Dovolená autem s miminkem do Řecka. Máte zkušenost?
Je tady prosím někdo kdo jel s 10.mesíčním mimčem autem k moři? Jedeme do Řecka cca 1400km na 14 dní. Cesty autem snáší dobře a jedeme přes noc. Jen mě zajímají zkušenosti od těch co cestu absolvovali. Po jaké době jste dělali přestávky? Budili jste děti, když spaly?
@bimbule teda do Řecka bych nejela autem ani jako dospělá natož s miminem. To by vubec nemělo být tak dlouho v autosedačce. Ideálně dělat často pauzy, nechat ho protáhnout ale to se Vám hrozně prodlouží cesta 🫣 proč vás napadlo jet tak hrozně daleko? S tak malým miminkem bych rozhodně zvolila bližší destinaci. Neni možnost to ještě změnit? Případně s miminkem doletět letadlem?
Jezdíme do Řecka každý rok autem se starším synem teď 8 let. Má hodně alergii a nebývá pak tak často nemocný. Dovolenou už máme zaplacenou. Cesta nám trvá nějakých 15 hodin. Přestávky bysme dělali cca po 3 hodinách. Spíš jsem se chtěla zeptat těch, co už takhle jeli.
Přestávky děláme tak, jak je potřeba. A když dítě spí, tak jsem šťastná, že spí, a vůbec by mě nenapadlo ho budit.
Tak daleko jsme nejeli, jezdívali jsme 400km v rámci ČR. Nejlepší bylo, když jsme jeli na noc a děti usly (ale stalo se i, že neusly, ale to by u 10m neměl být problém). Spící dítě bych nebudila, proč?
Horší to bude, až se vyspí a začne se nudit... Pak samozřejmě přestávky a snažit se nějak dítě zabavit. Je fajn mít možnost si sednout doprostřed mezi děti. Jinak bych v tom problém neviděla, pár hodin v sedačce navíc, když je to 2x ročně, nemůže ublížit. Přestávky bych dělala podle potřeby - podle toho, jak je dítě nevrlé.
Tak to mas muj obdiv, ze jezdite do Recka autem. My cestujeme hodne a po 3.hodinach jsem jak dite a v hlavne me bezi otazka kdy uz tam budem. Nicmene ano, do Chorvatska jsme jeli kdyz mela mladsi 2 mesice. Pul cesty prospala, pul cesty prorvala.
@jaja01k a jela jste i s tak malým dítětem?
@bimbule Jezdili jsme i s miminky. Jedno dítě mám vyloženě spací, asi do 5 let většinu cest prospal bez ohledu na délku cesty. Prostě jak se auto rozjelo, okamžitě usnul, s ním to byla pohoda. Druhé dítě tolik nespalo. Nejnáročnější mi to přišlo ve věku 1-2 roky, když už tolik nespal a bylo těžké ho zabavit. Většinou vyžadoval, abych zpívala, což při mnohahodinové cestě bylo utrpení 😀
Syn cestování miloval od miminka, pokud je prcek v pohodě. Náš v autě okamžitě usnul ( když rostly zuby, tak když byla nouze nejvyšší, tak do sedačky a jezdit... ) takže za mě proč ne.
Jezdíme do Řecka každý rok autem se starším synem teď 8 let. Má hodně alergii a nebývá pak tak často nemocný. Dovolenou už máme zaplacenou. Cesta nám trvá nějakých 15 hodin. Přestávky bysme dělali cca po 3 hodinách. Spíš jsem se chtěla zeptat těch, co už takhle jeli.
@bimbule jeli jsme s devitimesicni autem na Korsiku. Prejizdeli jsme vic v noci, delili prestavky na prochazky v bdelych oknech a pak zas jeli pres denni spanky. Kdyz ditko spalo, tak jsem ho rozhodne nebudila. Proste se cesta a i cela dovolena trochu prizpusobila diteti.
