Brzké usínání dětí. Je to tak v pořádku?
Zdravím, měla bych dotaz. Mám 2letou dceru a dávám jí spát večer v 18:30, jelikož nemá už denní spánek, ráno vstává kolem 6 ráno. Upřímně jsem po tom celém dni vyšťavená a jsem i ráda že usne takhle brzy a já mám chvilku čas pro sebe, když už ho nemám odpoledne. Ale to není tak důležitý, kamarádky mají děti v podobném věku a neustále mi říkají že nechápou, jak můžu dítě dávat spát takhle brzy, že oni je dávají třeba ve 20:00, ta druhá dokonce kolem 21hod, že čeká na tu,, chvíli'' kdy je to dítě připravené, ale já mám ráda režim, chápu že s dítětem to nejde mít dokonalý ale aspoň aby chodili spát ve stejný čas, oběd měli ve stejný čas atd..a kdybych ji dala spát později tak stejně vstane prostě ráno v 6, pak je akorát nevyspalá a protivná, myslíte že jsem fakt tak hrozná matka že jí dávám takhle brzy? :(
Každé dítě je jiné, každá rodina má jiné tempo. Taky mi děti chodily a vlastně ještě chodí spát brzo. Potřebují to. Mladší by vydržel vzhůru dýl než starší. Ale dávám je spolu. 18h byla kolem 2 let celkem standard. Ráno byl zase vstávají brzo. Beru to jako výhodu v době školky/školy. Maminky, kterým děti chodily spát pozdě a ráno vyspavaly, tak pak ve školním roce trpěly 🙂 takže to můžeš brát i jako výhodu
Ridila bych se tim, co vyhovuje diteti. Je v tech 18:30 uz unavene? Kdyz ho das spat, usne relativne rychle? Mas pocit, ze mu tento rezim vyhovuje? Pokud ano, delala bych to tak dal. Pokud se mu jeste nechce spat, blbne v posteli nebo uspavani trva dve hodiny, tak bych zvazila udelat pripadne nejakou zmenu. Vzdy jsem brala do uvahy, co funguje a vyhovuje diteti a co potrebuji ja, a z toho jsem vytvorila nejaky rezim, se kterym jsme byli v pohode. Jak to maji kamaradky je pro vasi situaci irelevantni.
Naše děti odpadávaly už kolem 17:30 (zimního času) a samozřejmě vstávaly ještě před 6 hodinou. Tak jsem se přizpůsobili a teď se nám to hodí, protože ve stejný čas vstáváme do školky a jsou už zvyklé.
Mne deti dlouho chodili spat v 19:00. Nam to vyhovovalo, meli jsme pak cas na sebe s manzelem. Kamaradkami bych se vubec neridila.
Dělej jak to vyhovuje Vám.
My jsme se třeba nikdy nezucastovali akci kde 5-6 lete děti běhali ještě v 22:00 ,protože naše děti " museli" být v 19:30 v posteli.A taky jsem to nikomu nevysvětlovala.Proste jsem děti zbalila a hotovo.
Kluk v tomhle věku chodil spát kolem 19h a vždy usnul. A to i v létě, když byli venku světlo. Vstával teď, až mezi 7-8 ráno. Postupně si čas uložení ke spánku prodlužoval a od 6 let většinou neusne dřív než ve 22h. A to do školy vstáváme v 6:30. Ovšem vyspaný je, i když vstává pomalu.
Pokud to dítěti takto vyhovuje, tak kašli na řeči kamarádek a užij si volný večer 😉
Byla bych úplně v klidu, máme to úplně stejně. Synovi je teď 2 a 3/4 roku a až poslední dobou (jak je venku večer světlo) začínám vnímat, že už by mohl jít spát třeba o půl hodiny nebo hodinu později, předtím úderem 18h odpadával téměř na povel 😀 A ten volný večer je navíc k nezaplacení 😀
Tvl, co to máte za děti?!!! Mám 4 a všechny nespavce, usínají kolem 21h a vstávaj před 6. Svět je zkrátka těžce nefér..

Dělej to tak, jak vyhovuje vám. Mně děti taky vstávaly brzo a spát chodili 18:30-19h. Aspoň jsme mohli chodit na aktivity třeba od 9h. A večer jsem měla klid a mohla se na něco koukat nebo číst.. Teď nejmladší chodí ve 20h, vstává v 6:30 do školky, je mu 7. Vydrží i dyl, o víkendu třeba do 22h, ale i tak pak je vzhůru před 7h.