můžete mi poradit, jak to udělat, abych se první den nepřipekla? 🙂 Dávám pozor, mažu, stejně to obvykle tak skončí. Nejsem úplně světlý typ, pak se už opálím snadno, nepřeháním to, ale ty začátky. Nebo třeba někdo chodí předem do solárka? Díky.
No asi bych se pořádně mazala a nelehla si hned první den na sluníčko v nejintenzivnější části dne, jinak to zaleží na tvé pleti no.
Mažu se, na lehátku jsem ve stínu, vyloženě se neopaluju. Ono člověk stráví spoustu času na sluníčku mimoděk- ve vodě, cestou na pláž, při stavění hradů... Přes poledne si dáváme "polední klid" a cca 12:30 - 15 jsme uvnitř.
No a taky už mám většinou základ z domova, od jara jsme hodně venku - na procházkách, v zahradě... být to první pořádný kontakt se sluníčkem, taky se asi připeču 🙂
Nelézt na sluníčko min od 12.do 15.hodiny (první den klidně až od 16. hodin, pokud jedete teďka, tak je sluníčko hodně vysoko a má ve 4 hodiny sílu jako v srpnu ve dvě). Jinak ideálně 3-4 týdny předem to chce brát betakaroten a pak ho brát i po celou dobu pobytu u moře. Jinak to chce mít alespoň nějaké ty základy z tuzemska. My už jsme od moře zpátky doma, neměla jsem vůbec opálený záda a trochu jsem si je připekla, i když jsem se vyhýbala polednímu sluníčku. Ale já jsem fototyp č. 2, zpočátku se vždy trošku "musím" spálit, abych se pak už aspoň trochu opálila. Dělají se mi též pihy. Ale vyloženě extra sejr taky nejsem.
Jinak ještě samozřejmě je důležité namazat se pořádně a taky dostatečně předem před pobytem na slunci a u vody. Vidím spoustu lidí, jak mažou dítka teprve na pláži u vody a ony hned dvě minuty po namazání vlítnou do moře...no tak to je, jako by se nenamazaly vůbec! Musí tam být ideálně aspoň 20 minut před pobytem ve vodě, ať se ten krém opravdu dobře vsákne do kůže. To pak není voděodolný ani ten nejvodělodolnější krém.
Mám solární ekzém, takže musím opatrně, partner je bílý a hned se spálí, přesto jsme moře zvládli bez úhony. Mazat se, po oschnutí z vody se klidně obléct - lněné nebo bavlněné lehoučké věci, přes poledne jít na pokoj. Opalovala jsem se zlehka, po chvilkách, přijela jsem hezky opálená, ne moc, přiměřeně.
Mazat 50 a mazani obnovovat behem dne, lezet jen ve stinu, nebyt na slunku od 11 do 15.
Mazat se padesátkou, často obnovovat, držet se ve stínu, na slunce chodit jen brzy ráno nebo navečer. Existuje i oblečení s UV filtrem…
A co se začít opalovat už teď doma, abys k moři nejela, jak úplný sejra 😊 a měla základ.
Za mě určitě silný opalovací krém, hlavně první dny. A nejen jednou namazat, ale fakt pravidelně obnovovat. Taky pomáhá začít pozvolna, první den být na sluníčku jen chvilku, ideálně mimo poledne. Mně se osvědčilo být i částečně ve stínu a opalovat se postupně. Solárko jsem nezkoušela, ale vím, že někteří do něj chodí právě proto, aby si pokožku „připravili“.
Mně se osvědčilo chodit k moři nejdřív v 17.00, pak od 16.00 a zbytek dovolené od 15.00. K večeru je nejlepší sluníčko a dozlatova opaluje🙂. Mazala jsem se UV 30 podle potřeby. Mám tenkou bílou pleť
@ahyt díky, mam radost ze nejsem debil kdyz 30staci i mojemu blond modrookemu superpripalovacimu synovi 😅 Nam ostatnim normálně svetlym staci 20 po zime u moře a muj muz je jina liga, ten se nespali ani po zime u more bez kremu, on proste zhnedne.
