icon

První opalování u moře. Jak se nespálit?

30. čer 2025

můžete mi poradit, jak to udělat, abych se první den nepřipekla? 🙂 Dávám pozor, mažu, stejně to obvykle tak skončí. Nejsem úplně světlý typ, pak se už opálím snadno, nepřeháním to, ale ty začátky. Nebo třeba někdo chodí předem do solárka? Díky.

Strana
z2
ninive211
2. črc 2025
@patypresdevaty

@ninive211 na druhou stranu proč se budu mazat 30 a ne 50, když cenový rozdíl mezi nima je nepatrný? Ve výsledku se mi pak stačí namazat 50 jednou ráno a jednou odpoledne, s 30 bych se pravděpodobně musela domazávat a nakonec bych ho tedy spotřebovala o dost víc.
Jo a ryze prakticky - letos jsem k moři měla právě 50 a 30. A přesně jsem si po pár dnech řekla - už mám základ, tak si ruce a nohy, které mám už nejtmavší namažu jen 30. A víš co? Trochu se mi přichytly (a to to byly opalováky stejné značky) Takže za mě to tedy není "v podstatě totéž", ale rozdíl mezí nespálit se a spálit se. No a nebo častější domazávání a vyšší spotřeba, tudíž se to ekonomicky nevyplatí

@patypresdevaty S třicítkou se teda osobně nepotřebuji též mazat častěji jak jednou ráno a jednou odpoledne. Takže nevidím výraznější rozdíl v množství spotřebovaného krému. Záleží především na voděodolnosti krému a délce pobytu ve vodě, pokud jsi v kuse 2 hodiny v moři, tak se pak musíš stejně přemazat, ať už použiješ třicítku či padesátku 😉 Naopak někoho by mohlo lákat, že namazala jsem se ráno padesátkou, tak supr, jsem chráněná celý den a přemazávat se nemusím vůbec...anebo další experti, co se namažou super vrstvou krému 50+ a jdou hned skočit do vody. To je jak kdyby se nenamazali ničím.

patypresdevaty
2. črc 2025
@ninive211

@alice180 To neměl být žádný argument pro nemazání pro tebe, jako vysvětlení tehdejší reality a příčiny toho, proč teď poslední cca dvě desetiletí je tolik rakovin kůže. je to právě důsledek těch osmdesátek a hlavně devadesátek, kdy Češi ve velkém vyráželi k moři (i ti, co dřív léto trávili na chalupě, protože dál nemohli), tam se opakovaně několikrát spálili, protože se středomořským sluníčkem neměli zkušenosti, a teď po dvaceti, třiceti letech se to sčítá a rakovina se hlásí. V devadesátkách byl fenomén čím víc opálená kůže, tím víc IN. Ještě na začátku tisíciletí lidi odjížděli od moře čokoládově hnědí či rudí jak indiáni. Dnes je většina opálená spíš jen lehce (i ti, co se opalují velmi dobře), protože právě používají vyšší faktory a přistupují k tomu zodpovědněji jak tehdy. I když pořád se dají potkat hazardéři, kteří mají záda doruda, že je musí pálit jako čert, a stejně se druhý den jdou vyvalit k vodě...

@ninive211 Jo, bohužel to asi nezůstalo v devadesátkách - letos jsem viděla v Egyptě tolik zářivě červených rudochů! Úplně mě to bolelo za ně...

patypresdevaty
2. črc 2025
@ninive211

@patypresdevaty S třicítkou se teda osobně nepotřebuji též mazat častěji jak jednou ráno a jednou odpoledne. Takže nevidím výraznější rozdíl v množství spotřebovaného krému. Záleží především na voděodolnosti krému a délce pobytu ve vodě, pokud jsi v kuse 2 hodiny v moři, tak se pak musíš stejně přemazat, ať už použiješ třicítku či padesátku 😉 Naopak někoho by mohlo lákat, že namazala jsem se ráno padesátkou, tak supr, jsem chráněná celý den a přemazávat se nemusím vůbec...anebo další experti, co se namažou super vrstvou krému 50+ a jdou hned skočit do vody. To je jak kdyby se nenamazali ničím.

@ninive211 jo, já jen píšu, že mám aktuální porovnání a pro mě tam ten rozdíl mezi 30 a 50 jet. Chovala jsem se stejně jako vždy, ale 30 nestačila, i když už to bylo Xtý den dovolené... S 50 se při stejném postupu nespálím

ninive211
2. črc 2025
@patypresdevaty

@ninive211 Jo, bohužel to asi nezůstalo v devadesátkách - letos jsem viděla v Egyptě tolik zářivě červených rudochů! Úplně mě to bolelo za ně...

