Jak vyřešit status při těhotenství a pozastaveném živnostenském listu?
Zdravím,
Potřebovala bych poradit ohledně úředních záležitostí. Doteď jsem fungovala jako studentka a u toho měla založený živnostenský list. Věc se má ale tak, že přibližně za měsíc budu rodit a status studenta mi právě také skončil. Vzhledem k tomu, že vykonávat podnikatelskou činnost teď s dítětem nebudu moct, hodlám ŽL pozastavit (bez statusu studenta bych musela platit soc. A zdrav.). Na mateřskou nárok nemám, ale o to mi nejde. Jde mi o to, že musím mít nějaký status a nevim jaká cesta je v této situaci nejprijatelnejsi. Zaměstnat se ted nemůžu a na pracovní úřad také myslím jako těhotná nemůžu. Máte s tímto zkušenosti? Jak se mám v této situaci zachovat? Můžu se nějak vyhnout tomu, abych u dítěte bez nároku na nějaké příspěvky ještě platila sociální a zdravotní? Moc děkuji za Vaše názory 🙏
@marcicek84 No, nejde o obohacení, jde o to, že by se tam dost možná hlásila naprosto zbyečně... Ale jelikož krom uvodního příspěvku nereaguje, tak těžko radit.
@janina228 No, pokud mášš méně jak 6000,- k jinému příjmu nebo 15000,- bez jiného příjmu, tak DP podávat nemusíš, ale místo něj musíš podat čestné prohlášení, že sis vydělala méně než uvedené. Ale přehled pro zdravotní pojišťovnu a CSSZ si povinna podat v každém případě, i kdyby tam fakt byly samé nuly.
@j.a.n.i tak vzhledem k tomu,ze klidne muze prenaset,tak vlastne nevi,jak ji to pristi mesic vyjde 🤷🏻♀️
@marcicek84 Vzhledem k nasim doktorum neni prenaseni o 12-14 dnu prilis realne.
@j.a.n.i jsem se špatně vyjádřila - nemyslím registraci jako uchazeče o zaměstnání.. ale když mi přijde dopis o změně třeba výši státní sociální podpory, tak v hlavičce mám úřad práce jako vydavatele tohoto oznámení.. předpokládám, že se člověk musí nějak "registrovat" aby mu pak tyhle dopisy chodily a měl tedy příspěvky na dítě,ne?
@j.a.n.i máš zajímavé dedukce, konkrétní termín porodu však autorka nanapsala, takže...
@marcicek84 Napsala, že za měsíc rodí, co mi přijde celkem jasné určení a ona sama ten termín určitě ví, takže se podle mé odpovědi může zařídit.
@j.a.n.i napsala "přibližně za měsíc budu rodit" to muze byt i vic nez za mesic nebo i mene,momentalne spekulujes,protoze opravdu nevime jak to vlastne je...🤷🏻♀️
@marcicek84 Taky jsem ji jasně psala "pokud porodíš do konce října"... takže ona se už podle toho může zařídit.

@janina228 No, neplatí ani že zálohy platit nemusíš, ani že musíš, odvíjí se to od skutečného příjmu, jedinné, co se dá obecně říct, že nemusíš platit ty minimální zálohy vcházející z hlavní činnosti, nicméně volat kvůli tomuhle na pracák je asi tak stejné jako volat na finančák, jestli si můžeš změnit výši rodičáku.