SOS - Podivná nemoc dítěte - průjem, kopřivka atd. Poradíte, prosím?

janule1940
12. říj 2020

Dobrý den, už si pomalu nevím rady, tak prosím o pomoc zde, zda jste některá nezažily nebo nemáte nápad, co to může být. Mám jinak zcela zdravou 5ti letou dcerku, nikdy žádné alergie, potíže atd. Nikdy nebrala žádný chemický lék kromě kapek na rýmu občas na noc. aximálně 2x do roka 2 denní virózka. Nyní poslední 2 týdny řešíme toto - sepíšu do odrážek pro lepší přehlednost:
SO - ráno bolest bříška, během dne 3 formované stolice, večer 1x průjem
NE - nad ránem 1x průjem, podáváno živočišné uhlí, hylak a šetřící strava
PO - bez stolice, stále dáváme hylak, ale uhlí jsme vyměnili za smectu kvůli potížím uhlí rozžvýkat, plus dáváme velmi kvalitní probiotika gut pro infant, šetřicí strava
ÚT - bez stolice hylak, smecta, gut pro infant
ST - průjem cca 5x denně, smecta, hylak, gut pro infant, volám Mudr. ta předepisuje na dálku Vermox, že prý by mohlo jít o skryté parazity (dcerka letos nastoupila poprvé do školky).
ČT - bez stolice smecta, hylak, gut pro infant, večer podávám Vermox 1 tbl.
PÁ - bez stolice, smecta, hylak, gut pro infant
SO - průjem ráno, smecta, hylak
NE - bez stolice, smecta, hylak
PO - měním smectu za uhlí, ráno zvracení celé nestrávené večeře, přes den 15x vodnatý průjem, jí jen rýži, mrkev, rýžové chlebíky a suchý brambor, večer v 22:30 výsev šílené kopřivky po celém hrudníku a tvářích, červené fleky a puchýře, strašný pláč - podávám 15kapek Fenistilu, po 10 minutách usíná
ÚT - vysazuji vše, abych zjistila, zda na něco není alergie, bez stolice, volám MUDr., říká, ať počkáme ještě chvíli, pokud se bude průjem opakovat, uděláme stěry, kopřivka na stehně, hrudi a jedné tváři - podávám 7 kapek Fenistilu, hned odezní
ST - bez stolice, dietní strava, kopřivka malinko na tváři a na stehně, v noci se budí, že ji to lechtá, podávám 4 kapky Fenistilu - odezní rychle
ČT - bez stolice, bez vyrážky
PÁ - ráno bolest bříška, zelený vodnatý průjem cca 3x, jedeme na stěry, dietní strava, podávám 2x denně 1200mg živočišné uhlí
SO - bez stolice, dietní strava, bez vyrážky
NE - bez stolice, dietní strava, večer výsev 2-3 pupínků kopřivky na tváři, ruce, zádech a břiše, podávám 3 kapky Fenistilu - odezní
PO (tj. dnes) - od rána 3x průjem
Podotýkám, že celou dobu bez teplot, s chutí k jídlu, bez únavy, chce chodit ven, ke kamarádům, vše zvládá. U kopřivky mám podezření na kontakt s gaučem nebo našim boloňáčkem, ale někdy se vyseje, někdy ne. Nemůžu objevit společného jmenovatele. Zítra by měly být snad první vysledky stěrů...začínám být zoufalá. Někteří mi říkali, že to může být i COVID, ale už s ní bylo v blízkém delším kontaktu cca 15 lidí a nikdo nic nechytl. Problém má jen ona, máme miminko a nechytlo to ani ono. Díky za vaše tipy.

