icon

Podpora v nezaměstnanosti po rodičovské dovolené. Kdo platí pojištění?

sonraj
24. říj 2023

Dobrý den,
mám dotaz, čekám druhé miminko s tím že jsem měla nastoupit do práce, ale vše se mi kryje s MD tu budu pobírat půl roku, dále pak rodičovský příspěvek a ten bych si chtěla vzít na 3 roky, tudíž doma celkem 3,5 roku.Smlouvu mám na dobu neurčitou, ale už teď vím že do zaměstnání nebudu moct nastoupit kvůli vzdálenosti.Můj dotaz zní: půl roku MD, 2,5 rodičovská dovolená do 3 let věku dítěte, pak bych ráda ten zbytek rodičovského příspěvku požádala šéfa o neplacené volno, kdo za mě platí sociální a zdravotní v době neplaceného volna?A poté kdybych ukončila pracovní poměr celkem po 3,5 letech doma z toho půl roku na neplaceném volnu dohodou se šéfem,zda mám nárok na podporu případně kolik než si najdu novou práci.Moc děkuji za odpověďi.

smudlinky
•
25. říj 2023

Socialni neplati nikdo, to se strhava pouze z vyplaty. Na neplacenem volnu si myslim, nemas narok na podporu. Vetsinou si holky davaly peci o dite do 7 let a tim se za ne platilo zdrav. pojisteni

kristyn86
•
25. říj 2023

Ja jsem byla na neplacenem volnu,ale pobirala jsem k tomu rodicovsky prispevek,takze jsem mela soc.pokryto tim. Jinak se da nahlasit na pojistovnu jako pecujici o dite do 7 let veku. Pokud budes na neplacenem volnu,nemuzes se evidovat jako uchazec o zamestani. Prac.pomer ti stale trva. Musela bys dat vypoved. Pokud nemas v planu se vracet do prace,nedava mi ani smysl zadat o neplacene volno. Bud by ses mohla zaevidovat na UP nebo na te pojistovne.

nikolite
•
25. říj 2023

Ono i záleží kdy rodíš. Od 1.1. Se má Rodičák zkrátit na 3 roky. Tím pádem nepujde čerpak do 3,5 let dítěte.