Zoubky dcery se kazí i přes pravidelné čištění?
Ahoj holky, prosím o radu.. Malá má 1,5 čistíme zoubky každý den a je to dost boj, snažím se pořádně, i když mi u toho dost řve😔 chce si je totiž čistit jenom ona 😁 každopádně jsem na to dost důrazná a opravdu čistím.. jenomže se ji toto dělá na těch dvou zoubkách…když přejedu, tak je to jako by ji měly snad vypadnout.. první měla v 5 měsících… strašně se bojím ale, že se jí kazí😔😔😔 co myslíte a co zmůžu?😔
Děkuji..🌸

@makkyv tohle měla dcera a zuby se jí prakticky rozdrolily, ale zubařka se snažila a různé to dostavovala, ale jeden čas to šlo fakt rychlé. Dávala jsem sezamovy olej, denně lžičku kvůli vápníku a v cca třech se to zastavilo, ale zuby měla olámané. Syn to má také, ale jen na dvojkach a mnohem méně. U nás asi genetika. Taky jsem z toho byla špatná a hodně to řešila, ale časem jsem se s tím smířila. Dceru to nebolelo, nevadilo ji to a tak jsme to jen důsledně hlídali a čistili. Dnes má druhé zuby, řekla bych ok. A hlavní je, že s tímto si prochází ve věku kdy jim ani jejich kamarádům to nevadí. Chápu že tě to mrzí, taky mě to mrzelo. Zvláště u dcery kde jsem dbala na stravu a stejně měla zoubky rozpadlé
@makkyv ještě mě tak napadlo, nedáváš dítěti lžičku, že které jíš zároveň i Ty? Protože právě toto je častá příčina kazů u dětí. My, dospělí, máme v dutině ústní celý repertoár bakterií, které, když se dostanou dítěti do pusinky, můžou udělat paseku. Hodně rodičů (ba i prarodičů) dává lžičku do pusy sobě i dítěti.
Dcerka měla to stejne, je to demineralizace zubní skloviny, naše zubarka s tím nic nedelala, pořad rikala ze máme používat elmex gelle, pak ze zoubky potahne pryskyřici…no a pak mi rikala ze se s tím nedá nic dělat, ze už to má zkažené…až pak jsem se objednala na soukromou kliniku, zoubky už museli ven…malou to bolelo a dvakrát mi na zoubky spadla. Tak je měla zlomené…zuby ji vytrhli pod sedaci, zákrok jsme platili, ale malá si naštěstí nic nepamatuje 🙏🙏 nic s tím neudelas, někdo to tak proste ma…dětská dr mi rikala ze bylo něco spatne v tehu (dvakrát jsem brala antb) a malá byla do 2let kojena, mlžná to přispělo…jinak jsme samozřejmě zoubky cistili jak se ma, sladké jsme nedávali. Kluci žádné takové problémy neměli jak byli mali.
S tím jídlem jsem to taky slyšela, může být.. i když myslím, že hlavně to bude v tom čištění.. technice a kartáčcích třeba taky.. dcera měla kaz a nedávala jsem ji jídlo lžičkou ode mne nebo že bych jedla s ní.. teplotu jsem zkoušela maximálně lžičkou na ret.. jo a mladší - kojena skoro do dvou let a kaz žádný (i když nutno dodat, že byla bez nočního kojení a po čištění zubů pak už měla jen vodu)..
@makkyv my máme jeden kaz na horní čtyřce, je sledovaný už rok (od 1,5 roku) a neroste, tak cajk. Malá si taky nechtěla nechat sáhnout na zuby a já na to opravdu netlačila, protože násilím se s ní nikdy nic nesvede (zabejčí se proti a nazdar). Domluvila jsem se s ní až skoro ve dvou a teď si krásně čistí zuby chvilku sama a nechá si je dobře dočistit, otvírá pusu i u zubaře a krásně drží. Jen neumí plivat. Kojím v noci ještě teď (2,5) a dětská měla poznámku už někdy v roce, že jako se jí zkazí z toho zuby. Taky názor. Takže faktorů je spousta a někdo má prostě smůlu :(
Fakt si ale pořiď jinou zubařku, za dlouhodobý strach dítěte ze zubaře to fakt nestojí.
Já si myslím, že hodně dělá genetika.. já mám v 35 letech vrtaný jeden zub a ještě omylem, můj muž po 40. roce taky jeden... bez mezizubních kartáčků, zubní hygieny apod. V životě jsem dětem nečistila zuby dvě minuty. Čistíme dvakrát denně, to jo, ale tak dlouho teda ne 😅.
Základ vidím v empatickým zubaři, to udělá hodně. Vysvětlit, co se bude dít, připravit a doufat
@makkyv Ahoj, to mě mrzí, že při takovém důkladném čištění má holčička problémy. Zkušenosti nemám, jen vím, že zubař říkal, když dcera se ještě v noci kojila, ze to může být problém. Trochu jsem se bala a když to šlo, vlhkou plinkou jsem ji přejela zuby...
No jinak bych změnila zubarku. To jak to je teď, může zadelat na problém psychicky do budoucna. Dnes se už zubaru fakt není třeba bat🙂, max. z finančního hlediska.
A motivacne doporučuji písničku na YouTube pro holčičku:Pan doktor zub🙂
@e_v_k_a83 já nevím teda, ale mamka ségru kojila do tří, a cele noci spala u prsa, je ji 15 a se zuby problém nemá. Narodil ode mě, mam všechny zuby zalatané,a mě kojila do dvou měsíců. Spis bych si myslela, ze pro to člověk musí mít nějaký předpoklady :/

@tahejhula To právě dělám, holt to musí vydržet… ale přesně tak, pro rodiče je to nejhorší.. jak to dítě pláče, no je mi z toho hrozně😔😔