te_reza
12. říj 2020

Holka měla nekončící srajdu po očkování mmr. Svedlo se to na rotaviry. Ale udělali ji výtěr pozdě, takže to byl jen odhad doktorky. Jinak na průjem je dobrej enterol

katebk
12. říj 2020

Tak to vám vůbec nezávidím, a upřímně mě vůbec nic nenapadá... o průjmu spojeny s covidem jsem taky slyšela. Mně se akorát stalo, (od té doby nedávám) že se mi malá osypala po hylak kapkách, no já bych zkusila podle kil rozdělit endiaron a zkusit ho, ale je to věc názoru, ten vždycky pomohl a dezinfikuje střeva, jinak bych vyčkala na ty stěry, přijde že není možný, aby tam nic nevyšlo. A ještě možná dávat pozor na tekutiny, které malá pije

janule1940
autor
12. říj 2020

@te_reza očko nebylo.diky

janule1940
autor
12. říj 2020

@katebk pije čistou vodu.diky.hylak jsem prave vysadila.ale sype se porad😢

mourovatakocka
12. říj 2020

@janule1940 Jak je možné, že po takové době ještě Mudr neudělala stěry??? Bez nich je to křišťálová koule... Chudák holka.

janule1940
autor
12. říj 2020

@mourovatakocka No jo no,pry ze postup by byl stejnak stejný,i kdyby tam byla bakterie - dieta,probiotika,uhli.a je pravda,zemi sestřenice,co měla campylobactera potvrdila,ze to byl jediný postup léčby.ale i tak už jsem ns sterech trvala,chci vědět,co to je.

mourovatakocka
12. říj 2020

@janule1940 Mně to přijde strašně dlouho... Jinak my dostali minulý týden tip na enterol, jak už tu zaznělo, stěry měla dcera čisté, ale doktorka je udělala hodinu a pět minut po mém polohysterickem (fakt jsem se vyděsila, běžně dcera nebývá nemocná 🙈) telefonátu někdy v sedm ráno. Přijde mi nebezpečné čekat na vyšetření takhle dlouho.
Ad kovid, taky doma řešíme, jestli náhodou, jsme nakonec nemocní všichni, dcera byla první a každý mame trochu jiné příznaky. Nějaká vyrážka je prý u dětí při koroně častá.

barmil
12. říj 2020

@janule1940 campylobacterii jsem si přivezla z Ciny a "umírala" jsem asi tři týdny... Porad prujem, ale mega prujem.. Až jsem seděla na zachode a brecela, že už nemůžu, že už nechci, byla jsem uplne vyčerpaná.. Chodila jsem i 16x denně a doktorka hrozila nemocnici a kapackama, ale zvládla jsem to doma.. Bylo to strašný... Zhubla jsem 5kg..

janule1940
autor
12. říj 2020

@mourovatakocka jakoze mate nakonec všichni covid?ono v den,kdy to zaclo,bolelo mého muze hlava a den na to mel 38,7 horečku,třetí den 37,2 a od te doby zdravý,žádný jiný příznak.me není nic,ročnímu synovi také ne.dcerka se viděla ještě s kamarádkou,její táta je ted lehce nachlazeny,maminka nic,kamaradka nic,sestra a braska lehce pokaslavsji.babi a děda,co u nas byli už 2x nemají nic.to by bylo moc bezprizndkovych podle mě.

janule1940
autor
12. říj 2020

@barmil no ona prave nic akutního nema🤔viz ten postup výše.ani bolesti,nic.

barmil
12. říj 2020

@janule1940 tak vzhledem k té koprivce to spíš bude alergie potravinová dle mě... Nemáte něco nového? Třeba teď mandarinky, pomeranče, je to všechno chemie a navic ony ty deti to cecko blbe snášejí, ja kojim, dala jsem si domácí stavu z rakytníku a dite se mi osypalo...

mourovatakocka
12. říj 2020

@janule1940 My to nevíme. Osobně si to myslím, muž taky. Na testy nejdeme, izolujeme se v rámci možností doma. U dcery přišly další symptomy až po návštěvě u doktorky, tam jsem primárně řešila ze dne na den silnou rýmu a průjem.

