Tříleté "utíká" očičko směrem ven. Jak probíhá vyšetření zraku?

misapet
21. bře 2024

Ahoj všem, mám skoro tříletou dceru a před cca 2 týdny jsem si všimla, že ji levé očičko občas "utíká" směrem ven. Příští týden jdeme k paní doktorce. Zjistila jsem, že se tomu říká Strabismus.
Chtěla bych se zeptat, zda dětská doktorka pozná diagnózu nebo nás stejně pošle na oční? A jak probíhá vyšetření zraku při podezření na problém? Asi nestačí jen ten přístroj Plusoptix v dětské ordinaci, že?
Všem moc děkuji za odpověď 🙂

zmrzlinka
21. bře 2024

@misapet pošle Vás má dětské oční a tam ji vyšetří a řeknou co dál.

michaela666
21. bře 2024

@misapet Máme úplně stejný problém. Tříletá dostala žadanku na oční. Doktorka se jen podívala, posvítila do očí a hned věděla o co jde. Předepsala na 2 měsíce okluzory. Potom kontrola kde rozkapou oči a udělají podrobnější vyšetření. Tam jdeme v květnu.
Nevyhneme se brýlím a pravidelným návštěvám kliniky, kam bude docházet na cvičení, ale dá se s tím něco dělat.

Malá má radost, že je každé ráno pirátka. Koupila jsem skvělé barevné okluzory s obrázky, takže si vybírá sama. A největší problém celé návštěvy očního byl, že se nemohla podívat do robota na vyšetření očí. 😃

To jen pro uklidnění, že když oční a případnou léčbu podáš jako legraci a zábavu, dá se zvládnout bez protestů.

leilinka1234
21. bře 2024

Starší dcerka kvůli tomu nosí brýle. Já jsem teda sama šla preventivně na oční ve čtyřech letech, protože sama mám brýle. A přišli jí na oční vadu, taktéž jí utíká očičko. Dostala brýle, ty skla jsou teda docela drahý, měla by na to očičko cvičit (to teda se přiznám, že v tom kolotoči moc nestíháme) a máme pravidelné kontroly po půl roce. Brýle musí nosit pořád a pokud budeme chtít a nezlepší se to, může být oko po 10.roce operováno. Je to prý jednoduchá a rychlá operace.

misapet
autor
21. bře 2024

@zmrzlinka Děkuji 🙂

misapet
autor
21. bře 2024

@michaela666 Moc děkuji za rozsáhlou odpověď i uklidnění 😀

misapet
autor
21. bře 2024

@leilinka1234 Moc děkuji za rozsáhlou odpověď 🙂

leilinka1234
21. bře 2024

@misapet za málo 😊 Dneska jsou naštěstí i na malých holčičkách brýle moc pěkné, žádné hrůzy, za které by se malé parádnice měly stydět. Krom financí navíc je to vlastně i fajn. Naše osmiletá dokonce bez brýlí chodit nechce, protože jí spolužáci říkají, že jí to s nima moc sluší 😃

aktakd
21. bře 2024

@misapet Na očním vyšetří a uvidíte, řešíme to už 4 roky u syna. Dostal okluzor, brýle, chodíme každý týden na ortoptické cvičení a jednu operaci za sebou a zřejmě další před sebou. Je to běh na dlouhou trať, ale jemu utíkalo fakt hodně.

1pomnenka
21. bře 2024

Brýle, na zdravé oko okluzor, oční cvičení, pak operace v Motole ( stáhnou povolené svaly ). Pak několik let 1x týdně dojíždění a ortoptiku, každodenní cvičení. No, že bych byla z operace nadšená, to nejsem. Po estetické stránce vše v pořádku, ale oko nepracuje tak, jak má. Na to, že chodíme po očních ambulancích od roka a půl, tak se wow efekt nedostavil. Před operací nám toho naslibovali, ale nic z toho se nesplnilo.

misapet
autor
22. bře 2024

@aktakd Moc děkuji 🙂

misapet
autor
22. bře 2024

@1pomnenka Moc děkuji 🙂

misapet
autor
22. bře 2024

Ještě bych se chtěla zeptat... mužeme jít k běžnému očnímu lékaři nebo je lepší dětský oční lékař?

michaela666
22. bře 2024

@misapet My byly u oční, která bere děti i dospělé. Byl pro mě jen důležitý přístup k malým dětem a jak s nimi umí pracovat. Po zkušenosti s místním pediatrem ( jezdím raději 15 km do jiného města) jsme měla dost strach, ale paní doktorka byla skvělá.

misapet
autor
22. bře 2024

@michaela666 Moc děkuji 🙂 Vyloženě dětského očního u nás nemáme (museli by jsme jet cca 30 km). Tak zjistím, jak jsou na tom místní očaři, co se týká dětí.