icon

Trhavé pohyby končetin při pádu, hypoglykemie

ornatka
7. únor 2016

Dobrý den, máte někdo zkušenosti s trhavými pohyby končetin u dětí a hypoglykemií u nediabetiků?
Má dcera (4roky) od 6měsíců, když jsme začali s příkrmy, špatně prospívá. Teď ve 4letech váží 12,5kg a měří 96cm. Je vyšetřována na endokrinologii i gastroenterologii, s jedinou diagnozou - trpaslictví nezařazené jinam. Jen kostní vývoj měla ve 3letech vypočítán na 2 roky. Ale teď se nám moc nelíbí. někdy když spadne na zem tak ji dělá problém se postavit, začnou se ji jakoby škubat nohy a někdy se přidají i ruce a vstane s vynaložením sil. Byla jsem u doktorky, poslala nás na neurologii, tam jsme se podrobily EEG a díky nejasným výsledkům pojedeme do Prostějova na magnetickou rezonanci. Z krve ji byla zjištěna glykemie 2,4. Byly jsme v průběhu 2 týdnů 3x na přeměření = 2,8; druhý den 2hod po jídle 3,2 a naposledy nalačno 3,0. Já vůbec nevím co dělat. Mám o ni strach a nezbývá než čekat, můžete mi napsat své zkušenosti? Děkuji

werumka
7. únor 2016

@ornatka Ahoj, ja jsem sice diabetik, ale to, co popisujes, s hypoglykemii souviset muze. Tim, ze ty glykemie ma setrvale nizke, tak uz to pocitove neciti a pak se muze stat, ze najednou znicehonic spadne a trese se. Na endokrinologii asi vsechny hormony zkontrolovalu, ze? Inzulin, glykogen...

werumka
7. únor 2016

@ornatka A jake zmeny na tom eeg byly? Hypiglykemie totiz muze zmeny zpusobit.

ajsina
8. únor 2016

Ahoj,naša 5-ročná dcéra ma ten istý problém hypoglykemie a nieje diabetik.Tiez odpadava je nizkeho vzrastu s nizkou vahou.Po 4-roku veku nam bol schvaleny rastovy hormon ktorý pichame každý deň.Doktorka nam povedala že aj pri nedostatku rastoveho hormonu môžu byt hypoglykemie.U nás to zial tak neni aj napriek kazdodennemu pichaniu rastoveho hormonu ma dcéra hypoglykemie.

ajsina
8. únor 2016

A ešte som zabudla že sme boli tiež aj na eeg a magnetickej rezonancii tiež s pozitivnym výsledkom .

kika_21
8. únor 2016

@ornatka Je to asi hloupost, ale dělali jí testy na celiakii? Při ní se špatně vstřebávají živiny z tenkého střeva. Bezlepková dieta stav potom enormě zlepší a dítě vyroste výrazně.Omlouvám se, jen mám vlastní zkušenost. Se záškuby ne, ale s tím růstem a jeho úpravou ano. 🙂

ornatka
autor
9. únor 2016

Děkuji za odpovědi. Já nevím vždycky nám řekli, že je to v pořádku, že stav růstového hormonu není takový, aby jsme jej museli dodávat, ale to vše záleží taky na krajích, každý kraj má trochu jiné tabulky. U nás v Šumperku by už hormon dostala, ale jezdíme do Olomouce, protože v 1.roce měla ve stolici krev, ale to se při dalších odběrech už nepotvrdilo. Je pravda, že má stolici takovou průjmovou, ale už se to ustálilo a chodí pouze jednou denně. Do 3,roku chodila i 3x a byla často taková rozvločkovaná. Celiakie potvrzena nebyla. S tím růstovým hormonem si myslím, že by to u nás bylo zbytečné, já mám 165cm, manžel 176cm, jeho táta 160, mamka 153, sestra 155, tak co bych chtěla? Malá má podle tabulek mít v dospělosti 155, což není tak hrozné. Na EEG byli dlouhé delta vlny a častější v levé části, ale v tom se vůbec nevyznám. Jen doktorka řekla, že to vlastně nic nezměřilo.

ornatka
autor
9. únor 2016

@ajsina MuDr říkala, že to může být problém hypofýzy i nadledvinek, ty Vám vyšetřovali také? A jakou má hodnotu glykemie. Jak si zvyklá na ty injekce. Já už jsem si říkala, že kdyby to zvýšilo tu glykémii tak bych s němi souhlasila také.

