icon

Jak podporovat druháka ve čtení?

Včera v 07:30

Ahoj, syn je ve druhe tride a cteni je u nas porad dost narocne. Pres prazdniny cetl spis min, tak jsem cekala, ze to bude chvili horsi, ale porad nektera slova hada podle zacatku, pismenka si obcas splete a po par vetach uz je nastvany.
Ucitelka zatim rika hlavne trenovat doma, ale ja uz nevim, jestli mu tim kazdodennim ctenim spis pomaham, nebo ho jen vic otravuju.
Co byste delali na mem miste - jeste tomu dat cas, nebo se radsi zeptat ve skole na dalsi postup?

patypresdevaty
Včera v 07:33

Druhák by měl číst každý den, tím spíš, když mu to ještě moc nejde. Co jiného by mělo fungovat než trénovat?

anonym_0ee570
Včera v 08:15

Na tvém místě bylo nespočet jiných rodičů, včetně nás. A dělali jsme to jediné, co se s tím dělat dá - dítě četlo doma o prázdninách každý den a dále v tom pokračovalo i v průběhu školního roku. A my u něj seděli, nutili ho číst celá slova bez domýšlení, opravovali mu chyby a vysvětlovali, proč bude číst každý den i nadále, přestože ho to vůbec nebaví. A číst denně musí stále, a to už je v páté třídě. Ještě na začátku čtvrté třídy to dělal jen z donucení, pak se to konečně zlomilo a čtení se stalo koníčkem.

zuzkasim
Včera v 09:36

Pokud má problém s tím, že hádá slova podle začátku, doporučila bych číst se záložkou, na které ustříhnete roh, takže tam vznikne malý obdélníček (v podstatě jako na tomto obrázku, vlevo vedle toho komínu, já to dětem dělám jen obyčejně, bez obrázku parníku https://www.logopedie-vendy.cz/skolni-pomucky/c...)
Takže teď neuvidí zbytek textu a nemůže nic hádat. Jinak trénovat denně. Na dobré zapamatování písmenek nebo pak zautomatizování celých slabik jsou fajn "postřehovací slabiky", pomůcka, která není nijak drahá a dost pomůže. I kdyby u vás v rodině byly poruchy učení, takže bys měla strach, že dítě k nim dispozici zdědilo, toto jsou pomůcky, které mu pomůžou. Doporučím do každodenní přípravy na školu zařadit.

anonym_9cba5c
Včera ve 14:28

@anonym_autor ještě bych doporučila číst doma i jiné věci než ve škole - ať nezná ty školní věci na zpaměť. A ať ho to opravdu zajímá. Ale moje zkušenost (omezena, rodičovská) je, že to hádání je prostě o temperamentu. Vyplatilo se nám trénovat tam, kde dite vidí, že hádání není dobrá strategie - osmisměrky, podobná slova s jiným významem, nejlépe srandovně jiným...

izz76
Včera v 15:31

@anonym_autor Čtení kazdy den by mela byt samozřejmost, jinak se nezlepší. Nemusi číst jen školní knihy,ale neco pro zábavu. Čtení před spaním, kousek přečte dítě, kousek ty. Ja jsem si s dcerou četla až do 11 let a to neměla s čtením žádný problém.

azanka
Včera v 18:33

Celou první třidu jsme se čtením bojovali. Četli i o prázdninách, za neskutečných protestů. Teď ve škole nafasovali knížky - každý má půjčenou jednu, kterou si vybral a najednou se syn ke čtení žene. Každý večer si ji přinese, že jsme ještě nečetli. Co zkusit jít do knihkupectví, aby si nějakou vybral?

macik84
Včera v 19:34

Navštívit knihovnu nebo knihkupectví, ať si vybere sám, co by ho bavilo. Já doporučuji Kvak a Žbluňk. To děti moc baví. A opravdu trénovat denně. Na dceři vidím, jak moc se zlepšuje.

kecalka2
Včera v 21:08

Trénovat, trénovat, nic jiného nefunguje. Syn bojoval s dvojím čtením v první třídě. Já to ale odbourala o prázdninách, kdy jsem ho číst nutila. Stačí 10- 15 minut. Večer bych nabízela i četbu, která by ho mohla bavit. Doporučuji komiksy. Syna musím nutit i v páté třídě, ale přes to nejede vlak.