Zvláštní záchvaty u 10měsíčního dítěte

chazynka
5. čer 2017

Milé maminky, u syna (skoro 11 měsíců) pozoruji zvláštní stavy. Včera několikrát během dne se jakoby zarazil, zmodraly mu rtíky, začaly mu slzet oči a opotil se. Během pár vteřin se vzpamatoval, choval se naprosto normálně. Až na tohle jinak funguje normálně, hraje si, jí, spí. Stalo se nám to už dříve, kdy jsme se synem byli na pohotovosti a následně i u naší dětské lékařky, kdy na něm nikdo nic neshledal. Nesetkaly jste se s tím některá? Dělá mi to velké starosti, tohle přece není normální.

majsina
5. čer 2017

Snažila bych se to natočit na video a ukázala bych dr., nejlépe neurologovi. Ale věřím, že to nic vážného nebude.

listopadka1
5. čer 2017

a to ma jen tak, znicehonic? nebo jako reakci treba na bolest nebo leknuti? ja mivala afektivni zachvaty a ty vypadaji podobne, ale vzdy byly po nejakem podnetu.

bajushh
5. čer 2017

Urcite bych dotlacila detskou k doporuceni k neurologovi. Takhle se nam obdobne zacala projevovat epilepsie.

lucie_91
5. čer 2017

Ano, jsou to často projevy epilepsie - záchvaty petit mal. Opocení je ze strachu, přece jen to to dítě vnímá jako něco divného. Tohle je na pohotovost přímo v danou situaci a daný den, ne na pediatra... Taky to může být úmyslné zadržování dechu při vzteku, smutku apod - to je psychologický problém.

bajushh
5. čer 2017

@lucie_91 Na pohotovosti s tim stejne nic neudelaji..stejne maleho poslou na eeg a k neurologovi. Pokud se nebude jednat o delsi nebo zachvat jineho charakteru..

lucie_91
5. čer 2017

@bajushh Myslela jsem to tak, že pokud by se tohle stalo mému dítěti, tak nečekám a okamžitě jedu na pohotovost - instinkt. Nedokázala bych čekat a už vůbec ne při opakování tohoto problému. To, že na pohotovosti by to nějak dopadlo-nedopadlo, to už je vedlejší věc, ale instinktivně bych na pohotovost jela. Modrající dítě není normální a vyčkávat nelze.

bajushh
5. čer 2017

@lucie_91 Bohuzel tohle znam zlastni zkusenosti. Hospitalizovali nas az kdyz se to stalo min 5× za den a stejne s nami nic nedelali. Cekali na detskeho neurologa..

lucie_91
6. čer 2017

@bajushh Tak to je síla... Tedy... humus... až dítě umře na nějakou dýchací křeč, tak co pak... Nooooo paníííí my to tak prostě děláméééé... už to slyším... příšernost! 😠

chazynka
autor
6. čer 2017

Děkuji za reakce. Včera jsem se vydala s malým opět k dětské lékařce, bohužel tam zrovna nebyla. Konzultovala jsem to se sestřičkou, tak ta mě vecpala na zítra na neurologii. Epilepsie mě už taky napadla ☹

bajushh
6. čer 2017

@chazynka Pak dejte vedet jaka jste dopadli..💙

chazynka
autor
7. čer 2017

Tak máme za sebou vyšetření u dětské, na neuru, utz hlavy a EEG. Dle UTZ je vše v pořádku a na výsledky EEG si mám zavolat zítra, tak zatím pořád nic nevím. Mareček to zvládl vše na jedničku, dokonce utz vyšetření prospal, byl už chudák vyřízený.

odula
7. čer 2017

@chazynka to je super že utz je v pořádku!! Držte se. My dneska byli na spicim eeg a taky čekáme na výsledky. Takže na vás intenzivně myslíme, pže tak nějak asi vím jak se cítíte 😉 držte se, bude to dobrý, určitě 😘

chazynka
autor
7. čer 2017

@odula moc děkuji. Budu vám taky držet pěsti, abyste byli v pořádku.

chazynka
autor
8. čer 2017

Tak ani na EEG se nic průkazného neobjevilo. Nějaká nesrovnalost tam byla, ale to mohlo být tím, že se malý u vyšetření vrtěl. Kontrolu máme za dva týdny, dětská mu ještě brala krev na testy. Neuroložka si myslí, že by ty stavy mohly způsobovat to, že ho něco dráždí na pinďu a vzruší se :-O

odula
8. čer 2017

@chazynka tak snad to bude ok. ještě se záchvaty objevují? Nam volali tez pred chvilkou, mela nejake peaky na normálním eeg tak jí dělali spící.a též nic neukázal. máme pozorovat a jestli se něco objeví znovu, tak zase příjít. Zkus se zeptat, jestli by to nechtěli taky udělat ve spánku. můžu se zeptat na co dělali krevní testy?

chazynka
autor
11. čer 2017

@odula záchvaty se bohužel pořád objevují ☹ má je tak 2x za den, většinou před usnutím. Ještě přemýšlím, že nás objednám do Hradce Králové, na tu naši doktorku prý moc dobré ohlasy nejsou. Počítám, že nás asi stejně ještě pošlou dál, na vyšetřeních se nic neukázalo, krev má taky v pořádku a záchvaty má stále. Neuroložka nám pro jistotu napsala prášky na epilepsii, že je mám dát, kdyby byly záchvaty časté, ale do toho se mi vůbec nechce, cpát do něj takové prášky, když epilepsii nemá potvrzenou :-/ Jinak krevní testy dělali na mineralogii (aspoň teda myslím) byly to nějaké komplexní testy, ale i ty dopadly dobře. Tak vážně nevim, co to může způsobovat. Psala jsem ještě na jeden portál, kde odpovídají lékaři, tam ještě psali, že by to do jisté míry mohlo být nezralostí mozku.... Byla bych ráda, kdyby to nebylo nic vážného. U vás se objevují také nějaké záchvaty?

