Stále nemocná dcerka. Poradíte, prosím, co dál?

3. lis 2023

Dobrý večer všem,
už jsem docela zoufalá stran zdraví dcerky, tak chci popř. konzultovat vaše zkušenosti, pokud jste to měli podobně.
Dcerka v září začala chodit do školky. Po týdnu onemocněla - žádná horečka, teploty, ale rýma a kašel, který byl především v noci. Dostala Pamycon, nějaké sirupy atd. Po týdnu se to spravilo, šla do školky. A nyní nastává tzv. pravidlo čtyř. Do školky chodila přesně čtyři dny, kdy se jí nemoc pravděpodobně vrátila. Rýmu už sice neměla, zato od té doby trpí úporným kašlem, který se projevuje hlavně v noci a to tak , že až brečí, nespí několik hodin a my nespíme s ní. Částečně pomohlo otevřené okno, ale není to dlouhodobé řešení. Důležitá informace: podávali jsme Stoptussin a Fenistil, což vůbec ale vůbec nepomáhalo. Už jsme byli bezmocní, nevěděl, jak dceři pomoci. Takže jsem s ní šla zase k lékaři (zástup, jako poprvé)- vždy nám řeknou, že dcera má průdušky čisté a kašel ještě může trvat i tři týdny, mám jí koupit sirup. Takže tentokrát jsem jí koupila Levopront. Bohužel, problémy stále trvaly, noční kašel trvající několik hodin nezmizel. Jeli jsme na pohotovost, kde opět - průdušky čisté, teplotu nemá, může to být alergie, ad pediatr. Tam jsme šli hned druhý den se zprávou. Lékařka - už její pediatr, ne zástup - řekla alergologie ne, kupte Sinupret a nějaký homeopaticky sirup, kapky do nosu a ve čtvrtek přijdte na kontrolu (to už jsme někde v polovině října, bylo pondělí). Do školky může, pokud nemá teplotu. Takže chodila do školky, kde nikdy nekaslala údajně, nicméně ty poslední dny už prý kašlala i tam, když si šla lehnout. Takže ve čtvrtek jsme opět naklusali k lékařce, které jsem řekla, že už je to neúnosné pro všechny, pořád kašle. Hned řekla, že dá ATB Duomox - první tři dny půl tablety co 8 hodin , poté co 12, brala to celkově 10 dní, tj. do minulé neděle. ATB po dvou dnech zabrala, takže jsme se, po zhruba měsíci, konečně vyspali. Byla to radost a velká úleva, že to zabralo a dcerka už nekasle. Takže nyní v pondělí šla opět do školky (většinou šla čtyři dny do školy a pak týden doma). Včera, takže čtvrtý den, to opět začalo. V noci opět ten stejný kašel. Dneska ve školce prý vůbec nekaslala, ale teď mi tu kašle znova a to ještě neleží v postýlce.
Takže si umíte představit, jak jsme z toho špatní. Od středy bere na doporučení lékařky Imun 44, má si dobrat ještě Aerius, bere jitrocelový sirup a přesto - čtyři dny po dobrání ATB je kašel zpět. :( Máte někdo podobnou zkušenost? Co dělat? Opět jsme dali bromhexin k tomu všemu, ten brala i při ATB.
Takže v pondělí zase k lékaři, pokud to o víkendu nepřejde, o čemž pochybuji. Jenomže, co jí dá? ATB znova? Sirupy bez většího účinku.
Ještě dodám, že doma jsme postupně všichni tři nemocní, já také vykaslavam, ale já to chytla od dcery, stejně, jako partner, ten má ale spíš suchý kašel. Ona se uzdravila, ale jak přestala brát ATB, tak podle mě se od nás zase narazila. Nevím, jestli tato logika funguje, nebo v čem to je.
Děkuji za případné rady/zkušenosti.

autor
3. lis 2023

Dodám, že se mi zdá, že začala i chraptět.

milusina
3. lis 2023

Zkuste Kalobu.Syn také stále bojoval s kašlem a tohle jediné nám pomáhá.A pokud je to hlavně večer,tak bych zvysila pod hlavou.Pokud by to ale nepřestávalo,tak ať vás pošlou na plicní.Ja jsem takhle malé kašel asi 3 měsíce.Hlavne večer a v noci.Nakonec jsem se až začala dusit.Doktorka mě poslala na plicní a zjistili mi astma.

