Příspěvek na bydlení. Co vše potřebuji mít?

katarina_27
19. dub 2022

Zdravím 🤗
Chtěla bych se zeptat zdali máte některá zkušenosti s přídavkem na bydlení v Praze ? A co vše potřebuji mít mám nájemní smlouvu která je psaná na mne a dceru který jsou dva roky. Chtěla bych se zeptat zdali o příspěvků musí vědět majitelka bytu ? A nebo jestli můžu jít jen se smlouvou a zažádat si o to sama ?
Předem děkuji za odpověď 🥰

Já sem to nikdy nebrala nemám stím zkušenosti a tak budu velice ráda za každou radu 🙏

jjasmina
19. dub 2022

Hlavně tam musíte mít trvalé bydliště

nikjean
19. dub 2022

Začala bych tím, že jen smlouva o pronájmu opravdu nestačí. Je potřeba mít na místě trvalý pobyt, dále se posuzují příjmy celé rodiny, zda vůbec na příspěvek dosáhneš. Odpovědi na tvoje dotazy je možné dohledat za pár vteřin na google, např. zde - https://www.klubsvobodnychmatek.cz/prispevek-na...

klokanka31
19. dub 2022

@katarina_27 Co vím od rodičů, tak kromě nájemní smlouvy musíš doložit evidenční list, pak výši svých příjmů...a majitelka bytu o tom fakt vědět nemusí,té do toho nic není.

katarina_27
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
loylii
19. dub 2022

@katarina_27 ano majitel to musí vědět. Mohou mu volat a ověřovat si to. Navíc potrevujete evidenční list s podpisem. A pak každý rok roční vyuctovani, zas s jeho podpisem.

katarina_27
autor
19. dub 2022

@loylii děkuji moc. No já ani nevím ani jak to chodí takhle s majitelem bytu mají stím problém ? 🙈 Já právě nevím jestli se na to nevykašlat a sehnat si radši hlídání a jít do prace 🙃 ..

jjasmina
19. dub 2022

@katarina_27 Musíte se poradit s majitelem bytu, naše majitelka si třeba nepřeje abysme tu měli trvale bydliště, tak to respektujeme v zajmu dobrých vztahů

katarina_27
autor
19. dub 2022

@jjasmina jo to bych též chápala. Nám právě i řekla ať si klidně dáme trvalý pobyt že stím nemá žádný problém, ale je mi to blbé se taky ptám na to zda bych si mohla zažádat nájem ji platím řádně a všechno je v pohodě, jen se asi stydím nebo nevím 🙃

jjasmina
19. dub 2022

@katarina_27 trvaly pobyt je jedna z podminek, jinak spíš viz výše, vědět by o tom měla

katarina_27
autor
19. dub 2022

@jjasmina jo to bude nejlepší. Sejdu se sní a poptam se 🤗

lenulka_333
19. dub 2022

@katarina_27 podmínka trvalého pobytu již byla zrušena. Tím pádem i okruh osob které se posuzují už není podle trvalého pobytu nebo co máte ve smlouvě,ale podle rodinných vazeb. Takže záleží jak máte vyřešené dítě,pokud soudně,tak jednoduše pozadate o vyloučení otce dítěte z okruhu osob. Pak k najemni smlouvě potřebujete rozpis, buď ve formě evidenčního listu nebo může majitel nájemné rozepsat formou dodatku. pronajímateli to říkat nemusíte, ale je dobré to s ním probrat,protože jednou ročně budete potřebovat od něj vyúčtování služeb na vaši osobu.

katarina_27
autor
19. dub 2022

@lenulka_333 děkuji. No my to soudně ještě neresime domluvili jsme se sami. Tak nevím zda bude stačit říct že spolu nejsme a že mi posílá alimenty a kolik. Máme to sepsané mezi sebou.

katarina_27
autor
19. dub 2022

A když by to byl družstevní byt tak si zažádat nemůžu o nic že ?

j.a.n.i
19. dub 2022

@katarina_27 Ne, to, ze jste se dohodli mezi sebou nestačí, potrebujes mit tu dohodu soudem.

katarina_27
autor
19. dub 2022

@j.a.n.i dobře to je dobrý vědět. Děkuji 🤗

lenulka_333
19. dub 2022

@katarina_27 Určitě to budou chtít písemně,takže si mezi sebou sepiste dohodu ohledně výživného a apod. A pokud bývalý může doložit,kde bydlí nejlépe svoji nájemní smlouvou,tak by to bylo jednoduché ho vyloučit.

lenulka_333
19. dub 2022

@katarina_27 az teď čtu,že to máte mezi sebou aspoň sepsané,tak to je fajn.

lenulka_333
19. dub 2022

@katarina_27 momentálně na podnájemní smlouvu zadat nejde,to je když je být družstevní a ten kdo vlastní práva by vám jej pronajímal. Má dojít ke změně pokud to projde,ale zatím to nejde.

katarina_27
autor
19. dub 2022

@lenulka_333 no mne bylo řečeno že vlastně by mělo "mělo" už jít, tak nevím na to bych se zeptala. Ale prý bych si mohla zařídit hmotnou nouzi to mi bylo taky řečeno. 🤷 Tak těžko říct čemu věřit asi bude nejlepší když si zítra zajdu na úřad a poptam se na co vše bych měla nárok když jsem v družstevním bytě a jestli vůbec nárok mám 🙈

bejuna29
19. dub 2022

já teda nevím, ale myslím, že to změnili a jde to žádat u nájemní i podnájemní smlouvy, bez nutnosti trvalého pobytu... jen nevím, jak se prokazují náklady, když je v nájemní smlouvě uveden nájem + poplatky a vše se platí majiteli bytu, tzn nejsou služby na nájemníka... jestli se o to musí každý čtvrtletí žádat majitel, nebo jestli stačí doložit, že se to majiteli platí tzn výpis z účtu + nájemní smlouva...?

katarina_27
autor
19. dub 2022

@bejuna29 to mi přesně bylo řečeno že vlastně bych doložila nájemní smlouvu a plus výpisy z účtu to mi psala kamarádka. Stím že vlastně mám sepsanou "smlouvu" s přítelem který platí alimenty a nebydlí semnou v bytě není hlášeny ani ve smlouvě...
A právě jsem se taky dozvěděla že je to už povoleny i s tím družstvem. Tak se tam zítra půjdu zeptat za to nic nedám 🤔

lenulka_333
19. dub 2022

@katarina_27 jo na to se zeptejte, teď úplně jsem nesledovala jestli už to prošlo,ale vím že ten podnájem se měl řešit,aby to šlo. I k tomu vyloučení přítele vám řeknou víc,tam kde budete žádat,každý úřad má svou metodiku,jak to vyloučení dělá,zda bude stačit dohoda a vaše nájemní smlouva.

sarkasv80
5. črc 2022

Holky trvalý pobyt dávno není podmínkou 🤦‍♀️ podmínkou je smlouva nájmu bytu.