Zúžená předkožka (Fimoza) - Lichen sclerosus

kamenna
13. čer 2018

Zdravím všechny maminky a tatínky v naději, že tu bude někdo, kdo má podobné potíže, jako náš syn (7 let). Nechali jsme ho vyšetřit u chirurga kvůli zúžené předkožce. On hned stanovil diagnozu Lichen sclerosus s tím, že musí jít syn na úplnou obřízku.
Chtěla bych se zeptat, zda tu je někdo, kdo měl podobný problém a obžízka jej vyřešila, případně zda by někdo věděl, čím nemoc léčit jinak. Ještě se chystáme navštívit urologa, protože nám názor chirurga přijde příliš radikální.
Děkuji!

evik_svistik
13. čer 2018

My řešíme obdobný problém, ale dříve, synovi jsou 3 roky, zatím se to snažíme promazávat mastičkou a jemně rozhýbat.

verdos
13. čer 2018

Doporučuju si zjistit více. Nejsem odborník, ale každopádně schvaluji, že chcete jíte ještě za někým jiným. Výborná je prý dětská urologie v Olomouci - tam mají ty moderní názory, že do puberty času dost (což je v souladu i se zahraničními studiemi - jen u nás se to prostě děsně hrotí). Mého tehdy 3letého syna taky chtěli hnát na zákrok, ale já ho nedala, začala zjišťovat víc a čím dál více byla přesvědčená, že dělám dobře. Syn mi to vrátil tím, že teď už je bez problémů. Je mu tedy jen 6 let, ale v těch zahraničních výzkumech je vidět, že určitému procentu to trvá prostě mnohem déle. Nelze ale vyloučit, že jste úplně mizivé procento, které z nějakého důvodu bude muset na zákrok jít. Ale rozhodně to tak být nemusí (jen jak říkám, u nás to spousta doktorů řeší co nejdříve a radikálně a jiné možnosti neznají či nenabízí)... Pokud je to přirozená fimóza (od narození, ne tím, že mu to někdo násilně přetahoval a vznikly mikrotrhlinky, které se zjizvily, apod.), tak je velká pravěpodobnost, že jsou i jiná řešení. Jinak nám teda mimo jiné dost pomohl sléz. Pokud byste byli zoufalí a sléz nepomohl (sedací koupele a mast), pak je ještě možné vyzkoušet kortikoidy (pro tělo zátěž, ale pro dítě rozhodně příjemnější než chirurgický zákrok...). Prostě pátrejte a dovzdělejte se, protože doktoři často jedou podle svého (tím nechci nikoho hanit, je to jen má zkušenost a dokonce doporučuju OL, kde by - snad - měli být trošku modernější a ne tolik řezací). Hodně štěstí přeju.

kamenna
autor
13. čer 2018

Děkuji moc za rady. Jeho situace je trochu jiná. Dříve neměl se předkožkou problémy. Potíže způsobila právě ta kožní nemoc LS. Ta je údajně poměrně vzácná, ale skutečně vyžaduje celou obřízku. Bohužel je o ní dohledatelných informací málo a tak hledám, zda třeba neměl něko stejné zlušenostuti - tuto diagnozu a její léčbu, popř. tuto diagnozu, kterou následné testy vyvrátily.

verdos
13. čer 2018

@kamenna Aha, tak to chápu, ale i tak určitě existují jiné možnosti. Co jsem teď jen narychlo prolítla jeden článek v AJ - používají se kortikosteroidy, laser, pak ještě nějaké další léky (to neznám a nechce se mi hledat překlad). Také se uvádí souvislost s nějakými dalšími nemocemi a případně i autoimunitními onemocněními - v tom případě není od věci řešit střevní mikrobiom (zda se dá nějak ovlivňovat i kožní mikrobiom, to netuším, každopádně by bylo dobré zkusit zjistit...). A tedy zásadní je zjistit, zda je fyzikální změna vratná či nevratná (zda vratná, tak by nějaké ty masti apod. pomoci mohly), zda je nevratná (definitivně zničená tkáň, se kterou už nejde nic dělat), tak pak asi opravdu jen operace, prostě někdy to tak je :(. Ale je malý, ještě ve vývinu, tělo si umí poradit s mnohým, takže pátrejte, zkuste zjistit více - ale spíše než tady na MK, tak se ponořte do nejnovějších odborných článků o tom, co jsem psala výše. Málokdo na MK tady asi bude mít takové znalosti a zkušenosti (tím spíše, že to je něco vzácného - takže narazit na někoho se zkušenostmi přímo s tímto a zároveň s tak velkým rozhledem v nejnovějších výzkumech ze zahraničí a moderních metodách, atd. - to je skoro lepší si vsadit ve sportce nebo raději eurojackpotu, tam je teď pěkná sumička 🙂).