Rizikové těhotenství na ÚP. Poradíte, prosím?

18. kvě 2021

Ahojky bohužel se mi nepodařilo zde najít odpověď tak zkouším jestli by byl někdo tak hodný a poradil mi. Jedná se mi o to jak to je s tím když bych byla vedená na úřadu práce a zároveň otěhotněla ( vím že bych musela být kvůli zdravotním. Problémům hned od začátku v prac. Neschopnosti) a teď se teda ptám byl by to velky problém? Nemohl by mě ÚP vyřadit? Mohu vůbec být v prac
Neschopnosti? Na up? Kdo by za mě platil až do porodu, vím jen že bych neměla narok na mateřskou ale po porodu by mě naběhl rovnou rodičák. Moc děkuji za vaše zkušenosti.

Děkuji 🤗

zvladarova
18. kvě 2021

Na ÚP vedená být můžeš. Prvních 5 měsíců by ti chodila podpora v nezaměstnanosti a po tech 5ti měsících do rodičáku nic

smudlinky
18. kvě 2021

na UP jsem otěhotněla, donesla jsem jim tehotenskou prukazku- tu si ofotlili. Zvali me pak minimalne a tusim po porodu me vyradili z evidence. Šla jsem rovnou na rodičák. Je to už ale pár let.

martulka88
18. kvě 2021

Ahoj je to přesně takto - na ÚP vedená můžeš být - jen pozor musíš být již vedená na ÚP. Pokud budeš mít rizikové, tak u doktora řekneš, že potřebuješ neschopenku pro ÚP - ta je totiž trošku jiná, než klasická PN. A tu do 3dnů nahlásíš na ÚP. Oni si to poznamenají a nebudou tě k sobě volat. Ale funguje to jako klasická PN - máš určené vycházky a jen máš nárok max. na 5měsíců podpory, pokud na ně samozřejmě máš nárok. Jinak do věku 50let se ti započítává pouze 12 měsíců z ÚP do důchodu (nezapočítávají se měsíce, kdy máš podporu) - např.nastoupíš na ÚP, po 2 měsících otěhotníš a chceš zůstat po dobu těhotenství na ÚP - vypotřebuješ 5 měsíců podpory a z těch 12 let se ti strhne pouze zbytek doby - zhruba +-6 měsíců.

drep
18. kvě 2021

@martulka88 no, úplně správně má být “pn pro registrované na úp” vystavena jen v situaci, kdy dotyčný opravdu fyzicky není schopný dojít na schůzku s úředníkem. Protože při PN posuzujeme (ne)způsobilost k té konkrétní práci a u uchazeče o práci nevíme, jakou má vykonávat práci.

martulka88
18. kvě 2021

@drep Tak mi to bylo řečeno na ÚP - pokud budu v rizikovém těhotenství, nebudou si mě zvát.