Vysoké jaterní testy u 10měs.syna. Máte zkušenost?

bustedka
24. říj 2019

Ahoj, máte prosím někdo zkušenosti se zvyšujícími se jaterními testy u miminek?
Syn, 10m, neměl novorozeneckou žloutenku. Je těžký atopik s alergií na lepek, mléko, vejce a sóju. Dle nových vyšetření se začíná projevovat astma. Na základě krevních testů bylo zjištěno, že se zvyšují hodnoty jaterních testů.
U 1.testu se předpokládalo, že to byla chyba, protože v jeden den vyšly vysoké testy několika dětem, ale laboratoř stála za tím, že chybu neudělala. Kontrolní test však vyšel ještě vyšší. Jsme objednaní na sono jater, ale čekací doba není nejkratší.
Poslední 3 týdny jen nachlazení - rýma, trochu kašle, původně neustále zvýšená teplota. Teď už celkem v pořádku.
Možností co by to mohlo být je několik. Dle doktorky mononukleóza, hepatitida či nějaký druh autoimunitního onemocnění a vím, že diagnózu z diskuze nezjistím, ale pokud máte někdo zkušenost s tím, že vycházely vysoké jaterní testy a nic jinak nebylo prokázáno, budu ráda za uklidnění 🙂

phedr
24. říj 2019

@bustedka mononukleóza, ale tu ti přeci zjistí lékař testem na EB virus a Cytomegalovirus, odpovídala by zvýšená teplota i jaterní testy

jannym
25. říj 2019

EB virus, prodělala jsem v 7 letech ale léčilo se to jako zápal plic, normální nález nemám doteď a to je mi přes 30

bustedka
autor
25. říj 2019

nakonec vysly pozitivni testy na zloutenku A, ale zase dle parametru by to nemelo byt infekcni. takze se jeste budou delat testy na hepatitidu c a pripadne nas poslou na gastro.