Obytný automobil. Máte zkušenosti a vše kolem?

marketa11112
25. led 2020

Ahoj maminky, zvažujeme koupi staršího obytného automobilu. Rádi bychom s dětma více výletovali , v létě i dovolenkovali. Bohužel pro syna nejsou vhodné dlouhé cesty (např. autobusem do zahraničí 20 hodin a pod. ) . Pro manžela zase není vhodné letadlo. Říkáme si, že tohle by mohlo být řešení. Je možné kdykoli a kdekoli zastavit, nechat děti odpočinout, vyspinkat, proběhnout. Je možné zvládnout prodloužený výlet , ale i týdenní dovolená. Strava pak stojí člověka téměř stejně jako doma, zaplatí se jen někde a autokempu za stání a elektřinu. Jde nám hlavně o jízdu po ČR. Do zahraničí pak jednou za rok? Pak je asi třeba sepsat nějaké připojištění? Kdyby se náhodou někomu něco stalo? Každopádně říkala jsem si, zda zde někdo nemá zkušenost : jak s koupí, typem, pojistkou , jízdou takovým autem, tak třeba se stáním v autokempech. Prostě s čímkoli kolem obytňáku.
Zatím nejsme rozhodnuti, zda takové auto koupit či ne. Beru proto jakoukoli radu, postřeh zkušenost.

kompleta
25. led 2020

a neuvažujete o tom si ho nejdřív na jednu dovolenou půjčit a pak uvidíte? jinak my máme obytného transportera, tč, v rekonstrukci a měli jsme půjčené Ducato s přestavbou a to už na mě bylo moc velké, řídil jen přítel

similenka
25. led 2020

@marketa11112 Ahoj. Asi dva roky zpet natacela video na YouTube Svet podle Lu.... prave si auto pujcili a jeli Rakousko a Italii. Davala tipy na to auto, co ma, nema a taky na kempy.

marketa11112
autor
25. led 2020

@kompleta ja ridim dodavku - 9 mistnou kazdy den. Manzel jezdil hasicskym autem. Rizeni zvladneme. Spis hledam info od zkusenych, na co si dat pozor, vychytavky. A celkove jakekoli info.

marketa11112
autor
25. led 2020

@similenka dekuji,mrkneme

areh
25. led 2020

Měli jsme obytný auto. Velikost Fiat Ducato. V zahraničí je často problém, kde zaparkovat. Mají výškové omezení a třeba k obchodu se často nedá zajet. V kempu je to paráda. Jen chybí malé auto třeba na výlety. Co šlo, jezdili jsme na kole, ale to s dětmi moc nejde. Jinak se musí všechno sbalit a pak odjet.
Teď budeme pořizovat karavan. Ten je teda taky jen do kempů, popřípadě přespat na odpočívadle na dálnici, ale je k dispozici auto.

hojda
25. led 2020

@similenka JJ tam byl třeba vidět, jak byl problém zaparkovat někde na pumpě a dojít si na WC, že se vešli třeba až na třetí benzínku.

kompleta
25. led 2020

@marketa11112 tak to pak jste skoro profici 🙂 je pravda, ze u toho Ducata co jsme meli pujcene byla ta vyska jak uz tu nekdo psal hodne limitujici...

ahooooja
26. led 2020

Zvolili jsme kompromis, větší auto, kde se vyspime, zároveň je to stále osobák. Navíc dvě auta bychom ani živit nechtěli. Máme multivana s malicko popraveným spaním. Stačí nám jen lednička a grill. Je to pravda jen na kratší výlety (14 dni) pak jsme se zase těšili na pár dní do naší postele. Na prodloužené víkendy ideální. Nikdy jsme nespali v kempech a byla to paráda. Jediné co člověku chybí je toaleta, ale i to jde pořešit. Přeji spoustu spokojených kilometrů 🙂.

katgatoo
26. led 2020

My jezdíme už hodně dlouho s dodávkou homemade předělanou na spaní. Do budoucna k ní akorát pořídíme stan na střechu, abysme se vešli všichni i s miminem, co se mi za chvíli narodí. Letos jsme byli poprvé takhle s dcerou (2r) a ta si to užívala. Život v kempech se jí líbí, každých pár dní jiné prostředí. Pro nás to už bylo přirozené dřív takhle jezdit, jsem na to zvyklí. Takže jsme jen přibrali prcka.

