Jak nastavit pravidla pro děti na společné dovolené?
Jsme na společné dovolené s několika dalšími rodinami. Máme tu celkem 10 dětí od 2 do 14 let. Máme rozdílný pohled na pravidla pro děti. Část dospělých je pro rovná pravidla pro všechny děti, takže stejná pravidla pro dvouletého jako pro čtrnáctiletého a část si myslí, že to je nesmysl. Konkrétně řešíme čas na mobilu, jidlo, večerku. Jak to vnímáte a řešíte vy? Úmyslně nepíšu, jak velké děti mám já a jaký je můj názor.
@anonym_autor ale to není váš problém. Jako já bych svoje děti na dovolené kvůli cizim neomezovala žádným způsobem a vlak by přes to nejel, i kdyby se jinak rodina stavěla na hlavu
@ladyjigsaw taky je neomezuju.
"Jsem na společní dovolené s dalšími rodinami" = není to tábor. Nevidím vůbec žádný důvod pro stejná pravidla snad krom "nedělejte kravál, Pepíček už/ještě/zase spí", ale jinak vždycky každá rodina držela svoje pravidla pro svoje děti s tím, že třeba přehlížela věci typu "už máš vyčerpaný svůj čas na mobilu, ale koukáš s Honzíkem do jeho." A "prosimtě, Maruška nesmí lízátka a bylo by jí to líto, tak si ho sněz na pokoji" Ano, jezdíme takle poměrně často, i když uznávám, ež máme ty děti věkově blíž k sobě.
Na společných akcích jsme zvyklí, že každá rodina má svoje pravidla. A dokonce umíme dětem vysvětlit, že každá rodina to máme jinak, takže i stejně staré děti mohou různé věci a že je to naprosto v pořádku. Samozřejmě, že vznikají situace, kdy se nějaké dítě vzteká, ale to nevyřeší jednotná pravidla pro všechny. To bys rovnou mohla říct, že dospělí půjdou spát s dětmi, protože co kdyby to nějaké dítě těm dospělým závidělo? Paradoxně mi přijde, že jak to necháváme na těch rodinách, tak děti už si na to zvykly a třeba vědí, že maminka stejně starého kamaráda nechce, aby například šli daleko od nás sami, tak se vzájemně dokážou domluvit - někdy jedno jde a druhé ne, jindy se domluví, že zůstanou u nás. Přijde mi to jako mnohem zdravější prostředí pro sociální vývoj dětí.
A ještě doplním, že mi přijde úplně v pořádku děti učit, že jsou věci a činnosti úměrně věku - ve vyšším věku máš více dovoleno, ale většinou i více povinností a odpovědnosti.
Třeba naše nejmladší relativně dlouho mobil neměla, ale na dovolené starší děti ano, takže s nima občas hrávala takové ty jednoduché hry pro 2 hráče (ono se to tak tuším i jmenuje). Doma to nemá, ale dovolená je od toho, aby se dovolilo trochu více, takže jsem ji nechala s děckama hrát, zabavily se spolu, věděla jsem, že za týden bude zas bez mobilu. Celkově se vždy snažíme, ať jsou dečka spolu hodně venku, ať v zimě nebo v létě, hrají dost deskovky, badminton, přehazku apod., v zimě po lyžování bobují, staví sněhuláky, iglú, pomáháme jim... Nějaký čas na mobilu a cola jsou naprosto okrajové záležitosti. Naše děti tyhle dovolené tak milují, že i jako už dospělí jedou raději sem, s kamarády, zatímco jen s náma rodičema už ne.
Nase deti jedou dal podle nasich pravidel, i kdyz podobne stare deti treba mobil maji a jdou spat pozdeji nez ty nase. Dal se chodi ptat nas, co mohou k jidlu atd.. ostatni vecer budi moje deti, moje deti zase budi rano ostatni :D a co.. stejne vsichni radi pojedem znovu 🙂
Pokud mi ale vadi nekoho vychova, tak s nim obvykle moc casu (dovolenou) travit nechci 🙂 treba ujecene deti, co si sice chteji pujcit auticka mych deti, vylepit jejich samolepky atd., ale svoje z ruky nedaji a nechapou kde je problem a ja mam resit neustale spory o to, ze nasim nekdo neco bere ale sam se nerozdeli.