Jeli jsme letos s 16mes 1000 km a uplne v pohode, bez breku. Krupky do rucicky, ipad s pohadkami, nove hracky. A videl tedy z okenka, nebyl uvezneny ve vajicku. Kdyz spal, rozhodne se nezastavovalo, nebudilo. Ale my jeli pres den, takze mel jen spanek asi 2hod
@bimbule jeli jsme s pulrocnim do Belgie. Coz je, tusim, asi 1100km? Na dva tahy s prespanim v Nemecku. Kdyz spal, nebudila jsem ho. Po probuzeni rval dokud jsem ho nepomazlila a nenakojila, takze jake budou zastavky bylo vcelku dane (on teda po chvili prestal, ale kdyby se relativne brzy nezastavilo, zacal by znova a neprestal. Po zastavce byl spokojeny s nejakyma hrackama, figurkama koniku, autickem, hrani s mymi prsty a tak...). Starsi mela 2,5 roku. Sedela jsem mezi nima v zadu. Ta zas pro zmenu nespala od dvou let pres den vubec, ani v tom aute. Navic ma po me kinetozu u ktere vadi fixovat zrak na jedno misto, takze zadne knizky, videa. Tak jsme vymysleli kraviny. Kdyz byl maly vzhuru, tak pro oba. A bylo to vcelku v pohode.(akorat kdyz uz jsem hodinu hrala hru, kterou si oblibila - na "odmontovavani a pridelavani prstiku" (jeden po druhem jsme jakoze sundali a pak je davali zpatky, s nejakym pribehem a opickama okolo), myslela jsem, ze mi hrabne, ale to bylo jen jednou jeden usek). Detske pisnicky v radiu byly nezbytne, pro oba, myslim (kravy kravy jak si spolu povidate jw taky skvela vec, jak zabavite 10medicni dite. Jednou jsem jim v tom veku vymyslela zvirata a zvuky dvacet minut v kuse).
Jeli jsme letos s 16mes 1000 km a uplne v pohode, bez breku. Krupky do rucicky, ipad s pohadkami, nove hracky. A videl tedy z okenka, nebyl uvezneny ve vajicku. Kdyz spal, rozhodne se nezastavovalo, nebudilo. Ale my jeli pres den, takze mel jen spanek asi 2hod
@misha31 můžu se zeptat, jak jste to udělali aby viděl z okýnka?
10m bude ve vajíčku, když odmyslím, že takto dlouhý pobyt v autosedačce pro miminka není vhodný z hlediska zdraví kvůli zádům, tak prostě s takto malým mimčem bych tak daleko nejela. 1400 km mi přijde fakt hodně. Počítejte, źe s mimčem to nedou pauzy co 3h, ale třeba mnohem častejší. My jeli v synově roce do Maďarska, cesta cca 500 km 5,5-6hodin i s pauzou a bylo to teda na hraně (ke konci už byl protivný, na cestě zpátky de facto prořval celou cestu od hranic s SK až do Brna, to jsme si dělali srandu z tankodromu dé dvojky,ale manźela to fakt hodně rozptylovalo při řízení. Ale už to bylo kousek domů, tak už jsme nezastavovali tu poslední hodinku (sranda, źe vjezdem do Brna se syn jako zázrakem uklidnil, takže fakt asi ta dálnice)
@bimbule jeli jsme s pulrocnim do Belgie. Coz je, tusim, asi 1100km? Na dva tahy s prespanim v Nemecku. Kdyz spal, nebudila jsem ho. Po probuzeni rval dokud jsem ho nepomazlila a nenakojila, takze jake budou zastavky bylo vcelku dane (on teda po chvili prestal, ale kdyby se relativne brzy nezastavilo, zacal by znova a neprestal. Po zastavce byl spokojeny s nejakyma hrackama, figurkama koniku, autickem, hrani s mymi prsty a tak...). Starsi mela 2,5 roku. Sedela jsem mezi nima v zadu. Ta zas pro zmenu nespala od dvou let pres den vubec, ani v tom aute. Navic ma po me kinetozu u ktere vadi fixovat zrak na jedno misto, takze zadne knizky, videa. Tak jsme vymysleli kraviny. Kdyz byl maly vzhuru, tak pro oba. A bylo to vcelku v pohode.(akorat kdyz uz jsem hodinu hrala hru, kterou si oblibila - na "odmontovavani a pridelavani prstiku" (jeden po druhem jsme jakoze sundali a pak je davali zpatky, s nejakym pribehem a opickama okolo), myslela jsem, ze mi hrabne, ale to bylo jen jednou jeden usek). Detske pisnicky v radiu byly nezbytne, pro oba, myslim (kravy kravy jak si spolu povidate jw taky skvela vec, jak zabavite 10medicni dite. Jednou jsem jim v tom veku vymyslela zvirata a zvuky dvacet minut v kuse).