neomenia
3. lis 2023

Klasická skolková nemocnost u dítěte, co je poprvé ve školce 🤷🤷🤷 je to normální a chce to vydržet. Vitamíny, podpora imunity, Otužování!!!! A zdravá strava, ne sladké, ale kvalitní jídlo plné vitamínů. Vitamín D. A čas.

te_reza
3. lis 2023

Na noc zkus kapky zodac. Jinak mě holka chrchlala přes rok, než jsme skončili s dušností na pohotovosti a závěr byla alergie a astma.a taky nechápu proč vám nedali ventolin

petulkadodo
3. lis 2023

Já jsem takhle zahleněná, kašlu a chraptím už měsíc. Vaše doktorka je koukám ode zdi ke zdi. Nejdřív homeopatika, pak zas rovnou atb (udělala aspoň crp? výtěr? širokospektrální atb zbytečně mohou imunitu spíš zhoršit), která zjevně nezabrala. Syn měl vloni taky na podzim kašle, až z toho zvracel a pokud je to virové, tak pomůže jen vlhký chladný vzduch, inhalace vincentky, na spaní víc podložit, doma používat zvlhčovač a večer a na spaní léky na tlumení kašle.

autor
3. lis 2023

Ventolin asi nedala proto, že jí nediagnostikovali astma.
Výtěr, CRP nic........ Je ale pravda, že ATB po dvou dnech zabrala a ona byla ok, do včerejší noci. Takže asi tam něco bylo, co bylo třeba zalecit. Jak má průdušky čisté, tak si myslím, že jí to dělala ta zadní rýma, stekalo to do nosohltanu a nutilo ke kašli. Ja mam to samé chronicky. Byla jsem cca 3 týdny zpět léčena pamyconem, erdomedem, což mi pomohlo. Bohužel už to mám týden zpět s tím, že mi to sedlo i na průdušky, takže jedu bromhexin a vykaslavam. Bez teploty. ATB moc nechci, asi to zkusím poresit ještě Kalobou.
Jinak - nepřijde mi dobré, pokud nemá teploty, být s ní pořád zavřená doma. Stejně to k ničemu nevedlo.

autor
3. lis 2023

Léky na tlumení kašle právě nepomáhají, to je to. :(

sorboni30
3. lis 2023

Timto si snad prošla většina dětí co nastoupila do školky.. mojí kluci dvojčata byli taky stále nemocní. Jsou astmatici takže ty noci byly šílené..Teď mám 20 měsíční dceru a začali jsme užívat Tiande, mastičky náplasti a vždy když je nachlazená i kluci nastavím léčbu a světe div se, druhý den je vše ok. Jako pomáhá nám to a jsem ráda, nemusim od jara resit léky.. stačí nám fakt náplasti, mastičky, zvlhčovač vzduchu. Najdete někoho kdo dělá Tiande a zkuste začít užívat. Pomáhá to a je to přírodní..

fifinka2020
3. lis 2023

Úplně normální. Nebo ne úplně, ale některé děti to takhle trápí. Syn to měl loni na jaře, kaslal v podstatě několik měsíců- ne tak hodně teda, ale prostě se s tím nedalo nic moc dělat. A letos zas pro změnu pořád huhňá a o vikendu vždycky teplota... taky už toho mám dost 🙈.

ada22
3. lis 2023

My první půlrok jeli ve školce režim tři dny školka 10-14 dnů doma. A to tam ani nespala. Jeden čas jsme spali v čepicích při otevřeném okně a do toho ještě jel zvlhčovač vzduchu. Ventolin měla druhá dcera na kašel když ji nebyl ani měsíc. Možná by to stálo zato ho zkusit.

ada22
3. lis 2023

Jinak jestli jste doma a je bez teplot, tak normálně choďte na procházky. Do té školy jste ji dali po dobrání antibiotik celkem brzo. Naše doktorka nechává se dítě po dobrání antibiotik týden doma. Jinak kalobu nám Dr také doporučovala, ale nepřišlo mi, že by měla valný efekt. Pak ještě dáváme sinupret. A co nám loni pomohlo na imunitu byl imunoglukan.

konidana
3. lis 2023

Dcerka mi prokaslala asi tak prvni pulrok ve skolce. Tyden ve skolce, dva tydny doma. A tak furt dokola. U nas to teda bylo naopak. Mela suchy stekavy kasel jen ve skolce, dokonce se z toho kasle asi 2x i pozvracela. Doma v pohode postupne kaslat prestala, sla do skolky a nanovo. Proste tam bylo moc deti moc viru a pretopino. My doma mame spis zimu a furt vetrame. Zavrene okno pres noc si neumim predstavit. Nicmene na jere uz to bylo lepsi a dalsi podzim uz to taky nebylo tak hrozny. Na kasel jsem ji davala nejaky kapky, sirupy byly uplne naprd.

