icon

Rady pro cestování s kojencem přes pražské letiště

dyechampion
18. zář 2021

Ahoj! Budeme absolvovat dvou hodinovy let s petimesicnakem a byla bych moc rada za vase zkusenosti, tipy a triky v aktualni kovidove situaci a klidne i nekovidove😅 Nejvice me zajima:
1. Kolik hodin pred odletem je podle vas idealni se dostavit?
2. Projde litrova termoska kontrolou bez opareni😅?
3. Projde 300gramove UM nebo davkovace UM bez ochutnani😅?
4. Jsou v letadlech na zachodech prebalovaci pulty nebo nekde u letusek?(nikdy predtim jsem tomu nevenovala pozornost)
5. Jestlize neprojde 2. - prodavaji kojeneckou vodu na letisti v gatu? Da se v detskem koutku prevarit?
6. Kolik kojeneckych lahvi jste si braly sebou?(Sice 2 hodinovy let, ale cokdyz bude delay..)
7. Nastupovaly jste s mimcem/detma jako prvni nebo posledni?A proc?
8. Je podle vas lepsi letet rano, pres den nebo vecer?
9. Zazily jste nejakou mega trapnou situaci v letadle/na letisti?
10. Co myslite ze vam nejvic pomohlo na to, aby bylo mimco behem letu klidne?
11. Znicili vam ti smejdi kocarek?
12. A vubec, letate rady? 😅

Diky!😀

Strana
z2
zelenaesmolda
18. zář 2021

@dyechampion
Prosla mi voda pro dite upne v pohode

zelenaesmolda
18. zář 2021

Jinak na cesty bych koupila ty hotove tekute lahvicky,prelijes,ohrejes a mas to.Nemusis nikde tahat vodu a UM.
Kocar mi nikde neznicili ale doporucuju vzit si nositko pokud letsi sama protoze jsem takhle jednou tahla dite,tasku na kocar a igelitku,slo se po schodech a kocar jsme dostali az u zavazadel,malem jsem se posrala.
Za me je uplne jedno ve kterou dobu se leti,dcera vzdycky let prospala.

nazka
18. zář 2021

@dyechampion uf, to je dotazů.. Letěli jsme před týdnem s 1,5r a čtyřletým.
Do letadla jsem brala vodu, oni tam i dávají rozlevanou aquilu, termoska nevím no. Brala jsem něco, že kdybych o to přišla tak, aby to nebolelo.
Nastupovali jsme do letadla mezi posledními, ať jsou děti v letadle co neméně.
Na letiště jsme přijeli 2 hodiny před odletem.
S kočárkem s dítětem jdeš vždy trošku jinudy, snazší cestou.
Kočárek letěl s námi 6x a nikdy ho nezničíli.
Za mě je něj letět brzy ráno, kdy děti dospavaji v letadle noc. Kdyby byli vzhůru celou dobu, nějak nevím, co bych dělala s nimi. Mladší chvíli neposedi.
Prebalovak bývá jen na jednom wc v letadle, je dobré zeptat se letušek, kde. Já tedy prebalila vždy těsně před vstupem do letadla a pak nebyla potřeba. Ale mám už větší dítě.
Snad jsem odpověděla na všechno, kdyby něco, ptej se. Hlavně mějte ty příjezdové formuláře dobre vyplněné.
A ne, nemám ráda létání 😂
Omlouvám se za překlepy

zelenaesmolda
18. zář 2021

@nazka
s tou rozlevanou vodou pozor-zalezi s kym letis.
ale je fakt,ze kdyz jsem potrebovala pro malou do lahvicky nebo horkou na sunar tak mi dali i v ryanairu zdarma 🙂

cilkat
18. zář 2021

Ad 4: velmi pochybuji, že by v letadle byl přebalovací pult (asi i záleží na velikosti letadla, ale u Smart Wings určitě není kam ho dát a nikdy jsem ho neviděla). Někde mají prý problém i s tím, abyste plenu vyhodila v letadle do koše, takže prebalovat za letu fakt jen ve velikém "pru*eru".
Ad1) dvě hodiny by vám měly stačit na pohodu i s přebalenim před odletem. Spíš klidně i trochu míň (hodina je spodní hranice, ale s covidem se může nějaká kontrola protáhnout).
Ad7) dost pravděpodobně vás budou nalodovat podle místa v letadle dítě - nedite.
A ostatní nevím, litala jsem bez kočárku a kojila...