ornatka
autor
9. únor 2016

@werumka já jsem si myslela, že bude taky diabetik, ale to se prý začne projevovat vysokou hladinou glykemie a né nízkou. Tak nevím

ajsina
9. únor 2016

@ornatka Naša ma glykemie 1,9 2,3 2,7 ... Vysetrovali nam aj nadledvinky a hypofyzu ale nič sa nepotvrdilo.Chodime aj do Bratislavy na metabolickú ambulanciu lebo nám povedali že to môže byt aj z metabolickej stránky.Na Slovensku zial na metabolickej nič nezistili tak doktor nam povedal že potom už len do Čiech lebo na Slovensku sa už viac vysetreni nerobi (nič nové na Slovensku).Na pichanie rastoveho hormonu si zvykla v pohode.Podrastla už 6cm co je dosť.Je v letaku pri ňom písané že zvysuje glykemiu a ma dobrý vplyv aj na kosti.
Vysetrovali vám už kortizol v krvi?

werumka
9. únor 2016

@ornatka Nene, diabetik určitě není. Ty dlouhé delta vlny jsou právě způsobené hypoglykémií. Když koukneš do zpráv z endokrinologie - jsou tam hodnoty hladiny inzulínu, glykogenu v erytrocytech?

ornatka
autor
9. únor 2016

@werumka aha a to znamená že už dochází k poškození mozku? Dnes mi doktor potvrdil, že se hladiny cukru vůbec na endokrinologie nezjišťovaly, protože to nebylo důvodné. Je zajímal růstový hormon.

werumka
9. únor 2016

@ornatka Nene, mely by se to vratit do normalu. Ale dlouhodoby nebo tezky hypoglykemie muzou mozek poskodit. Ale zatim bych se tim vubec nestresovala. Ja uz mam hypoglykemii za sebou bezpocet a mozek v poradku 😉 Musi byt asi dost zesláblá, ne?

ornatka
autor
9. únor 2016

@ajsina ahoj, to tak kolísá? To má vždy nalačno? Jak jste na to přišli a musíš kontrolovat i v noci? Dnes jsem byla na konzultaci u lékaře, který nás měl dříve na gastru. Říkal, že to může být jakýkoli orgán který má na starosti hormony, musí to prý řešit endokrinolog. Půjdeme na asi 3 denní hospitalizaci, kde budou provádět různé testy při zátěží atd. Vůbec nevím co mám čekat. Planujete přijet na další vyšetření do Čech? Děkuji ti za všechny informace, je mi líto, že máte stejný problém, ale je povzbuzující mít si o tom s kým promluvit. Jak mám řešit dobu spánku, mám ji podávat v noci jídlo nebo ji chodit kontrolovat? Jo a doktor říkal, že máme jíst pouze jídla s dlouhými cukry, takže polysacharidy a na noc nejlépe nějaké celé zrno nebo ovesných vločky, a že v každém jídle nesmí chybět bílkovina. Já jen jestli máte taky tyto informace.

ornatka
autor
9. únor 2016

@werumka zeslábla, já ani nevím je to takový drobek, ale doktor říkal, že se nejedná o podvýživu. Je fakt hodně hubeňoučká a menší. Ale já mám 3 děti a všechny malé a hubené. Neznám na dětech roztomilé faldy. Malá nikdy moc nejedla, vlastně začíná pořádně jíst až teď. Bylo kolikrát normální, že za celé 2dny snědla čtvrt banánu a rohlík. Jak poznámky, že má hypoglykemii a co dělat?

werumka
9. únor 2016

@ornatka Tady záleží i na tom, aby na té endokrinologii zjistili, jestli v tom metabolismu cukrů všechno funguje jak má. Za normálních okolností, pokud z nějakého důvodu hrozí hypoglykémie, začnou játra vyrábět zásobní cukry (proto jsem se ptala na tu hladinu glykogenu). Ten zamezí tomu, aby glykémie dále padala dolů. Zásobní cukr se rozkládá ze svalů a tuku. Odpadním produktem v tomhle řetězci jsou ketolátky. Větší míra ketolátek způsobí, že člověk nemá chuť k jídlu a je mu celkem blivno. Podobně jako třeba v případě, že dítě zvrací.
Pokud má setrvale nízké hodnoty cukru v krvi, pak hypoglykémii poznáš těžko. Protože ona sama na ní bude reagovat až se zpožděním. Zdravý člověk reflektuje hypoglykémii ve chvíli, kdy třeba klesne cukr na 3,5 mmol/l. Ona jí může cítit až ve chvíli, kdy je glykémii kolem 2,0 mmol/l. To už je glykémie, kdy může reagovat tak, že se jí třesou ruce, motá hlava. Může být podrážděná, zmatená. Ale taky jí nemusí být nic. Pokud bys pozorovala takové příznaky, tak podej rychlé cukry. Tzn. sladké pití, vycucat hroznový cukr. Mělo by se to pak rychle upravit.
Lékař má pravdu v tom, že by bylo dobré dávat dlouhé cukry, které se vstřebávají postupně. Není špatné vyzkoušet i mléčné výrobky, pokud je má ráda. Jíst častěji, nejdéle po třech hodinách.
Pokud bys chtěla mít přehled o glykémiích, tak jedině asi glukometr. Dá se koupit za docela rozumný peníz. Otázka je, zda by Tě to spíš nestresovalo.