prejeta_zaba
3. lis 2023

Nemůžu si pomoci - přestaň ji prolívat sirupy jak praštěná a nech ji prostě vyležet. Ten organismus se potřebuje vzpamatovat, ideálně i 14 dní po nemoci nechat v klidovem režimu mimo kolektiv. A ne 2 dny po ATB naklusat opět do centra nemocí. Ani jsem to celé nedocitala, ale je to stále to samé. Ty volně dostupné sirupy jsou jen cukr a výtažky z bylin, defakto když jí uvaříš čaj, uděláš líp, než ji stále zatěžovat horou cukru a protichudnymi účinky. Pokud nemá nález na pruduskach, nasaď klidový režim, vyváženou stravu, hodně větrat a lékárnu ani nenavstevuj. Pokud mermomocí chceš podávat léčiva, dobře si ujasnit, jestli je zahlenena - chceš podpořit vykašlávání nebo naopak kašle suše a jen tlumit. Hlavně pamatuj na to, že ta léčiva jsou pouze pomocné prostredky při nemoci, ne zázračné urychlováky, co ji zbaví projevů za 2 dny.

kristyn86
3. lis 2023

Nectu vsechny komentare,ale priste nechte jeste nejakou dobu dceru po dobrani ATB doma. Kdyz to jde,nechavam cca tyden. Dcera dobrala atb.v utery a do skolky jde v pondeli. Protoze je oslabena imunita,takze akorat takhle hned zase neco lapne. Syn mel ted taky kasel. A ta lecba kasle je na dlouho. U nas vetsinou ty 2 tydny a i pak pretrvava obcasne zakaslani. Jinak syn kdyz mi nastoupil do skolky,tak byl tyden ve skolce a dva az tri tydny doma a pak zase tyden skolka...ten prvni rok byl na to nejhorsi. Ty deti se musi promorit,no.

petramana
3. lis 2023

po ATB bych ji minimalne tyden nechala doma nez bych ji poslala do skolky nebo mezi deti...

novamamina
3. lis 2023

Inhalator s vincentkou a Vironal kapky. Máme je letos poprvé a vypadá to že to fakt pomáhá. Do teď byla týden Školka, 14 dní doma. Teď od září ještě doma nebyla 🙂. Ťuk ťuk! Nechci to zakriknout

autor
3. lis 2023

Tak dcerka teď pláče, že jí bolí ucho, vidím to na zánět. :( Do toho kašle

kacka1994
4. lis 2023

My se v tom taky plácáme... do školky už ho ani nedávám a loni takhle byl marod 3 měsíce a to chodil jen do lesní školky a od prvních projevů tam ani nebyl (od konce listopadu do března). Já si to tedy mohu dovolit, jsem doma s dalším dítětem (na rodicaku, ale ten je taky nemocny), ale po antbiotikách by fakt dítě do kolektivu nemělo no :/
My jsme letos byli v lázních, víme, jak správně pečovat o sliznice, co dělat při rýmě a kašli, ale stejně nenechám dítě o čaji, pokud slyším, že je potřeba kašel utlumit, nebo vykašlat... jakmile nepomohou dostupné sirupy, nebo se mi zdá, že je kašel horší, přidají se horečky, bolest ucha apod. teprve volám doktorce, ale ta nás kolikrát ani nevzala na poslech 🤦 a nařídila změnu sirupů... teď už vím, jak si prosadit poslech, nicméně ani tak mi léčba nepřijde dostatečná... nejde mi o to, že bych chtěla po týdnu co dítě kašle, aby dostal antibiotika, ale kdyz ma problemy (horecky, osklivy kasel, bolesti hlavy a ucha) a k tomu bakterie ve steru, pak nechapu, na co jeste ceka 🤷 Ster je delan na orl a tam antibiotika indikovala, ale e recept mi nedosel a nemohla jsem se dovolat, proto jsem si volala prakticke, ktera me sprdla, jakobych mu je snad nasadila sama a recept nejenze neposlala ale jeste jsem si priadala jskoze snad prehanim a chci dite zabit antibiotiky.... Nase doktorka mu ster ani crp neudelala, meli jsme jit kvuli jinemu problemu na odber krve a rekla mi, ze je to zbytecne, rptooze by mel zanetlive markery z teto nemoci, ale tu nijak neresi...Ja sama nejsem zastance zbytecnych antibitiok, ale taky nechci nechat dite zbytecne trapit, kdyz se mu kupi jeden problem na druhy 🤷 navic jeho mladsi brachy ty antibiotika dostal, takze se trochu desim, ze je dobere a mezitim to znovu chytne od toho starsiho, kdyz by je ten nedostal (pritom starsi teda vypada nekolikrat hur)

