Je fér, aby si syn přispěl na drahé tenisky?
Synovi je 15 a chce konkrétní tenisky za 4 400 Kč. Věcí si váží, boty hned nezničí, ale noha mu ještě trochu roste a tahle cena mi přijde dost.
Část bych mu klidně zaplatila, ale přemýšlím, jestli už není fér, aby si na takhle drahou věc něco doplatil sám.
Kupujete dětem i dražší věci, když víte, že si jich budou vážit, nebo už u takové částky přispívají i ze svého?
@anonym_autor Asi možná i záleží na finanční situaci … pro někoho je 14.000 to, co je pro jiného o nulu míň. Řeči, že nemůže mít všechno … vždyť nechce všechno, chce jedny konkrétní boty. Já jsem asi hodně přející rodič, ale k diskuzi by to pro mě bylo. Je mu 15, to už není šeštileťák, co si něco umane a za týden o tom neví. Určitě bych o tom chvíli diskutovala - že to není málo peněz a pojďme se zamyslet, jak to udělat, jak boty získat a mít na tom třeba i svůj podíl. Pojď pro to něco udělat nebo tak. Ale myslím si, že jednou mu bude 30 nebo 40 a už nikdy po nás vysněný boty chtít nebude. V tomhle věku jsou pro ně důležitější věci jiné, než jsou pro nás. Ale nejsou zbytečné. Pro něj to není zbytečné. Někdo má třeba telefon za X tisíc, někdo má kabelku. Někdo Xbox, někdo PlayStation … někdo má zbytečně drahý auto, někdo si platí X tisic za řasy, nehty, za paní na úklid, zahradníka, luxusní alkohol apod. Tak tady kluk chce epes rádes vysněný boty a já to chápu. A že mu budou do roka malý? Třeba ne. Za mě je to určitě k diskuzi. 🙂))
@anonym_autor ano je…moje 14ti letá dcera chtěla tenisky za 3.000,-. Rozhodne je nepotřebovala, má jiné, také značkové. Ja dala 2tis, ona 1tis
Syn chtěl taky v létě boty za 4000 Kč. Řekla jsem mu, ať si je přeje na narozeniny, kdy se mu složí více lidí. Jenže další nározky má až v dubnu, tak si nakonec ty boty našel na bazaru za 1500 Kč. Takže jsem mu je zaplatila celé. Jsou jako nové. Jen vyzkoušené. To mi přijde rozumná cena za boty, když mu ještě roste noha. Tak zkuste taky, jestli se nedají sehnat přes bazar levněji.
Prostřední dceři jsme přispívali asi dvakrát takhle na drahou mikinu a boty. Byly to obdobné částky, mikina tedy levnější. Pro mě nepochopitelné a za hranou, ale když po tom fakt toužila a nic jiného si nepřála, tak proč ne. Rozhodně bych neplatila celou takhle drahou věc, kór když děti máme tři. Další dvě taková přání nemají, tak by mi to i vůči nim přišlo nefér.
V 15 letech bych mu dala 2k ( nebo adekvatni castku vasemu rozpoctu, kterou jste ok dat za normalni boty) a zbytek at si vydela na brigade.
oba moji kluci (teď 8 a 11 let) si telefony z 1/3 zaplatili - 1/3 jsem dali my a 1/3 pak babičky. Starší syn chtěl ted´kopačky za 4500 řekla jsem NE, když mu 3x do roka kupujeme boty protože mu roste noha tka taková částka nepřichází v úvahu, jsem mu to spočítala kolik stojí jeho boty za rok a kolik by stáli za rok, kdyby sjem mu kupovali ty drahé. Drahé si může vybrat až mu noha neporoste. V únoru jsme kupovali kopačky a teď jsem museli zase. na 1,5 měsíce než jim skončí sezóna budou v tělocvičně .
Pokud po nich opravdu moc touží - i Váš syn - tak ať si přispěje nebo je dostane k narozeninám
Koupila bych mu je k Vánocům. Dcera teď taky chtěla dražší Nike, ne teda za tuhle cenu a dostala je k svátku. S tím, že jsem si řekla, že za polovinu ceny bych jí ty boty stejně musela koupit a tím, že chtěla dražší, tak hold druhou polovinu jsem jí jakoby dala k svátku.
Tak boty za 4000 mi přijdou teda extrém. To i boty za 2 000 mi přijdou drahé, ale třeba u zimních se ta cena do 2000 pohybuje u většiny značek a za cena 2500 za zimní boty je bohužel celkem "normální". Ale 4000 za tenisky fakt ne....jako kdyby byla jistota, že už mu noha neporoste a bude je mít třeba dalších 5, 6 let, tak se na to člověk dívá jinak, ale takhle bych řekla, ať se na mějako teda nezlobí, ale že fakt nee. I kdyby si měl přispět polovinu, pořád je to 2 000 za TENISKY! To je prostě moc. Zrovna toto je fakt věc, kterou ať si dítě pořídí, pokud po ní opravdu touží, komplet za své. Uvidíš, že možná ho v tom případě ta touha najednou přejde a najedou je zas tak nutně potřebovat nebude...
