icon

Špatné přibírání u osmiměsíčního - prosím o zkušenosti

calvac
24. říj 2018

Mam osmimesicniho syna,ktery do konce pateho mesice veku pribiral ukazkove. Od te doby pribira za mesic cca 200 - 300 g, coz je malo. Od ukonceneho sesteho mesice je na prikrmech,kojeny je dale dle potreby. Nyni ma tri prikrmy denne. Masozeleninu,ovocny a mlecnou kasi. Moč byla kontrolovana dvakrat,vzdy v poradku. Pristi mesic jdeme kvuli vaze na odber krve a nevim,co ocekavat. Mudr zminovala jen stitnou zlazu,dale se o tom,co by mu mohlo byt,moc bavit nechtela. Mam obavy. Mate nektera zkusenost? Kde by mohl byt problem? Proc ten odber krve? Jake onemocneni by se syna pripadne mohlo takat?

Strana
z3
chodanda
5. lis 2018

@calvac Mám taky prtě, porodní míry 3,2 kg a 49 cm. V 6 týdnech 4kg a 54 cm, ve 3 měsících 4,6 kg a 58 cm, ve 4 měsících 4890g a 61 cm, v půl roce 5,7 kg a 64 cm, v 8 měsících 6,2 kg a 67 cm, v 10 měsících 6,6 kg a 69 cm. V roce rovných 7 kg a 70 cm. V roce a půl už ale na délku 77 cm a 8,2 kg. Přes léto pak další skok a ve 22 měsících najednou o kilo víc - 9,3 kg a 80 cm.
Máme za sebou rozbory krve, stolice (kvůli parazitům), kontrolu na endokrinologii kvůli štítné žláze, několik ultrazvuků střev a vůbec dutiny břišní. Dokonce i potní test nám dělali, naštěstí negativní. Nenašli naprosto nic 🙂
Ale naše skřítečková je tedy hodně akční, leze a obchází nábytek od 6 měsíců.
Jedlík je celkem slušný, ovšem musí se jí vyhovět. S obědy problém nemá, ovšem třeba ke snídani nepozře nic jiného než vanilkového Pribináčka (140g kelímek), z ovoce a zeleniny jí pouze okurky. Momentálně svačí především vlašské ořechy. Byli jsme i v nutriční poradně a ta mi přišla úplně k ničemu. Že prý je málo, když osmi kilové dítě posnídá velkého Pribináčka. Doporučeny akorát tak Infatrini, které naše dítě ovšem ani neochutná a v jídle spolehlivě rozezná. Cpali nám tam i že má pít sladká pití, ale naše madam akceptuje pouze čistou vodu

kittyy17
5. lis 2018

@calvac slabé mléko jsem skutečně měla, oba kluci jsou žraví už od porodnice. Mlíka jsem měla jak pro dvojčata, starší se z něj vždy strašně doblil a pak řval, po UM byl veselý.
Můj mladší v osmi měsících ležel na břiše jak vyvržený vorvaň, vrcholem jeho pohybu bylo otočení jako hodiny na rukách za hračkou. Taky mezi osmým a devátým měsícem nic nepribral ani nevyrostl, a to jedl naprosto normálně, příkrmy i UM. Prostě se začínal víc hýbat. V devíti měsících se začal plazit, v deseti lozit, v jedenácti stál u nábytku, v roce už obcházel. Všichni dělali chytráka, že za 14 dnů bude běhat. Ani omylem, velmi opatrně začal chodit v 15 měsících.
V těch 10 měsících ho doktorka chtěla hnat na vojtovku, že je opožděný. Odmítla jsem, protože jsem viděla pokroky, a neměl jednu stranu těla slabší.
Za chvilku bude mít dva roky a je to divoký pošuk, i když bráchovi zdaleka nestačí 😉
Na to UM zkus láhev Philips Avent natural, dvě dírky v savicce. Má tvar jako prso, používala jsem když jsem se ještě snažila kojit a dokrmovat, nebyly žádné problémy se střídáním prsu a flašky.
Vytrvej, hlad je sviňa, nakonec si to vezme....

calvac
autor
7. lis 2018

@muhehehe Ahojky,je super,ze krev vysla v pohode. Budu drzet dale palce. Nas ceka odber 21. 11., tak na nas myslete. Taky pak napisu. Jsem z toho ale fakt uplne pos.... Jinak konecne akceptuje lahev s mlekem,ktere mu fakt chutna. Prosim,napis jeste,jak jste dopadli,ja dam urcite tez vedet.

calvac
autor
7. lis 2018

@kittyy17 Hura,lahev akceptuje. Hlad fakt vyhral. Diky.

