Práce a částečný důchod. Musím chodit do práce nebo být na Úřadu práce?

20. říj 2023

Ahoj všem,
prosím,nevíte někdo,priznaly mi částečný invalidní důchod 1.stupně a chci se zeptat,jestli musím chodit do práce a nebo být na Úradu práce?Nemám zkušenosti,proto se ptám?Děkuji za odpivěď

irmamala
20. říj 2023

Pokud se nepletu, na pracák nemusíš, zdravotní za tebe zaplatí stát. Ale částečný inv. důchod se nezapočítává do starobního důchodu - pokud nepůjdeš do práce, spadneš na nějaké to minimum.

martulka88
20. říj 2023

Pracovat nemusíš, zdravotní ti platí stát, ale nejdou ti roky na důchod. Jinak pokud budeš na ÚP, tak jakmile tam budeš už bez podpory, tak se ti do 55let věku započítáva za celé období pouze 1rok. Od 55let další 1 rok.

autor
20. říj 2023

@martulka88 děkuju😊.Právě mi byl přiznánán důchod a mohu pracovat asi na 6h.A to nemohu nikde najít,tak proto se ptám

lv
20. říj 2023

Můžeš být doma, ale tedy vyměření už máš? S tím nejde vyžít, pokud tě prostě někdo neživí. Práce pro ID je, jakákoliv chráněná dílna nabírá pořád, protože jsou na tato místa s dotacemi.

zoyee
20. říj 2023

Hledala bych místa pro OZP, každá větší firma musí zaměstnávat 4 % zdravotně znevýhodněných. Takže sem tam se něco objeví. Záleží, co můžeš nabídnout. Zkoušela bych větší firmy, jako banky, pojišťovny, atd.

autor
20. říj 2023

@zoyee aha to jsem nevěděla,že každá firma musí takové zaměstnávat.Tak zkusím obvolat

zoyee
20. říj 2023

Zákon o zaměstnanosti, firmy nad 25 zaměstnanců a šla bych fakt po těch velikých. Pokud nezamestnavaji, odvádí buď peníze do státního rozpočtu, nebo musí nakupovat výrobky z chráněných dílen apod. A to je pro ně většinou dražší než zaměstnat.

j.a.n.i
20. říj 2023

@zoyee To sice jo, ale porad musi zakladatelka byt schopna nabidnout neco, co ta firma vyuzije.

lv
20. říj 2023

Třeba většina úklidových firem jsou chráněnky, ty pak prodávají svoje služby firmám jako náhradní plnění. A úklid.firma nepotřebuje jenom lidi ke koštěti, ale personální, mzdovou, obchodni, administrativní, fakturace atp atp. Viz já, v chráněné 7.rok.

kristyn86
20. říj 2023

U invalidniho duchodu nemas receno,ze muzes delat jen na 6 hodin. Muzes delat i na 8 hodin,pokud to zvladnes. Moje mamka ma ID cely zivot a normalne k tomu pracuje. Driv delala na 7 hodin,ted na 8 hodin. A to ma 2.stupen ID. Jen musis vybirat lehke prace,ktere zvladnes. Mamka delala recepcni v domove duchodcu,ted dela ve vratnici ve skole. A zamestnavatele radi prijimaji,protoze na tebe pak maji nejake slevy. A pak mam kolegyni,dela se mnou na urade. Taky klasicka prac.doba. Spis vybirej to,co zvladnes. At psychicky nebo fyzicky ( nevim,kvuli cemu mas ID).

pribylovapetra
20. říj 2023

Já si myslím že v tomto případě chráněna dílna nevezme. Podle mě je rozdíl mezi zdravotně postiženým a tím kdo pobírá ID 1 stupně. Záleží jaké je zdravotní omezení. Podle mě hlásit se na všechna zajimava mista kde máš co nabídnout. Vůbec bych ze začátku ID nezminovala. Důležité je dostat se na pohovor a tam si to kdyztak vyříkat.

zoyee
20. říj 2023

@j.a.n.i jasně, to taky píšu v komentáři výš. Reagovala jsem tom na to, že místa jsou a firmy OZP lidi hledají. Dají se najít i čistě administrativní pozice. Záleží na praxi, vzdělání, regionu. A uvedla bych to do CV.

autor
20. říj 2023

@kristyn86 záda-plotýnka vyhřezlá.Ráda bych si našla na vrátnici nebo tak.A můžu pracovat o víkendech?Já myslela,že jen 120h měsíčně

lv
20. říj 2023

Vrátných je nedostatek pořád, v chráněných dílnách (jaký jsi region? Určitě hledáme). Ovšem mzda nízká, no.
@pribylovapetra vezme, jasně, že s všemi druhy zdravotních omezení, ozz, invalidní důchody (dotace na mzdu je 75% do max výše 14200kc, u ozz 5000kc+1000kc měsíčně).

martulka88
20. říj 2023

Musíš koukat na to, co máš v posudku. Někomu do posudku píší omezení. Pak hledej práci takovou, kterou zvládneš. A pokud chceš na částečný úvazek, tak jsou. Ale je potřeba hledat.

kristyn86
20. říj 2023

Nevim o tom,ze by tam bylo casove omezeni. A muzes delat i o vikendu.

pribylovapetra
20. říj 2023

Můžeš pracovat podle toho co máš v posudku. Měla jsem kolegyni po rakovině, ID 1.stupně a omezené to mela na 6 hodin denně. Prace v kanceláři a i tak toho měla dost,bývalá hodně unavená.