zelenaesmolda
18. zář 2021

@cilkat
Prebalovaci pult tam je,byva na wc ale ja osobne jsem si nelajzla tam dite prebalovat
Nas treba v Portugalsku pustili prednostne jak pres pasovou kontrolu tak do letadla s ditetem,je ale fakt,ze jinde se nam to nestalo pokud jsme nemeli priority.
S Turkish nebo KLM taky ale volali prednostne rodiny s detmi,ted uz nevim ktera z nich to byla.

zelenaesmolda
18. zář 2021

@dyechampion
Jo a vem s sebou dudlik kvuli tlaku v usich

nazka
18. zář 2021

@zelenaesmolda my letěli se smartwings a dali malý kalíšek.

zelenaesmolda
18. zář 2021

@nazka
jo,ale neni to pravidlo,ne vsude to tak je 🙂

zuzekk
18. zář 2021

1 Kolik hodin pred odletem je podle vas idealni se dostavit? 2, abyste seděli u sebe, pokud nebookujete sedadla
2. Projde litrova termoska kontrolou bez opareni😅? Ne
3. Projde 300gramove UM nebo davkovace UM bez ochutnani😅? Ano
4. Jsou v letadlech na zachodech prebalovaci pulty nebo nekde u letusek?(nikdy predtim jsem tomu nevenovala pozornost) ne
5. Jestlize neprojde 2. - prodavaji kojeneckou vodu na letisti v gatu? Da se v detskem koutku prevarit? Ne
6. Kolik kojeneckych lahvi jste si braly sebou?(Sice 2 hodinovy let, ale cokdyz bude delay..) -
7. Nastupovaly jste s mimcem/detma jako prvni nebo posledni?A proc? Podle toho kde sedíme, vzadu první, jinak spíš později. Ale je to jedno. Máš přednost, ale co z toho drepet v letadle a čekat..
8. Je podle vas lepsi letet rano, pres den nebo vecer? Ideálně na kterýkoliv spánek
9. Zazily jste nejakou mega trapnou situaci v letadle/na letisti? Ne
10. Co myslite ze vam nejvic pomohlo na to, aby bylo mimco behem letu klidne? Krteček, jídlo typu pochutina
11. Znicili vam ti smejdi kocarek? Ne, i když byl úplně nový. Lze zabalit do fólie (jako kufr)
12. A vubec, letate rady? 😅 samotný let mě moc netěší, ale cestování jo!

me_druhe_ja
18. zář 2021

Pro dítě sebou můžeš vzít na jídlo a pití cokoliv. Jen to pro kontrole projedou speciálním scannerem a někdy můžou poprosit, abys ochutnala. Většinou je přebalovací pult na jednom záchodě, ne všude. Je to teda hyper malý, ale já tam zvládla přebalit i ročního, když jsem byla navíc už těhotná v 6.mesici a brihcoz jak kráva. :D U toho 5m je podle mě ještě jedno, kdy letis. Kočárek mi nikdy nezničili, ale počítej, že nějakej skrabanec přibude. Vem dudlík (tlak v uších) při vzletu a HLAVNĚ přistání dej mlíčko nebo vodu nebo cokoliv (nebo aspoň ten dudlík), aby dítě hodně polykalo. Sedadlo doporučuju u ulicky, pokud půjde. Sebou do letadla určitě nějaký chrastítka a hračky, ale u toho 5m to bude ještě těžký asi. Doufat, že nebude řvát a ideálně to prospí.😀 (mě dítě VŽDY usnulo 10min před přistáním. 😀). Vůbec nejlepší je, když letadlo není plný a ty máš vedle sebe aspoň jednu volnou sedačku, to strašně pomůže. Do letadla bych nastupovala asi raději poslední, přece jen pak už se tam "nemůžes pohnout". V dnešní době bych byla raději ty dvě hodiny před odletem , skrz Covid trvá vše déle (teda nemám zkušenost přímo s Prahou, ale jinde, nicméně myslím, že ti bude podobně). Jinak já teda zatím letěla celkem 4x sama se synem (když měl 9,10,11 a 12m) a vždy všechno úplně v pohodě, každej mi pomohl, všichni byli milí. 🙂 Kluk to navíc snášel bez problémů. 🙂 Teď v pondělí letím zase po roce, ale už i s dcerou, takže dvě nechodici děti 22 a 7m. 😀 ale tentokrát se mnou letí doprovod, neboť nesmíš letět se dvěma dětma mladších dvou let. A ani si to nedovedu představit. 😖 hlavně v Klidu, čím menší, tím je to cestování jednodušší.

zuzekk
18. zář 2021

Na kojeneckou vodu se vykasli, v gatu kup obyc. V 5m to není novorozeně.

me_druhe_ja
18. zář 2021

@cilkat opravdu je přebalovací pult v každém letadle na taky jsem to nevedela do doby, než se tam kluk posral. 😀 jako možná v těch malých vrtulových nebude, ale jinak fakt je.

