Viróza tzv. noha, ruka, pusa. Setkali jste se s tím?

dagina
5. říj 2012

Mudra nám diagnostikovala tuto nemoc, slyším o ní poprvé. Projevuje se mokvavými puchyři na chodidlech, dlaních, v pusince afty. Dcery je mají na zmíněných místech a ještě na kolínách a zadečku. Den předtím měly zvýšenou teplotu. Nejdříve jsme mysleli, že má dcera puchyře z bot, zrovna měla nové 😅, na rukou z pouštění draka 😅 , prý přidržovala taťkovi provázek 🙂..., pak jsem to chytla i já, tak jsme mazali k mudře. Když se zeptám holek, zda svědí, bolí...řeknou že ne, ale mě to teda bolí dost, jako popálenina, i svědí, no dobrý ksindl jsme chytly. Nic se na to prý nedává, jen mazat sudocremem...., setkali jste se také s takovou nemocí?? Co vám nejlépe pomohlo, mi přijde, že se hojí pomalu 😖

luthien.k
5. říj 2012

Měli kluci, ale jen lehčí průběh, nic jsme s tím nedělali, Sudocrem je dobrý na takové kožní vyrážky, tak vydržte 🙂

murynka
5. říj 2012

@dagina my to měli loni kolem 2let..nepříjemná nemoc..někdo má lehčí průběh někdo těžší ☹ i afty v puse atd..my měli jen puchřky a na konci to skončilo střevními potížemi trvalo to tyden určo nechodit mezi lidi je to velise nakažlivé!!!

frami
5. říj 2012

@dagina u nás na vesnici tahle nemoc řádila o prázdninách. My jsme ji naštěstí nechytili, ale pár děcek ji mělo. Průběh byl u dětí různý, ale většina měla kromě těchto puchýřů taky plnou pusu aftů a vysoké horečky. Lékaři na to žádné léky nedávají a děti se z toho dostali do 14ti dnů.

sheeni123
5. říj 2012

Dcerka měla puchyrky na nozkach, za týden zmizely, dávali jsme dětský pudr. Měsíc po infekci ji nehty na noze zhrubly, začaly se krabatit a praskat a dokonce ji slezly. Kožní řekla, že za tím je ta infekce ☹

gumidek
5. říj 2012

@dagina Dcera to má teď, nám doporučila doktorka na pohotovosti minulý pátek mazat imazolem, jinak to nijak nejmenovala, ale našla jsem to nakonec na internetu. Doma to nikdo nechytil (a doufám, že už ani nechytne, syn se k ni neustále tiskne, dává pusinky...). A bolelo jí to ze začátku asi dost, nechtěla ani lahev s mlíkem, kolem pusinky měla asi nejbolavější ty puchýřky. Jinak mi nic neřekne, je jí 11 měsíců.

gumidek
5. říj 2012

@dagina Jak dlouho u vás trvala inkubační doba? Na netu jsem našla 1 - 15 dní, tak chci vědět, jak je to v reálu. Díky moc.

dagina
autor
6. říj 2012

@gumidek těžko říct jak dlouho jsme měli inkubační dobu. Starší dcera měla nejdřív 2 dny puchyřky a pak teplotu a poté se to rozlezlo ještě víc. V rozmezích těch 15 dní jsme byly na více místech kolektivu, tak nemůžu ani dopátrat, kde jsme to mohly chytit, manžel to nemá vůbec, teda zatím 😅

@sheeni123 no to je teda dobrý s těma nechtama 😖

sheeni123
6. říj 2012

@dagina kožní řekla,že letos tam měla se stejnými nehty asi dvacet lidi 😒

dagina
autor
7. říj 2012

@sheeni123 no já mám na noze malíček tak zduřený, že mám pocit, že nehet také dlouho nevydrží, bolest to byla teda šílená, teď už to je lepší.
My když nemáme normální virozu, tak zase toto 😖 .

mikulcena
4. pro 2012

Ahoj, prosím o radu, proděláváme si tuto virozu od soboty, nevíte někdo, jestli se může syn koupat.je dost osypanej...jsem se včera zapoměla zeptat doktora..děkuju

minnetonka
28. říj 2014

Ahoj, taky jsme měli, hrozná nemoc. Je to příšerně infekční, je potřeba hlídat lahvičky, vlastní ručníky atd.
více o syndromu /nemoci/ ruce-noha-usta najdete tady: http://bizy-bee.com/materstvi/nemoc-ruka-noha-usta

mimiveru
3. lis 2014

Právě jí prodělávám já :( Malá už jí má za sebou, já to chytila. Mám afty a puchýřky na rukou a teď už i na nohou... Super, při každé práci vím, že je tam mám, jak to řeže :( doufám, že to rychle zmizí!!!

theresa
3. lis 2014

Ahoj, naše děti od minulého týdne mají tuto nemoc taky. První syn, teď to chytla dcerka. První diagnóza spála, opravdu to tak vypadalo, pak se přidali velké puchýře. Mažeme tekutým pudrem a framykoinem. No užíváme si 😢 Nevíte někdo jak je to dlouho infekční???

silvapokorna
9. lis 2014
Uživatel silvapokorna je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od silvapokorna.

