsem kojila.rok a ctvrt pak se sam odstavil. Bohuzel na druheho se nedokazu divat jak se trapi, pokud budu muset nutrilon dam, ale odtstrikavat budu aby se mi neztratilo mleko. Bohuzel uz tu mou nervozitu vycitil i mun starsi syn a asi 5x se pred chvili poblinkal. Je to hodne o stresu.

janakailana
autor
19. črc 2016

@keikus a po nutrilonu bylo obcas zvraceni?

keikus
19. črc 2016

Chvilku to trvalo nez se to upravilo, zhruba do 14 dnu, normalne blinkala kazdy krmeni furt obloukem vse ven po tom mliku treba blinkala dvakrat za den a po tom neblinkala vubec, nam zbral opravdu na 100procent zachranilo to malou, nebyla kojena, mesicniho synka ted kojim, neber nekojeni jako osobni prohru, dcerka nebyla kojena a je z ni sikovna zdrava 15 mesicni holcicka.

cusun
19. črc 2016

@janakailana Ahoj, můj syn měl 25 dní, když po kojení začal z ničeho nic ublinkávat obloukem. Začlo to odpoledne a druhy den ráno jsem s ním letěla k pediatrovi. Ten si ho položil na podložku, podíval se mu jak se mu zvedá bříško při dýchání a hned vypsal žádanku do nemocnice. Každé nakojení šlo ven. Tam si nás nechali a udělali sono ( dali mu vypít tu kontrastní tekutinu),aby zjistili kde se tekutina zastaví nebo je to zůžené. Nakonec nás odvezli do Thomayerovky a ještě ten večer ho operovali. Přes noc byl na JIPce, druhý den jsem už byla s ním...nepříjemné chvíle, které jsem obrečela, ale od té doby byl klid....držím palce, ať to není váš případ

janakailana
autor
20. črc 2016

Holky pro

dannyblakely
20. črc 2016

Malá měla reflux snad do deseti měsíců a pak jak když utne. Vydržte. Jak psaly holky, pokud má co čůrat, mělo by to být ok. Pokud chcete kojit, tak asi není nejlepší přecházet na UM, nebo třeba odstříkat a zahustit to Nutritonem přímo ve flašce. Jednou to přejde 🙂

kika_21
20. črc 2016

@janakailana Po napití dcera v podstatě seděla v lehátku asi 15 min, dostávala kapky proti nadmutí , vše se věkem upravilo, je bez problémů-také jsem šílele, ale zbytečně. 😉I v postýlce měla zvýšenou polohu.Dávala jsem Nutrilon AR, částečně jsem kojila do 16 měsíců-dnes bych asi více kojila, ale fakt je, že po Nutrilonu se z plačícího miminka stalo spokojené miminko.

bambullkaa
20. črc 2016

Syn má taky reflux... bohužel jsem to prvních 8 týdnů těžce nesla. Malý nespal a pořád plakal, silně blinkal, nadavovalo se mu a občas mu to vlítlo i jinam a nemohl popadnout dech a hlavně ho z toho pálila žáha ☹
Přišla jsem na to už v porodnici, ale tam mě odbyli že miminka blinkají. Po týdnu v porodnici (jsem po plánované sekci) měl propustili domů se "zdravým" miminkem. Po čtyřech dnech jsem jela do nemocnice protože se mi malý dusil zvratky a tam mi potvrdili reflux. Jelikož jsem kojila, tak jsem zahušťovala Nutritonem, ale ten byl nic moc... spíš nic než moc. Po třech týdnech mi stejně MM odešlu úplně a tak jsme od 3 týdnů na Nutrilonu 1 ProExpert A.R. a opravdu se nám to zlepšila natolik, že už "jen" ublinkne. Dnes mu jsou 4 měsíce a má 62 cm a 7 kg a jsme oba spokojený 🙂 Jen nám dělá problém autosedačka nebo takové to houpací lehátko.
Začátky byly pro mě a malého hodně těžké, ale nejsme žádný béčka a dali jsme to 🙂 malý je šikulka 🙂 Staršího syna jsem pro změnu rozcvičovala Vojtovou metodou (hlavičku) a kdybych si měla vybrat jestli reflux nebo Vojta... tak radši Vojtu 😀
Neboj, bude to dobré. Ono jak miminko trochu povyroste, tak to bude lepší. Věř mi.

heduska82
20. črc 2016

@janakailana Starsi byl cca na mesici dokonce na operaci pylorostenozy...no, pry operace probehla v poradku, i pooperacni prubeh v poho....kazdopadne, zvracel mi cca do roka a ctvrt. Uz jsem byla tak vycvicena, ze me v noci vzdudilo vlneni zaludku, nez se pozvracel. Taky mi to x krat vdechnul, ale vzdycky jsme to zvladli doma. Jinak byl na nutrilonu ar.