Bronchitida u kojence. Je normální, že dítěti už týden píská na průduškách i po dobrání léků?

Zodpovězené
11. únor 2019

Dobrý den,

můj jedenactiměsíční syn má bronchitidu. Vše začalo zánětem nosohltanu, který trval dva dny, poté se z něj vyklubala bronchitida, která se táhne již sedmý den. Minulý víkend jsme skončili na pohotovosti, synovi totiž začalo hvízdat na průduškách. Měla jsem skutečný strach, tuto situaci neznám, i když má starší syn astma. V pondělí jsme byli na kontrole u naší dětské lékařky. Syn je od toho pondělka již bez teplot, bohužel nadále hvízdá na průduškách, kašle vlhce a rýma trochu zhoustla. Táhne se to již dlouho. Na pohotovosti i u dětské jsme byli ujištěni, že mu mohou průdušky hvízdat i týden. Ale ono to už je týden. Syn je tedy bez teplot, veselý, hraje si, výborně jí, pije. Možná je trochu unavenější. Po ránu strašně kašle a vykašlává. Léky jsou dobraný. Zpočátku foukal Ventolin, pak bral Prospan a nakonec Ventoliber. Celou dobu podáváme do nosu mořskou vodu a Libenar, odsávání probíhá několikrát denně.

Je tedy normální, že mu na průduškách stále píská, i když již méně? Je normální, že má rýmu již tak dlouho? Na další kontrolu k dětské jdu v úterý.

Děkuji.

Dobrý den,

výdechové pískoty jsou způsobeny zúžením bronchů, je to častá komplikace bronchitis. Léčí se bronchodilatancii, v případě Vašeho syna Ventolinem a Ventolibrem. Aplikace Ventolinu inhalačně přes masku ( aerochamber, spacer ) je nejméně zátěžová a velice účinná léčba tohoto zúžení bronchů. Pískot na průduškách by se měl léčit i nadále, nejlépe právě inhalačně Ventolinem ( foukačkou, jak píšete ). Samozřejmě jsou nutné častější kontroly poslechového nálezu plic i celkového stavu dítěte u pediatra, léčba má trvat až do úplného vymizení výdechových pískotů.
Rýma u kojenců a batolat mívá vleklý průběh.


Přeji Vám krásný zbytek dne.
MUDr. Lenka Emmerová