janule1940
autor
12. říj 2020

@barmil Mam ještě ročního syna,ve 3 měs exem a hlen ve stolici,takze v potravinových alergigich jsem zbehla.skoncili jsme na totální eliminační dietě.alergeny jsem našla,dnes je syn zcela zdravý.u dcerky nic nového,citrusy a jižní ovoce vubec nejsme,krom obcas banánu.2 dny před vysevem te nejhorší koprivky měla jen ryzí,mrkev,bramborek.ano mohou to být také alergeny,ale cely zivot nic.a měla je i jindy behem te nemoci a nic.

misamisovita
14. říj 2020

A ta vyrážka je pořád vysetá, nebo mizí a pak se objevuje nová? Nestávájí z toho boláky?

marti89
15. říj 2020

Četla jsem pár negativních zkušeností na FB od maminek na kombinaci Smecty, Hylaku a probiotik. Za sebe bych 1 den vše vynechala a dávala jen stavící potraviny. Potom bych dala podle potřeby lahvičku/y Enteriny (lék na průjem s probiotiky, takže už nebudete dávat extra probiotika, byť jsou Gut Pro super, ani uhlí, ani Smectu) a doplnila bych soli a minerály roztokem Kulíška (pomáhá navíc v těle zadržovat tekutiny). Ty výsevy bych viděla na spojitost s rozházenými střevy, na to pak snadno reaguje kůže a teď budou náchylnější i plíce na virózy. Co dáváte jako šetřící stravu?

janule1940
autor
15. říj 2020

@marti89 Vynechala jsem vše už od pátku, jen ta probiotika dávám. Jako šetřící stravu dáváme kulatozrnou rýži, jáhly, kořenovou zeleninu, ale byla na šetřící stravě fakt dlouho a nic, a už nechtěla nic jíst a plakala, že má hlad a už chce něco jiného. takže už dostala conflakes, bio ovesné mléko na namočení, brambor, kváskový žitný chléb, banán, domácí jablko, rýžový chlebík, burizony neslazené čisté, kousek domácího jehněčího, jehněčí vývar, kousek čerstvého pstruha, okurku salátovku. Co se vyrážky týče, vysledovala jsem, že je to pravděpodobně histaminová intolerance (nejspíš opravdu způsobená tím bolavým střevem). Měla totiž jeden den 1/4 kostičky hořké kvalitní čokolády postrouhané na kaší, v poledne kousek pstruha a brambor a večer malou lžičku domácího kečupu k bramborám a plus enterol (histaminici ho nesnáší moc dobře) a večer se osypala. Další den jsem jela nízkohistaminovou dietu a neosypala se vůbec ani jednou. Stěry na bakterie vyšly negativně. Nyní vozíme co 2 dny stolici na rozbor na parazity, tak ještě příští týden uvidíme toto. Už jsem volala na gastro, ale tam, kde bych chtěla, neberou pacienty. Mudr. mi řekla, že nás ještě pošle na sono, pokud budou paraziti negativní. Prosím, proč myslíte, že probio nedávat? Já mám prostě takový vnitřní pocit, že to střevo potřebuje doplnit dobré bakterie, které tam jsou vybité.

janule1940
autor
15. říj 2020

@misamisovita ne, ne, objevuje se nepravidelně jako typická kopřivka - svědivé puchýřky jako od kopřivy. po podání fenistili mizí, často mizí i samy od sebe. a reagují na histamin.

