Vysoké horečky a Nurofen. Jak dlouho se může dávat dítěti?

guliii
25. říj 2021

Ahoj potřebovala bych se poradit. Malý 2 roky má aftózní stomatitidu, od pátku v noci má vysoké horečky, teď má i oteklé dásně a plnou pusu a krk aftů. Dávám mu nurofen sirup, protože po čípkách má průjem a hned mi je vykaká a mám vyzkoušeno, že panadol mu na horečky moc nepomáhá. Bojím se tedy toho abych mu nezničila žaludek, když teď kvůli aftum téměř nejí.

Má někdo prosím zkušenost, dnes je to třetí den kdy nurofen dávám, vím že je psáno v letáku, že když je nutné podat nurofen déle jak 3 dny má se jít k lékaři, tam jsme dnes byli. Zapomněla jsem se ho ale zeptat jestli mohu dát nurofen i další den, pokud to bude nezbytné. Malý měl zase 40°, ale když mu srazim teplotu tak řádí jako by byl zdravý. Tekutin má dost. Kdyby mu to alespoň nelezlo přes 39°. Zítra zavolám doktorovi, ale budu ráda i za poznatky od vás. Nebo co vám pomáhá na afty. Doktor říkal, že tyhle horečky ho můžou držet týden, je mi ho tak líto. 😭

Jinak mu dávám heřmánkovy čaj a mažeme jím dásně. Zkouším mazat kremem na prořezávání zubů, ale to ho pálí. A teplotu se snažím srazit i jinými způsoby, ale tolik to nezabírá.

Děkuji za případné rady, už z těch teplot začínám být zoufalá.

Děkuji pokud jste to

barmil
25. říj 2021

@guliii trpim na afty od mala, pomáhá mi 31bylin od Just, nakapat do vody a vykloktat, u takhle malého dítěte bych řekla potrit stetickou na uši. Pak hodně pomáhá i česnek, ale to asi dítěti vypalovat nebudeš, jinak to krásne čistí a stahuje.
Zkusila bych mu dát pit nějaký mléčný nápoje, buď ty z obchodu, nebo udělat kakao, aby měl i něco na obaleni bříška, ne jen pití a Nurofen. A zkusila bych i polivku, jestli má rád, klidně jen vlažnou. Pak taky hodně pomáhá pit brčkem, aby to nebolelo do všech aftu a ideálně studený pití. A na krk obklady, zmírňují tu bolest. Nejhorší to je večer, vnoci, kdyz Ti vyschne a ty afty se Ti slepí, tak ideálně dávat pořád pit,nebo cucat bonbóny, aby zvlhcoval. V lékárně mají i gely přímo na afty, zkus se zeptat na ty, co nejsou na alkoholové bázi, vím, že Dr Max má nějaký svoji privátní značky a ten nepálí.
Ty teploty jsou z té bolesti, je to fakt hrozný, ja vždycky beru ibalginy a kolikrát až brecim bolesti.

guliii
autor
25. říj 2021

@barmil děkuji je mi ho moc líto, chtěl by něco sníst, ale dá si třeba 3 lžíce polévky a už nechce. Mléko tedy pije, měl i půl jogurtu. Uf už aby ho to přešlo. Hlavně jak ho to bolí tak pláče a zvyšuje si teplotu. Nurofen pomáhá i na bolest, ale nikdy jsem ho nemusela dávat tak dlouho. Moc děkuji za rady, vyzkoušíme je.

te_reza
25. říj 2021

Tvaroh na nohy si zkoušela?

hojda
25. říj 2021

@guliii Co brčkem? aby to šlo víc do krku a ne do pusy? Zvládl by to?

megi89
25. říj 2021

@guliii syn, když měl aftozni stomatitidu, tak nurofen měl skoro 7 dní. Měl to hrozný a byl tak bolavy :( takže jako jo, radost jsem z toho neměla, že tak dlouho má nurofen, ale nedalo se svítit. Dětská i na pohotovosti mi řekly, ať dávám nurofen, pokud má pořád horečky a bolí ho to.

