SOUTĚŽ o LEGO DUPLO Můj první autobus
Učení může být velká zábava. S naší stavebnicí LEGO DUPLO Můj první autobus děti zažijí spoustu legrace a ještě si procvičí důležité dovednosti. Jízda se školním autobusem je naučný zážitek. Nechybí ani barevná tabule a figurka školáka. Speciálně navržené kostičky jsou vhodné už pro batolata od 1,5 roku. Skvěle padnou do ruky a inspirují k dlouhým hodinám hraní a učení současně.
Právě o deset stavebnic LEGO DUPLO Můj první autobus si teď můžete zasoutěžit. Napište sem do fóra, jak se s dětmi učíte objevovat svět. Deset vybraných odpovědí odměníme krásným balíčkem 🙂

Náš téměr 1,5 letý syn objevuje svět hlavně lezením do výšek. Asi zastává názor, že ze shora má vše jako na dlani a může tak lépe prozkoumávat vše kolem sebe 🙂 Proto jeho nejoblíbenější činností je lézt na parapety, stoly, židle, no prostě všude, kam se dá 🙂 Ale nemůžeme se čemu divit, tatínek byl prý stejný a láska k lezení mu zůstala - miluje hory. Takže mě asi čeká v budoucnu hodně horských výšlapů, no, spíš to vidím na jištění z domácí základny 😉
Naše Míša prozkoumává co jde. Byt, okolí domu a každé hřiště. Teď v 17 měsících jí zajímá vše, co může sama prozkoumat, složit, rozebrat, poupravit....a také zničit. Duplo je pro nás top a momentálně u ničeho déle nevydrží. Děkujeme za to, že malou učíte zručnosti, pozornosti, trpělivosti a představivosti.
Jak se koukám na nejmladší, nemusím ji nic učit, objevuje sama, zarputile, vytrvale a nebezpečně 🙂 Objevuje, co to udělá, když vyhází odpadkový koš, když rozhází věci ze sušáku, když zmáčkne čudlík u peroucí pračky, když vykudlí sestry za vlasy, když otravuje králíka, když vylije skleničku vody... A tím nás dohání k šílenství. Ale stejně tak objevuje, jaké to je, když ji jazyk poslouchá a ona řekne každý den nová slova, jaké to je, když se dá lidem okolo sebe pusinku, když má někomu udělat "malá" 🙂
A já objevuju, jaká to je zajímavá cesta mít děti, vidět, že jsou sice vzhledem úplně stejné, ale povahou každá jiná, a že mě každí z nich naučila něco jiného 🙂 A jistě mě toho ještě hodně naučí. (Třeba dnes je zkoušena zejména má trpělivost 😀)
Tak mladší cácorka musí dělat všechno po mně, takže chce dělat to co dospělí, včetně mytí nádobí, luxování, všechno si chce prohlídnout. Někdy mě dovádí k šílenství, když veškerými předměty bouchá o zem nebo o skříň (vždyť ono to dělá takový pěkný rámus). A ta starší dcera jí navádí ke všemu možnému, hlavně jak se venku schovat rodičům. Objevy typu: jé, ono se dá kreslit i na podlahu nebo na zeď, - jé, ten písek nemá žádnou chuť, atd 😀
@bara_lego kdy bude vyhlášení soutěže? děkuji
Naše holčička objevuje svět každý den, a my s ní. Je velmi zvídavá, neposedná, baví ji vše okolo sledovat, poslouchat, napodobovat a vydávat různé zvuky. Momentálně ji zajímá vše co jde osahat, chytit do ručky, strčit do pusinky, ochutnat a ožužlat. Ať už to jsou různé hračky, prstíky nebo maminčiny vlasy. Objevování světa je prostě jedna velká zábava. 😉
můj malej uličník má teprve 15 týdnů. Objevujem každý den něco nového, ať už očima nebo rukama a nejraději pusinkou. Užíváme si každý den. Vždy když se probudí je o něco chytřejší a vždy něco nového umí. Kdyby i dospělí se budili s tím, že by byli zase o něco chytřejší 😀
Krásný večer, děti necháváme co nejvíce objevovat svět samotné. My dohlížíme, kontrolujeme, zabraňujeme karambolům, nehodám - hlavně u našeho malého 15 měsíčního Honzíka. U Honzíka je to hlavně zkoumání, zkoušení, ochutnávání - a každý den je jiný. A nejkrásnější je, když starší 4 letá sestřička ho "vtáhne" do dětského světa, a ukazuje mu svět těmi nejkrásnějšími dětskými očičkami. Pokud je to možné - myslím že co pro oba můžeme nejvíce udělat - trávit čas jak rodina.