Srovnavat povoleni o vecerce, mobilech a jidle/piti pro 2 a 14lete dite je teda dost bizar 🤣
@alice180 jsme tu společně, musíme brát ohled na ty nejmenší, protože jim je pak líto, když vidí ostatní, že můžou a oni ne a jak to mají vysvětlovat, že pro každého platí něco jiného.
@anonym_autor A co konkrétně komu vadí ? To by se 4 lety mohl dožadovat třeba pití vína, protože bude pít 18 letá sestřenice. Co se mobilu,tabletu týká,tak na dovolené by měla byt taková zábava,aby děti neměly potřebu čučet do displaye. Večerku na dovolené nikdy neřeším,jde se spát když jsme unavený,nevim proč bych nutila děti brzy spát, od toho je to snad dovolena aby si člověk užil volny režim. Rozhodne bych dovolenou netrávila s lidma kteří omezují me a moje děti.
Takze aby nemuseli svym detem na neco rict NE, tak radsi budou omezovat ostatni? :-/
Jezdíme takto každý rok ve třech rodinách a každá má tři děti. Věkové rozmezí dětí je momentálně od 3 do 14 let. Každá rodina má svá vlastní pravidla – například co se týče používání mobilů – a děti to jednoduše musí respektovat. Jediné, co máme společné, jsou večerky: mladší děti chodí spát dřív než ty starší. 😊
@anonym_autor A co konkrétně komu vadí ? To by se 4 lety mohl dožadovat třeba pití vína, protože bude pít 18 letá sestřenice. Co se mobilu,tabletu týká,tak na dovolené by měla byt taková zábava,aby děti neměly potřebu čučet do displaye. Večerku na dovolené nikdy neřeším,jde se spát když jsme unavený,nevim proč bych nutila děti brzy spát, od toho je to snad dovolena aby si člověk užil volny režim. Rozhodne bych dovolenou netrávila s lidma kteří omezují me a moje děti.
@izz76 chápu, že se 14lety nezabaví celý den a chce mobil aspoň nekdy. Syn tam má i knihy a časopisy a často si čte. Nejvíc vadí to, že malé děti chtějí to, co ty mají a mohou moje velké. Největší scény dělají děti 4 a 5 let, ale nebudu je nutit sedět na písku, když už jsou někde jinde.
Nezájem, každá rodina svá pravidla a hotovo 😁
Taky mě napadá, ty malé k velkým hodně vzhlíží, dovedou se tvoje velké děti párkrát za den těm malým věnovat? Hrát si s nimi, dělat blbiny?
Taky mě napadá, ty malé k velkým hodně vzhlíží, dovedou se tvoje velké děti párkrát za den těm malým věnovat? Hrát si s nimi, dělat blbiny?
@zuzkasim moc ne. Zapojí se do společenských her, ale animátor není ani jeden.
@izz76 chápu, že se 14lety nezabaví celý den a chce mobil aspoň nekdy. Syn tam má i knihy a časopisy a často si čte. Nejvíc vadí to, že malé děti chtějí to, co ty mají a mohou moje velké. Největší scény dělají děti 4 a 5 let, ale nebudu je nutit sedět na písku, když už jsou někde jinde.
@anonym_autor Rodice by si měli svoje 4-5lete vzteklle deti zabavit a nepřehazovat zodpovědnost na druhé. 14 letý kluk opravdu neni povinny plácat bábovky na pískovišti. Fakt bych si rozmysle pro příště s kým chci trávit dovolenou.
Nemyslela jsem, aby pro malé obstarávali zábavu, ale aby část času trávili i s nimi. Asi je to u nás jiné tím, že naše děti se znají vzájemně od malička. Učíme je pohrát si chvilku i s těma mladšíma, tak nějak vzájemný respekt, pak nemusíme řešit to, co vy teď.
Nemyslela jsem, aby pro malé obstarávali zábavu, ale aby část času trávili i s nimi. Asi je to u nás jiné tím, že naše děti se znají vzájemně od malička. Učíme je pohrát si chvilku i s těma mladšíma, tak nějak vzájemný respekt, pak nemusíme řešit to, co vy teď.
@zuzkasim tohle je o rodičích, co předpokládají, že jejich děti jsou pupek světa a vše se jim podřídí. Samozřejmě spolu tráví děti čas, ale ten rozdíl je moc velký.
My dřív jezdili spolu taky, ale já měla děti poměrně brzy a kamarádky později. Naposledy jsme takto byli před 3 lety a to ti, co to vidí jinak, nebyli.