kristyn86
4. lis 2023

@kacka1994 Pokud ti z ORL neprisel e recept,urguj to tam! Nemuzes preci to dite nechat bez leku jen proto ze ti neprisel recept. I kdybys tam mela dojit. Na detskou se vyprdni,kdyz je ma kluk predepsane. A chapu ji,ze ti je nenapise jen proto,ze ji reknes neco po telefonu. Ona nema ty vysledky steru a atd.,tak ti nema na co napsat atb. Jen se divim,ze ti nerekla,ze si to mas doresit s ORL nebo vas nechtela videt ona.

skarol
4. lis 2023

Nás letos na podzim zbavila dvouměsíčního kašle až lichořeřišnice a určitě pomohl i cibulový odvar. Přišlo mi, že po sirupech to bylo ještě horší.

kacka1994
4. lis 2023

@kristyn86 jasneze jsem urgovala tam... ale byl patek a pani doktorka odesla driv, to jsem bohuzel opravdu nevedela, nevolala jsem ji hned po 10minutach co mi to neprislo, navic jsem byla v porodnici na kontrole, takze jsem proste dve hodiny byla myslenkami mimo a nevsimla jsem si, ze recept nedosel..
Ja bych i pochopila, ze mi nenapise recept prakticka, ale sprdla me do telefonu, ze proc jsme ho nechali nasadit tomu mladsimu 🤷 absolutne shodila tu doktorku z orl a proc zrovna takova antibiotika, proc nedostal aspon jina a co ma za problemy atd, ze na rymu a kasel prece nepotrebuje antibiotika (nekolikrat jsem zopakovala ze oba mei zanet ucha mimo jine)... ja jsem mu je fakt nepredepsala, ani jsem tam o ne nezebrala, takze vazne netusim jaka antibiotika by mel na co spravne dostat 🙂
Kdyby mi rekla "nezlobte se, ale ja nevidim indikaci na to vam poslat recept na antibiotika, dojdete na kontrolu" - no ok byl patek a uz taky chtela koncit, takze i kdyby rekla ze mame dojit v pondeli a pri zhorseni obtizi na pohotovost treba... nebo by mi jen rekla, ze ona nema ty vysledky, tak mi je nemuze poslat, tak by to bylo asi neco uplne jineho 🙂 Minule mu neudelala ster ani 2,5 mesice po laryngitide, kdy mu pretrvavali problemy a nebyl schopny prebehnout z pokoje do pokoje, aniz by se slozil s davivym kaslem - slozil jako doslova, ne ze by mel kasel, choulil se do klubicka a davil se. Vse jsem ji i nahrala na video, aby videla, ze si to opravdu nevymyslim...udelala mu crp asi jednou za tu dobu a to vyslo zrovna nizke 🤷 ze steru z orl (tam nas poslala kvuli kontrole mandli) mu pak vysel hemofilus a dostal antibiotika...

kristyn86
4. lis 2023

@kacka1994 Promin,ja se lekla,ze kdyz ses jednou nedovolala,tak jsi to nechala byt. Jsem to spatne pochopila. Atb.zabiraji rychle,to od sebe znovu nechytnou si myslim. Ten hemofilus je pekne hnusnej bacil. Moje mamka hlidala dcerku se synem. Zrovna ten den se dcerce spustila zelena ryma a mela teplotu. Dostala pamycon a za par dni byla ok. No a lehla mi mamka,dostala zanet mozkovych blan. Puvodcem byl prave hemofilus. Detem jsem nechala uterat stery,vysly pozitivne i kdyz nemely priznaky. Takze se prelecely. Pritom jsou na to ockovany v hexa vakcine, (myslim)tak nevim,kde to vzaly. Mamku ted dali i ocko proti tomu.Rekla bych ti,zmenit detskou,ale v dnesni dobe je clovek rad,ze vubec nejakou ma. My mame nastesti peclivou.