zelenaesmolda
19. zář 2021

@zuzekk 4. Jsou v letadlech na zachodech prebalovaci pulty nebo nekde u letusek?(nikdy predtim jsem tomu nevenovala pozornost) ne
Jsou na wc

zelenaesmolda
19. zář 2021

@dyechampion
kdy a kam letite?

lovemusicsun
19. zář 2021

S takhle malým mimčem jsem neletěla, ale s dětma už několikrát ano. Naposled teď před měsícem s 1,5 letou a 3 letou dcerou. Vodu nám povolili v pohodě, měla jsem lahev pro každou z nich. Dokonce se na to hned ptaly při kontrole, takže kojenecká voda projde v klidu. U té termosky si nejsem jistá, jednou ještě bezdětná jsem si jí někam vezla a byly s ní potíže. Ale myslím, že nakonec mi ji nechali a nemusela jsem ji tam vyhazovat. Přebalovák je většinou v letadle na jednom ze záchodů, letušky ho pro Tebe sklopí. Měla jsem s sebou antibakteriální vlhčené ubrousky a všechno to tam utřela před přebalováním. Ale lepší je asi přebalit na letišti v jedné z těch přebalovacích místností těsně před odletem. Kočár mi nikdy nezničili, odevzdala jsem homu letadla a pak mi ho buď u letadla zas vrátili nebo přijel se zavazadly. Máme na něj takovou igelitovou tašku. Do letadla bych přednostně nenastupovala, lepší je až mezi posledními, aby tam děti dlouho nečekaly. Jinak standard je být 2 hodiny před odletem na letišti. Děti většinou usnuly na část nebo celý let, přece jen celá ta anabáze s cestou na letiště a kontrolama je pro ně únavná. Jinak mě létání nevadí, cestování mám ráda a patří to k tomu.

lenula02
19. zář 2021

Vše co se týká stravy pro děti není nijak omezené, tedy u Smartw.
Přebalovací pult v letadle není.
Lepší letět na spánek dítěte.
Kočárek nezničili
Tablet, jídlo, hračky.
2 hodiny před odletem
Nástup mezi posledními ať není dlouho na místě...
Před odletem dát najíst, napit, na letišti je přímo koutek pro miminka a maminka,, baby room,, i s TV a vším potřebným.

bigbig
19. zář 2021

Já nevím holky, jakými letadly litate, ale lítám fakt často (žiju v zahraničí) a přebalovací pulty v letadlech vždycky byly. Sklápěcí na WC. A to už jsem letěla i dost malými vrtulovými letadly kde bylo opravdu jen velmi pidi WC.
Jinak do 2 let voda v láhvi projde bez problémů, dají jí do speciálního skeneru. S termoskou bych si nebyla tak jistá.

dyechampion
autor
19. zář 2021

Holkz vy jste bozi! Dekuju vsem za odpovedi! Jen teda mam problem s tou termoskou - takze ok termosku nevezmu, prevarena voda bude treba v lahvickach(v nejhorsim kupovana neperliva), ale kde tu vodu ohrejete?nas neumi jeste pit studeny 😅

dyechampion
autor
19. zář 2021

@zelenaesmolda koncem tydne, Turecko..navsteva rodiny, zadna dovca 😅

cilkat
19. zář 2021

@dyechampion Letušky rozasi kafe... Takže v nejhorším jde o ohřátí požádat letušku - ty tam na to nějaký nástroj mýt musí.

dyechampion
autor
19. zář 2021

@cilkat no zrovna ty horky vode od letusek se chci vyhnout protoze to je prej nejhorsi 😅 nedoporucuje se normalne pit kava ani caj v letadle..ja doufam ze maji mikrovlnku, ze bych jim prdnu lahev na ohrati..ale stejne, co kdyz dite bude chtit i na letisti - tam se to sakra musi taky nekde ohrat😮‍💨

janedv
19. zář 2021

@dyechampion hlavne klid, tech otazek je moc, takze takhle:

- termoska v klidu projde, ja mela 0.75 a nikdy zadny problem. Jen ji musis prescnaovat zvlast.

- prebalovaky jsou na WC

ohrat - na 2hod let potrebujes co jako? v termosce mas vodu, nic jineho nepotrebujes.

- na letiste - podle toho kam letite. 2hod bude nejspis schengen - takze max 2 hod predem, at tam nedrepite. vsude max s ditetem prednost, nestupuji tak nejak normalne, necpu se nutne dopredu, ale zas ne ani posledni. Daji ti v petadle ten pridelavaci poutaci pas na mimino, nech si ukazat, jak se pridelava.
neco na cucani u vzletu - dudlik nebo vodu do lahvicky (ja mela 2 lahvicky s vodou a vodu na UM v termosce). UM uplne v pohode, v krabici.

