Ošetřovné-školka-čestné prohlášení. Jak to je?

martisek11
4. kvě 2020

ahojte, mám otázku, všude se píše jen o školách, ale platí i vyplácení ošetřovné do konce června 2020 i pro školky, v případě, že otevřou mateřs. školku a napíšu čestné prohlášení, žijeme se seniory v domku - tedy rizik. osoby, dítě nepošlu do školky, je nárok do června na ošetřovné? všude čtu jen o školách, ale školky se moc nezmiňují, vím, že je uzavřeli zřizovatelé, a ne vláda, ale platí tady také stejné podmínky? nemohu dohledat článek, co naposled Maláčová zmiňovala, že by ošetřovné mělo být vypláceno do června..díky, popř, kdyby někdo věděl o článku, kde to psala, prosím o hození sem🙂

emko11
5. kvě 2020

Zde zmiňují i školku (stačí čestné prohlášení; vyčkávám, podle toho, co bude psát školka a informace o tom, zda bude nějaký daný formát či kam to všude odevzdat - zatím jsem nedohledala): https://www.novinky.cz/domaci/clanek/nechcete-p...

martisek11
autor
5. kvě 2020

Nárok na ošetřovné zaniká
Pokud je tedy dítě zdravé a rodič ho do školky nebo školy nepošle z jiného důvodu, nárok na ošetřovné ztrácí.
„Pokud nehrozí u dítěte ani v rodině žádná zdravotní rizika, přesto ho nevyšle do školky nebo do školy, tak nárok na ošetřovné zanikne,“ řekla Novinkám ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.
Raději neotvírat, radí ředitelé škol
Koronavirus

Zároveň ale dodala, že vše závisí pouze na čestném prohlášení, ve kterém mohou rodiče uvést objektivní zdravotní i sociální důvody, proč dítě do školy nepošlou, a ošetřovné jim pak zůstane.
Stačí čestné prohlášení
„Můj resort v této věci hraje třetí housle. První je zdravotnictví, druhé je školství, které řeklo, že budou otevřené školy, ale není povinná školní docházka, a my se podle toho musíme řídit,“ dodala Maláčová.

martisek11
autor
5. kvě 2020

nechápu tedy, proč tady zase maláčová školky zmiňuje….že nárok je..tak rozumáte tomu někdo🙄

monita0806
6. kvě 2020

@martisek11 Do školy když se dítě nepošle tak ošetřovné se neztrácí

martisek11
autor
6. kvě 2020

@martisek11 ale já psala dotaz na školky

monita0806
6. kvě 2020
emko11
7. kvě 2020

Tak já jdu ještě hledat, chápala jsem, že se neztrácí, pokud spadá dotyčný/á do rizikové skupiny. Pak to nedává smysl...

betelgeuzz
7. kvě 2020

No oni v tom nemají sami jasno.
Tohle je zpráva ze včerejšího rána:
Rodiče, kteří zůstanou s dítětem doma i po otevření škol, nepřijdou o nárok na ošetřovné. „Pokud rodič dítě do školy pošle, nemá nárok na ošetřovné, pokud tak neučiní a zůstane s dítětem doma, tak samozřejmě nárok na ošetřovné má,“ řekla pro Lidovky.cz mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Podle ministryně práce Jany Maláčové by ošetřovné měli dál dostávat rodiče, kteří své potomky nemohli poslat do škol ze zdravotních důvodů.

A včera odpoledne měla Valachová teprve předkládat změnu, aby na nárok na ošetřovné byl i při otevření škol.

pecarka
12. kvě 2020

Také by mě zajímalo jak to tedy je. Mám stejný problém. Doteď co je školka uzavřená pobírá manžel ošetřovák,ale teď mají školku otevřít. A bydlíme v domě s manžela rodiči a k tomu ještě s jeho starou babičkou. Také mě zajímá zda mám psát čestné prohlášení aby nám ošetřovák vyplatili do konce června a že dcera spadá do rizikové skupiny a hlavně kam to poslat? Jsem z toho už opravdu jelen.