muhehehe
8. lis 2018

@calvac Ahoj, tak lepek ok. Akorát se doktorka ještě vrátila k té biochemii, psala jsem že měl prcek nižší bílé krvinky a ještě cosi, tak to cosi je hemoglobin. Doktorka to trochu ještě posleduje, od úterka, kdy jsem si volala pro výsledky lepku a bavily jsme se naposled, máme za úkol sepisovat všechno jídlo co malý zbaští, jak jsem pochopila tak proto, aby se vyloučilo, že ten nízký hemoglobin není kvůli nějakému nedostatku ve výživě. V pondělí k doktorce jedeme tak mi k tomu řekne víc. Plus dostaneme tu žádanku na endokrinologii, tam by to mělo proběhnout do konce listopadu. Takže tak. Už aby nám chlap začal zase růst, alespoň trošku. Teď (krom toho, že člověk samozřejmě chce mít dítě zdravé a vědět, co se děje) nás to už začíná trochu limitovat i v běžném fungování, konkrétně při cestách autem.. protože vozit 15ti měsíční dítě ve vajíčku je fakt vražda, zvlášť takto živé jako je náš Radim... zkusila jsem ho posadit do autosedačky co má dcera (9-18 kg, už klasika po směru jízdy) a popojet po vesnici 500 metrů, a byl v tom vysloveně nadšenej, ale je mu opravdu zoufale velká ☹ takže kacířskou myšlenku že bychom už vozili ve větší sedačce jsem zase pustila z hlavy. Ale to vajíčko je teda vopruz strašnej... Takže za nás zatím takto, budeme podávat hlášení a čekat zase na ta vaše, držím moc palce!

mku
9. lis 2018

@muhehehe taky jezdime stale ve vajicku 😉 u nas momentalne zabira cteni knizek a kdyz je nejhur tak muj mobil a youtube 😱🙈🙉🙊
Snad i endokrinologie dopadne dobre!
Jen pro zajimavost, kolik toho malej za den sni? My jsme taky jeden cas museli psat a do ted se me na kazdy kontrole v motole ptaji kolik toho sni a co ji a ja jsem z toho tak zblbla ze mu kazdy jidlo vazim 😇

muhehehe
9. lis 2018

@mku Trochu jsme bojovali s jídlem tak do roka (ale tou dobou se ještě hodně kojil), pak se mu prořízly zuby nahoře a spravilo se to, třináctý měsíc už to docela šlo, a teď ty dva poslední naprosto v pohodičce, podle mne jí tak normálně... určitě jsou děti které jí lépe (množstvím i skladbou), ale taky plno dětí ketré jí méně a rostou a přibírají normálně.. něco nemá moc rád, něčeho by se zas užral, jako všechny děti.. nemá moc rád maso, to je fakt, ale myslím si, že to naženeme jinde.. tak já ti napíšu třeba jeden den pro příklad, jak to tady mám napsané: 1/4 krajíce chleba se šunkou a máslem, banán, deci moštu, 3 sušenky, filé (40 g.. je to půlka takového toho čtverečku od nowaca 🙂 )+ 20 g cukety, 250 g selský jogurt (bílý), 50 g gouda, ovocná kapsička, placatá ovocná tyčinka z DM, cherry rajče, měsíček jablka.

muhehehe
9. lis 2018

@mku Ryby dělám občas, to je náhoda že zrovna bylo filé, jinak většinou červené maso nebo vajíčko, kuřecí nejíme skoro vůbec. Množstevně je to takový jeho obvyklý jídelníček. Mléko už teď nepije, mám v břiše dalšího kámoše (jsem 19.týden) a bohužel jsem o mléko přišla, je to tak měsíc dozadu. Umělé mléko Radim pít nechce, tak nemá žádné. Rozumných mléčných výrobků (pije třeba kefír) má jinak dost.

muhehehe
9. lis 2018

@mku PS - a ne že bych k obědu jako přílohu nenabídla třeba brambory, nabídla samozřejmě, ale pán se ofrňoval, tak je nezmiňuji 🙂 Milostivě snědl těch 20g cukety (vážena už upečená, stejně jako maso, takže pustila vodu a objemově to není až taková hrůza a nic, jako kdyby to bylo 20 g zasyrova). Jídelníček máme obecně takový mléčno-cukernatý, k dokonalosti to má skutečně daleko.. dcera jedla svého času lépe. U Raďase jsem strašně vyměkla když byl pořád tak malý a ještě k tomu do toho ročku fakt nechtěl jíst.. byla jsem pak ráda, že sní alespoň tu tyčku z dmka nebo kus eidamu jen tak a jestli třeba je něco doslazované (například pribiňák) jsem neřešila už vůbec, byla jsem ráda, že něco snědl.. takže se není moc co divit že se mi s takovými návyky a zálibou ve sladkém ovoci (šíleně valí švestky, hrušky) pak hrabe v obědu jak hraboš, ale pořád nepovažuju za chytré ho nějak nechávat ,,vycukat".. to snad někdy, až začne růst a něco přibere, teď jsem ráda, že jí.. takže když se mu oběd dvakrát nezamlouvá, tak pak holt dostane pribiňáka a hrušku