prejeta_zaba
25. říj 2021

Nurofen je i na bolest, takže dávat, dokud akutní stav nepřestane. Stejně tak by ho tím cpal lékař, prostě je to potřeba. Zkus mu občas dát na střídačku i nějaký ten paracetamol - Paralen nebo Panadol, uvidíš, třeba to aspoň trochu zabere. A určitě s jídlem. Ačkoliv nejsem odpůrce alternativ, tohle určitě není na tvaroh do ponožek. 😀

guliii
autor
25. říj 2021

@te_reza ten ne,řeknu manželovi ať ho koupí, zkoušela jsem mokrý kapesník na třísla, ale to řval jak tygr a to ten kapesník byl v pokojove teplotě. A teplou sprchu, ale nejlíp se mi osvědčilo asi prituleni tělo na tělo, to byl v klidu a teplota trochu klesla. Snažím se tak alespoň prodloužit intervaly mezi nurofenem.

guliii
autor
25. říj 2021

@hojda zkoušela jsem, ale to nechce

hojda
25. říj 2021

@guliii Když to měl syn sestřenice, tak prý jedl jen nanuky míša, jak to chladilo, tak to byl schopný sníst.

guliii
autor
25. říj 2021

@megi89 děkuji to mě uklidnilo, bála jsem se co bych mu dala. Ten nurofen opravdu působí nejlépe. Také z toho radost nemám, ale nedá se nic dělat. Alespoň se snažím, abych to srazila i jinak, aby ten interval mezi byl co nejdelší. Je to boj, je mi ho tak líto 🙁

petramana
25. říj 2021

@guliii studene napoje, jidlo max. vlazne a potirali jsme neocide gelem z lednice - maly si pro nej dokonce sam chodil abysme mu to natreli - ulevilo mu to od te bolesti... ale horecku mel jen jeden den... dale nam mudr. poradila potirat salvejovym cajem, napsala 2x namichane neco na afty + moucnivku + ten neocide gel a jeste boruvky (kompot, stava z nej, presnidavka, cerstve)

guliii
autor
25. říj 2021

@prejeta_zaba ano problém je jen, že nechce nic jíst. 🙁 snažím se vždy alespoň nějakou lžičku, ale je i boj do něj dostat nurofen. Snad mu bude brzo líp. 🙁

guliii
autor
25. říj 2021

@hojda zatím jogurty trochu jí, tak alespoň něco. Možná mu zkusím dát polévku studenou, uvidíme.

guliii
autor
25. říj 2021

@petramana taky nám doktor něco napsal, manžel to zítra vyzvedne a uvidíme. Ale to je jen na znecitliveni. Neocide gel taky zkusíme, jsem koukala, že je i na úpravu mikroflory v puse a borůvky mám zavarene děkuji zkusím mu to dát.

petramana
25. říj 2021

@guliii ono to neurychli tu lecbu, ale trochu mu to "zprijemni" nez se mu to zahoji...nas to mel v lete a byla to ta nejhorsi nemoc kterou jsme s nim zazili... porad plakal, moc ho to bolelo, cca tyden... drzim palce at je brzy fit

guliii
autor
25. říj 2021

@petramana děkuji, pro nás jsou nejhorší asi ty horečky, protože když je srazim tak tady dovádí, ale pořád si také stěžuje, že v pusince je bebíčko. Teď už zase hoří, ale spí, tak ho ještě chvíli nechám.

stenlunka11
25. říj 2021

@guliii nam doktori v nemocnici doporučili vytírat tantum verde a stridala jsem nurofena panadol . Syn ma take dva roky .

guliii
autor
26. říj 2021

@stenlunka11 a kolik dní tvali horečky u vás? Nelíbí se mi, že mu to dávám už tolik dní 🙁 ale jinak to zatím nejde. To tantum verde nepálí? On si do pusy vůbec nechce nechat sáhnout, strpí jen heřmánkovy čaj.

stenlunka11
26. říj 2021

@guliii horecky mel asi cca tyden . Myslim ze to nestipe, dcera mela aftu v puse ted a v pohode. Ja mam takove houbicky a to namocim a kdyz je vic a trochu to stece tk to pry nevadi ze to zasahne i ty afty v krku . . On si taky nechtel nechat sahnout do pusy. Ale bohuzel se nedalo nic delat a musel ...

guliii
autor
26. říj 2021

@stenlunka11 doktor taky říkal, že horečky jsou cca týden, jsem ráda za zkušenost někoho kdo to už měl. No budeme to muset přežít 🙁 děkuji

stenlunka11
26. říj 2021

@guliii NeNI ZAc . HlavNE At jE BrZO FIt.