Nevyčerpaná dovolená. Jak řešit?
Ahoj holky mám dotaz (poprosím, ty co s tím mají zkušenost nebo vědí mi to nějak vysvětlil. Ne kopírovat paragrafy z internetu z toho moc moudrá nejsem. V od Ledna jsem byla na neschopence, od června PPM a od prosince začne rodičák. Mám v práci 26 dnů dovolené. Mám to nějak řešit ? Nebo co to pro mě znamená ?
Pořád někde čtu, vybrat mezi PPM a RD nebo na konci RD. Pořád to nějak nechápu. 🤦🏻♀️🤷🏻♀️ Děkuji za odpovědi
Než ti skončí mateřská, tak napiš do práce, že žádáš o čerpání dovolené za rok 2020. V práci budeš pak těch 26 pracovních dnů vedená, že pracuješ, teoreticky ti mohou dát výpověď. Rodičovský příspěvek můžeš začít hned po mateřské, nebo až po skončení dovolené, to je na tobě.
@j.a.n.i laici tomu říkají proplacení, ve skutečnosti je to čerpání. Pro ně je podstatný, že přišly peníze na účet.
@j.a.n.i Já si pamatuju, že mi z HR řekli, že si jí může vyčerpat před nástupem na mateřskou, nebo nechat proplatit před začátkem rodičovské. V podstatě mi bylo jedno, jestli čerpám, nebo mi jí proplácí, protože už jsem byla doma, peníze přišly na účet, jak píše betelgeuzz a k nim i výplatní páska.
Děkuji holky 🙂 a ještě jedna otázka když mám kolonku žádám o přiznání dávky ode dne ? (16.12. mi končí PPM) můžu tedy napsat 1.1 2021 ? 🤷🏻♀️😅 Nebo hned 17.12 ? 😊
@betelgeuzz To je sice hezký, ale prostě je to čerpání a když pak někdo neznalý pořádá o proplacení na základě rad, od těch, kteří mají pocit, že je to to samé a zaměstnavatel bude mrcha, tak hezky spláče nad výdělkem.
@j.a.n.i ano, to máš pravdu, ale lepší je to laikovi vysvětlit po lopatě, než to shodit, jako jsi to udělala ty.
@betelgeuzz Pokud se laik ptá, tak mu to ráda vysvětlím, pokud má potřebu radit někdo, kdo o tom nic neví, tak nemám chuť vysvětlovat.
@annacb Pleteš pobírání rodičáku (peníze od UP) a čerpání RD (volno z práce). Takže nejdříve RD, tu můžeš začít čerpat až po vyčerpání dovolené, tedy od 17.12. dovolená a v návaznosti na její konec požádáš v práci o RD. Druhou věcí je rodičák, který nemá s dovolenou nic společného, takže je úplně jedno jestli budeš současně čerpat dovolenou a pobírat rodičák nebo ne, to je čistě na tobě. A to jestli můžeš rodičák čerpat hned od 17.12. závisí na tok, kolik máš PPM a kolik chceš rodičák, když napíšeš obě sumy, tak to můžu napsat konkrétně.
@j.a.n.i me dovcu proplatili a.myslim si ze to bylo taky nejak v tom mezicase konec ppm a nastup na RD..nwjsem si teda jista ale vim ze to bylo jeste nejak na zacatku
Musela sem sixv praci podat zadost o proplaceni a dali mi to
@hanka_12345 Neproplatili, čerpala si ji, dovolená lze proplatit pouze při konci pracovního poměru.
A chci se zeptat jak lajk a fakt se v tom nevyznam. Hraje nakou roli kolik dnů jsem v tom roce odpracovala?
@j.a.n.i rikam ze mi ji proplatili, opravdu mi prisla na ucet castka mimo nejake jine prijmy
tohle mi jeste poradila kamaradka, kter v totozne firme delala na uctarne a ona si take zazadala..formular se jmenoval: zadost o proplaceni dovolene
Holky a lze,ze bych si dovolenou necerpala mezi md a rd,ale nechala di ji,az nastoupim zpet do prace? Tezce jsem si dovcu setrila,protoze jsem chtela na mesic do zahranici a corona mi plany zkazila,takze budu mit pristi rok 40dni k cerpani...ale ja bych si to radej nechala az nastoupim zpet kvuli prazdninam...
@hanka_12345 Tak logicky, když si ji cerpala mezi md a rd, tak si tam jine prijmy mit nemohla.
@hanka_12345 Jako promin, ale to, ze vase ucetni neumi svou praci opravdu nemeni zneni zakoniku prace.
@j.a.n.i aha 😀 ok

Kdysi to bylo tak, že jak mi skončila mateřská, tak mi proplolatili z práce tu dovolenou a nastoupilo se na rodičák.