Dobrý den, jdu k vám pro inspiraci, rady, postřehy, doporučení. Prostě chci poradit. Máme dvě věčně nemocné děti (18 měs.a 6 let) a potřebují alespoň na týden k moři, u staršího to alespoň na nějaký ten měsíc pomohlo. Bohužel červenec a srpen to má manžel v práci špatné s dovolenou, později jet nechceme kvůli prvňáčkovi. Takže nám opravdu zůstává jen ten červen.
Potřebujeme co nejkratší let, se dvěma dětma jsme ještě neletěli, tak aby jsme to my i spolucestující přežili...
A moje otázka: kam na začátku června? Byli jste? Jaké bylo počasí a teplota moře? Jeli by jste v tuhle dobu znovu? Budu ráda i za konkrétní doporučení.
Se staršíma dětma bych letěla Egypt, ale s tak malým si netroufám...
No moc maminek to neví když pak říkají, že neví proč pláče když mu nic není a diví se, že jsou děti v klidu a najednou v letadle pláčou.. Já jsem byla u moře přes 30x určitě.. vždycky mě to tam nabije a odpočinula jsem si. Myslela jsem, tě děti budou po mě a moře budou milovat. Ale ne každé dítě moře rádo má.. Možná tomu časem přijdou na chuť a začneme zase jezdit. Dcera má dva roky ještě rok počkáme ať z toho něco má a zkusíme to zas
@tereza0111 ono hodně záleží i na tom kde. Třeba jih Kréty je studené moře i na začátku července, na severu naopak teplejší. Každopádně ze zkušenosti je v červnu opravdu v Turecku moře teplejší, než Kréta/Kypr, ale i tam jak píšeš je jistota, že se dá už dá normálně koupat
Souhlas, že Maďarsko a jídlo je moc dobrá kombinace 😀 Byla jsi někdy na Balatonu? Mne to hrozně mile překvapilo, jak je tam hezky a co vše v okolí se dá dělat. Jako určitě to není moře, určitě ne v červnu, ale na pár dní jsem se tam vrátila už poněkolikáté... Začátek a konec léta může být vždy zrádný. Za mne prostě musíš počítat s tím, že občas nějaký den vyjít nemusí, ale v tom Turecku je pravděpodobnost hodně malá a dokonce si to pochvalovala i moje tchýně, které bývá občas studené moře i v létě ve Španělsku. Navíc Turecko má i pro malé děti ideální pláže, písek a nebývají tak velké vlny, jako dost často v Řecku. Ale já jsem celkově odpůrce Řecka v poslední době. Poměr cena výkon tam prostě není...
@30bar Turecka je v červnu neboj, je to fakt v pohodě. Ono vyloženě v létě to není ani tak o teplotě, ale jako o vlhkosti, která je tam vysoká a proto je to ještě o tolik tepleji. V červnu to ještě není, všechno je tam krásně zelené a je tam fakt hezky. Bulharsko je fajn na konci srpna, počasí je pořád ještě hezké a už není tolik lidí. Řecko aby stálo k něčemu je pro rodinu teď tak kolem 90-100 tis a to to ještě není nic extra. A jak jsem psala výše, já tam ten poměr cena/výkon prostě nevidím.
@blondynka400 recko v cervnu pekne stoji okolo 55000 rodinu autorky
@veronicka89 můžeš mi prosím poslat odkaz na slušný hotel přímo na pláži, minimálně 4 hvězdičky, all inclusive, s hodnocením na booking minimálně 8,3, ideálně rodinný pokoj (protože spát v jedné místnosti na přistýlkách není úplně dovolená) pro 2 dospělý a 2 děti (cena nebyla na autorku, ale na jinou holčinu, která má 2 děti nad 2 roky), v půlce června a dál, odlet v běžných denních hodinách (ne v noci), kdy bude cena 55 tis?
@blondynka400
Děkuji, že jsi napsala. Máš pravdu, že tam byla šílená vlhkost, neustále jsem byla zpocená i na obličeji a celkově to bylo úmorné. Ale jinak se nám tam s manželem moc líbilo. Byli jsme v Side...A myslíš, že co se hygieny týče tak se v Turecku nemusíme bát jo? Samozřejmě vybereme nějakou 5*. Ty ceny za dovolenou jsou prostě neskutečné.