Nedávno si dcera vyhlídla v obchodě džíny, i když je úplně nutně nepotřebovala. Je jí 12 a šlo o zlomek částky tenisek, o kterých píšeš. A oběma nám připadalo samozřejmé, že si na ně přišpěje. Takže v případě tenisek za cenu, za kterou bych je nekoupila ani sama sobě, nevidím vůbec nad čím váhat - ano, je to naprosto fér.
@anonym_autor pokud opravdu musí mít tak drahé boty tak bych mu řekla že polovinu si zaplatí sám. Pokud se mu to nebude líbit koupila bych mu boty za normální cenu.
Můj syn zase chce PlayStation ale má mobil, PC, tv, přijde mi to zbytečný takže jestli to chce tak si to musí koupit za svoje peníze. A jestli si je vydělá na brigádě nebo ušetří z kapesneho a dárků k narozeninám a Vánocům to už je jeho věc
@anonym_autor pokud opravdu musí mít tak drahé boty tak bych mu řekla že polovinu si zaplatí sám. Pokud se mu to nebude líbit koupila bych mu boty za normální cenu.
Můj syn zase chce PlayStation ale má mobil, PC, tv, přijde mi to zbytečný takže jestli to chce tak si to musí koupit za svoje peníze. A jestli si je vydělá na brigádě nebo ušetří z kapesneho a dárků k narozeninám a Vánocům to už je jeho věc
@cherryadomca No, ono je otázkou na kolik vyjdou ty x-tery boty, co za sezonu maji ti ostatní, že... On si zas vystačí s jednemi, takže ve výsledku možná budou vlastně levné.
@cherryadomca No, ono je otázkou na kolik vyjdou ty x-tery boty, co za sezonu maji ti ostatní, že... On si zas vystačí s jednemi, takže ve výsledku možná budou vlastně levné.
@j.a.n.i mému stačí taky jen jedny na sezónu dokonce ani v létě nenosí sandále takže mě ani nenapadlo přemýšlet o tom že někteří kluci mají vícero bot
@j.a.n.i mému stačí taky jen jedny na sezónu dokonce ani v létě nenosí sandále takže mě ani nenapadlo přemýšlet o tom že někteří kluci mají vícero bot
@cherryadomca Ja myslela treba nas 😁
U nás mají kluci rozpočet cca 2000kč na boty, pokud chtějí dražší, musí si doplatit... Loni chtěl starší syn boty za 6000kč, dostal dva litry a zbytek si musel doplatit... 😉 Nevidím na tom nic špatného... Prostě nemůžou mít vše co chtějí... A pokud to opravdu chtějí, musí si přispět
Ještě podotknu, že klukům už nohy nerostou, takže klidně ať mají i třeba troje takové boty... Ale já přispějí jen 2000kč, zbytek musí sami...
Oba mají kapesné, starší už i několik let brigádu... Takže našetřit umí
Ještě podotknu, že klukům už nohy nerostou, takže klidně ať mají i třeba troje takové boty... Ale já přispějí jen 2000kč, zbytek musí sami...
Oba mají kapesné, starší už i několik let brigádu... Takže našetřit umí
@boban Takže mohou chtit troje, ty 3x prispejes 2000 a koupi dvoje v dekaci po 500 a jedny za 5000,- 👍
Noha mu roste. Tak drahe boty bych nekoupila. Koupila jsem az noha nerostla a prispel si min tretinu.
@anonym_autor a Ty si kupuješ vše, co chceš nebo někde vidíš? Ne, takže sorry not sorry, pro dítě nejsou boty za tuhle částku normální, když je bude mít max pár měsíců, spotřební zboží. Smůla.
V 15 může na brigádu, běžně si vydělají kolem litru za den, tak ať jde a až si tu částku vydělá, ať si sám řekne, zda to chce dát za boty.
@barmil - prosím, kde si může patnáctiletý vydělat litr denně? 🤔
Doma máme na vše limit co max zaplatím za danou věc či kus oblečení. Od 15ti má brigádu a pokud chce něco nad limit tak si doplatí, je mu 17.

Půlku bych nechala na něm. Líbí se mi komentář nade mnou. Proste neco dam, zbytek si doplatíš, kdyz to opravdu potřebuješ a chces. Vlastně - kdyz mezitím bude cekat, než si to vydělá, za me v pořádku. Nebo se rozhodne cekat treba na narozky a mezitím zjisti, ze to tolik nepotřebuje. Ale myslim, ze at uz se rozhodne cekat nebo konat a doplatit si to, at uz z kapesného nebo z brigády, tak v tom bude to jeho rozhodnutí, energie, čekání atd a treba dojde k tomu ze je cílevědomejsi než cekal a ty peníze vydělá, protoze to fakt chce. Nebo se rozhodne počkat a mezitím spadne jeho zrak na neco jinyho, popripade uz o těch samotných penězích muze přemýšlet jinak - rozhodne se ze to vlastne tolik nepotrebuje a odloží si stranou, nebo je dá někam, kde ma pocit, ze je to potřebnější. Kdo ví. Ale myslim ze tyhle zkušenosti by se měly sbírat.🙂