Svět objevujeme na procházkách, různými hrami a prohlížením obrázkových knížek. Můj syn mě neustále překvapuje vším novým, co se během krátké doby zvládne naučit a také tím, jak je bystrý.
Svět kolem nás objevujeme s dětmi společně. Snažíme se jim být při objevování těmi nejlepšími průvodci. Snažíme se, aby měli k objevování co nejvíce možností, aby využily všechny své smysly. Snažíme se jim zodpovědět všechny jejich otázky; další otázky jim sami klademe. Snažíme se při objevování světa využívat různých věcí, které dnešní svět nabízí - patří k nim zejména lego, knížky, kreativní hry a jiné. Necháváme jim i volný prostor v objevování, už nás několikrát sami překvapili a naučili nás novým věcem. Snažíme se být co nejvíce spolu - aby pochopily, že objevovat krásy světa a zvládat těžké chvíle na světě jde nejlépe se svými blízkými 🙂
Jak objevujeme svět? Hodně nás učí vaše Lego Duplo... hrajeme si s vláčky a s autíčky, na doktory, stavíme domy, hasíme požáry, honíme lupiče atd. atd. No a jak objevujeme skutečný svět? Jezdíme hodně často autobusy, vlaky, metrem a tramvají... syn to prostě miluje a mohl by jezdit klidně každý den... poznává tím nejen Prahu, ale i různé typy lidí... nikdy dříve bych netušila, jak může dítě díky dopravním prostředkům objevovat svět 🙂. Možná z něj vyroste řidič nějakého dopravního prostředku, protože hraní si na řidiče metra a autobusu patří už několik měsíců k jeho nejobíbenějším hrám 🙂
My objevujeme svět jak jen se dá. Každý den chodíme ven na procházky, kde pozorujeme okolí. Maminka komentuje, kde co je nebo se děje a malý poslouchá. Doma svět objevujeme pomocí obrázkových knížek (učíme se zvířátka, říkanky, atd.) a interaktivních hraček. A jelikož je prcek velmi zvídavý a aktivní, tak se samozřejmě pustil do objevování naší domácnosti. Nic se před ním neschová. Všechno musí prozkoumat. 😀
Svět objevujeme společně na cestách i při každodenním životě doma. Stále je co objevovat.
Vzhledem k tomu, že máme první miminko, tak každý den s ním je jedinečný, kouzelný a vždycky objevíme něco nového, co už ten náš kulíšek umí, čím nás překvapí nebo naopak jakou lumpárnu vyvede 😀 Každý den objevujeme nové a nové hračky, každý den objevujeme nové věci, které prcka rozmějí nebo nové trasy na prochajdy s kočárkem. S tím naším cukroušem každý den stojí za to a objevili jsme to největší štěstí a naplnění našeho života!!!
@martinka24 vyhlášení soutěže bude dnes, ještě máte poslední možnost se přihlásit🙂 Bára
Syn bude mít na Silvestra pět, už jsme přešli od Dupla k drobnému legu. Nakonec je to jediná hračka po mě co vytrvala desetiletí v komoře, samozřejmě jsme přidaly nové balení. Staví si už sám podle návodů, skvěle se tím zabaví a já jen žasnu co se dá vše postavit. Dcerku pod stromečkem první Duplo čeká, je jí 15.12. rok zatím spíš ocucává dupláčkům hlavičky a mlátí kostičkama o sebe, ale já se nemůžu dočkat až se nám rozmnoží sbírka od růžovoučké kostičky a holčičí tématiku.