Ahoj holky, toto je jedna z těch nemocí, kde se opravdu hlavně hlídá hlídá teplota a sráží horečka. Moje holky to měly asi dva roky zpátky, naštěstí hodně lehký průběh. Jen jsme srážely teplotu a pořád jsem je měřila. Tuším jsem ani nic nemazaly. Držte se!

jajina.c
9. lis 2014

Holky, nečtu vše, ale taky jsme to měli, syn kolem 3 let, ruce, nohy, obličej okolo pusinky, teplotu neměl, já to chytla od syna a to byl masakr - noc, dlaně, chodidla, dost mě to bolelo a pálelo, byla jsem dva dni doma, nemohla jsem skoro bolestí šlápnout na nohy, měla jsem i horečky a nejdřív to vypadalo jako angína, bylo mi blbě tak, že jsem byla i na pohotovosti, kde mě píchli hned penicilin, puchýře se objevily za 3 dny. Syn to snášel dobře, já trpěla. A cca od půl do 3/4 roka po nemoci synovi slezly 3 nehty a mně dva. Musí to být pěkný hnus tahle nemoc. Držím palce všem, kdo už ji má, ať má lehký průběh 😉 .

jana804
9. lis 2014

Ahoj, právě se dívám na flekatou nejmladší dceru, jsme ve fázi, kdy se jí to rozšiřuje po těle, tak čekám, kdy se to zastaví... Jinak teplotu měla před dvěma dny a od té doby nic, je veselá, běhá tu a skáče. Teď tedy sedí u večeře 🙂 Snad to nebude mít dlouhého trvání a nechytnou to ty dvě starší. Přeji pěkný večer.

pavuska
10. lis 2014

tak my to máme taky, v sobotu horečka včera ho bolelo v krku a má boláčky kolem pusy, jinak je veselý ...snad to nechytnu ☹

dasa2412
22. lis 2014

ahoj, no u nás to vypadá taky na tuhletu nemoc...starší dcera vysoké horečky a bolest v krku, další den fleky a malé pupínky na dlaních \ prý ji to trochu bolí...malá asi za dva dny po ní vysoké horečky, ukazuje si do pusy a pořád říká že ji bolí zoubky, nejí ani moc nepije, tak nevím...počkat, nebo zajít k dr.? 😒

kachidlo
2. pro 2014

My to měli taky. U malého jsem si toho hned nevšimla. U mně to bylo o jeden den později a bolello to jak hrom. Jako kdybych měla pořád kamínky v botech a písek v očích. Jazykem jsem nemohla pohnout. Afty až u kořene jazyka. Doktorka na to nic nedala. Mazala jsem jen tím co na zadek malému. Zinkovkou na zaschnutí a Bepanthenem na doléčení, Pusu jsem si vyplachovala slivovicí 🙂)) Trvalo to asi týden, první den teploty.

rybkabezvody
15. pro 2014

Prośm o radu, resp. Osobní zkušenost... Dcera chytla ve školce ruce-noha-ústa, teplota v pátek, výsev v sobotu, máme doma ještě 2 měsíční miminko, separovat jsme je od začátku nestihli, otázka zní, je nějaká šance že to nechytne? jsk to probíhalo u Vás? ješte dodám že mladší je plně kojena....

sylvka
15. pro 2014

@rybkabezvody ahoj,martínek 6let,to přinesl taky ze školky.ve čtvrtek teplota,zvracel...druhý den lepší.adámek od pátku horečka,v sobotu výsev oba!martínek lepší,má pár teček,adámek(skoro tři roky) šílený,osypanej celej obličej,ruce....nevim,jestli to už v sobě adý taky měl,ale byl to fofr.myslim si,že jseme to chytli takto:cca.v úterý jsem šla do mš pro manina a byla tam kamarádka,jejiž kluk to měl (mladší sourozenec martínkova spolužáka)ač jsme tam byli chvíli,stejně to chytli ☹ ale jak je to u tak malinkých a ještě kojeným miminek,to netuším.držím palce.

