icon

Příspěvek na bydlení - lze započítat i "chůvu"?

12. črc 2021

Ráda bych se zeptala na jednu věc. Zatím jsem o tom nic kloudného nenašla.

Mám dítě, které vyžaduje speciální péči a velmi špatně se chytám na trhu práce.

Momentálně mám u sebe na delší návštěvě kámoše z Prahy. Jehož úkolem je dát do pořádku starý byt (pronájem). A pohlídat sem tam dítě. V situacích, kdy nelze vzít s sebou. Taková jakoby chůva. Kámoš zde trvale bydlet nehodlá. Je tu jen, než se vše udělá. Nemá vlastní příjem. Všechno platím já. On se finančně vůbec nepodílí.

Chtěla bych si žádat o příspěvek na bydlení. Můj příjem je jenom příspěvek na péči a podpora s alimenty. To je dohromady nižší než náklady za bydlení. Bude brán v potaz i on?

Strana
z2
letalnica
12. črc 2021

@zelenaesmolda No ano, děláme to tak. Máme spoustu samoživitelek a když jsou třeba prázdniny, co má člověk dělat?

zelenaesmolda
12. črc 2021

@letalnica
Tak to je mi tech deti uprimne lito

letalnica
12. črc 2021

@zelenaesmolda Zvládly to zatím všechny 🙂 A některé jsou asi rády, že máma má práci. Člověk občas musí vystoupit z komfortní zóny a čím dřív se otrká, tím líp 🙂

drep
12. črc 2021

@letalnica no, uspávání malých i velkých autistů na zubní ošetření je součást mojí práce a upřímně nemám pocit, že by tahle děcka byla schopná s maminkou obejít město a roznést poštu. Pokud má maminka roznést víc než pět zásilek za den🤷🏻‍♀️

letalnica
12. črc 2021

@drep Já jen reagovala na to, že "dělnické profese jsou od 6".

lenickakl
13. črc 2021

Muj zamestnavatel teda umoznuje upravu prac. doby nebo i zkraceni uvazku. Delnicka profese. Ja treba chodim 6:45 - 15:00. Skolka je u nas od sesti.

autor
13. črc 2021

@zelenaesmolda Kdysi jsem jako mladá holka roznášela noviny pro Českou poštu. Brigádně. Peníze nic moc. Ale, co chci říct. Roznášelo se za každého počasí. Člověk toho měl po chvíli plné zuby. S dítětem, které není zcela zdravé si to nedokážu moc představit. Kolikrát člověka ty důchodci litovali, když přišel celý mokrý. A to jsem byla mladá holka.

autor
13. črc 2021

@drep No právě. Jako roznášet se zdravím klasickým dítětem si dokážu představit. Ale s autistou? Ty se s nimi zřejmě setkáváš, takže nemusím vyprávět, jak s nimi jsou dosti často běžné věci podstatě složitější a komplikovanější.

autor
13. črc 2021

@te_reza Takže je lepší si zažádat až pak? Nebo říct, že je tam momentálně výpomoc, která za nějaký ten týden pojede domů a přijede když bude potřeba na třeba den dva.

zelenaesmolda
13. črc 2021

No vzdyt to pisu,ze s malym ditetem to nepujde

te_reza
13. črc 2021

Já nvm jak to funguje.

verdos
13. črc 2021

A ten starý byt se teda bude pronajímat? Takže už brzy (neb ty úpravy bytu nejsou nijak strašné a náročné) už budeš brát příspěvek na péči, podporu, alimenty a dále k tomu pronájem? To už nebude tak zlé, ne? Netuším, kde žiješ, jaké máš náklady na bydlení, ale pokud budeš mít takto několik příjmů, tak fakt nevím.
Jinak fakt si najít přivýdělek - klidně třeba i jen brigády. Pokud pečuješ o postižené dítě (nevím teda, jaký má přiznaný stupeň), tak důchodové pojištění řešit nemusíš, takže nemusíš mít klasický úvazek, můžeš mít jakýkoliv typ smlouvy, což pro tebe může být i finančně výhodnější...
A školka se dá pořešit tak, že budeš platit třeba nějakou studentku (třeba pajdáku) na to, aby ti dítě dovedla do školky a pak zase vyzvedla, než skončíš v práci. Nebo bych fakt zkusila nějaký ten částečný úvazek - mně naopak připadá, že jich je teď více než dost (rozhodně více, než když jsem hledala před 2 roky já). Je milion a půl možných řešení, co s tím udělat...
Jen se divím, že to řešíš až teď nebo nechápu v čem je vlastně problém. Ideální doba na řešení takovéto situace je alespoň několik měsíců před koncem rodičáku - tzn. teď sis našla nové dražší bydlení a proto je to pro tebe nově vzniklá situace, že to řešíš teď? Nějak tomu pořád nerozumím.

marketa11112
15. črc 2021

Zkus si zazadat o invalidni duchod. Na prvni stupen by jsi mozna mohla dosáhnout. Jako duvod uved to, ze se svym postizenim nemuzes najit zamestnani. Jinak u nas jsem nikdy postacku s dítětem na ulici nevidela. Pokud mas autika, je to zcela nemožné. Jakakoli zmena rezimu, bude peklo. Zkus hledat zkraceny uvazek. Ten muzes mit, ikdyby ti uznali invalidni duchod.
Kdyby jsi pak mela duchod, prijem ze zkraceneho uvazku, prispevek na peci a nějaké alimenty, muzete si s prckem zit slusne.
Oprav nejnutnejsi a kamarada vypakuj. Lide jsou zli a kdykoli te nekdo muze naprášit. Chapu, ze ho ted ,,zivis,, za to, ze ti pomuze s opravama. Ale měla by jsi mu vysvetlit jak na tom jsi financne . treba mu dojde, ze kamaradi pomahaji i nezistne.
S peci o maleho neporadim , mozna ranna pece ano. Dospelym pomaha mestska sprava socialnich sluzeb. Plati se, ale cast z toho platí stat, takze ta cena je jeste velmi nizka ( oproti souktromym). Pro deti jsou asi jen specialni skoly a skolky, a take pod MSSS stacionar pro deti.
Mas to tezke, drz se. Prckovi preji hodně zdravi.
Sama vim, jak je tezke mit ,,jine,, dite a jak je tezke zkloubit praci s peci o nej. Ja mam navic jeste jedno mladsi ditko, ale take manzela, ktery do nasi domaci kasy prihazuje vzdy vetsi castku, nez- li ja. Bez manžela bychom byli v haji.

lenickakl
Autor odpověď smazal
autor
23. črc 2021

@verdos Jen technický dotaz: proč by si měl člověk pronajímat střechu nad hlavou. To má jako bydlet pak pod mostem?

Strana
z2