Brzké usínání dětí. Je to tak v pořádku?
Zdravím, měla bych dotaz. Mám 2letou dceru a dávám jí spát večer v 18:30, jelikož nemá už denní spánek, ráno vstává kolem 6 ráno. Upřímně jsem po tom celém dni vyšťavená a jsem i ráda že usne takhle brzy a já mám chvilku čas pro sebe, když už ho nemám odpoledne. Ale to není tak důležitý, kamarádky mají děti v podobném věku a neustále mi říkají že nechápou, jak můžu dítě dávat spát takhle brzy, že oni je dávají třeba ve 20:00, ta druhá dokonce kolem 21hod, že čeká na tu,, chvíli'' kdy je to dítě připravené, ale já mám ráda režim, chápu že s dítětem to nejde mít dokonalý ale aspoň aby chodili spát ve stejný čas, oběd měli ve stejný čas atd..a kdybych ji dala spát později tak stejně vstane prostě ráno v 6, pak je akorát nevyspalá a protivná, myslíte že jsem fakt tak hrozná matka že jí dávám takhle brzy? :(
Každé dítě je jiné, každá rodina má jiné tempo. Taky mi děti chodily a vlastně ještě chodí spát brzo. Potřebují to. Mladší by vydržel vzhůru dýl než starší. Ale dávám je spolu. 18h byla kolem 2 let celkem standard. Ráno byl zase vstávají brzo. Beru to jako výhodu v době školky/školy. Maminky, kterým děti chodily spát pozdě a ráno vyspavaly, tak pak ve školním roce trpěly 🙂 takže to můžeš brát i jako výhodu
Ridila bych se tim, co vyhovuje diteti. Je v tech 18:30 uz unavene? Kdyz ho das spat, usne relativne rychle? Mas pocit, ze mu tento rezim vyhovuje? Pokud ano, delala bych to tak dal. Pokud se mu jeste nechce spat, blbne v posteli nebo uspavani trva dve hodiny, tak bych zvazila udelat pripadne nejakou zmenu. Vzdy jsem brala do uvahy, co funguje a vyhovuje diteti a co potrebuji ja, a z toho jsem vytvorila nejaky rezim, se kterym jsme byli v pohode. Jak to maji kamaradky je pro vasi situaci irelevantni.
Naše děti odpadávaly už kolem 17:30 (zimního času) a samozřejmě vstávaly ještě před 6 hodinou. Tak jsem se přizpůsobili a teď se nám to hodí, protože ve stejný čas vstáváme do školky a jsou už zvyklé.
Mne deti dlouho chodili spat v 19:00. Nam to vyhovovalo, meli jsme pak cas na sebe s manzelem. Kamaradkami bych se vubec neridila.
Dělej jak to vyhovuje Vám.
My jsme se třeba nikdy nezucastovali akci kde 5-6 lete děti běhali ještě v 22:00 ,protože naše děti " museli" být v 19:30 v posteli.A taky jsem to nikomu nevysvětlovala.Proste jsem děti zbalila a hotovo.
Kluk v tomhle věku chodil spát kolem 19h a vždy usnul. A to i v létě, když byli venku světlo. Vstával teď, až mezi 7-8 ráno. Postupně si čas uložení ke spánku prodlužoval a od 6 let většinou neusne dřív než ve 22h. A to do školy vstáváme v 6:30. Ovšem vyspaný je, i když vstává pomalu.
Pokud to dítěti takto vyhovuje, tak kašli na řeči kamarádek a užij si volný večer 😉
Byla bych úplně v klidu, máme to úplně stejně. Synovi je teď 2 a 3/4 roku a až poslední dobou (jak je venku večer světlo) začínám vnímat, že už by mohl jít spát třeba o půl hodiny nebo hodinu později, předtím úderem 18h odpadával téměř na povel 😀 A ten volný večer je navíc k nezaplacení 😀
Tvl, co to máte za děti?!!! Mám 4 a všechny nespavce, usínají kolem 21h a vstávaj před 6. Svět je zkrátka těžce nefér..
Tvl, co to máte za děti?!!! Mám 4 a všechny nespavce, usínají kolem 21h a vstávaj před 6. Svět je zkrátka těžce nefér..
