Těhotenství a dovolená na PN
Ahoj,jsem těhotná,s přítelem a jeho rodiči máme zamluvenou dovolenou v Chorvatsku na týden začátkem září,bohužel jsem na PN,ale ptala sem se dr.jestli by bylo možné jet,jeho odpoved zněla,že ne,ze jakmile jsem na PN tak to nejde kvůli kontrolám,je tu někdo kdo má stejný problém a máte v plánu risknout dovolenou?😬
@blueangel2 Pokud jsi na nemocenské, tak na dovolenou určitě jet nemůžeš. Max. na vlastní riziko, že v dobu na Tebe příjde kontrola. Buď zrušit dovolenou a nebo jak sama píšeš, ukončit neschopenku a čerpat dovolenou. Ale kvůli dovolené bych neriskovala, ať nepříjdeš o práci.
@blueangel2 to je presne ono. Ani dvanactky a ani to, ze se ti nechce riskovat unavu, NENI duvod k PN. Ta slouzi k tomu, ze kdyz je nekdo nemocny a z duvodu nemoci nemuze pracovat, pripadne ma rizikove tehotenstvi ze zavaznych duvodu, nezustane pobdobu nemoci na holickach a jde mu alespon cast mzdy.
Vem si dovolenou a jed si kam chces, ale nebud socka a nezneuzivej davky, na ktere objektivne nemas narok.
@blueangel2, no vidíš, sama sis odpověděla. Vem si v práci dovolenou a můžeš na dovču.
Jak tu čtu už několikátou diskuzi na toto téma, tak bych některým zde docela přála, aby kontroly chodily častěji... fakt se tu nestačím divit.
Práce v casinu opravdu není ideální, ale to jsi asi věděla i před těhotenstvím... nicméně pořád to jaksi není důvod jít na NEMOCENSKOU (od slova nemoc!). A pokud už na ní jsi, tak se jako nemocná chovej. Protože jinak jde opravdu jen o zneužití a o nic jiného.
@journals Amen! 🙂
@blueangel2 Nemocenská kvůli tomu, že "opravdu 5 dní v kuse jezdit každý den domu 25km(není to moc) ale ve 3 ráno,unavená jezdit nebudu,nebudu riskovat mikrospánek a pak 2 dny volno,si těžko odpocinu,těžko uvarim,těžko vyperu", to si ale asi vážně děláš legraci, ne? Jak jsi vařila a prala, dokud jsi nebyla těhotná? Že jsi na nemocenské nebyla už tehdy... Jestli je ta práce taková hrůza, mohla jsi dát výpověď a najít si jinou. Což ostatně můžeš úplně klidně udělat i teď. Práceschopná evidentně jsi.
@rebe presne, to je od @blueangel2 neuveritelna drzost. Fakt je mi z do place z takovejch zenskejch. Vsichni nadavaji na Cikany, jak zneuzivaji socialni system, ale tohle, coz je v podstate to same, se mnoha nadavacum neekluje. Zvracena logika.
A bude vseobecne hur, protoze se chysta navrat proplaceni prvnich tri dnu nemoci. Takze dalsim tisicovkam nahle nemocnych mezi svatky, po mistrovstvi sveta ve fotbale, nebo po oslave narozenin nazdar... Zdar!
@blueangel2 nechce se ti dojíždět 25 km, ale do Chorvatska cestovat tisíc km už se chce?s Břichem? Do toho šíleného vedra a dusna?jsem 20tt a uh teď nezvladam ty horka tady natož jet do Chorvatska..kde je nějaká zodpovědnost k miminku?
Koukam, ze kdyz jsem chodila na kontroly, v 8.mesici jsem stale chtela potvrdit propustky a dr. to komentovala, ze jsem v nasem miste bydliste snad jedina v takovymhle stavu tehotenstvi..uz chapu proc... ono je holt vzdycky lehci zneuzit stat a v podstate bezduvodne se zacit valet doma, nez si holt jeste maknout pred nasi uz tak v CR dlouhou materskou...
@blueangel2 no... ale zamestnavatel by Te na nocni davat nesmel, takze by Ti mel dat neco pres den, treba nejaka prace v kanclu, nebo neco, co jde delat pres den.
@lucizaji je. Dokid jsem nebyla na tomhle foru, myslela jsem, ze se to nedeje. Neznam zadnou tehotnou, kteea by byla na PN jen kvuli tomu, ze se ji nechce pracovat. MK mi v mnoha ohledech otevrel oci. Bohuzel, nekdy ne v tech dobrych.
