icon

Jak vyřešit status při těhotenství a pozastaveném živnostenském listu?

hellokatty
18. zář 2021

Zdravím,
Potřebovala bych poradit ohledně úředních záležitostí. Doteď jsem fungovala jako studentka a u toho měla založený živnostenský list. Věc se má ale tak, že přibližně za měsíc budu rodit a status studenta mi právě také skončil. Vzhledem k tomu, že vykonávat podnikatelskou činnost teď s dítětem nebudu moct, hodlám ŽL pozastavit (bez statusu studenta bych musela platit soc. A zdrav.). Na mateřskou nárok nemám, ale o to mi nejde. Jde mi o to, že musím mít nějaký status a nevim jaká cesta je v této situaci nejprijatelnejsi. Zaměstnat se ted nemůžu a na pracovní úřad také myslím jako těhotná nemůžu. Máte s tímto zkušenosti? Jak se mám v této situaci zachovat? Můžu se nějak vyhnout tomu, abych u dítěte bez nároku na nějaké příspěvky ještě platila sociální a zdravotní? Moc děkuji za Vaše názory 🙏

Strana
z2
j.a.n.i
19. zář 2021

@janina228 No, neplatí ani že zálohy platit nemusíš, ani že musíš, odvíjí se to od skutečného příjmu, jedinné, co se dá obecně říct, že nemusíš platit ty minimální zálohy vcházející z hlavní činnosti, nicméně volat kvůli tomuhle na pracák je asi tak stejné jako volat na finančák, jestli si můžeš změnit výši rodičáku.

janina228
19. zář 2021

@j.a.n.i. mám to stejně.. akorát teď nevím - mám povinnost podávat daňové přiznání na nulu?

j.a.n.i
19. zář 2021

@marcicek84 No, nejde o obohacení, jde o to, že by se tam dost možná hlásila naprosto zbyečně... Ale jelikož krom uvodního příspěvku nereaguje, tak těžko radit.

j.a.n.i
19. zář 2021

@janina228 No, pokud mášš méně jak 6000,- k jinému příjmu nebo 15000,- bez jiného příjmu, tak DP podávat nemusíš, ale místo něj musíš podat čestné prohlášení, že sis vydělala méně než uvedené. Ale přehled pro zdravotní pojišťovnu a CSSZ si povinna podat v každém případě, i kdyby tam fakt byly samé nuly.

janina228
19. zář 2021

@j.a.n.i i když jsem vedena na úřadu práce? Tak nic, zítra jim tam stejně volám 🙈

alilali
19. zář 2021

@j.a.n.i tak píše, že ho pozastaví.

marcicek84
19. zář 2021

@j.a.n.i tak vzhledem k tomu,ze klidne muze prenaset,tak vlastne nevi,jak ji to pristi mesic vyjde 🤷🏻‍♀️

nita1984
19. zář 2021

@j.a.n.i jasně tak zadavatelka ZL už má, tak nemá první rok. Jinak já tedy zálohy platím, aktuálně nějakých 360Kč

j.a.n.i
19. zář 2021

@janina228 Tak pokud si vedena na UP, tak musis mit ZL pozastaveny.

j.a.n.i
19. zář 2021

@nita1984 To muzes platit ale jen na zdravotní, na sociální takhle male zalohy neexistují. Jinak ja bych je na zdravotní mohla v zehle vysi platit taky, ale nechci, tak tam vzdy zakrtnu 0,- a doplatim to az pri přehledu.

nita1984
19. zář 2021

@j.a.n.i ano, zdravotní.

j.a.n.i
19. zář 2021

@marcicek84 Vzhledem k nasim doktorum neni prenaseni o 12-14 dnu prilis realne.

j.a.n.i
19. zář 2021

@alilali No, to sice jo, ale i tak bude muset za zari zaplatit i to sociální, pokud ji, jak pise, status studenta jiz skoncil.

janina228
19. zář 2021

@j.a.n.i no.. tak teď jsem v tom zamotaná úplně. To teda jsem fakt zvědavá,co mi zítra řeknou..

janina228
19. zář 2021

@j.a.n.i a nechápu ještě jednu věc.. kdo teda v tomhle případě vyplácí přídavky, pokud nejsi registrována na ÚP?

j.a.n.i
19. zář 2021

@janina228 Pridavky ani rodicak nema s registraci na UP nic společného.

janina228
19. zář 2021

@j.a.n.i jsem se špatně vyjádřila - nemyslím registraci jako uchazeče o zaměstnání.. ale když mi přijde dopis o změně třeba výši státní sociální podpory, tak v hlavičce mám úřad práce jako vydavatele tohoto oznámení.. předpokládám, že se člověk musí nějak "registrovat" aby mu pak tyhle dopisy chodily a měl tedy příspěvky na dítě,ne?

marcicek84
19. zář 2021

@j.a.n.i máš zajímavé dedukce, konkrétní termín porodu však autorka nanapsala, takže...

j.a.n.i
19. zář 2021

@marcicek84 Napsala, že za měsíc rodí, co mi přijde celkem jasné určení a ona sama ten termín určitě ví, takže se podle mé odpovědi může zařídit.

j.a.n.i
19. zář 2021

@janina228 Ne, na to se nikde registrovat nemusí, prostě podá žádost o příslušnou sociální dávku.

marcicek84
19. zář 2021

@j.a.n.i napsala "přibližně za měsíc budu rodit" to muze byt i vic nez za mesic nebo i mene,momentalne spekulujes,protoze opravdu nevime jak to vlastne je...🤷🏻‍♀️

janina228
19. zář 2021

@j.a.n.i tak asi jsem doma, já myslela, že sociální věci se zařizují na pracovním úřadě..pro zajímavost -ty když se podíváš na nějaký dopis ohledně dávek,tak máš v záhlaví napsán jiný úřad? Nerýpu, jen mě to skutečně zajímá..

j.a.n.i
19. zář 2021

@marcicek84 Taky jsem ji jasně psala "pokud porodíš do konce října"... takže ona se už podle toho může zařídit.

j.a.n.i
19. zář 2021

@janina228 Ne, nemám, ale rozhodně jsem se na žádný úřad kvůli rodičáku neregistrovala, prostě registrace na UP je terminus technikus a je jasně definovano, co to je.

janina228
19. zář 2021

@j.a.n.i. žádost o mateřskou OSSZ, žádost o rodičák ÚP.. to mi teď prostě a jednoduše našel Google.. jestli bereš rodičovský příspěvek, máš podanou žádost u ÚP..

j.a.n.i
19. zář 2021

@janina228 ale nejsi na up registrovana, to je rozdil.

janina228
19. zář 2021

@j.a.n.i ano to je, ale jsem tam vedena.. nevěděla jsem jak se tomu přesně říká, proto jsem to registrovat napsala do uvozovek..

j.a.n.i
19. zář 2021

@janina228 To je marny.

Strana
z2