@zuzkasim To zaleží na povaze těch dětí, já byla vždycky chůva a rada opečovávala mladší děti příbuzných nebo návštěv. Moji dceri jsou malé děti ukradené, kluci obzvlášť. Ted jsme měli o víkendu na návštěvě příbuzné s 5 letým klukem a taky očekávali,že naše 11 letá se mu bude věnovat . Ona ale raději venku lítala s kamoskama 😃
Když mi bylo šestnáct, tak se narodil bratranec a o rok a půl později sestřenice, vždycky jsem s nima ráda trávila čas, párkrát i hlídala, ale bylo to proto, že jsem chtěla a bavilo mě to. Ale kdyby jejich rodiče k tomu měli přístup, že moje funkce je být jejich animátor, tak bych z toho nadšená nebyla.
A nepředpokládám, že děti autorky ty prcky úplně ignorují, ale taky jejich rodiče nemůžou očekávat, že z nich budou mít chůvy.
@zuzkasim To zaleží na povaze těch dětí, já byla vždycky chůva a rada opečovávala mladší děti příbuzných nebo návštěv. Moji dceri jsou malé děti ukradené, kluci obzvlášť. Ted jsme měli o víkendu na návštěvě příbuzné s 5 letým klukem a taky očekávali,že naše 11 letá se mu bude věnovat . Ona ale raději venku lítala s kamoskama 😃
@izz76 jak tohle někdo může očekávat ? Jakože spadá do škatulky dítě....
@izz76 Fakt jsem nemyslela dělat chůvu, my jsme schopni dost toho času strávit společně a brát na sebe ohled, zároveň má každý dost prostoru na to, co sám chce. U zakladatelky se to očividně nepovedlo.
Doufam, ze to neni vase jedina dovolena a jeste si uzijete nejakou v klidu sami. Mne se vzdycky nekdo divi, ze jezdivame na dovolenou sami, ze deti nemaji k sobe kamarady, ale neni nad tu svobodu. Na apaluchu jezdi jen tatinci s detmi a ikdyz se vsichni znaji a casto se vidi, tak to i tam nekdy skripe.
Zítra jedeme domů. Ještě pojedeme k moři, to jedeme sami.
Zítra jedeme domů. Ještě pojedeme k moři, to jedeme sami.
@anonym_autor Tak super, ze jedete sami.
@anonym_autor zrovna včera jsme byli s kamarády na společném výletě, deti mají uplne stejne a pravidla uplne jina 🙂. A ano, prostě jsem byla za přísnější a víc syna upozorňovali,ze něco prostě dělat nebude,ale nemám s tim problém.... přeci nebudu akceptovat něco,co mi je proti mysli...
Dobrý den, omlouvám se, že se sem vtírám do diskuze, ale téma pravidel používání např. mobilu zrovna zpracovávám do své studentské práce (jsem zároveň máma dvou dětí, takže tématem taky současně intenzivně žiju 🙂). Chtěla bych moc poprosit - snad je to vhodné, jestli byste mi nevyplnily ultrakrátký anonymní dotazník. Děkuju ze srdce za případné odpovědi! Tady odkaz na dotazník: https://forms.gle/WkDEyVQDie13VHhe7

@martinka0209 máš děti v jiné věkové kategorii. Syn má vlastní peníze a klidně si už Colu koupí, za vlastní si koupil i mobil. Peníze si vydělává tak, že pomáhá u strejdy ve firmě. Zakázat v jeho věku mobil mi už přijde trapné, protože udržuje kontakt se světem.
My taky byli dost přísní, colu ochutnal až se školou, podle mě tak ve třetí třídě a pořád preferuje vodu, ale když má na dovolené chuť k obědu na Colu, je to jeho věc.
@anonym_autor ještě dodám s tím spaním po obědě to už necháme na dětech,jestli si chtějí lehnout a odpočinout, ty dvě starší už po obědě nespí ,takže užít je ležet úplně nemá smysl nebo zkusím ať si lehnout povíme pohádku a jestli do 30 ti minut neusnou můžou si jít zase hrát,no ono je to jako ve školce tam si taky na 30 minut musí lehnout,ale v těch 13 ti letech nebo 14 ti letech to už bych je nenutila odpočívat po obědě,takže mi to i tak přijde jako blbost,aby měli stejná pravidla