8slunicko6
12. kvě 2020

Dneska jsem si přečetla článek a tam se jasně píše, že pokud se školka otevře a rodič tam dítě nedá,tak nárok na ošetřovné není, neboť školky neuzavřel stát ale zřizovatel. Vyplnit prohlášení se musí ale nechápu jeho smysl když vlastně dítě do školky musí aby rodič nezůstal bez příjmů. My máme 4 rizikové body ze 7. Proč něco vypisovat když to stejně nikoho nezajímá a ohled se na to nebere... Nevidím v tom logiku.

mysicka_lb
12. kvě 2020

Aktuálně je to tak, že když je školka otevřená, nárok na ošetřovné není (naše je třeba otevřená celou dobu). Jedno, jak je kdo rizikový nebo nerizikový. Čestné prohlášení, které se podepisuje, je ve znění, že jste byli seznámeni s rizikovými oblastmi. Tedy podepisujete, že vás s tím seznámili a jde to na vaše triko, nikoli že nejste rizikoví. I pokud je dítě nebo někdo z domácnosti rizikový, dítě do školky může nastoupit. Zítra odpoledne o tom mají ale znovu jednat a mohlo by to být tak, že u školky i školy bude mít nárok na ošetřovné ten, kdo dítě nepošle z důvodu rizikovosti (možná i z provozních důvodů - nemožnost sloučit zkrácenou otvírací dobu s prací, pro dítě není místo a školka ho nechce přijmout apod.).

maminka1986
17. kvě 2020

zdravim maminky..prosim Vas muzete mi nekdo poradit kde vzit nebo stahnout cestne prohalseni o prodlouzeni osetrovneho..25.jsou otevrene skoly jak vime ja sve ditko neposlu jsme v rizikove skupine,ale to vse mam napsat do cestneho prohlaseni to vemu prosim kde a pak odeslu kam??A potom co mam cekat na vyjadreni jestli jsem prosli..??Nemuzu cekat dlouho jinak budu doma zadarmo..vi nekdo co a jak.?dekuji mockrat🙏

monita0806
17. kvě 2020

@maminka1986 mě kolegyně v práci včera psala že prý jak se na konci měsíce podepisuje papír na ošetřovné v práci že zaměstnavatel bude mít i tenhle.

maminka1986
17. kvě 2020

@monita0806 fakt..??Ja myslim,ze ne pač ten papir jsme si taky museli stahnout z netu ten nam v praci nedavaj..takze si myslim,ze i to cestne prohlaseni nekde musi byt.

vafle
17. kvě 2020

Cestne prohlaseni nam dala sklolka......

vafle
17. kvě 2020

Jinak uz se vi jak to tedy je bude to ocr i po 25. pro skolky? Muzu si zmenit dite naktere cerpam? Mam i skolaka tak kdyby to skolkam zrusili jestli to muzu mit dale na nej. (Nechavam si doma vsechny deti)

monita0806
18. kvě 2020

@maminka1986 mě ten papír v práci dali. Ale možná že i proto že pracuji v MŠ a ředitelka ty papíry tiskla i pro rodiče

becicka
18. kvě 2020

@maminka1986 myslím, že ten tiskopis ještě neexistuje
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/osetrovne-...

erika2711
19. kvě 2020

@maminka1986 Dobrý den.Ja sem dneska volala na socialku,tam my bylo řečeno ,že to čestné prohlášení si mám napsát sama a odevzdať pak zamestnávatelovi do práce.Našla sem si vzor na internetu,vytisknu doplnim údaje a odovzdám do práce s výkazem.

janamis
24. kvě 2020

@erika2711 Dobrý den, mohla byste prosím dát odkaz, kde jste vzor našla? Mě se to najít nedaří. Děkuji