@veronicka89 Nemyslím si, že za 55 tis. bychom sehnali. Já teda netrvám v tom Řecku ani na all inclusive a stejně jsou ty ceny šílené. Jde nám taky o pozvolný vstup do moře, ať je to kousek od města, ať není letiště 120km, ať se nemusí platit za lehátka, slunečníky (což se u hodně hotelů platí, za mě absolutně nechápu proč), ideálně ať je tam i nějaké dětské hriště...s těmi dětmi už je těch podmínek více, než když jsme letěli jen s manželem...
@blondynka400 Na Balatonu jsem byla tak před 30ti lety a teď před třema. Byli jsme v září v Zalakaros a udělali si výlet k Balatonu. Bylo krásně teplo, ale pro ně už sezóna zkončila, takže jsme ani vstup neplatili, byli jsme tam dvě rodiny a sem tam někdo. Prostě paráda!
Jenže teď ty děti opravdu potřebují mořský vzduch.
Mě Řecko nikdy netáhlo. Pak jsme si řekli, že mu dáme šanci. A byli jsme spokojení. Pak těhotenství, malá moc malá, tak jsem ani po ničem nekoukala, až teď teda koukám na ty ceny. A to to není žádný luxus. Na prázdniny jsem se podívala jednou a oblil mě pot jako v srpnu v Turecku.
My jezdime konec května/na začátku června do Albanie. Koupame se vždy. Z Prahy let kolem hodky a pul(coz nam vyhovuje, mame deti 10 let a rok a pul). Vsude jsou baby friendly a ceny jsou tam vic nez příznive. V červnu je tam ještě klidek a daji se podnikat super vylety.
@30bar co se týče hygieny bych se nebála, určitě to není horší, než Řecko nebo Bulharsko. Hotely jsou zde naopak na lepší úrovni. Osobně bych ale Turecko s takto malým dítětem dost zvažovala. Já to tam mám hrozně ráda, ale lékařská péče není značka ideál a i pár dalších věcí. Já když byla holky takto malé jsem vybírala radši jiné destinace. Zase na druhou stranu v červnu lepší volbu ohledně teploty moře a celkově poměr cena/výkon mít nikde jinde nebudeš. Je potřeba zvážit pro a proti a i jaký máte rozpočet
@2veverka mrkni sem: https://www.fischer.cz/albanie/albanie/durres . Toto je asi nejlepší destinace z Albánie. Za mne to je to tam fajn, hrozně mile mne to překvapilo. Ale začátkem června si to fakt nedokážu představit. To je jako jet do Chorvatska v tuto dobu. Ale lidé jezdí různě 🙂
Tak já Balaton nemyslela ani jako výměnu nebo alternativu k moři. Spíš, jak jsi psala, že máš ráda Maďarsko. Za mne je Balaton zajímavější než termály a je tam fakt co dělat. jeskyně, hrad, zábavní park, vše super. Spoustu lidí to nezná a odsuzuje a já též patřila mezi ně. Ceny jsou dost vysoké... Já teď koukala na květen jenom s dcerou (druhá bude v zahraničí se školou, tak aby jí to nebylo líto) a 60 tisíc jenom za nás dvě, aby mi to dávalo smysl. Zkus mrknout na Tui, od nich mám koupený na začátek července Kypr, sice už někdy z ledna, ale za naprosto úžasné peníze. Ono jak na českém trhu začínají, měli dost podhodnocené ceny
@2veverka Letame podle cen letenek, ted letime za tyden. Leti nas 9 osob a zpatecni letenky vysly na 23 000 za vsechny. Na cerven letenky jeste nemame, díváme se prubezne, ceny jsou fakt různé, v mimosezone urcite ridit se dle cen letenek. Jezdíme do Durres, coz je 40km dlouhe mesto s plazi, 30 min od letiste, nejvic zprofanovane, takze tam najdes uplne vse na kazdem rohu, my letame vzdy mimo sezonu, a to je tam par lidi, coz nam vyhovuje ale vse uz vetsinou funguje. Koupeme se jeste v listopadu. V sezone je to tam masakr a velke teplo uz. To uz tam nezdit nechceme. Pozvolna plaz, plazovy servis(neco jako Lignano v Italii). Za malebnejsima plazema si musis dojet, nicmene my to kvuli male nepodnikame, ji staci pisek a nam vse v dosahu. V cervnu budou jeste apartmány volne na kazdem rohu, tipuji ze za tyden by vas to melo vyjit ubytovani na plazi cca 18 000. Nemam tolik prehled, my tam mame byt, takze jezdime do nej. Kdyz tam nejsme, tak ho pronajimame, klidne mi napis sz, aby to nevypadalo, ze si tu delam reklamu. Ale at pojedes kamkoliv, myslim, ze budes spokojena, hodne se to tam vse zveda. Jidlo v restauracich je povetsinou za půlku co u nas(kvalitou ovšem nesrovnatelne, Albanci uzasne vari).