@patypresdevaty Když jsou nepoučitelní a blbí...co na to říct. Většinou co mám zkušenosti, jsou to lidi 50+, 60+, právě ti, co byli desetiletí zvyklí, že tady jim "stačí" ten faktor č. 10. Mladí už používají tu třitítku (a víc) a obecně jsou k tomu opalování zodpovědnější, mi přijde. A třeba teď ve Španělsku spousta místních nebyla vůbec nijak opálených! Sluníčku se místní vyhýbají a jdou k moři třeba až po páté večer. Jasně, je to dané i tím, že jsme byli i teď začátkem sezony, kdybychom byli na dovči v září, tak by asi i ti Španělé stihli zhnědnout 🙂 Ale celkově mě překvapilo, že nějaké extra opálení zas tak nefrčí (jen u některých vyloženě snědých typů)

ninive211
2. črc 2025
@patypresdevaty

@ninive211 jo, já jen píšu, že mám aktuální porovnání a pro mě tam ten rozdíl mezi 30 a 50 jet. Chovala jsem se stejně jako vždy, ale 30 nestačila, i když už to bylo Xtý den dovolené... S 50 se při stejném postupu nespálím

@patypresdevaty No jako v Egyptě bych tu padesátku mazala taky. Tam je to sluníčko ještě jižněji a ještě více pálivé jak v tom Španělsku. Ono je prostě rozdíl, jestli jedeš na Istrii anebo do Hurgady či do SAE.

ahyt
2. črc 2025
@alice180

@ahyt 30 propusti 3,3 % UVB, 50 2% UVB. Možná malej rozdíl, ale při delším pobytu na slunci celkem významný. A jestli mě něco ochrani před melanomem o 1,3 % více, tak co je téma.
Takže jediné 50 vždycky všude pro všechny.

@alice180 je to opravdu minimalni rozdil.Moje mamka 6 ket umirala na melanoblastom,takze vim😪😪.A navic jsem Dr.Samozrejme chapu,ze lidi kupuji 50,my zustavame u 30.

martinka_33
2. črc 2025
@ninive211

@patypresdevaty Když jsou nepoučitelní a blbí...co na to říct. Většinou co mám zkušenosti, jsou to lidi 50+, 60+, právě ti, co byli desetiletí zvyklí, že tady jim "stačí" ten faktor č. 10. Mladí už používají tu třitítku (a víc) a obecně jsou k tomu opalování zodpovědnější, mi přijde. A třeba teď ve Španělsku spousta místních nebyla vůbec nijak opálených! Sluníčku se místní vyhýbají a jdou k moři třeba až po páté večer. Jasně, je to dané i tím, že jsme byli i teď začátkem sezony, kdybychom byli na dovči v září, tak by asi i ti Španělé stihli zhnědnout 🙂 Ale celkově mě překvapilo, že nějaké extra opálení zas tak nefrčí (jen u některých vyloženě snědých typů)

@ninive211 myslim ze místní jizani maji jiny pigment nez my, ze nase kůže neni na slunicko geneticky stavěná. Muj muž mav zime svetlou pleť, ale uplne jiny odstin nez ma moje pleť a v tom je myslim zakopanej pes. On se slunicku vyhyba ale ne protože by se spálil ale protože nechce být cernejsi nez je nutné 🤣

alice180
2. črc 2025
@ahyt

@alice180 je to opravdu minimalni rozdil.Moje mamka 6 ket umirala na melanoblastom,takze vim😪😪.A navic jsem Dr.Samozrejme chapu,ze lidi kupuji 50,my zustavame u 30.

@ahyt není a překvapujeme, že to tvrdí někdo komu zemřel blízký.

ninive211
2. črc 2025
@alice180

@ahyt není a překvapujeme, že to tvrdí někdo komu zemřel blízký.

@alice180 Jasně, Ahyt lékař, její dcera chemik a babička se léčila s melanomem, takže určitě probíhala i úzká byla spolupráce a konzultace s mnoha lékaři - odborníky na danou problematiku v rámci léčby. Ale je úplně blbá a vůůůůbec nic o tom neví. Můžu se zeptat, ty jsi co za profesi???

alice180
2. črc 2025
@ninive211

@alice180 Jasně, Ahyt lékař, její dcera chemik a babička se léčila s melanomem, takže určitě probíhala i úzká byla spolupráce a konzultace s mnoha lékaři - odborníky na danou problematiku v rámci léčby. Ale je úplně blbá a vůůůůbec nic o tom neví. Můžu se zeptat, ty jsi co za profesi???

@ninive211 já se řídím tim, co mi doporučuje můj dermatolog. Též odborník . Nevím, jak s tím souvisí moje profese. Já věřím svému lékaři a to co mi říká mi dává smysl.

martinka_33
2. črc 2025
@alice180

@ninive211 já se řídím tim, co mi doporučuje můj dermatolog. Též odborník . Nevím, jak s tím souvisí moje profese. Já věřím svému lékaři a to co mi říká mi dává smysl.

@alice180 obecně doktorum se vzdycky verit nedá, nekeden pacient na neodbornost svého lékaře a svou duveru v ne doplatil. Zase kdyz lékař doporučí neco co je sice zbytecne ale neublíží, tak proc ne.

alice180
2. črc 2025
@martinka_33

@alice180 obecně doktorum se vzdycky verit nedá, nekeden pacient na neodbornost svého lékaře a svou duveru v ne doplatil. Zase kdyz lékař doporučí neco co je sice zbytecne ale neublíží, tak proc ne.

@martinka_33 já svým důvěřuji s tím jak mě kdy léčili jsem spokojená, jinak by to nemělo smysl.

sarihy
Autor odpověď smazal
Strana
z2