@letadylkokane to by me zajimalo, jak bys reagovala na mou znamou, ktera si koupila zabehnutou docela prosperujici firmu, napsala ji na manzela, sla na pracak, aby dostala davky, ktere si prece zaslouzi (nejvyzsi mozne), takze dvoji prijem a brecela, ze ma malo penez... blivno mi bylo. Tohle tady je slaby odvar 😅 Mimochodem, ja mela celodenni nevolnosti skoro cele tehu, pak se mi zacal zkracovat cipek a presto vsechno jsem chodila do prace. Ale ja tam chodila rada, kdybych to tam nesnasela, nevim, zda bych taky nevyuzila dpn. Znam hodne holek, co cely 1.trim.nechodily do prace, protoze jim bylo zle a nikdo se nad tim ani nepozastavil, nektere si to pak prodlouzily az do porodu, protoze proc by chodily do prace, kdyz nemusi... Jen maloktera odchodila cele tehu.
Já vám to zase ukážu z jiné stránky, aby si tady každej nemyslel že jen těhotný ženský jsou líný vyžírky. Když sem otěhotněla já, pracovala jsem v masně na dvě směny. Byla jsem odhodlaná pracovat až do mateřský, samozřejmě s jistýma úpravama, abych netahala těžký bedny a abych měla nárok na dvě přestávky kvůli pravidelný stravě. Hned asi v pátém týdnu mi začalo být celé dopoledne šíleně zle, oznámila jsem tedy těhotenství v práci a chtěla se dohodnout že než mi přestane být zle, budu chodit na odpolední. Ze strany vedení mi byl sdělen absolutní nezájem že jestli mám problém ať si jdu na nemocenskou. Ale já byla pořád odhodlána, nejsem přeci nemocná, sem těhotná. O pár dní později jsem se tam málem pozvracela do pultu, nikoho to nezajímalo., spolupracovnice se snad ještě cítily dotčené , že mi musejí pomáhat se zbožím. Pauza za 10 hodin jedna, zhruba 15 minutová. Kolegyně mi to dávaly čím dál víc sežrat, často mě nechávali na celý krám úplně samotnou a chodily si ven kouřit atd. Vedoucí chodila s nima, takže žádné dovolání. No a nakonec v osmém týdnu, po jednom takovém velice výživném dni v práci jsem začala krvácet a skončila v nemocnici s hematomem. Strávila sem týden v nemocnici, vyfasovala ascorutin a utrogestan a po zbytek prvního trimestru sem musela dodržovat přísný klidový režim. Naštěstí vše dobře dopadlo a když se mě pak můj gynekolog ptal zda se chci vrátit do práce, řekla jsem dost rázně že NE. V zájmu mě i miminka😉
@dadulakk primarne jsi mela kontaktovat prislusne urady, protoze pani vedouci pirusila zakonik prace. Jinak tvou PN chapu, mela jsi k ni duvod, krvaceni a hematom neni v tehotenstvi legrace. Ale to, cobtady predvadi zakladatelka a jeste par dalsich dam, to je cirocira vycuranost a z toho je mi zle.
@priefi mazec... Nekteri lide jsou fakt na ranu 😀
@dadulakk, Tvá PN je pochopitelná, ne každá těhotná žena na PN dávky zneužívá. Tvůj zaměstnavatel porušil Zákoník práce, ale to se mělo řešit dříve.
Ale jestli jsi četla úvodní příspěvek autorky, ta dávky opravdu zneužívá a ještě má tu drzost, že si chce odjet na dovolenou do Chorvatska.
@blueangel2, mimochodem, neznalost zákona neomlouvá. Pokud děláš noční, máš právo na přeřazení, viz níže.
- Pokud žena vykonává práci, která není vhodná pro těhotné, je těhotným ženám zakázána nebo která podle lékařského posudku ohrožuje její těhotenství, je zaměstnavatel povinen převést ji dočasně na práci, která je pro ni vhodná a při níž může dosahovat stejného výdělku jako na dosavadní práci. Požádá-li těhotná žena pracující v noci o zařazení na denní práci, je zaměstnavatel povinen její žádosti vyhovět.
Když se jedná o pozici s nižším platovým ohodnocením, má zaměstnanec (žena) nárok na vyrovnávací příspěvek podle předpisů o nemocenském pojištění. Pokud zaměstnavatel nemá pro zaměstnance vhodnou pracovní pozici, zaměstnanci přísluší náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku.
@priefi, tak to už je opravdu moc. Známá je tak facku. 😀
@blueangel2 tak ji ukonči a to co píšeš není důvod pro pn.
Já ze svého okolí znám pouze jednu známou, co zůstala zbytečně na pn v těhotenství. Jinak kamarádky normalne do prace chodí. Ale co tady čtu, to se vždy nestačím divit. Já pracovala téměř do porodu, měla jsem dobre placenou práci a odvadela horentní odvody pro ty, co počuraji test a zůstanou doma (nemluvím o zdravotních důvodech, o tom žádná!!).