marketa11112
autor
26. led 2020

@ahooooja
@katgatoo dekuji. Mame dodavku. Ale na spani se nevlezeme. Muzeme vyndat zadni sedacky. Pak by to bylo spani tak max pro tri. Mame deti dve. Manzel ma pres dva metry. Neni zrovna skladny. Jedine pak jezdit se stanem. Kazdopadne vzhledem k jeho nemoci to chce fakt trochu pohodli. Nerada bych, aby pro nej kazda dovolena byla utrpenim. A to same syn. Proste bych byla rada,kdyby jsme si mohli uzit spolecny cas a vsichni byli v pohode.
Ja navrhovala karavan, ale budeme fakt strasne neskladni
Auto ma 5 metru, maly karavan dalsich 6 (s oji). To ten obytnak ma jen 6-7 metru.
Samozrejme je i reseni zaplatit si nekde pobyt a hotovo. Ale resit stale, kde zrovna bude volno( o prazdninach je to pry v cechach des). A take takove pobyty nejsou zrovna levne. Snad by se to auto i zaplatilo. Preci jen, deti jsou male,tak bychom ho vyuzili nekolik let. Ale prave nevime, jak drahe jsou opravy, provoz ( ne spotreba paliva, to vim, ale to dalsi kolem) .

puhelin
26. led 2020

My jsme taky spis uvazovazovali o karavanu. Ne vsude s velkym obytnakem zaparkujeme. Muzeme mit karavan v kempu a zajet za vylet v okoli, vecer se vratit do karavanu prespat.

katgatoo
26. led 2020

Soused má dva karavany a furt na to nadává. Je s tím hrozná manipulace, i v kempech se s tím blbě parkuje. V kempech už víceméně karavany moc nepotkavame. Lidi mají spíš obytňáky. Nehledě na to, že dost horských silnic třeba v Alpách má zákaz vjezdu s karavanem. Jinak my v té dodávce máme postel 160x200cm, spí se tam super. Taky jsme oba vysocí, mám 185 a muž 190. Samozřejmě mít na obytňák, tak neváhám. Na přesuny po okolí nám stačí kola, ty vozíme na kouli vzadu. Ale do karavanu bych nešla, připadají mi nepraktické.

dor
26. led 2020

Podle mě představa, že si zastavíte kdekoliv a kdykoliv, je dost naivní. V zahraničí jsou velká omezení, kde můžete auto zaparkovat a otevřít třeba okna.

jaajaa
26. led 2020

Tak ja jsem za obytnak, jezdime takhle se 3 detmi, pujcujeme si ho na letni prazdniny. Letos jsme byli ve Walsu. Meli jsme tu prostredni kategorii. Jestli jste zkuseni ridici, neni problem. My nikde nezustavame vic jak 2 noci. Parkovani, nakupovani, zadny problem. Evropa je na obytnaky uzpusobena. My teda ridime oba, je to o zvyku. Manzel je zkuseny, neboji se a zaparkuje taky vsude. Ja bych jedine nechtela vlastni obytnsk, ten zavazek, ze s nim pak musim cestovat a naklady okolo, zastreseni na zimu atd....co vzdy hlidam, aby vsechny sedacky mely pasy. Vestina ostatniho vybaveni je vsude tak nejak podobna.

jaajaa
26. led 2020

@dor tak tohle neni vubec pravda. Hodne evropskych mest ma primo mista pro obytnaky. A i kempy byvaji casto blizko centra.

marketa11112
autor
26. led 2020

Dekuji za dalsi reakce. Priznavam,ze bychom jezdili hlavne po cechach, mozna bychom vyjeli na slovensko, do polska. Nevim,zda bychom cestovali nekam dal. K mori bychom take radi, tak snad chorvatsko? To je asi nejbliz....

katgatoo
27. led 2020

@marketa11112 ono i to Rakousko potažmo Alpy jsou super a relativně blízko. Jak byste začali jezdit, nevěřím, že byste vydrželi uvnitř hranic 😊. Navíc ty kempy za hranicemi...jiná liga 😊

marketa11112
autor
27. led 2020

@katgatoo 🙂. Kdo vi. Mozna mas pravdu. Kdyz uz to auto clovek ma, zkoukne cechy. A pak se porozhlizi, kam zajet dal.
Manzel ted kouka po obytnakam kazdy den. Zamiloval se 🙂)).