helen_h
15. říj 2020

@janule1940 Hylak bych též vynechala, je hodně kyselý. Moje dcera měla jednou (několik dní) takovéto kopřivkové reakce a zhoršovalo to cokoli kyselého, na radu dr. jsme dali kalciovou tabletu (bohužel příchuť citron či pomeranč) a do 20 min byla až opuchlá, jak se vysypala! Takže vysoce antialergenní strava bez čerstvého ovoce, minimum zeleniny a žádné další dráždivé věci, pít opravdu pouze vodu, žádné džusy či šťávy. Byla to tzv. toxoalergická reakce, prostě se sejde v těle snížený imunitní systém (třeba v kombinaci s lehkým nachlazením) a tělo může vyvolat takovou kopřivkovou podivnou reakci. Přitom dítě pak na nic z toho alergii nemá, jen se to lokálně vše sešlo.
Nám pomohl Dithiaden, antialergenní strava. Ale nebyl k tomu ten průjem, zde může být základem ještě něco jiného a ta kopřivka se k té imunitě mohla přidružit i kvůli kombinaci různých léků a nepohodě trávení. Ale Hylak bych opravdu nedávala, byť je to nelogické, ale nevím teˇ%d, čím je tak kyselý, může působit dráždivě.

marti89
15. říj 2020

Krom mrkve není kořenovka vhodná (obsahuje hodně histaminu a ten dráždí kůži, zejména u ekzematiků), cornflake ne (obiloviny i kukuřice teď zatěžují střeva), veškeré mléčné výrobky i jiná mléka jsou vysoce nevhodná, cokoliv s kváskem vynechat (nadýmá, max. den starý rohlík dát, nic čerstvého), mastné vývary vůbec (ty se dávají na sílu a když dítě naopak nekadí), jablko dávat moučné, salátovka je těžká na strávení jako většina čerstvé zeleniny, s rybama velmi opatrně (většina obsahuje histamin jako kořenovka). Kaše špatně kvůli mlíku, hořká čokoláda by nevadila.

Pokud nasadíte "ucpávače" (Smecta, Hylak, uhlí) a do toho probio, tak se to tluče. Zkuste opravdu dietu, dejte ty lahvičky Enteriny (zabírají výborně a obsahují probiotika taky) a až se střeva uklidní, tak potom zase začněte s probiotiky, na která jste zvyklí. Jen zkuste ze začátku poloviční dávku, moc může taky pěkně prohnat..

janule1940
autor
15. říj 2020

@marti89 oka a co prosím může tedy jíst??😀 to je pro mě jednodušší, než co nemůže. protože už to trvá týdny a ona prostě pláče, že má hlad....mléko jsem psala ovesné, mléčné výrobky nejíme. V ovesném mléce je bio oves 15 %, voda, mořská sůl a slunečnicový olej.

marti89
15. říj 2020

@janule1940 Já vím, že to vypadá drsně, že nebude mít co jíst, ale jde to. 😀 Nedávno jsem to tady jedné paní radila, co jde jíst, tak to dohledám a zkopíruji. Mam bohaté zkušenosti díky synovi, silný ekzematik, který hodně trpěl na průjmy.. Jen si z toho budete muset vytahat to, co sedí vám.. A to ovesné mlíko určitě bych nedala - ekzematikům a těm, co reagují na histamin, vadí (když jsou načatá střeva, normálně se to nemusí projevit).

marti89
15. říj 2020

@janule1940 Kopíruji:
Tak jíst toho může víc - brambory (to jsou hned šišky s mákem bez cukru, bramborový knedlíky s dušenou mrkví, brambory s krůtím plátkem a zeleninou, bramborová kaše se zamíchanou rozšťouchanou mrkví a rybou), mrkváče plněný na slano, rýžový nákyp s meruňkami a míň cukrem, rizoto, slepičí vývar s rýží a sundat lžící mastná oka, kapustový karbanátky z trouby bez oleje a bez česneku, libový maso se salátem bez majonézy a jogurtu, banánový chlebík, banánový sušenky bez cukru s hořkou čokoládou, dýňová polívka, meruňky v listovým těstě, pizza s ubraným kořením a bez sýra..

Tohle vše v pohodě slupnul - omezit mlíko a výrobky z něj, snadno stravitelné cukry, ze zeleniny nadýmající věci (cibule, česnek, květák, hrášek) a z ovoce projímavé věci (maliny, třesně, švestky, hroznový víno, někomu vadí i borůvky). Docela prý staví i hruška, ale ta u nás má opačný efekt..

