Co se učíte s kostkami?
Moc děkujeme za všechny podněty! 🙂 Máme velkou radost, že vám kostky LEGO DUPLO v učení tak pomáhají. 🙂 V průběhu týdne vám přineseme nějaké tipy na hru i na kreativní stavění, třeba v tom najdete další inspiraci 🙂
U nás, musím přiznat, jeden nejvíc bagrování kostek, maj dvě velké krabice s Duplem - oba kluci zasednou k bagru a náklaďáku, a třeba hodinu nabíraj a nabíraj 😀
Dcera má 13 měsíců a zatím ji baví, když já postavím a ona rozebírá. Úspěch je když spojí kostky dohromady.
Tak my ještě lego nemáme, máme ale něco podobného, holky dostaly teď k druhým narozeninám kostky něco jako lego - staví se do sebe jako komínky, jsou tam i dvě autíčka s koly.....tak naše Kačenka se do toho pustila okamžitě věděla co s tím, Karolínka se také přidala. Ale je pravda, že lego je lego 🙂 Jsou tam i zvířátka pro nejmenší, okna, dveře, zahrádky - co jsem se tak dívala na obrázky a to by bylo super. Bohužel cenově je lego pro nás dost, dvojčátka a jedna mateřská bohužel dělají své.... ☹ Ale je to náš sen, tak třeba jednou 😉 😎
Syn se s duplem naučil krásně barvy, rozděluje si ho dle barev, pak se naučil počítat, hlavně s vláčkem s čísly. Ale nejvíc se mu rozvíjí fantazie a kreativita, miluje auta, autobusy a taky je stále staví a jsou kolikrát tak "neuvěřitelný", že bych ani neřekla, že je to zrovna autobus 😀 .
S kostkami se učíme počítat, poznávat barvy, nejlepším pomocníkem je v tom LEGO DUPLO vláček plný čísel 😉
učíme se s legem duplem například stavět dle určeného vzoru, tzn. naskládám na sebe různé kostičky a dcera je musí naskládat stejně, baví ji to, má zrovna období barev (jak tomu říkám já)
Barvy, čísla, ovoce, skládání, uklízení, stavění, motoriku, kreativitu, samostatnost, trpělivost...mám pokračovat? 🙂
Na začátku to bylo spojování kostiček (jemná motorika), pak vůbec něco postavit a hned to nezbourat 🙂 , teď je to hlavně fantazie (těch druhů letadel, co dokáže postavit - některé mají dokonce i komín - všechny je pilotuje rezavý Lego kocour 😀
S kostkami se učíme barvy, počítat, stavět, nakládat, vařit (jako), ale taky tiskat do modelíny apod.
Když bylo dítěti 21 měsíců, hodně u nás bodoval domeček na učení denního režimu. Syn si k němu přidal další kostky a figurky a vysvětloval mi, jak fungují rodinné vztahy, takže kdybyste to, dámy, nevěděly, tak maminka se neustále stará o miminko a nikdy se od něj nehne, jezdí s ním i na klouzačce. Tatínek chodí do práce, která pro batole byla tajemná - tatínka vždycky postavil někam daleko, kde jen stál. Zato děti se mají dobře: pořád se klouzají na klouzačce, lezou na schody, prolézají domeček a schovávají se v něm, taky krmí zvířátka a jezdí na nich, jen maminka jezdí na ovečce, ale oddechla jsem si, že na tom nejsem nejhůř, děda jezdí na praseti 🙂. Na nákup zásadně jezdí "babi" a "dědy", ale berou tam pravidelně i maminku s miminkem. A hlavně se v tom domečku mají všichni rádi!!!
Tyhle příběhy jsou prostě neopakovatelné!
momentálně nám kostičky pomáhají nejen v rozvíjení představivosti,ale taky se učíme barvičky 🙂
Na Výstavišti na výstavě lega jsme dostali brožurku na hry s duplem a tu hodně využíváme. Super nápad je si udělat kroužek a ten provlékat přes hada z dupla 🙂
Nás kostičky od Dupla učí spoustu věcem. Od poznávání barviček, přes počítání až ke vzájemné toleranci a spolupráci. Máme dvě děti a Duplo je opravdu v kurzu u obou. Nejraději soutěží, kdo postaví větší komín a to jsou pak "boje" o kostičky 🙂 Ale vždy to dobře dopadne a z komínu se staví jiné stavby, které obklopí velké kolejiště 🙂
S Legem se ucime skladani, rozdelovani, tridit barvicky, interakce lidskeho zivota (s postavickami neustale nakupujeme jizdenky do vlaku 🙂 ), a hlavne ooobrovitanske fantazii 🙂
U nás využíváme kostky k učení se barev, počítání, ale hlavně k rozvoji představivosti a kreativitě.

Jsme zatím v tom věku (14m), že se učíme stavět věže, mosty, házet kostky do krabice, hledat barvy a zvířátka 🙂