ajsina
9. únor 2016

@ornatka Ano kontrolujeme glykemie aj večer.Chceme ist urcite na ďalšie vysetrenia do Čiech , radi by sme vedeli z čoho ma tie hypoglykemie.Doktorka nam hovorila aby sme dávali častejšie jest a kým sa nepride na nejakú diagnozu poradila nam aby sme ráno a večer pridali maltodextrin ten že udrzuje cukor dlksie.Ja som tiež rada že sa mam s kým podeliť a poradiť so skusenostami aj keď najlepšie by bolo keby boli naše deti zdravé.Jedna pani mi ešte hovorila aby som malej dávala v noci spapat nejaký jogurt alebo nejakú tuksiu kasu ale nakoľko ma mala aj reflux tak nemozeme.

ornatka
autor
10. únor 2016

@ajsina nám doktor říkal, že je vhodné aby měla na každé jídlo něco celozrného a hlavně bílkovinu, ta prý nesmí nikdy chybět. Hlavně večer říkal, že je důležité podávat kaše - jáhlovou, pohankovou nebo prý výborná je na tento problém ovesná, protože je velmi kalorická. Myslím, že jsme s tímto problémem asi trošku vyjimky, že?
Omdlévá vám malá někdy?

ajsina
10. únor 2016

Ano už sme mali stavy keď bola už mimo.Ale teraz ma už 5 rokov tak keď jej je už zle tak nam povie že sa jej trasu rucicky vidím že je bledá v tvaricke a unavena tak hneď dávame coca colu alebo hroznový cukor.Lekarka nam predpisala aj injekciu glukagen pri najhorších stavoch.
Aj u nás je veľmi malo deticiek s takymto ochorenim a je to zle keď nemozu lekari zistiť z čoho a čo dalej

ornatka
autor
17. únor 2016

Ahoj, tak jsme byly od pátku v nemocnici, dělali ji metabolické vyšetření z krve - zatím nejsou výsledky, oční vyšetření, endokrinologie a potní test. Při sledování glukoměrem během 24h cca 9x se do neděle nic neukázalo hladina neklesla pod 3,6 a nebyla vyšší jak 7,8. Nejčastěji ale 4,4- 5,4. V neděli se dělal test lačnění kdy nejedlá od 18h - 12hod, takže 18hod bez jídla neprokázalo nic, ráno klesl cukr na 3,8 a při posledním měření byl na 2,8. Takže jsme se nic nedozvěděli. Jen to, že křeče nejsou hypoglykemické. Protože trhavé pohyby se objevily i po bouchnutí do hlavy v nemocnici, po změřenou glykemie ovšem 5,5. Takže jsme vlastně skoro na začátku, půjdeme znovu na neurologii a uvidíme.

ajsina
17. únor 2016

ornatka
U nás to zacalo neurologiou kde mala doslova padala na zem ako hruska , mala stavy zahladenia pričom na nič nereagovala.Robili eeg kde sa niečo ukazalo , potom CT kde bolo všetko v poriadku a nakoniec dala doktorka ešte magnetickú rezonanciu kde ma v mozgu nespecifikovane loziska.Urcity čas brala mala aj lieky na epilepsiu ale ako náhle sa doktorka z neurologie dozvedela že mala mava hypoglykemie vysadila malej lieky a povedala že tie stavy môžu súvisieť z hypoglykemiami.Tiež nam casto krici že ju boli hlavička.

ornatka
autor
19. únor 2016

@ajsina tak to malá takhle nemá, ona spadne jen třeba proto, že se bouchne a asi jak se lekne a nebo má zrovna málo cukru tak se začne třepat. Nedostatek cukru z endokrinní stránky nebyl zaznamenán, možná ještě metabolismus. Ale epi není vyloučená, jenže ona je vždycky při vědomí, vnímá a ještě jsem si nevšimla, že by se zakoukala. Nevím jak Brno, ale v Olomouci jsou fakt kapacity, zkuste se k nim dostat. Jen je problém s čekáním.

ajsina
19. únor 2016

ornatka ani naša sa nikdy nezakusla tiež mali podozrnie na epi ale už to potom neriesili.Vraj je viac druhov epi kde sa pri jednom druhu trasu pri druhom druhu že sú len zadivany ...
V tom Olomouci je nejaká specialna klinika?