@alice180 by me zajimalo jak zdrave jsou ty krémy 🤔 Krome tech opravdu kvalitnich (a tady zrovna platí ze i pomerne drahych) je to smesice chemikálií který na sebe nechces patlat a je uplne fuk kolik ochrany pred slunickem poskytují. Na ty malozavadne kremy nemam abych se s nimi patlala od jara do podzimu, takze vic premyslim kdy a kde je lepsi se neslunit.
@macik84 u nas je sluníčko? Kde, prijedu 😅No abych nebyla nespravedliva, asi tyden slunicko je.
@martinka_33 máš možnost si vybrat např. minerální atd. A hlavně riziko versus benefit.
@macik84 no to nemám kde, ale jasný, to by bylo ideální.
@vendulis tohle je fakt, zkusím, nebýt na pláži v tom nejhorším pařáku.
Mám v plánu se "opalovat" jen při koupání, ale potom se snažit být ve stínu nebo něco na sebe.
@patypresdevaty přeně, děkuju.
Nemáte balkon nebo možnost jít na koupaliště trochu nachytat bronz 🙂?
Obličej mažu SPF celoročně, v létě 50+ a několikrát denně. Chodím pouze s pokrývkou hlavy. Do vody mám UV triko. Tělo mažu taky SPF50 hned po koupání a i mimo koupání, jsem ve stínu a většinu času v přehozu na plavky. Takto se ani moc neopálím, jen mám lehký nádech, který mi vyhovuje.
@macik84 to bych spíš viděla na solárko, párkrát.
To je uplna blbost, solarko te na nic nepripravi, akorat si jeste vic poskodis kuzi. Kdyz budes delat to, co jsme ti tu napsaly, nespalis se.
@ai30 to neopaluje stejně jako sluníčko?
@alice180 SPF 30 v tuzemsku bohatě stačí 99 % lidí , pokud nejsi fototyp 1 (zrzek albín) nebo mimino a nevystavuješ se slunci přímo přes pravé poledne. To číslo před UV ukazuje, kolikrát déle se můžeš vystavit slunci, než se "spálíš", než obvykle. jestliže fototyp 1 bez základu se "spálí" za dejme tomu 6 minut na slunci, tak s UV 30 je to 180 minut na přímém slunci (úplně na začátku sezony bez základu opálení). A jako pokud jsem spalovací typ, tak se tomu přizpůsobuju a nelezu na slunko přes poledne a ne na celý den od 10 do 18. Takže na takovou tu koupačku po práci, kdy jsi u vody třeba 15:30-18 ti třicítka bohatě stačí 😉 Navíc pokud je tvůj cíl minimalizovat melanom, tak předpokládám, že se stejně cíleně přes pravé poledne neopaluješ, jsi spíš ve stínu, máš pokrývku hlavy a vhodné oblečení k tomu. Jasně, u moře, kde jsi na slunci od rána až do večera, ta padesátka pro hůře se opalující typy je vhodná.
@martinka_33 Já jsem fototyp 2 (zpočátku jdu do červena a opálím se lehce, s pihami, olivové opálení u mě nehrozí, nicméně opálím se) a používám SPF 30, na nohy max. SPF 20 (a v druhé polovině sezony vůbec nic), jinak by byly bílý jak sejr. Na obličej teda u moře i 50, kvůli pigmetovým skvrnám, nechci vypadat jako stařec (moje mamka je pro mě odstrašující příklad, je fototyp asi jako já a maže se tak možná niveou a má v obličeji strašný pigmentový stařecký skvrny...není jí ani 70 a je jí to jedno, že prý "to je věkem, s tím už nic neudělám". No kdyby celý život používala na ksicht vyšší SPF faktor, tak věřím, že udělá.
Máme za sebou dovolenou na Jihu Španělska, slunko teď nejvýše na obloze, kolem slunovratu, pařilo tam do osmi dio večera a zvládla jsem to se třicítkou, jen padesátka na obličej a krk a jeden den na záda, protože první den mi lehce zčervenaly (klasika, u mě to tak prostě je), tak druhý den radši ta padesátka a vyhýbala jsem se na záda slunci, co to šlo. Nešlo o žádné spálení doruda, že by mi pálily a že by se mi sloupaly, to vůbec. Takže za mě pokud člověk k opalování přistupuje rozumě a neopaluje se v době největšího pařáku (min. od 13 do 15 být někde zalezlá na pokoji), tak klidně vystačí i ta třicítka i u evropského moře.