Když píšu třeba salát, nesmí v něm být okurka a paprika, apod.. Vytáhněte si to, co je u vás přijatelné..

janule1940
autor
15. říj 2020

@marti89 oka, díky, budu ráda, když mi to sepíšete, co může jíst. problém je, že ty průjmy přicházejí co 3 dny a já prostě nevím, co to může být. Na histamin bych s klidem dala bílý rohlík...ale včera večer byl a dnes ornažový průjem...co když je to celiakie😢 já už jsem z toho úplně zblblá, na gastroenterologii naší do konce roku neberou, na alergu za pár měsíců...to jako tady fakt člověk musí skpončit v nemocnici, než mu někdo řekne, co se děje...ach ach...a to jsem si myslela, že mám to nejhorší za sebou, když jsem 3 měsíčíního syna totální eliminační dietou (svou, přes MM) dostala z exému, průjmu a hlenu ve stolici...vidím, že to může být i horší. 5 letou na eliminačce si prostě neumím představit.

marti89
15. říj 2020

@janule1940 Na celiakii by měl stačit test z krve, nám ho dělala dětská na asi 5 základních věcí. Obecně když se lepek teď vysadí, pomůže to, ale neznamená hned, že má alergii. Jinak ten rozbor dávala dětská sem https://poliklinika.agel.cz/index.html

marti89
15. říj 2020

@janule1940 Nahoře jsem zkopírovala něco z toho jídelníčku. https://www.agellab.cz/zdravotnici/imunologie-a...
A když pogooglíte, tak byste mohla najít i tdn papír na rozbor, kde se to vybírá, co mají provést.

janule1940
autor
15. říj 2020

@marti89 no mě třeba mudr dělala testy na celiakii z krve a byla negativní, ale na gastru, kde jsem byla objednaná mi řekli, že z krve nelze celiakii spolehlivě diagnostikovat, že to prý jen biopsíí🙄

puhelin
15. říj 2020

Co stres ze skolky?

janule1940
autor
15. říj 2020

@puhelin také mě napadlo,ale ona tady fnuka,ze chce,ať už to skončí,ze chce do skolky,ze se tam těší... 🤔a na stres je to moc dlouho,v podstatě už 3 týdny neměla normální stolici...

marti89
15. říj 2020

@janule1940 Ty alergie se mění, můžou se záhadně objevit i zmizet. Také to můžou zkreslovat některé léky (zejména antihistaminika jako Fenistil nebo Aeirus) a sezónní drázdiče (mně třeba malýho nechtěli testovat v pylové sezóně). Každopádně zkusit to může, aspoň něco, než by se dostali na alergologii pro komplexnější testy.

meesha
15. říj 2020

@marti89 brzdi, brzdi, hylak neni ucpavac, cerstvy pstruh je na histamin z ryb tak to nejmin skodlive, pokud takhle prujmuje, tak vyvar prave doda tu silu a tekutiny, pokud je z cerstveho masa, tak je z hlediska histaminu naprosto bezproblemovy (da-li se to o nejake potravine rict...), atd...nechci ti do toho kecat, ale zase bych to s tou jistotou co je dobre a blbe neprehanela. Ad pecivo -
pokud se chces vyhnout vetsimu mnozstvi histaminu - drozdi nebrat, kvasek je lepsi, jeste lepsi treba knackebrot (prestoze male mnozstvo kvasku taky obsahuje). Informace si zakladatelka musi prebrat sama, ale doporucuju u toho popremyslet. Pokud ma podezreni na HIT, necht si precte nejake vylidnejsi zdroje 🙂 pak zacit eliminacni dietou, ale ted bych se bala , ze nadela naslepo jeste vic paseky 🤷🏾‍♂️ zkouset jestli se trefim nebo ne... chtelo by to trochu na ty mudr zatlacit 😡 vsak na to staci jeden odber