@jana_zofie To by mi asi jeblo 😀 Opravdu. U nás v autě nešlo, abych vzadu seděla mezi nima, nevešla bych se tam mezi sedačky, takźe děti vzadu, já vepředu a pokud nastala krize,tak se prostě muselo pokud možno co nejdřív někde zastavit. S dnešníma otočnýma sedačkama, kdy to dítě nevidí na cestu, si to nedokážu představit. To by bez toho, že je matka vzadu a zabavuje batole, asi nešlo. Proto s mimčem ve vajíčku takové cesty byly nemyslitelné
@bimbule no, tak hlavně jezdit 1400km na jeden zátah je opravdu nezodpovědné. To i kamioňaci mají povinné přestávky a vy si to s dvěma dětmi dáte najednou? Tohle je od vas opravdu bezohledné. Jedna věc je, že ničíte zdraví miminku, druhá že vaše únava, nepozornost nebo mikrospánek může ohrozit na zdraví ostatní. Proč někde nepřespíte po cestě?
@jana_zofie To by mi asi jeblo 😀 Opravdu. U nás v autě nešlo, abych vzadu seděla mezi nima, nevešla bych se tam mezi sedačky, takźe děti vzadu, já vepředu a pokud nastala krize,tak se prostě muselo pokud možno co nejdřív někde zastavit. S dnešníma otočnýma sedačkama, kdy to dítě nevidí na cestu, si to nedokážu představit. To by bez toho, že je matka vzadu a zabavuje batole, asi nešlo. Proto s mimčem ve vajíčku takové cesty byly nemyslitelné
@ninive211 oni vidi dozadu vcelku dost. Mladsiho to vubec netrapilo, jezdil opacne skoro do tri let a duvod zmeny byl, ze nasi pro nej maji sedacku, ktera si v protismeru jednak moc nerozumela se sklonem sedacek v oktavce, jednak si nerozumela se zadovou operkou, takze jak se rika, ze tam maji decka na nohy mista dost, to bylo poprve, co jsem nekde videla, ze se fakt nevlezly. V nasi Mazde s Joie mel mista jeste i na druhe nohy, kdyby nejake mel, a u nasich vypadal jak dvoumetrovy typek v Maluchovi... No s kdyz zacal u nasich po smeru, tak jsem ho otocila i u nas.
Starsi vydrzela do dvou let, pak jsem ji uz otocila, protoze by blila kazdou cestu.
@bimbule no, tak hlavně jezdit 1400km na jeden zátah je opravdu nezodpovědné. To i kamioňaci mají povinné přestávky a vy si to s dvěma dětmi dáte najednou? Tohle je od vas opravdu bezohledné. Jedna věc je, že ničíte zdraví miminku, druhá že vaše únava, nepozornost nebo mikrospánek může ohrozit na zdraví ostatní. Proč někde nepřespíte po cestě?
@20190418 to jsem z toho nepochopila. Oni to chteji dat najednou? Jakoze i kdyby se stridali, tak to nene... Chorvatsko se s vystridani jeste da, ale tohle je dalsich 500 km navic. Po balkanskych cestach. To se neda.
@20190418 to jsem z toho nepochopila. Oni to chteji dat najednou? Jakoze i kdyby se stridali, tak to nene... Chorvatsko se s vystridani jeste da, ale tohle je dalsich 500 km navic. Po balkanskych cestach. To se neda.
@jana_zofie tak pani píše, že jim cesta trvá cca 15hodin...z moji zkušenosti to teda jen na srbských hranicích může být klidne pět hodin...no, co na to říct.