Krásná otázka.. Myslím, že každý z nás se nejlépe naučí to, co si sám vyzkouší. To, na co si přijde sám při objevování světa. A že se toho děti mají co naučit, pro ně je všechno neznámé, nové. Proto nechávám svého synka, aby se učil sám, aby si vyzkoušel, jak něčeho dosáhnout, jak něco dostat. Aby na vlastní ručičky zkusil, že déšť je mokrý, sníh studí, strukturu kamínků, písku i hladkých povrchů. Nechávám ho, aby na vlastní nosík zjistil, jak voní buchtička, jak masíčko a jak rýže. Aby vyzkoušel, jak zní cinknutí dvou lžiček o sebe, jak dunivě může znít kastrol otočený dnem vzhůru. Někdy mám pocit, že my dospělí už ty rozdíly tak nevnímáme, ale právě na synkovi vidím, jak jemné rozdíly dokáže určit a poznat. Je to fascinující. A je na to krásná podívaná - ráda ho pozoruju při jeho objevování, při jeho hrách. A vlastně i já se od něho učím, učím se trpělivosti, učím se tomu, jak je možné vnímat svět, přírodu, lidi, jak se pozitivně dívat na věci kolem sebe a mít radost i z těch nejobyčejnějších věcí. Přesně tak to mají děti. Je to nádhera, že si dokáží děti i dospělí tolik dát, tolik se od sebe naučit. Děkuju za tuhle krásnou otázku, když to člověk napíše veřejně, ještě víc si to všechno uvědomí...
S dcerou objevujeme svět tak, že se ji snažíme do všeho zapojovat. Osvědčilo se nám, že si s ní hodně povídáme a hodně věcí jí ukazujeme a vysvětlujeme. Má ráda, když může poznávat nové věci, učit se novým dovednostem a když může převzít odpovědnost nebo nám s něčím pomáhat. Někdy se ovšem musíme pořádně obrnit trpělivostí🙂 Naopak jsme zjistili, že pokud jí nedovolíme něco vyzkoušet, stejně si k tomu nakonec najde cestu, až to nebudeme čekat nebo o ně později ztratí zájem, což je škoda. Také nás neustále něčím překvapuje. A také neustále překvapuje mě samotnou, kolik mě toho naučila ona. S naší malou nemám šanci se nudit a dva roky na mateřské mi utekly jako voda🙂.
Naše Janinka má nejradši, když se může do všeho zapojit a pak to sama vyzkoušet. Jsme rádi, že ju objevování baví a že jí k tomu pomáhá i Lego Duplo. Největší objev je, že se dá s figurkama i kostečkama koupat, takže zábava nekončí ani večerní hygienou! 😉
První dceři jsem se velmi věnovala, četla knížky, chodila mezi děti, učila ji zvířátka, malovat, vytvářet, básničky,.... a na druhou už je bohužel méně času, ale o tři roky starší sestřička plno věcí dělá za mě, co jsem ji naučila předává sestřičce. 🙂
Dobrý večer všem 🙂 Nepročítala jsem všechny příspěvky a zkušenosti, jak kdo objevuje svět a tak se možná budu opakovat. Máme dvě děti a jak to většinou bývá, objevují svět klasicky - podle věku. Pohledem, hmatem, chutí - někdy ne zrovna chutně 🙂 , otázkami - někdy neustále se opakujícími 🙂,... dá se říct typické děti. Co jsem však ještě jako bezdětná netušila, jak mé děti pomohou objevovat svět mně samotné. Nejen že mě daly možnost objevit uplně jiný svět než ten, který jsem do té doby znala, ale také se toho stále hodně učím a zjišťuji něco nového. Zrovna posledním objevováním a zjišťováním odpovědi na synovu otázku - "Proč máme na ručičkách a nožičkách ty čárky?" Tak co, víte proč 🙂

Svět nejlépe objevujeme venku na vycházkách.....bydlíme na vsi tak tu známe snad každou kočku, pejska i kozu 😉 také už známe auta a nějaké ty tety co potkáváme 😀 Když není pěkné počasí a jsme doma, tak nám nejlépe slouží obrázkové knížky se zvířátky nebo koukáme z okna - co se tam děje, momentálně máme na okně nalepené vločky tak to je pěkná pokoukaná a když venku ještě zasněží, to je romantika.... už se těšíme na další nové věci, protože se všechno rychle učíme......