@amazienka Hehe, taky tak :D
@anonym_autor Bud rada! Jestli deti v pohode usinaji a v pohode spi, tak je to evidentne rezim, ktery jim vyhovuje a ty si muzes jedine pogratulovat ;)
Myslím, že ti kamarádky akorát tak závidí, že ti malá usne v půl sedmé večer 😉
Mě by to těžce nevyhovovalo, prostě nerada brzo vstávám, ale tak tobě to asi vyhovuje, tak co řešíš
A on opravdu někdo říká, že jsi hrozná matka? Není to od ostatních jen údiv, či trošku ta závist? Dělejte si to, jak vám to vyhovuje.
Delej to tak jak to vyhovuje vám, kamarádka ať si to dělá po svém. Já jsem opačná, šlak by me trefil kdyby me dite otravovalo v 6 😅 Čtyrleta chodí spát se starším bráchou ve 21-21 30, vstáváme ale až po deváté 😁 Sice je vzhůru se sourozenci když jdou do skoly ale ti pred pul osmou odejdou a mala si ještě vleze ke mě do postele. O tohle se skolkovym režimem přijdu.
@amazienka tohle tak měla a má nejstarší, aktuálně chodí spát az po 22. hodine a vstává v 6 30,pokud ne na budik tak v pul osmé nejdele v 8,je ji 11
Úplně v pohodě. Naši chodili spat hned po večerníčku. Aspoň je vyspinkaná. Nechápu,co kamarádka řeší. Možná ti to závidí. 🙂
Myslím, že je šílený, když dvouleté dítě odpoledne nespí. To bych se zbláznila :D.
Jinak naše dcera (2 roky a 10 měsíců) chodí spát až kolem 11, v půl sedmé ještě manžel ani není doma z práce, tak by se vůbec neviděli 🙂. Taky často chodíme na návštěvy, večeře, hodně cestujeme… To by se nedalo s večerkou v 18:30. Navíc já bych nedala vstávání v šest :D.
Dělej to tak, jak to vyhovuje vám.
@lis6 Jenže to, že dá dítě spát později, neznamená, že bude dítě později vstávat 😉
@mabs no to je jasný, když je tak zvyklý. Nevim jestli někdo má fakt dítě že sám vstává rád později, jede takhle celou dobu co je dítě na světě a nebo i v těhotenství a pak se mu narodí dítě,co vstává v 6. Jak se to prostě stane. Mě když se vzbudilo dítě v 6 tak vidělo že mám půlnoc a spalo dál.
Myslím, že ti kamarádky akorát tak závidí, že ti malá usne v půl sedmé večer 😉
Mam nespavce , kdybych je nehnala jsou vzhuru klidne do rana ( kdyz jedem nekam treba na dovolenou brzo rano necham je dchvalne vecer kolik vydrzi a vydrzi treba i do 2 🤣
V kolik chodi spat ?
Nikdy neusli sami pred 20h to uz musi byt jo neco typu celodenni vyšlap, celodenni plavani apod 🤭
Uprimne mi prijde uplne az trapne ze nekdo dava deti na cely den do skolky a pak ho da v 7 spat …
V lete / o prázdninách jdem v 7 klidne jeste ven , na kolo , k řece - klidne ikdyz byli mimina a i ted …
Kdyz nejdou do skoly jsme casto do 22 vzhuru
Nikdy teda nikdo dobrovolne nevstal pred 7 hodinou
Kdyz nemame budika spime dal …
Ale na kohokoliv se vyprdni a delej to jak to chces a jak je to prijemne tvemu diteti, ja teda ze jdou decka spat v 6 nikomu nezavidim.
A zkusilo by dite po me neco chtit pred 7h rano 🤪🤣
Myslim ze po roce ani nedpali odpoledne ani jeden …

Dělej to tak, jak vyhovuje vám. Mně děti taky vstávaly brzo a spát chodili 18:30-19h. Aspoň jsme mohli chodit na aktivity třeba od 9h. A večer jsem měla klid a mohla se na něco koukat nebo číst.. Teď nejmladší chodí ve 20h, vstává v 6:30 do školky, je mu 7. Vydrží i dyl, o víkendu třeba do 22h, ale i tak pak je vzhůru před 7h.