Částečný důchod. Lze mít, když jsem nedoslýchavá?

misicka03
4. lis 2021

Zdravím, prosím chci se zeptat zda by šlo mít částečný důchod aspoň první stupeň když jsem nedoslýchavá? Slyším špatně na jedno ucho měla bych nosit i naslouchátka. Nebo k tomu potřebuji ještě nějakou vadu?

barmil
4. lis 2021

@misicka03 mám kamaráda, který je na jedno ucho uplne hluchý, naslouchatko nenosí a normálně pracuje.
Druhý kamarád je od narození hluchý na obě uši, nosí naslouchatka, odezira a vystudoval medicínu a je to přední biochemik.
Takže nehledej výmluvy a bez makat.

martina8084
4. lis 2021

@barmil mám dobrou známou, která je silně nedoslýchavá a má na to plný invalidní důchod. Velmi ji to omezuje. Ono jde dobře radit, ale každý to má jinak.

zuzkasim
4. lis 2021

Myslím, že je to spíš otázka na tvého lékaře. My netušíme, jak moc velkou nedoslýchavost máš, jak moc tě to omezuje v životě, jestli máš i jiné potíže.

rejalin
4. lis 2021

Upřímně když to jen takhle napíšeš, tak si myslím, že to na důchod není. Nicméně jak moc tě to reálně omezuje, to samozřejmě nevím, měla by ses zeptat spíš svého lékaře. Bere se v potaz i jakou máš profesi, možnosti rekvalifikace atd atd, takhle těžko říct.
Můžeš se kouknout sem, jestli to v tom výpisu onemocnění nenajdeš..
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2009-359

meyryen
4. lis 2021

@misicka03 Já na jedno ucho neslysim téměř vůbec a nikdo to ani nepozná. Rozhodně mě nikdy nenapadlo zadat na to ID....

bara88
4. lis 2021

@misicka03 měla bych nosit i naslouchátka?tak proč je nenosíš?a s tím přesci můžeš pracovat ne?

medakote
4. lis 2021

Na to ti asi důchod nedají. Já jsem nedoslýchavá na obě uši, mám sluchadla, ale podle zdravotní komise jsem prakticky zdravá. Zhoršený sluch mě limituje, je problém tam, kde je nutný celodenní verbální kontakt s lidmi nebo telefony, což mě třeba dost omezovalo při hledání zaměstnání. Ale u komise ti stejně řeknou, že si můžeš nají zaměstnání, kde tě zhoršený sluch (lze-li navíc kompenzovat naslouchadlem) vadit nebude.

merope
4. lis 2021

Pokud na to druhé ucho slyšíš dobře, tak tipuji, že to na žádný ID není. Já slyším na jedno ucho plus-minus dobře, na druhé špatně, ale limituje mě to tak leda v angličtině a trošku teda doma, že chlap když si něco "zažbrblá", tak neslyším. A holt mluvím přirozeně o dost hlasitěji, než by bylo nutné. Nevím ale pochopitelně co máš za profesi a co jsi schopná dělat - ale nevím vlastně kde je tak důležité slyšet dobře na obě uši.

dixi86
4. lis 2021

Záleží dle mého na lékaři. Hlavně na něm. V tomto neporadím, ale léčím se s leukémií, ačkoliv jsem v počátcích byla prakticky ležák, muj onkolog se mi vysmál, že na to ID nedostanu, že jsem jinak zdravá. Nakonec mám 3st. Opravdu záleží na praktikovi. Ovšem pokud na druhé ucho slyšíte, naslouchátko dopomůže, nevidím jediný důvod.

janina228
4. lis 2021

@misicka03 Pokud normálně komunikuješ a funguješ i bez naslouchadla, budeš nejspíš spadat do kategorie OZZ (osoba zdravotně znevýhodněna), bez nároku na měsíční dávku.

jipe
4. lis 2021

v okolí taky osoba na jedno ucho prakticky hluchá, druhé není 100%, ale slyší a ID zamítnut

mimi1004
4. lis 2021

Promiň, ale to se ptáš vážně? V tomhle státě se ID zamítá u závažnějších zdravotních potíží a omezení. Tobě stačí naslouchátko. Ale poptat se můžeš u svého lékaře. Aspoň ho pobavíš.

berenika39
4. lis 2021

Moje mamča je neslyšící a pracovala až do důchodu. S naslouchátkem dokázala skoro vše a nidky jí nenapadlo jít do ID. A ty pokud funguješ i bez naslouchátka, můžeš normálně pracovat, obstarej si naslouchátko a hurá pracovat, přeci nechceš sedět doma a nic nedělat, nebo ne?

nikoulinka
4. lis 2021

Nemyslím si. Aby byl nárok na 1. stupeň, je třeba pokles pracovní schopnosti o tusim 33%. Mám kamaráda, slyší hodně špatně a prognóza hodně zla. Odkázány na naslouchátka s velkým množstvím omezení (prach, voda, vlhko, apod.). A nemá důchod ani náhodou.

A dosáhnout těch 33% není jen tak. Existují tabulky, kde hned zjistis, kolik procent ti tvá nemoc dělá.

Ale uvedu příklad. Manžel (někteří tady můj příběh znají). Po těžkém infarktu, kdy byl 7 minut bez jakýkoliv životních funkcí. Nese si sebou následky, a ne úplně malé. Do toho už dříve měl operace rukou, a další věci. Žádali jsme. Zamítnuto. Důvod? Slušně napsáno, že když byl schopen si najít novou práci (což opravdu si našel, ale taky za hodně rozdílný příjem), není třeba důchod mít. Takže skončil na 31% a bez důchodu. Žijem. Jsou horší případy. Lidé bez noh, rukou, s rakovinou... A taky zvládnou makat.

barmil
5. lis 2021

@nikoulinka přesně, teta je po 4 operacích nádoru na mozku, následkem je mimo jiné epilepsie, kvůli které nemůže ani jít nakoupit do velkých obchodů, to světlo a hluk ji hned spouští záchvat, a nedostala ani částečný důchod a to jí po tech operacích chybí i kus čela, ta kost se prostě po všech zásazích začala propadat. A taky pracuje, našla si práci, kde nejsou spouštěče pro záchvaty a kde nevadí, jak vypadá.

petrin11
5. lis 2021

@misicka03 já mám přes 60% ztraty sluchu a najedno oko slepá,a moje mamka žádala tedy jen ZTP a ani to nedali, důchod jsem ani nešla žádat. Mám známé co mají úplnou ztrátu sluchu ,nebo těžkou vadu sluchu a někteří mají důchod a někteří né je to taky o dobrému lékaři no.

daruna
5. lis 2021

Je to jenom a jenom o lékaři a známostech, bohužel.

alilali
5. lis 2021

Ja jsem úplně slepá na levé oko a žádný důchod nemám.