Nárok na ošetřovné po 25.5. Jak to bude?

fiollette
13. kvě 2020

Chtěla bych se zeptat, zda má někdo jasno v čerpání ošetřovného po 25.5.
Děti do školy od 25.5. poslat nechci, ale stále jsem nikde nedohledala, zda budu mít nárok na ošetřovné.
Nikdo v domácnosti nemá zdravotní rizika, nežijeme se seniory. Zkrátka, žádný závažný důvod proč je neposlat není. Jen mi přijde, že v tuhle chvíli to tam pro ně bude spíš za trest. Doma by měly větší pohodlí a větší variabilitu jak trávit čas. Navíc, značná část jejich kamarádů tam ani nebude.
Na jednu stranu ministr školství říká, že je to dobrovolné, ale ministryně práce a soc.věcí udává, že k neposlání dětí do školy musí být pádný důvod.

leniczka23
14. kvě 2020

Ano musi byt duvod, v tvem pripade bys mela OČR ukoncit a pokud chcec nechat deti doma, mela bys to řešit ze svych penez. Na druhou stranu se to bude resit cestnym prohlasenim a pochybuju ze to bude mit cas nekdo resit. Takze jeste mizes lhat, podepsat cestne prohlaseni a dal.pobirat OČR. Ale to samozrejme (doufam) nikdo neudela.

martt
14. kvě 2020

@fiollette Včera parlament schválil ošetřovné až do konce června musí to jít ještě do senátu. Měli by být důvody buď zdravotní rizika, mít doma rizikovou skupinu a nebo organizační důvody. Zatím jsem je ale nenašla rozepsane.

cikitkapb
14. kvě 2020

A hele, jedna z těch co se jí nechce do práce. Když není důvod tam děti neposlat, proč je tam nepošleš? Učí se ti děti doma líp, než ve škole?

ilonne
14. kvě 2020

@fiollette Ten důvod může být i organizační. Tzn., že nezvladate dodržet otevírací dobu školy/skolky.

shaun40
14. kvě 2020

Proč za trest? mi máme normální výuku.Nedělejte s tech děti chudáky nikdo im nebude ve škole ubližovat máme téměř 5000 vyléčenych je čas zvednout zadky a začít konečně něco dělat. Všechno bude zdražovat jídlo potraviny energie ve finále si ty O ČR zaplatíme sami ze svých kapes.A včera jsem četla že až skonči nouzový stav tak se dle zákona vrátí povinna docházka.Vy děláte jako kdyby šli deti na popravu.

ilonne
14. kvě 2020

@shaun40 Na rovinu - žádná zábava to pro ty děti nebude. Já se vracím do prace/školy, ale moje děti ne. Zvládnu si to zařídit a za současných nastavenych podmínek je tam neposlu.

shaun40
14. kvě 2020

No když to dopadne jak jsem včera četla tak budete muset.Uvidíme doufám že potáhnou do školy všichni.Já mám doma 12 a 13 leteho a už školu potřebují jako sul.

peleta
14. kvě 2020

@cikitkapb zrovna včera jsem tu řešila, že se chci vrátit do práce a že nám ředitel neustále posílá videa a učitelky maily, jak tam děti nemáme dávat, jak to bude pro ně stresující a náročné, ať si to opravdu dobře zvážíme. Já jim to nežeru a děti do školy nejdou. Ale na druhou stranu, když ti jedna instituce říká, dej děti do školy a padej do práce a druhá státní instituce tě prosím, nechte děti doma, tak to je dost na hlavu.

klea81
14. kvě 2020

@leniczka23 jakože za 80% platu nikdo nebude lhát? To žiješ asi v jiné zemi než v Česku 😔

betelgeuzz
14. kvě 2020

@peleta ono je to asi o přístupu školy. naše škola má 900 dětí a napsali nám, že po zvážení vše zvládnou a budou i teplé obědy.
Holky do školy jdou, kolik nastupuje dětí zatím nevím, ale určitě to bude zábavnější, než se učit samy doma, už z toho mají ponorku.

betelgeuzz
14. kvě 2020

@klea81 kdyby to snížili na 60%, tak se najednou bát přestanou a děti půjdou 😀

klea81
14. kvě 2020

@shaun40 u nás o normální výuce nemůže být řeč, bohužel ne každá ředitelka vzala rozum do hrsti 🤬🙄😔

ilonne
14. kvě 2020

@betelgeuzz Určitě se najde někdo, kdo s tím kalkuluje a nebude jich málo. Ale třeba rodiče mých děti třeba řeší i to, jestli budou mít děti primo já nebo by je měl dostat někdo jiný. Já mám štěstí, budu mít "svoje děti" - mám třídu s 8mi dětmi, ale ne všude to tak je. Je jasné, že i kdyz mi nastoupí všichni, budeme spojení s další třídou a chápu, že rodiče nechtějí na ten měsíc poslat děti k jiné učitelce.

betelgeuzz
14. kvě 2020

@ilonne to my zatím nevíme, jakou budou mít učitelku. Ale tohle nějak neřeším, i učení s asistentkou mi příjde zajímavější, než když se to učí samy doma. už jenom ta interakce s vyučujícím a ostatními dětmi mi příjde jako přínos.

