icon

Kojení v letadle

inga88
12. črc 2016

Milé cestovateľky, chcela som sa prosím spýtať, so 14m dcérkou vyrážame prvýkrat na dovolenku lietadlom. Ešte kojím a čítala som, že je dobré pri vzlietaní a pristávaní kojiť. Lenže potrebujem poradiť s praktickou stránkou. Nie je mi jasné, kedy konkretne začať kojiť pri pristávaní. Lietadlo postupne klesá cca pol hoďku, kedy začať s kojením, aby dcérku neboleli ušká? Pol hodinu ju podľa mňa nevydržím kojiť. Ďakujem za pomoc.

katyt
12. črc 2016

Pokiaľ to dieťaťu nevadí, myslím ten tlak keď zalieha v uškách, tak kojiť nemusíš. Stačí dať prípadne niečo piť, alebo cmúľať, ak používa ešte cumeľ, tak to môže byť tiež ok. My sme leteli teraz v júni, dcéra bude mať 23 mesiacov, pri tom pristávaní aj vzlietaní bola nepokojná, lebo sa jej nepáčilo, že musí byť pripútaná, je to už predsa väčšie dieťa, ktoré neobsedí, tak som ju chvíľu kojila pokiaľ chcela. Pri vzlietaní ani veľmi nechcela, lebo bola taká rozrušená z lietadla, ale napr. pri pristávaní už bola unavená, tak mi zaspala na prsníku asi trištvrte hodinu pred pristátím, takže pristávanie prespala, ešte som mala problém ju zobudiť, keď sme vystupovali z lietadla. 🙂

nutricnihodnota
12. črc 2016

A jak se kojí připoutaný dítě?

lennus
12. črc 2016

@inga88 My byli loni poprvé letecky na dovči, malý měl rok a půl a ještě jsem ho kojila. Přiznám se, že jsem to nijak neřešila, mně klesání dělá na uši zle, malý byl v pohodě, ne každé dítě s tím musí mít problém, u mě to působí už při klesání. Já ho kojila, jak potřeboval. Pak jsme letěli teď v zimě, to měl dva a něco a vůbec s tlakem potíže neměl, to už jsem ho nekojila.
Držím palce!

kami1984
12. črc 2016

@nutricnihodnota my letěli, jak měl syn na dovči rok. Tak ono je pás kolem mého pasu a pak je dítě připoutáno kolem pasu a neměli jsme žádný problém. Malému jsem nabídla prso při vzletu i přistání a bylo vše ok, při vzletu mi i usnul a spinkal asi hodinu.

kami1984
12. črc 2016

A u přistání asi na posledních 15min, měl ještě i dudlík a řekla bych, že děti to přistávání berou líp než dospělí🙂)

rousse
12. črc 2016

@inga88 a dudlík používáte? Já už teda nekojím (malá 14m) a dudyna dávám jen na spaní, teď už spíš jen na noční spaní (už se nám daří ho postupně odbourávat), ale do letadla ho beru a na vzlet a přistání jí ho prostě dám... kamarádka letěli vloni aještě kojila a taky malou nekojila v letadle - taky to pořešili dudlíkem (malá měla tehdy přesně rok)

inga88
autor
12. črc 2016

Ďakujem všetkým za reakcie! Som z toho všetkého mierne v strese, takže som vďačná za všetky rady.

inga88
autor
12. črc 2016

@rousse Ďakujem 🙂 . No my sme práve dudlík nikdy nemali, inak je to určite dobrý nápad.

janaaanna
13. črc 2016

@inga88 Nemusí mít dudlík, celkově jde o to, aby polykala a tím vyrovnala tlak v uších. Můžete jí dát i nějaké křupky, jablíčko nebo něco k jídlu, co má ráda, u nás to byla i dobrá zábava. Musí být připoutaná, což ty děti štve víc než nějaký tlak. Takže ideálně načasovat nějakou sváču nebo pití, nemusí to být nutně kojení. A celkově bych řekla, že se z toho dělá velká věda - i děti polykají a srovnají si ten tlak sami od sebe, tak se tím zbytečně nestresujte 🙂
Krásnou dovolenou!