- vem si malou deku, klimatizace je nekdy silna

- na letisti praha je v druhem patre skvely babyroom, je tam i mikrovlnka. je blizko prayer room, musis po schodech nahoru
- kocarek - jestli max hogofogo, zabal si ho do folie. Ja mam golfky, ktere jsou uz hoodne scetovale a i tak je vzdy zvladnou otriskat vic. Jestli ti na tom zalezi, obal ho. POzor, nektere letiste dava kocatr hned u vystupu, jine ho ma na pase s bagazi, jine v rozmernych zavazadlech a jine ma special vydejni pas. Pri priletu se zeptej pozemniho personalu.

janedv
19. zář 2021

@bigbig
@dyechampion litam vzdy s termoskou, lety schengen i mimo, termoska vzdy ok. mam kovovou, 0.75l

janedv
19. zář 2021

@bigbig ano, prebalovaky jsou vsude, jen jim clovek bez deti vubec nevenuje pozornost 🙂 Az to jednou potrebujes, pak si je vsimnes 🙂

janedv
19. zář 2021

@lenula02 ja jako bezdetna vzdy sla temer jako posledni, at tam nedrepim. Ale s deckami nastupuji radeji na zacatku, pac pak jsou obvykle plne ty nadhlavni odkladaci prostory (overhead bins) a s deckami mam vzdy batoh a tasku s vecmi. a mit to 3hod pod nohami neni ideal. Takze za mne podle kramu - jestli mas maly batuzek, klidne posledni. jestli tasku a tak, radeji vepredu.
Jo a nahradni obleceni, pro sebe i pro nej - kdyby te ohodil, vylil vodu, atd. To se hodi vzdy.

malanoha
19. zář 2021

Hlavne klid jo, kvuli dvouhodinovemu letu neni potreba prilis blaznit😉 Prebalila bych dite tesne pred nastupem do letadla, vsude jsou na letisti zachody s pultem a pak uz to dve hodiny vydrzi, ne? I kdyby nahodou mega katastrofa, tak na wc v letadle to taky jde.. Letim s detmi radeji pres den, kdyz to jde. My to mame do Prahy dost daleko a nemam moc rada nejake harakyri pres noc.. A vestinou je letiste tak rozrusi, ze pak usnou v letadle v jakoukoliv denni dobu😉 Kocarek nam nikdy neznicili. Doporucuju ale preventivne na nej nejaky obal nebo ho zamotat do folie. Smartwings pousti s kocarkem az k letadlu, ale pozor, neni to pravidlem pro vsechny letecke společnosti. Nektere berou kocarek uz s kuframa.. Tak nevim s kym letite. Dobre reseni je taky nositko na mimčo po letišti.. Deti jsem kojila, takze jsem um na palubu nikdy neresila. Termosku bych si vzala, ale ruce do ohne bych za to nedala, ze to projde.. Um v prasku projde urcite. Pri nejhorsim scenari bych koupila po checkinu vodu balenou normalni (jednou ho to urcite nezabije), a jsou tam ruzna občerstvení, tak by vam ji tam do te termosky urcite ohrali. Teplou vodu v letadle od letusek nebrat. Zadnou mikrovlnku ani konvici tam nemaji, fasuji teplou vodu do letadla na teple napoje jeste pred odletem. Do letadla se nehrneme, ale pockame mezi poslednimi. Nikdo vam misto nesebere a s mimcem na kline tam budete zbytecne cekat. Urcite bych si vzala dudlik. A nejakou novou, neokoukanou hracku. A taky veci na prevleceni a dezinfekcni ubrousky, kterymi bych kolem sebe misto v letadle otrela, nez to dite bude chtit zuzlat.. Od uklidu v letadle nemej velka ocekavani😉 Některé lepsi aerolinky maji v letadlech k dipozici i zavesenou postylku pro mimca. Je to nutný si ale zajistit predem. Ale nevim, jestli se to kvuli dvoum hodinam vyplatí..

lenula02
19. zář 2021

@janedv jojo každý dle svého 🙃

prezdivka
19. zář 2021

@cilkat přebalovací pult je na wc vzadu. Přebalovala jsem na něm x-krát ;)

1772
19. zář 2021

Kvůli dvěma hodinám letu moc nervení. A nechápu to agresívní označení šmejdi. Se šmejdy je snad lepší nelétat vůbec, ne?

Strana
z2