andelka
20. pro 2014

@rybkabezvody osobní zkušenost. Starší syn tohleto chytil v mateřském centru,kde jsem byla s oběma dětmi. Byly mu 2 roky. Mimčo tehdy mělo 3měsíce. Bylo kojené a nechytilo nic.Rozhodně jsme je neseparovali, ani to nešlo.

sss0408
1. lis 2015

Dobry den, syn tuto nemoc prodelal a je v pohode. Lehky prubeh. Ja 4 den.nespim bolesti. Teprve mi to rasi na nohach. Ruce se mi loupou tak, ze jde cela kuze. Zitra volam na kozni jestli mohu prijit. Nemuzu chodit ani udrzet hrnek v ruce. Za jak dlouho se vam sloupali puchyre. A za jak dlouho se obnovila pokozka? Jsem jak s leprou. Stitim uz se sama sebe a silene to boli a svedi.

lichtakova
1. lis 2015

Ja jsem ji mela spolu se dvema detmi,kdyz jsem byla tehotna,meli jsme to vsichni ruzne-ja nohy ruce,syn nohy pusa a dcera to mela nejpitomeji-skoro vsechny jen v puse,boli to dost,hlavne v puse,je to viroza-takze jen nejaky nurofen apod.na teploty,ma to nastesti celkem rychly prubeh,tak za 4 dny uz je to v pohode.

matyasassy
3. zář 2016

Ahoj maminky, nechci Vás strašit spíše se podělit o moji zkušenost abyste věděly, pro případ kdyby se Vám to taky stalo, moje rok a půl stará dcera onemocněla touhle virovnou nemocí, průběh byl škaredý, vysoké horečky až ke čtyřicítce takže kromě nurofenu i zábaly jako prevence proti febrilním křečím, plná pusenka kolem mandlí boláčků, kolem pusinky a na rtíkách puchýřky, puchýřky na pipince, zadečku, rukách i nožkách, boláky různých velikostí mokvavé, nejedla, plakala, byla mrzutá, teploty dva dny, boláky další tři dny, pak se to pomalu ale jistě hojilo začla být opět veselá a hravá, cca po měsíci jí začly slézat nehtíky na rukou i novou, naštěstí nás paní doktorka ujistila že vše je a bude v pořádku, takže tak.....

lucinka58
8. zář 2016

Tak nás toto onemocnění potkalo nyní taky - synovi je 13 měsíců. Začalo to horečkami které vystoupili na 40 stupňů a drželi se nás 3 dny. Teď se 4 den totálně osypal - má puchýřky na rukách, na prstíkách, na nohách, zadečku, okolo úst a na ploškách nohou. Je to teda mazec..... Malej je totálně vyřízenej. Zdolali ho ty horečky. Teď když už horečky nejsou, je mu líp, ale furt nechce nic moc jist ani pít - má to v pusince a asi to pěkně bolí..... Na těle ho to očividně nesvědí ani nebolí (kromě plošek nohou) - nedrbe se, ani už moc nepláče. Teď jsem zvědavá jak se to rychle bude hojit.

miquellka
21. zář 2016

Ráda bych se podělila o své zkušenosti s HMFD. Mám 11-ti měsíčního syna. Nějakou dobu jsme bojovali s rýmičkou, následovaly dva dny teplot a pak se mu osypaly ošklivě ruce. Zanedlouho i nožičky (paže až po ramena, nohy až ke kyčlím, občasný puchýř i na zadečku a genitáliích). V pusince samý aft. Doporučuji tekutý pudr (tannohermal) a koupele v hypermanganu. Do týdne bylo po všem. Tři dny po vypuknutí u syna jsem zaznamenala bolestivý pupínek na dlani. Druhý den mě začalo bolet silně v krku - na mandlích bílé čepy. Dlaně se třetí den osypaly obě - pálily jak čert a nemohla jsem skoro nic vzít do rukou. Z vlasů jsem vyčesávala strupy. A následující noc přišlo to největší peklo, osypala jsem se na intimních partiích. Četla jsem, že dospělým se to může vrazit prakticky kamkoli, nikdy jsem na nic podobného netrpěla, přesto se stalo. Postup je stejný jako u dětí, volala jsem lékaři, který mě ubezpečil, ať jednám stejně. Tekutý pudr, hypermangan, klid, dostatek tekutin a vitamínů. Marně jsem hledala, jak se projevuje u dospělých, proto dávám pro info svou zkušenost. Pevné zdraví Vám i Vašim dětem! 😉

vercinel
27. zář 2016

Můžu se zeptat za jak dlouho u této nemoci zmizí afty v puse?dekuji

lucinka58
27. zář 2016

@vercinel Nám zmizeli do týdne 🙂