kacka1994
4. lis 2023

@kristyn86 ted maji pneumokoka, ten mladsi je ockovany, ale asi je to jiny kmen... Detskou asi budu zkouset shanet.. uz jsem o tom premyslela loni, ale ted jsem fakt vytocena :( Ale kdo vezme v dnesni dobe 3 deti no 🙈🤷

kacca83
4. lis 2023

Na kašel a zahleneni mi u děti nejvíc pomáhá cibulová šťáva s medem. Sirupy z lékárny už nedávám, neměli žádný efekt. Pokud lék z lékárny, tak sirup ventoliber, ten je dobrej. Ale je na předpis.

mamikry
4. lis 2023

U nás to dětem dělala zadní rýma. Taková ta hnusná hustá, co teče do krku a dráždí. Měly to přes celé školkove období, od podzimu do jara. Pomohl nám trochu inhalátor. Každy den alespoň 5 minut. Případně někdo preferuje proplachovaní konvičkou. To u nás ale nemá šanci. Někdo nedá dopustit ani na aromaterapii. Ja se chystám letos koulit difuzér, tak uvidíme. Jsou to jen berličky, ale trochu to zmírní. Bohužel školka je semeniště a musí se to přečkat.

landylu
4. lis 2023

Ahoj,
moje holky bývaly to samé....sople, kašel, uši, provní rok ve školce pořád....moje zkušenosti:
-byla jsem na přednášce o imunitě dětí pro učitelky MŠ a jeden z hlavních problému je, že děti se dávají hned po odeznění příznaků do školky. Imunita je oslabená a chce to ještě týden nechat zdravé dítě doma, jinak na něj prsknou druzí a je to zpět. / chápu pro pracující je to problém/
-sirupy obsahují šíleně cukru= živná půda pro bacily, lepší jsou kapky /ta trocha alkoholu nevadí, nebo se dají do trochy horkého čaje a vypaří se/
-strava-v chladném období= omezit co to jde mléčné výrobky, jíst teplé vývary, kaše /nemléčný základ, dochutit máslem/ tzv, eintopfy apod. Nejíst exotické ochlazující citrusové ovoce. Mrkni se na stravu dle čínské medicíny. V zimě útočí na tělo chlad zvenčí a když ho hladíš i zevnitř, nezvládá to.
Jakmile jsem to /ne tak striktně, máslo, tvrdý sýr jíme celý rok, občas smetanové omáčky v zimě/ tak se to výrazně zlepšilo.
Ono to není lehké se přeučit ale výsledky jsou jasně přesvědčivé.
-nemít suchý nos-udžovat vlhkou sliznici, ať nemají bacily šanci se množit. Ráno večer kápnou nějaká přírodní olej/vincentku. Ty léčivé z lékarny jsou jen na krátkodobé použití!
Já používám dlouhé roky tento:
https://www.aromakh.cz/nosni-olej-baby-pro-citl...
-posílit imunitu. Nevím jestli znáš českou firmu ENERGY-mají dobré věcičky. Také mám několikaleté zkušenosti. Když tak mi napiš /už tak jsem se rozšoupla/ chceš-li konkrétní radu.

Přejí brzké uzdravení🙂

petrasipkova1
4. lis 2023

Zaujala mě informace, ze po dobrani antibiotik to zase začalo za 4 dny a ze už byla ve školce. První naše prevence je, ze týden po antibiotikach nechávám doma a 14 dni bez fyzicke zátěže. Jinak po týdnu když děti kaslou a nic moc nezabírá chodíme na vyter a často tam byl streptokok, který u nás způsobuje noční kašle. Jinak mám děti astmatiky a alergiky. Celkem se otuzuji, mají hodně pohybu na čerstvém vzduchu, starsi dcera hodne sportuje, ovoce a zelenina ve velkém, Cecko a decko doplnujeme. Jinak nic extra. Nemocnost se lepší s věkem, dcera má 8 a syn 5. Loni jsme nechali synovi vyndat nosní mandli a měl léky na podporu imunity od alergolozky a to mu dost pomohlo.

xxx3d
4. lis 2023

jak je dcerka stará? tříletá?
a jaký léky na tlumení kašle na tu noc jste dávaly?

tinaprofi
4. lis 2023

Je to normalni... Matky co maji decka 20 a vice let ti poradi proste jen vydrzet. Vsichni to zvladli 🙂))