bobinecka01
28. led 2020

@marketa11112 mame vlastni obytnak a byla to nejlepsi koupe stoleti. Klasika havarijko. Zalezi kolik za to chces dat dle spoluucasti. Nekupovat vic jak 2 metry delsi nez jsou zadni kola pak se s tim hur manipuluje. Doporucuju mit solar na strese a v kufru 2 barely s vodou. Tim padem nepotrebujes byt napichla na elektrice a vode. V CR najdes spoustu mist odkud te nevyhodi. V zahranici uz je to tezsi. Zacina jim to vadit. Takze bud te vyzenou do campu nebo musis hledat misto kde neni cedule zakazu.

marketa11112
autor
28. led 2020

@bobinecka01 ahoj. Dekuji. Jak mate stare auto? Pokukujeme samozrejme po starsich. Rikam si,ze to pro nas bude fakt reseni. Pohodlne spani, popojeti po dvou,trech hodinach. To deti zvladnou. Prostoru na veci, kola, odrazedla, dost. O tech barelech na vodu navic, jsem uz take manzelovi rikala- preci jen s malyma detma. Manzel navic rybari, takze i vikend nekde u vody by byl pekny pro vsechny. Solar maji dnes skoro vsechna auta( co jsem tak koukala). Jinak jsem myslela,ze prespani je nozne jen v kempech ci na nejakem odstavnem parkovisti u pumpy? ( pro kamiony a pod) . jde to i jinak? My bychom ted asi kvuli detem mirili hlavne do kempu, kvuli zazemi,hristi, koupani...a vzdy blizko vyziti, vyletum a pod.

bobinecka01
28. led 2020

My mame 5ti mistne 4 roky stare. Solar neni v pevne vybave. Ten se doplaci zvlast a ne malo. Prespat muzes kdekoliv kde neni znacka zakazu. Ano, za pumpama na parkovisti taky muzes, kdyz jedeme dlouho. Resime to takhle taky. Cestujeme hodne cely rok. Tedka jezdime na lyze prevazne Rakousko a Italie. Tam to ale nemaji radi a volaji policajty. Takze bud kemp a nebo sjet mimo civilizaci treba 10km a tam se vzdy neco najde. U nas a na Slovensku je to na pohodu, s tim zatim neni problem. Je pak spousta vychytavek, co je fajn mit az by jste ho meli.

bobinecka01
28. led 2020

Za celou dobu, co ho mame, jsme v kempu spali jen jednou a to jen proto, ze jsme byli na biathlonu v Rakousku, kde jsme si misto museli proste rezervovat. Jakmile budes mit solar. Budes pan sveho casu. Bez neho ho rozhodne nekupujte.

marketa11112
autor
28. led 2020

@bobinecka01 super, dekuji. Kdyby se ti chtelo, beru jakoukoli radu ohledne tech vychytavek a pod. Sem nebo do zpravy. Zatim jsme timto stylem cestovani nepolibeni.
Rikali jsme si,ze to chce urcite maly gril, nejake skladaci sezeni. Latkove bocnice na markyzu....

bobinecka01
28. led 2020

Jakmile jednou zazijes uz nebudes chtit prestat. Jedno z nejlepsich investic. Hlavne je to jedna z levnych variant. My za tejden na horach zaplatime uplne jine penize nez ty, co musi byt ubytovani nekde v hotelu. My jezdime na hory za 6K ze vsim. Kamoska za 23K ze vsim. Coz je dost rozdil.

leneee
28. led 2020

@marketa11112 Pripichnu se s dovolenim take-neznate prosim i nejaky web,ktery se takovemu cestovani vic venuje? Nam by mozna stacilo i nase vetsi auto a k tomu stan,kdyby nahodou-mam tedy zkusenost jen s kempy v Rakousku...

bobinecka01
28. led 2020

@leneee my sice mame obytnak ale ja mam jeste multivana takze kdyz jedem jen s manzelem tak jeden mym. Mame k autu stan kde sedime. Ze sedadla mame postel. Vzadu mame pod posteli udelanej varic se drezem, ktery vysunem do prostoru.