@blondynka400 Moc děkuji. No ještě to všechno musíme zvážit.
@kadla88 kolik stupňů tam má voda v tom červnu? Já byla loni v Tiraně koncem května úplně na koupání to nebylo, bylo příjemně, ale tak 25 max. A pak v srpnu v Duress. Za ty peníze to bylo hodně fajn, nový pětihvězdičkový hotel, ale i tak voda a občas i vzduch nebyla až taková sláva (za mne tak max 26). Věřím, že se tam koupat v červnu dá, stejně tak jako v IT nebo v Chorvatsku, ale úplně comfort bych to asi nenazývala
V červnu jsme byli na Kosu a v Itálii. Mám radši září, je teplejší moře.
Ještě mě napadá Černá hora, tam je teplíčko.
@30bar ja jsem se ale ted divala na ty zajezdy a zacinalo to od 40.000 ;)
@30bar vsechny tyhle kriteria jsem zadala 😀 ptz jsou üro me taky dulezite ...;)
@blondynka400 Na ceny v Maďarsku jsem taky zírala. Já teda koukám na hotové pobyty s jídlem, s dětma prostě nemíním lítat po restauracích, chystat snídani a tak. Jedu na dovolenou, vařit můžu doma... Takže ty ceny fakt nic moc, za poslední tři roky to hrozně vyletělo. Ale máš pravdu, je tam moc hezky.
Na TUI koukám, hledám i přes polské cestovky, že by jsme to vzali z Katowic. Teď je ale špatný kurz, tak to vychází velmi podobně jako u nás. Bohužel nemůžu kupovat nic dopředu, takže musím vybrat několik možností a pak doufat, že něco z toho bude a že vůbec někam odletíme...
@veronicka89 a divala ses na ceske cestovky? Ty nezijes v CR ze? V Rakousku? No já jsem nad tim včera zase stravila nekolik hodin a i to Turecko vychazi na 85tis. Masakr. Predvybrana dovolena v Bulharsku vychazi na 70tis.
@veronicka89 Řecko po vlastní ose pro 4 mě stalo necelých 40 i s jídlem a transfery. Ale chce si to zařídit sama, ne přes cestovku.
V cervnu jsme byli v Lignano v Italii a v Recku na Korfu a pocasi super, voda koupatelna. Jen ta Italie ma hnusne spinave more, uz bych tam nejela.
@veroniquecz já mluvím o all in a 1kliknuti 🙂
@barumrallyebum my byli v riotorto a moře bylo nadherne
@30bar jj my litame( když jsme žili v ČR tak z Vídně ) tam kde je to levnější ...ale těch 55 byl konkrétně myslím Norimberk teď...;) jinak litame i že Svajcu no...
Já nemyslela cenu na Maďarsko, ale spíš na ty zájezdy. Ale je pravda, že i Maďarsko podražilo. Já tedy v Maďarsku vždy beru apartmán. Snídaně není problém a na oběd a večeři vždy někam zajdeme. Stejně pořád někde jezdíme a cenově je to tam (alespoň ještě před 2 roky bylo) o hodně levnější, než v ČR. Tím myslím hlavně restaurace, případně jejich rychlé občerstvení (kukuřici a langoše bych tam mohla jíst pořád)
Ja si myslim,ze v Turecku je jistota počasí v cervnu docela velka. My jsme tam byli s manzelem v. srpnu a bylo 33 st.i v jednu v noci,uz bych tam v červenci nebo srpnu neletela. My Turecko v červnu taky zvazujeme,ale nejak mam z toho Turecka obavy,aby tam nebylo moc horko, jestli je to vhodne pro mensi deti,jestli nevybrat radeji Recko. Jeste zvazujeme Bulharsko v srpnu,mame tip na skvělý hotel. Jinak jsem docela nemile prekvapena z tech cen. Naivně jsem si myslela,ze se vlezeme do cca 50-55tis.a ani nahodou. Dcera ma2,5 r,syn uz je vetsi 10 let.