odula
11. čer 2017

@chazynka u nás teda dělali jenom eeg, žadné krevní testy ani utz, ale to spící bylo tedy uplne v pořádku. Takový podivuhodný záškuby se u nás objevují, ale takmax jednou denně. A právě mi bylo taky řečeno, že to může být nezralostí NS. ale určitě konzultuj, pokud má tyhle záchvaty vícekrát denně, tak bych raději šla ještě za dalším lékařem. U nás to vypadá totiž jinak než u vás. a davat léky na epilepsii jen tak preventivně, to už se mi vůbec nezdá... 😲 Přeju hodně sil, ať to dopadne všechno dobře. Myslím na vás. 🙂

bajushh
11. čer 2017

Urcite bych zvazila dalsi neurologicke konzilium. Ne vzdy se na eeg ukazou vzruchy,které zachvaty zpusobuji. Stale se muze jedna o epilepsii pri nezralosti CNS,ktera samovolne vymizi a nebo taky ne. Urcite bych pozadovala nove eeg(nejlepe natocene tak,aby prcek u nej usnul). A drzim palce..at dopadne dobre.

monasek84
11. čer 2017

Ahoj, muze se jednat o afektivni zachvaty, tedy nezralou NS. Nas malej to mel zhruba do 2,5 roku... nekdy odpadl uplne, nekdy jen zmodral a rozdychal to. Vetsinou se to stavalo, kdyz byl pretizenej, unavenej, tzn pred spanim, nebo kdyz moc radil s deckama.

denisa060491
11. čer 2017

My jsme ted resili neco obnobneho.minuly tyden jsme se vraceli z vyletu a maleho v obliceji chytla nejaka krec.na me nereakoval,takze me to hodne vydesilo a prvni co me napadlo epilepticky zachvat.na pohotovosti prvni co resili abychom si zaplatili poplatek.maly byl v noci na JIP na pozorovani.v nedeli uz byl u mne na normalnim pokoji.to mel jeste jeden zachvat,ten mu vyvolala sestra.v pondeli jsme byli na eeg a jeste ve stredu rano ho pani doktorka nemela popsane.v patek nas pustili s tim,ze zachvat tam byl,ale epilepsii neprokazali.dostali jsme preventivne Keprru a verte mi.radeji mu to preventivne dam,nez aby se mu to projevilo.vim co je to potykat se zachvaty.moje maminka si s mym bratrem zazila dost.bral prasky az so prvni tridy.kazdy jeho zachvat jsem nesla tezce,a to ze ho mel maly jeste hur.jinak opravdu neni normalni,ze modra.asi bych sla jeste jinde,abych mela jistotu 🙂

chazynka
autor
18. črc 2017

Maminky, moc vám tu děkuji za všechny reakce. U malého se záchvaty objevují stále. Neuroložka to nejdřív přičítala dětské masturbaci, když jsem sdělila, že se záchvaty začaly objevovat při usínání, tak že to zase bylo z únavy. Teď se stalo, že měl záchvat ráno, když jsem ho ještě v posteli kojila a ukousl mi bradavku a měla jsem, co dělat, abych ji vyprosila. Po tomhle sdělení mi už neuroložka řekla, že to teda epilepsie bude. Natáčela jsem i video a i z toho mi předtím epilepsii nepotvrdila, spíš říkala, že to tak nevypadá. Budou mu dělat ještě jedno EEG, ale stejně jsem z toho pořád nějak na rozpacích. Nasadila jsem mu teda od včera léky. Všude do zpráv psala nejasná absence, nepotvrzená absence, tak teda nevím. Nejvíc mě štve, že mi k epilepsii nic neřekla. Vše mám načtené z netu. Přijde mi to spíš, že prostě zkusí nasadit léky a uvidí, co to udělá. Zítra máme roční prohlídku, tak se na všechno chci ještě zeptat pediatričky, případně ji poprosit o vyšetření ještě jinde. UF, snad se v tom mém románu vyznáte

chazynka
autor
18. črc 2017

Ne ukousl bradavku ale zakousl do bradavky ;)

ladyhacek
18. črc 2017

takže stále ?
Syn tedy jen když se začla vztekat, ale tkaé modral a přestával dýchat. Od doby co jsem přišli na alergii na mléko a mléko neodstává se záchvat neobjevil a že je teď v období vzdoru a vzteká se hodně a každý den
Zkuste jít touto cestou - margit to krásně vysvětluje > to co nelze vysvětlit může být alergie >

https://www.youtube.com/watch?v=3rTjdk7ch70
ladyhacek
18. črc 2017

@chazynka u nás nastala změna cca už po týdnu za uchem měl malý ,,exém´´ a ten zmizel.
Pokud nehcete čekat měsíc tak zksute přes DR vyšetření krve > že máte podezření na alergii my jí měli právě na mléko a také se potvrdilo.

Dle mě stačí potravin vyřadit jen na 14 dní a měla by nastat změna.
vypozorujte kdy má záćhvaty po jakém jídle co ten den jedla - zda více lepku či mléka a tu potravunu vyřaďte