icon

Nevyčerpaná dovolená. Jak řešit?

annacb
26. říj 2020

Ahoj holky mám dotaz (poprosím, ty co s tím mají zkušenost nebo vědí mi to nějak vysvětlil. Ne kopírovat paragrafy z internetu z toho moc moudrá nejsem. V od Ledna jsem byla na neschopence, od června PPM a od prosince začne rodičák. Mám v práci 26 dnů dovolené. Mám to nějak řešit ? Nebo co to pro mě znamená ?
Pořád někde čtu, vybrat mezi PPM a RD nebo na konci RD. Pořád to nějak nechápu. 🤦🏻‍♀️🤷🏻‍♀️ Děkuji za odpovědi

Strana
z2
hojda
26. říj 2020

Kdysi to bylo tak, že jak mi skončila mateřská, tak mi proplolatili z práce tu dovolenou a nastoupilo se na rodičák.

betelgeuzz
26. říj 2020

Než ti skončí mateřská, tak napiš do práce, že žádáš o čerpání dovolené za rok 2020. V práci budeš pak těch 26 pracovních dnů vedená, že pracuješ, teoreticky ti mohou dát výpověď. Rodičovský příspěvek můžeš začít hned po mateřské, nebo až po skončení dovolené, to je na tobě.

j.a.n.i
26. říj 2020

@hojda Tak to nikdy nebylo, dovolená se vždy čerpala a to beze změny platí doteď.

betelgeuzz
26. říj 2020

@j.a.n.i laici tomu říkají proplacení, ve skutečnosti je to čerpání. Pro ně je podstatný, že přišly peníze na účet.

hojda
26. říj 2020

@j.a.n.i Já si pamatuju, že mi z HR řekli, že si jí může vyčerpat před nástupem na mateřskou, nebo nechat proplatit před začátkem rodičovské. V podstatě mi bylo jedno, jestli čerpám, nebo mi jí proplácí, protože už jsem byla doma, peníze přišly na účet, jak píše betelgeuzz a k nim i výplatní páska.

annacb
autor
Autor odpověď smazal
annacb
autor
26. říj 2020

Děkuji holky 🙂 a ještě jedna otázka když mám kolonku žádám o přiznání dávky ode dne ? (16.12. mi končí PPM) můžu tedy napsat 1.1 2021 ? 🤷🏻‍♀️😅 Nebo hned 17.12 ? 😊

j.a.n.i
26. říj 2020

@betelgeuzz To je sice hezký, ale prostě je to čerpání a když pak někdo neznalý pořádá o proplacení na základě rad, od těch, kteří mají pocit, že je to to samé a zaměstnavatel bude mrcha, tak hezky spláče nad výdělkem.

j.a.n.i
26. říj 2020

@annacb Můžeš napsat 17.12., pokud ta PPM za část měsíce je menší, než kolik chceš rodičák nebo můžeš napsat toho 1.1.2021.

betelgeuzz
26. říj 2020

@j.a.n.i ano, to máš pravdu, ale lepší je to laikovi vysvětlit po lopatě, než to shodit, jako jsi to udělala ty.

annacb
autor
26. říj 2020

@j.a.n.i 16.12 mi konci PPM tak jsi mám pak vybrat ty dny dovolené a po tich 25 dnech nastoupit na RD nebo mám rovnou napsat od 17.12 a i si vybrat tu dovolenou ? Mám v tom teď tedy zmatek ještě větší 😅

j.a.n.i
26. říj 2020

@betelgeuzz Pokud se laik ptá, tak mu to ráda vysvětlím, pokud má potřebu radit někdo, kdo o tom nic neví, tak nemám chuť vysvětlovat.

j.a.n.i
26. říj 2020

@annacb Pleteš pobírání rodičáku (peníze od UP) a čerpání RD (volno z práce). Takže nejdříve RD, tu můžeš začít čerpat až po vyčerpání dovolené, tedy od 17.12. dovolená a v návaznosti na její konec požádáš v práci o RD. Druhou věcí je rodičák, který nemá s dovolenou nic společného, takže je úplně jedno jestli budeš současně čerpat dovolenou a pobírat rodičák nebo ne, to je čistě na tobě. A to jestli můžeš rodičák čerpat hned od 17.12. závisí na tok, kolik máš PPM a kolik chceš rodičák, když napíšeš obě sumy, tak to můžu napsat konkrétně.

annacb
autor
26. říj 2020

@j.a.n.i PPM mám cca 15 000 a rodičák bych čhtěla na do 3 let věku takže 30m 10 000

annacb
autor
26. říj 2020

@j.a.n.i tím pádem bych tedy mohla od 17.12 nastoupit 25 dni na dovolenou a tím si prodloužím rodičák ? A nebo to takhle nefunguje ?

hanka_12345
26. říj 2020

@j.a.n.i me dovcu proplatili a.myslim si ze to bylo taky nejak v tom mezicase konec ppm a nastup na RD..nwjsem si teda jista ale vim ze to bylo jeste nejak na zacatku

hanka_12345
26. říj 2020

Musela sem sixv praci podat zadost o proplaceni a dali mi to

j.a.n.i
26. říj 2020

@hanka_12345 Neproplatili, čerpala si ji, dovolená lze proplatit pouze při konci pracovního poměru.

j.a.n.i
26. říj 2020

@annacb Tak to bych asi požádala od toho 1.1.2021 za prosinec dostaneš část PPM a část dovolené, za leden druhou část dovolené a už celý rodičák.

tynulaa
26. říj 2020

A chci se zeptat jak lajk a fakt se v tom nevyznam. Hraje nakou roli kolik dnů jsem v tom roce odpracovala?

j.a.n.i
26. říj 2020

@tynulaa Ano, hraje to v tom roli, plus tedy MD se počítá jako odpracované dny.

hanka_12345
26. říj 2020

@j.a.n.i rikam ze mi ji proplatili, opravdu mi prisla na ucet castka mimo nejake jine prijmy

hanka_12345
26. říj 2020

tohle mi jeste poradila kamaradka, kter v totozne firme delala na uctarne a ona si take zazadala..formular se jmenoval: zadost o proplaceni dovolene

zara11
26. říj 2020

Holky a lze,ze bych si dovolenou necerpala mezi md a rd,ale nechala di ji,az nastoupim zpet do prace? Tezce jsem si dovcu setrila,protoze jsem chtela na mesic do zahranici a corona mi plany zkazila,takze budu mit pristi rok 40dni k cerpani...ale ja bych si to radej nechala az nastoupim zpet kvuli prazdninam...

j.a.n.i
26. říj 2020

@hanka_12345 Tak logicky, když si ji cerpala mezi md a rd, tak si tam jine prijmy mit nemohla.

j.a.n.i
26. říj 2020

@zara11 No, nechat si ji muzes, ale po navratu bys ji mela cerpat hned, takze jeji nechavani si na prazdniny by mohl byt problem.

j.a.n.i
26. říj 2020

@hanka_12345 Jako promin, ale to, ze vase ucetni neumi svou praci opravdu nemeni zneni zakoniku prace.

zara11
27. říj 2020

@j.a.n.i a kruci,cerpani mi vyjde presne do prazdnin 🙄🤔

j.a.n.i
27. říj 2020

@zara11 tak to by zas mozna slo domluvit, pokud jde o posun o mesicci dva, ale uz to je o dohode se zamestnavatelem.

hanka_12345
27. říj 2020

@j.a.n.i aha 😀 ok

Strana
z2