Manžel si mazal vyloženě jen záda a břicho (protože ty měl "bílý", bez základu opálení z ČR) a nos, jinak vůbec...dvacítkou, 5 let starou, takže to možná dvacítka už ani dávno není a nespálil se ani trochu (on se teda cíleně vyhýbal sluníčku, co mohlo být, tak byl pod slunečníkem).
@alice180 Hele, pro mě za mě maž se klidně stovkou 🙂 Vždycky záleží na době expozice na slunci. Pokud vím, že budu na sluníčku dvě hodiny později odpoledne, padesátka prostě JE zbytečná. Pokud tam budu od osmi od rána do šesti do večera, má už možná smysl. Jinak v tuzemsku je pro většinu lidí padesátka prostě zbytečná, pokud k opalování přistupují zodpovědně (tj. neleží na přímým sluníčku v kuse od jedenácti do dvou). Rakovina kůže se tvoří i desítky let, to fakt není, že se jednou spálíš a do roka máš raka (btw. rakovinu kůže můžeš dostat, i když se sluníčku vyhýbáš, stejně jako rakovinu plic může dostat i nekuřák - je to s mnohem nižší pravděpodobností, ale může).
Dříve nebyly opalováky s tak vysokým UV, v 70., 80. letech tak max. 6, možná 10, u moře jsi možná sehnala 12 nebo 15. Takže lidi se prostě tolik nemazali, nebyla taková UV ochrana. Ještě v devadesátkách byl fenomén "čím tmavší, tím lepší" a lidi, hlavně ženský ve středním věku, se vystavovali sluníčku opravdu hodně. Takže po desítkách let se sluníčkem teď sklízí ovoce.
@ninive211 na druhou stranu proč se budu mazat 30 a ne 50, když cenový rozdíl mezi nima je nepatrný? Ve výsledku se mi pak stačí namazat 50 jednou ráno a jednou odpoledne, s 30 bych se pravděpodobně musela domazávat a nakonec bych ho tedy spotřebovala o dost víc.
Jo a ryze prakticky - letos jsem k moři měla právě 50 a 30. A přesně jsem si po pár dnech řekla - už mám základ, tak si ruce a nohy, které mám už nejtmavší namažu jen 30. A víš co? Trochu se mi přichytly (a to to byly opalováky stejné značky) Takže za mě to tedy není "v podstatě totéž", ale rozdíl mezí nespálit se a spálit se. No a nebo častější domazávání a vyšší spotřeba, tudíž se to ekonomicky nevyplatí
@alice180 To neměl být žádný argument pro nemazání pro tebe, jako vysvětlení tehdejší reality a příčiny toho, proč teď poslední cca dvě desetiletí je tolik rakovin kůže. je to právě důsledek těch osmdesátek a hlavně devadesátek, kdy Češi ve velkém vyráželi k moři (i ti, co dřív léto trávili na chalupě, protože dál nemohli), tam se opakovaně několikrát spálili, protože se středomořským sluníčkem neměli zkušenosti, a teď po dvaceti, třiceti letech se to sčítá a rakovina se hlásí. V devadesátkách byl fenomén čím víc opálená kůže, tím víc IN. Ještě na začátku tisíciletí lidi odjížděli od moře čokoládově hnědí či rudí jak indiáni. Dnes je většina opálená spíš jen lehce (i ti, co se opalují velmi dobře), protože právě používají vyšší faktory a přistupují k tomu zodpovědněji jak tehdy. I když pořád se dají potkat hazardéři, kteří mají záda doruda, že je musí pálit jako čert, a stejně se druhý den jdou vyvalit k vodě...
Já se opaluji hodně špatně, hned se spálím a zůstane mi to do červena.
Včera jsme se vrátili z Itálie. A připekla jsem se až ten poslední den, to jsme byli na pláži přes poledne
Mazala jsem se opalovákem 50 a přes poledne jsme byli na pokoji.