A k nevolnostem - dojizdela jsem denně prave těch zmiňovaných 25km jedna cesta, cestou několikrát stavěla kvůli nevolnostem, v práci wc můj největší kamos, stejně jsem pracovala. Za mě totiž nevolnosti patří k těhotenství a tenkrát mě vůbec nenapadlo ze bych kvůli nim zůstala doma, jako opravdu jsem nad tím ani nepremyslela.. no, asi jak kdo holt.
A tady ty vaše řeči o cikanech a ze jsou jiní, co vyziraji stát - stejná logika jako říct proč bych nekradla, jiní lidi i zabíjejí, to je horší, takže mužu být v klidu zlodějem.. nechápu.
@pabka presne.
Ahoj, ja jsem na PN a dovolenou už mame koupenou pul roku dopredu. Kdyz jsem to rikala memu dr. odvetil, ze to neni problem, lze provest zmenu bydliste kamkoliv a tam na tebe muze prijit kontrola, tudiz neni potreba PN ukoncit. Nejspis zalezi na ochote lekare. 🤷🏼♀️
@maesmynach mluvíme tady ale asi o dovolené v ČR ne? Pochybuji ze by nějaký dr. Kývl na dovolenou v zahraničí, to je úplný nesmysl
@maesmynach nikdo ji ani nepojisti...
Ne, letíme do Egypta. Nechápu, proč by to měl být nesmysl.
@maesmynach žádný doktor vám nenapíše změnu bydliště do zahraničí, druhá věc, kdo vás pojistí?
Ty vole.. No, pekna diskuse. Pri prvnim tehotenstvi, ktere probihalo presne loni, touhle dobou, jsem chodila do prace (jsem ridicka trolejbusu v Brne). Doktorka me od zacatku hnala na neschopenku, ale ja nechtela ani za boha, protoze bych se doma ukousala nudou. Nakonec to dopadlo spatne, byla jsem na ukonceni tehotenstvi v 19tt kvuli VVV.. S cimz ale prace nemela nic spolecnyho. Mela jsem ranni nevolnosti, a ted si predstav, vazena zakladatelko, ze vozis denne X tisic lidi, jsi tehotna v 1.trimestru,jezdis v kolonach, nemas se poradne kde vycurat, natoz vyblit, kdyz je ti zle...u me pokazde pauza, kdyz jsem nejakou omylem mela, probihala tak, ze jsem doslova vyskocila z vozu na zachod na malou a kdyz ne na zachod a bylo mi zle, tak jsem proste jen vyskocila ven a snazila se to dobehnout ve smycce k prvnimu keri, kde jsem vylozila obsah zaludku. Ano, kekel, ale co jsem mohla delat, ze... Ted jsem tehotna podruhe, zitra zacinam 35 tt, nastupuji na MD, ale tohle tehotenstvi jsem byla na rizikovem, jednak skrz prvni, nevydarene a druhak kvuli tomu, ze jsem pulku tehotenstvi fakt protrpela s vecnyma navstevama lekaru... Pokazde, co jsem se citila lepe a sla k doktorovi na kontrolu, jsem skrabkala prstickem, at me pusti jezdit, chodival tam se mnou manzel a oba si klepali na celo, doktor me samozrejme nepustil jezdit, a ja doma zdarne pul roku okusuju omitky a asi se fakt brzo zblaznim... A co se tyce dovolene.. Jet do Chorvatska, s pupkem, do toho vedra.. No, nevim.
@maesmynach do zahraničí ti místo pobytu lékař změnit nesmí, a když jsi na pn, nepojisti tě žádná pojistovna na léčebné vylohy v zahraničí.
Nejsem první ani poslední, kdo to takhle má. Jmenovat společnost nebudu, ale jsme premiový klienti.
Nemám zapotřebí se zde obhajovat, mluvím za sebe, jak to mám já a chtěla jsem slečně/ paní poradit.
“Nejdéle pojišťuje ERV Evropská, a sice do dvou měsíců před předpokládaným datem porodu (podívejte se na naši stránku věnovanou cestování v těhotenství).” Zkopirovano

Tak za 1.delam v casinu noční 12ctky,určitě to není důvod ze sem šla na PN jen tak abych si válela šunky a opravdu 5 dní v kuse jezdit každý den domu 25km(není to moc) ale ve 3 ráno,unavená jezdit nebudu,nebudu riskovat mikrospánek a pak 2 dny volno,si těžko odpocinu,těžko uvarim,těžko vyperu
Jedině ukončit PN a vzít si dovolenou,dovolenou mám schvalenou,stačilo by ukončit PN