muhehehe
9. lis 2018

@mku když to porovnáš třeba s váma... jíte podobně? spíš pro zajímavost.. kdejaké dítě přibírá a roste i když jí úplně příšerně nebo skoro vůbec, takže nějaké souvislosti v tom hledat nebudu, nemá to smysl, ale jen tak ze zvědavosti, napiš mi sem taky jeden nějaký náhodně vybraný den, jestli si to stále píšeš 🙂

mku
9. lis 2018

@muhehehe napisu sz 🙂

calvac
autor
22. lis 2018

@muhehehe Ahojky,vcerejskem mame po odberu. Rev sileny,ale slo to rychle. Zitra by mely byt vysledky. Jen nevim poradne,co vse budou zjistovat. Vim jen o stitne zlaze. Drzte palce.

muhehehe
22. lis 2018

@calvac Ahoj, jestli už zítra, tak si myslím, že to bude klasika, krevní obraz a biochemie, na ostatní se čeká déle. Tak držíme 🙂 My jdem zítra taky na odběry - endokrinologie, plus potní testy (cystická fibróza)

calvac
autor
22. lis 2018

@muhehehe Proboha, cystická fibróza??? To je strašné. Budu držet palce.

muhehehe
22. lis 2018

@calvac Jejda snad to nevyznělo tak, že ji má.... je to jenom test, akorát že se to nezkoumá z krve, ale z potu... Samozřejmě vědomí že je ve hře i něco takového není příjemné ani trochu, ale nestresuju, to by se z toho člověk zbláznil... necháme to teda všechno otestovat a pak se uvidí. Mám v nemocnici mimochodem neskutečnou kliku na doktorku na interně, která to celé ,,řídí", fakt na mne udělala ten nejlepší dojem. Takže tak. Dej vědět zítra ;) My zítra asi nebudeme vědět nového nic.

calvac
autor
22. lis 2018

@muhehehe To nevyznelo,ze ji ma,ale to uz je sakra jiny level nemoci. To me desi. Stejne nechapu,k cemu jsou pak ty novorozenecke screeningy z paty. Tam se taky zjistuje cysticka fibroza.

chodanda
23. lis 2018

@muhehehe chápu, že tě to děsí, taky mě tento test vyděsil, ale pokud jste v porodnici postupovali tzv patičkový test, tak zrovna cystická je zahrnuta i v něm. Takže šance, že vaše dítě ji bude mít je vskutku minimální. Přeju dobré výsledky

calvac
autor
23. lis 2018

@muhehehe Ahoj,mas SZ v interni poste.

xxx3d
23. lis 2018

@calvac ahoj,
nečetla jsem celou diskuzi, všechny příspěvky, takže reaguji čistě na to, jak je napsaný zadání a začnu od konce, tedy to vyšetření ber pozitivně, a buď ráda, že máš pečlivou doktorku, nechce nic zanedbat a vyloučit nějaké onemocnění jde pouze na základě odběrů.
Kterých nemocí a nebo v jakém rozsahu ti nikdo neřekne, myslím odsud, to by mohla tvoje pediatra, protože zná tvoje miminko od narození 🙂
Čímž jsem chtěla říct hlavně to, abys to nebrala špatně, že jdete na nějaká vyšetření.

Druhá věc, to přibírání jako takové. Píšeš, že kojíš, dáváš i UM nebo je to čistě jen kojení. Když jsem si přečetla, kolik dáváš příkrmů a vzpomněla jsem si na mýho Cipíska, jak jedl v osmi měsících, max. dva příkrmy (oběd a večer kaše) a jinak mléko, tedy UM, tak si říkám, jakou máš kliku, že máš takovýho jedlíka.
Nicméně dítě do jednoho roku je kojenec, z toho vyplývá, že hlavně mléko, kojení, nebo příkrm typu UM.
(do 5.m. byl čistě na kojení a přibíral, potom ne, je klidně možný, že máš svého mléka málo, poradila bych se s pediatrou.)

Strana
z3