leniczka23
14. kvě 2020

@klea81 Ironie to byla..i kdyz neznam moc lidi kterym by zamestnavatel toleroval 4mesice prazdnin.

ilonne
14. kvě 2020

@betelgeuzz To chápu, my jedeme hodně online. Dcera má také online výuku. Ale kamarádky, co nemají online si dost stěžují. Chápu, že dětem chybí, že neviděly 2 měsíce paní učitelku a spolužáky. Tohle je bohužel na škole a jednotlivých učitelich - jak to uchopí.

shaun40
14. kvě 2020

@klea81 To je špatný u nás rozdělili děti na skupiny každa skupina má svoje číslo do školy můžeme využít celkem tři vchody.Můj syn je skupina číslo 7 a má byt každé ráno u vchodu z boku v čase 7.30 až 7.32 na nikoho se nečeká kdo tam v daný čas nebude v ten den o výuku přijde a musí domu.Další skupina třeba číslo 5 má byt u stejného vchodu v 7.40 tím zabrání zhlukování děti.Vyučujíci odvede skupinku do třídy tam si umyji ruce osuší jednorázovými ručníky budou odhazovat ty ručníky do speciálního koše z poklopem .Namažou se dezinfekci a zasednou do lavic po jednom .každý žák bude mít svoji lavici ze stolem.V 8.05 začne výuka.Roušky nejsou potřeba v budově školy.Ředitelka řekla že by se váleli po cele škole děti by se nimi blbli.Obědy jse budou vydávat už od půl jedenácté skupinky se mají zhlukovat do jídelny po 20min.Obědy budou vydávány až do 13.30 Já jsem spokojena.A hlavni je že jdou učit všichni i paní učitelky v seniorském věku. Řekli že na politiky kašlou rádi učí. A výuka je do 13te hodiny a od 13 te do 16te je jakoby družina plánují tenhle čas trávit venku.

fiollette
autor
14. kvě 2020

Dnes mi ze sociálky napsali,že ani oni nemají jasno,zda bych já a mně podobní nárok měli. @cikitkapb Krom 3týdnů,jsem v práci stále,s dětmi je doma manžel.Ostatní kolegyně byly z důvodů zahr.dovolené v karanténě.Pracuji ve zdravotnictv í.Nesuďte,když nevíte. Doteď nevíme,zda budou mít děti obědy,zda budou mít svoji učitelku.Co jsem se ptala známých,jejichž děti chodí s našimi.Nikdo z nich nepůjde.Buď žijí s prarodiči nebo jsou tam zdrav.problémy.K tomu budeme mít problémy s logistikou dětí(1.a 2.třída) do a ze školy,manžel dělá na směny.A babička,která to jindy jistila,nyní nechce.Nedivím se jí a ani bych to po ní nechtěla.

shaun40
14. kvě 2020

A babička žije v podzemním bunkru nebo co?
Nenakupuje nevychází mezi lidi?Co je to za nesmysl. V Čechách je nyní nemocných asi 3200lidi pokud vím tak je nás osum milionu. A když chodíte do prace tak se můžete stejne nakazit vy nebo vás manžel oba dva doma byt na OCR nemůžete. Tak jeden z vás to domu přinese a nakazí i díte.To by jsme museli žit v podzemí proboha lidi už se spamatujte.

shaun40
14. kvě 2020

Já když jdu do krámu tak tam couraji důchodci jestli je ráno v poledne nebo večer.A o prázdninách budete dávat děti kam?To už babi vyleze že jo?už peníze zadarmo nebudou.

martisek11
14. kvě 2020

@fiollette https://www.mpsv.cz/documents/20142/1248138/13_... podle tohoto bude mít nárok zůstat doma spousta lidí, není dítě alergické nebo často nemocné?

uzulka
14. kvě 2020

U nás je skolka od 11.5 dcera jde 4.6 na operaci, takže jsem do školky samozřejmě nedala a nárok na osetrovne mám dále co chápu 🤷‍♀️

shaun40
14. kvě 2020

@fiollette Koukala jsem že jste okr.Kutná Hora tak aktuální stav je 3lidi nakaženy 30 vyléčenych 0 úmrtí. A Kutná Hora se chlubí malou nákazou.Tak že se nemusíte bát.

shaun40
14. kvě 2020

@uzulka Ano to je o.k ale autor píše .Nikdo v domácnosti nemá riziko nežijeme se seniorem.Proste je to pohodlnější.

fiollette
autor
14. kvě 2020

@martisek11 Žádné zdr.rizika nikdo u nás nemá.Nemám strach o zdraví dětí ani svoje.Jde mi o čistě praktické hledisko.Bude to pro nás ve všem složitější a moje služby v práci to stejně nevyřeší.

ilonne
14. kvě 2020

@fiollette Tak uvedes ty provozní důvody.

ilonne
14. kvě 2020
tarak21
14. kvě 2020

Tak já třeba řeším to stejné, jen já mám momentálně dítě nachlazené a kašle mi a tím pádem ho do školy taky dát nemůžu.Jak by se asi dívali kdybych tam poslala kašlající dítě.

alcar
14. kvě 2020

@tarak21 to je jasny covid. Vsechno je ted covid. 😂

tarak21
14. kvě 2020

@alsar ach jo, asi nemáte vlastní děti, nebo Vám na nich moc nezáleží. A to je smutné.