icon

Skafocefalie a jí podobné

hankazamecnikova
6. pro 2010

Skafocefalie neboli sagitální synostóza (lidově loďkovitá hlava) je choroba, při které srůstají například švy na lebce. Z kranyosynostóz je nejčastější, ale i tak není moc častá, za rok se s ní rodí asi 50 dětí a asi proto se o ní příliš nemluví a nepíše. Zakládám proto tuto diskuzi, pro maminky, jejichž dětem byla tato nebo podobná diagnoza stanovená a umírají strachem, co s jejich drobečkem bude. A taky pro nás, které jsme si tím vším už prošly, popovídejme si o tom, třeba právě tak pomůžeme ostatním!

kaci22
22. čer 2020

Ahoj jsem Katka a tohle je naše vymodlená Kačenka po ivf malé ve středu bude měsíc.. Jsem po akutním cs v nemocnici mi řekli, že to vypadá na srostlý lebeční šev na neurologii napsala dr deformace hlavičky a poslala nas do Motole tam nás čeká antropologie genetika a dětské 😔 já mám tak velký strach, že se to potvrdí vybrala jsem fotky kde to jde trošku vidět

majamacik
22. čer 2020

@kaci22 to bude dobré, náš 5m prcek to zvládl úplně parádně, byli jsme v Motole minulý týden, operováno endoskopicky. Taky jsem z toho měla hrůzu, ale zvládli jsme to oba 🙂

bemo
22. čer 2020

@kaci22 malá je krásná. Bohužel za sebe bych řekla, že tam srostlý šev je. My jsme postoupili operaci v lednu a kdybych věděla jak v pohodě to proběhne,tak bych si ušetřila spoustu probděných nocí. Vážně to probíhalo úplně v pohodě. Ale tenkrát mi také mohl každý říkat co chtěl a strach jsem prostě měla. Za sebe můžu říct, že kdybychom na to šli dřív, tak bych byla mnohem víc v klidu. Po operaci mi spadl balvan ze srdce aohla jsem si užívat našeho miminka.

kaci22
22. čer 2020

@majamacik endoskopicky to je jak? Jak dlouho jste tam byli? 😊 Snad se nám operace vyhne máte po operaci helmičku?

kaci22
22. čer 2020

@bemo malé je měsíc a už 1.7. Jedeme do té Prahy takže jsem ráda, že čím dřív tím líp. Také si myslím, že tam ten srostlý šev je.

snupalek89
22. čer 2020

@kaci22 my jdeme také 1.7. do Motola. V kolik tam budete? Třeba se tam potkáme 😁

kaci22
22. čer 2020

@snupalek89 máme toho víc antropologie 10:00 a pak ve 12:00 genetika 😊

majamacik
22. čer 2020

@kaci22 endoskopicky to bude ve výsledku vypadat tak, že bude mít dvě malé jizvy místo jedné velké od ucha k uchu. Byli jsme tam 7 dní, v úterý nástup, ve středu operace a v pondělí domů, než nás propouštěli, tak jsme byli na ortotice(v areálu nemocnice) změřit hlavu na helmičku a zítra jedeme vyndat stehy a vyzvednout helmičku

kaci22
23. čer 2020

@majamacik ty jo tak to je super😊 helmičku máte na jak dlouho

snupalek89
23. čer 2020

@kaci22 my tam máme být také v 10, proč jdete ještě na genetiku?

kaci22
23. čer 2020

@snupalek89 chodili jsme tam už v těhotenství manžel má duplikaci 9 chromozonu

majamacik
23. čer 2020

@kaci22 to nikdo přesně neřekne. Je to prý hrozně individuální. Uvidíme podle kontrol

kaci22
1. črc 2020

@majamacik tak nás čeká operace 21.7. v pondělí nástup také endoskopicky kolik máte stehů jinak helmičku bude mít malá asi 3 měsíce.. Mám dotaz co vše pro malou kojím a dokrmuji takže určitě um že?,

kaci22
2. črc 2020

Tak 21. 7. Jde malá na operaci v Motoli je to metopický šev budou jí to dělat endoskopicky a pak by měla mít asi 3 měsíce helmičku holky co jste v nemocnici využily a co ne vůbec nevím co vše brát

snupalek89
2. črc 2020

My jdeme ještě v úterý na CT, zatím to máme nejasné, akorát že tam měla být krasnicanova a byl tam nejaka mladá Dr.maratova a na neurochirurgii byl nějaký lékař v přípravě táborský

snupalek89
2. črc 2020

@kaci22 tak to vás objednali opravdu rychle na operaci. Kdo vás bude operovat?