@20190418
@jana_zofie Právě,1400 km za 15 h to není ani náhodou. Cca stejnou cestu je to z Brna do Neapole, skoro celou cestu po dálnici a píše mi to 14,5 hodin jízdy. Čiatého času! Bez přestávek. Jako my jsme s přestávkama jeli 12 hodin z Brna do Vodice v Chorvatsku...jo, dalo by se to za kratší čas, ale nad ránem byli chlapi unavení, tak jsme na jednom odpočivadle dali víc jak hodinovou pauzu. Jinak vždy MINIMÁLNĚ 15 minut pauzy.
Zpět do ČR jsme to zvládli za 9 hodin a něco, protože jsme vyráželi odpoledne, o půlnoci jsme byli doma
@misha31 teda jídlo (ani krupky) bych dětem za jízdy rozhodně nedavala 🙈
@misha31 teda jídlo (ani krupky) bych dětem za jízdy rozhodně nedavala 🙈
@fifinka2020 proc ne jidlo? My na cestach vsichni jime za jizdy v aute. Takze i deti. Pri delsich prejezdech to moc jinak nejde, to bychom nikam nedojeli. Teda dojeli, ale za tyden a ne za 3 dny (3 dny jsme jeli treba na sicilii nebo i do Recka- s puldenima prestavkama na vylety cestou)
@jana_zofie tak do recka pres srbsko je tranzit po dalnici uplne v pohode. Jejich dalnice jsou krasne, lepsi nez nase, rekla bych. Na hranicich asi zalezi na nahode, jak dlouho se tam zkejsne. Muze to byt pulhodinka, ale i ctyry hodiny. Reseni je treba jet pres jiny maly hranicni prechod, ne pres ten dalnicni, kudy jedou vsichni.
@bimbule já bych asi upřímně taky zvolila bližší destinaci. Mám taky 10m syna a představa že bych ho vláčela tak dlouho autem to ne. Vim ze by to nedal. V autě moc dlouho nevydrzi,takze u nas by to byl boj. Dite bych urcite nebudila jak bude spat,nechat tak. A určitě delat přestávky podle ditete,jak bude on potrebovat.
@bimbule jezdime 10 hodin s detma od 3 mesicu... pro dite to neni zas az tak fajn... my nemame moznost leter ( do recka ta moznost je)
No prestavky podle deti ....ale k ranu uz male dite jen rve - ptz proste je rozlamane z te sedacky a stve ho ze musi byt připoutane - takze posledni 2,3 h jsou uz jen vydrzet...
Nevim ze tak nekdo jede ,,dobrovolne ,,
Pritom letadlo s miminem uplne na pohodu
@bimbule Ahoj. Jezdíme do Řecka každý rok obytným autem, takže trošku pohodlnější cestování než osobákem… Loni jsme takhle jeli 1800 km s tříměsíčním miminkem. Letos to malý zvládl ve 14 měsících taky úplně v pohodě. Spát jsem ho nechávala, jak potřeboval. Přestávky jsme dělali podle situace, když bylo vidět, že už je toho na něj moc, zastavili jsme a nechali ho proběhnout. Cesty se neboj, určitě to zvládnete, když nejedete do Řecka poprvé 😉
@bimbule Řecko teda nemám za sebou, ale Chorvatsko 850 km autem s 3 měsíčním miminkem a bylo to v pohodě ale Řecko bych nedala teda
Ani my jako dospělí s manželem dlouhé cesty autem nedáváme, prostě nás to nebaví, strašně zabitýho času. Pak když dojedem tak jsme 2 dny nepoužitelný, jsme úplně KO. A s miminem by mě to už vůbec nenapadlo. Syn je teda dost akční takže jsem ráda když dá půl hodiny bez breku a vzteku, ale čekám až se trošku uklidní a poletíme letadlem. Autem tak k babičce .

@bimbule popravdě bych s 10 m hledala bližší destinaci. 1400 km bude cca až 24 hodin cesty. Takže v podstatě 2 dny. Myslím, že v 10 m ho to prostě nebude bavit… (ani daleko větší děti by to nezvládly) A asi to ani není ideál, “přivázat” miminko na celý den do autosedačky.