Kam po vyplacení RP?

baenka
14. led 2021

Ahoj, chci se zeptat, v březnu mi budou naposledy vyplácet rodičovský příspěvek. V prosinci jsem otěhotněla, tudíž do práce mě už nikam nevezmou ( od května 2020 jsem nezaměstnaná). Kam se pak mám hlásit? Na pracák?

hezz17
14. led 2021

Nejde jeste rozdělit rodicak do terminh porodu?

malenka3
14. led 2021

Pokud budeš doma s holkou, do práce se nechystáš, tak jdi na zdravotní pojišťovnu zažádat o status péče o dítě do 7 let (malá ale pak smí do školky jen na dopoledne). Tam přečkáš do porodu a pak začneš pobírat rodičovský příspěvek.
Mohla by sis teoreticky protáhnout rodičovský příspěvek do 4 let věku holky, ale je ti to k ničemu, protože stejně porod máš až za dlouho a tu péči o dítě pak stejně budeš muset mít .

Pokud nemáš problém s tím si teď hledat práci, což nevím, jestli jako těhotná chceš, tak se stav na úřad práce a zažádej o podporu v nezaměstnanosti, budeš mít kryté zdravotní (tedy nebudeš muset na pojišťovnu žádat ten status osoby pečující), navíc dostaneš nějaké peníze. Ale budeš muset tedy minimálně chodit po pracovních nabídkách, pokud ti tedy vůbec jako těhotné nějakou vhodnou dají.