majamacik
2. črc 2020

@kaci22 tak držím palce, at už to máte za sebou. zkusím najít v telefonu fotku, ale jsou to dvě jizvičky cca 4cm. Jestli máte i UM, tak jim na přijmu řekneš jaké a budeš mít od nich co jsem vypozorovala od jiných maminek. Jinak co sebou, já měla nedostatek triček, páč kluk mi furt ublinkával :D jídlo máš od nich 3x denně v závodní jídelně, kam si teda člověk musí dojít a hlavně večeři si vzít u oběda. Jinak je na každém pokoji sprcha+WC, můžes si tam vzít kočár, nosítko, jak jsi zvyklá. Plínky 6ks/den když si řekneš.
Sestřičky i ostatní personál tam byl vstřícný, milý, ochotný.

kaci22
2. črc 2020

@majamacik Nám řekli, že malá bude mít jednu jizvicku tak uvidíme.. Já tedy chci nakoupit co nejvíce overalu abych nemusela oblékat přes tu hlavičku. Ty jo tak to je na prd s tou jídelnou budu ráda za fotky, co se týče pokojů tak tam budu ještě s někým nebo sama?

kaci22
2. črc 2020

@snupalek89 to se dozvím na příjmu toho 20.7. Také jsem koukala, že to bude takhle brzo

golymetr
2. črc 2020

@kaci22 doporučuji ty overaly, nejen kvůli hlavičce ale i centrálnímu katetru který bude mít v třísle, taky doporučuji látkové plenky, dávala jsem obklad na hlavu a obličej kvůli otokům.

majamacik
2. črc 2020

@kaci22 jj overaly nebo celopropínací body jsem měla taky. otoky jsem chladila gázou od sestřičky. hele ta jídelna byla v pohodě, bud malýho pohlídaly sestry nebo maminka se kterou jsme byly na pokoji, když byl třeba na té JIP, jinak jsem ho pak brala sebou v kočáru, zaparkovala u stolu, došla pro jídlo a v pohodě 🙂 no spíš nepočítej s tím že bys byla sama, mají tam docela nával, my byli na tom pokoji nejdřív 2 a pak 3

kaci22
2. črc 2020

@golymetr katetr to je co? :o vůbec nic nevím jsem ráda za každé info

kaci22
2. črc 2020

@majamacik mockrát děkuji.. Malá je šílený závislák snad to tam zvládneme

kaci22
2. črc 2020

@majamacik prosím poslala bys mi fotku těch jizviček byl malý hodně nateklý?

majamacik
2. črc 2020

Mám jen tuhle, teď už má tuhle zadní krásně čistou, zítra zkusím vyfotit jak to má teď.

majamacik
2. črc 2020

@kaci22 to zvládnete, uvidíš. Já se tam spíš nudila, lustila křížovky, četla knížku, malý si hrál v té jejich postýlce, spal se mnou na tom křesle a zvládal to fakt skvěle.

kaci22
2. črc 2020

@majamacik děkuji malá bude mít jizvicku asi jen ve předu.. A co helmička vypadá to, že malému nevadí mohli jste si vybrat jakou chcete?

kaci22
2. črc 2020

@majamacik posílám aktuální fotku malé

majamacik
2. črc 2020
majamacik
2. črc 2020

@kaci22 prdelka malá 😊 náš měl sagitální a koronární šev. No ten první den se mu na té hlavě vůbec nelíbila, ale zvykl si rychle, v ničem mu nepřekáží, dneska se dokonce prvně přetočil na břicho i v té helmě. Vzor jsme si mohli vybrat, meli jich tam snad 20😁

Strana