icon

Nosí se stále kornout do první třídy?

barulina
8. srp 2026
martinka_33
8. srp 2026

Já jsem před pár lety zjistila že záleží na lokalitě 😅 V severozápadních Sudetech kde jsem vyrostla je ta tradice velká ale v v severovýchodních kde žiju, mělo kornout max. 5 dětí.

anonym_8c7a6c
8. srp 2026

U nás (Střední Čechy) to nikdy tradice nebyla. Neměla jsem ho já ani naše děti. Z dětství si nevybavuji nikoho, kdo by kornout měl. U nástupu našich dětí do prvních tříd bych napočítala kornouty na prstech jedné ruky z těch 8 tříd.

pipi_puncocha
8. srp 2026

V Porubě vůbec 👍🏻

drep
8. srp 2026

U nás v severozápadních sudetech všichni

andelka
8. srp 2026

Ostrava ne. Nikdy se tady nenosil. Jsou to spíš jednotky, co vidím před školou. Nemá to tu tradici, ale obchody to nabízejí, tak sem tam se někdo chytne.

kamino
8. srp 2026

Fotím vždy první školní den u nás ve škole v Praze a každý rok se nějaké dítě s kornoutem najde. Jedno, dvě, ale je.

missbufy
8. srp 2026

Jedno, dve deti, zalezi jestli jite bonbony, my bychom to pak museli vyhodit

martina8084
8. srp 2026

nenosí.

kelerub
8. srp 2026

U nás se nenosí.

izz76
9. srp 2026

My jsme v západních Čechách a před 5 lety měly kornout všechny děti. Nevim jak letos a zřejmě se nic neženilo.

squezy
9. srp 2026

@barulina Tábor (jižní Čechy) nikdo neměl. Podle mě nejde ani o tradici,jak o rodiče,aby dětem udělali fotku a dali na FB 😉

evculinda
9. srp 2026

Ani za nás, ani teď u našich dětí se kornout nenosí, nejde o tradici

kakba
9. srp 2026

Brno nenosi

terezapolodnova
10. srp 2026

My, ano asi u nás budeme jediný. Děda pochází ze serveru . Všechny sestřenice i bratranci měli kornout a malý přišel s tím že už se těší na kornout a neví jaký bude mít že to bude super. Vím že kdyby ho neměl tak by to oplakal. Byl by z naší rodiny jediný který by ho neměl. To mu neudělám. Teď jižní Čechy písek. Do kornoutu dáme jeho oblíbený časopis arizonky a dvoje bonbóny. Nic víc.

karollka23
10. srp 2026

U nás mělo jenom pár dětí, prostě kdo chtěl přinesl. Moje děti nenosili.

martinka_33
10. srp 2026
@drep

U nás v severozápadních sudetech všichni

@drep v Ústí to je velmi silná tradice. Bohužel moje maminka to považovala za šaškárnu a tak mi to bylo líto že jsem kornout neměla 😢 Moje děti měly jako jedny z mála protože v Liberci ta tradice tak moc není a udělaly radost i spolužákům protože se s nimi i sladkostí rozdělily 👍

ninive211
10. srp 2026

Záleží, odkud jste, obecně je to "zvyk" rozšířený v bývalých Sudetech (a to ještě zdá se ne všude). Prostě pův. německý zvyk. Na jižní Moravě to není, když šel do třídy syn, tak kornout měla jedna holčička ze třídy (rodiče zřejmě pochází odjinud) a zřejmě sama chudinka ani nevěděla, co s tím jako má dělat. Je to dobré tak pro fotku pro prarodiče...samozřejmě pokud to ve vaší oblasti tradicí je a dítě by mělo být jediné, které by kornout nemělo, pořídila bych ho...

drep
10. srp 2026
@martinka_33

@drep v Ústí to je velmi silná tradice. Bohužel moje maminka to považovala za šaškárnu a tak mi to bylo líto že jsem kornout neměla 😢 Moje děti měly jako jedny z mála protože v Liberci ta tradice tak moc není a udělaly radost i spolužákům protože se s nimi i sladkostí rozdělily 👍

@martinka_33 čoveče, já si vůbec nepamatuju, jestli jsem v roce 1992 měla kornout, myslím si, že ne. Ale vloni v první třídě fakt 100% účast, my koupili prázdný a naplnili aspo něčím ne až tak “jedovatým”.

mabs
10. srp 2026

Jak stále? U nás se nikdy nenosil. Praha a Střední čechy.

ai30
10. srp 2026

Kazdorocni kornoutova diskuse 😂😂

Bacha na to, kornout je z nejakeho zahadneho duvodu pro ty, co tu tradici neznaji, jak cerveny hadr.
Pochazim z Jizni Moravy a vubec jsem nevedela, ze ty skolni kornouty existuji, v Nemecku s nim jde skoro kazde dite. Deti se na kornout tesily, sami si je vyrabely a zdobily, tak to byla cela akce a bylo to hezke. My jsme tam dali par sladkosti a potom drobnosti do skoly a darek k nastupu do prvni tridy. U nas se ale kornouty ve skole nerozbalovaly, takze zadne ostatni deti sladkostmi ohrozeny nebyly 😂 Proste se s tim deti jen popromenaduji ve skole a rozbali doma. Podle tech kornoutu se poznaji prvnacci, je to docela roztomile.

macik84
10. srp 2026

Vysočina - pracuji ve školství 6 let a nikdy jsem neviděla prvňáka s kornoutem. Ten jsem viděla akorát v srpnu v Kauflandu.

lovemusicsun
Včera v 06:33

Souhlas s @ai30. Nechápu občas to hnutí proti kornoutům. Když chci, tak ho dám, když nechci, tak ho dítěti nedám. Každého věc. Já jsem šla do první třídy v roce 1989 na pražském sídlišti a kornout jsem měla. Naši mi ho určitě nedali proto aby se vyfotili na facebook. Nevím kolik dětí ho tenkrát mělo nebo nemělo, ale jediná jsem určitě nebyla. Starší dcera šla před dvěma lety, také v Praze, a z 25 dětí tam tak 10 kornoutů bylo. Nechali si je ve třídě a během prvního týdne si ty bonbony ve třídě rozdávaly. Učitelka to nějak korigovala a prý to použila na seznamovací hry. Druhá dcera jde teď v září do první třídy a také jí ho dám. Vím, že její kamarádka ho také mít bude, tak rozdají bonbony spolužákům. Snad nikoho neotráví…