icon

Rodičovská dovolená: Jaká je podpora po výpovědi?

7. led 2023

Dobrý den, je tu někdo, kdo musel po rodičáku dát výpověď ve stávající práci (odstehovani, nevhodné podmínky při malych malých dětech...) a šel na UP žádat o podporu? Ale zároveň nemohl ihned nastoupit do nové práce z důvodu právě těch malých dětí, z nichž jedno nechodí do školky? Jde o max 3 měsíce. Prosím ozvěte se mi, děkuji.

PS: Prosím bez urážek

jjasmina
•
7. led 2023

Ano já dala jsem výpověď, ale na up se hlásit nebzdu z důvodu, že nemohu jít do práce, když nemám malou ve školce. S tím jsem ale počítala a natahla si příspěvek do září. Na up pokud se nahlasite, tak budete uchazec o zaměstnání viz pohovory a práce

klokanka31
•
7. led 2023

Nebo se můžeš nahlásit na zdravotní pojišťovnu jako osoba pečující o dítě do 7 let

autor
•
7. led 2023

@klokanka31 Nemůžu být bez příjmu a nemůžu si prodlužovat rodičák, když už teď jako samoživitelka horkotěžko vycházím. Je to těžké. Nikdy jsem na UP nebyla, nejsem žádný ztracený případ, ale tohle je náročná situace.

jjasmina
•
7. led 2023

No to je na vás, na druhou stranu je to risk. V případě, že vám něco nabidnou, budete to muset vzit. A pak zase budete řešit co s dítětem

j.a.n.i
•
7. led 2023

No, pokud nemuzes do prace nastoupit, tak se nemas co hlasit na UP, to je proste fakt. No a když uz se tam prihlasis, tak proste musis plnit povinnosti uchazeče a pokud te nekam poslou na pohovor tak si sehnat hlidani a doufat, ze te zamestnavatel nebude chtit. Protože pokud bude, tak mas smulu a musis bud nastoupit nebo te z UP vyradi. Nebo je samozřejmě sance se s nim zkusit domluvit, aby na tebe ty 3 mesice pockal.

autor
•
7. led 2023

@jjasmina A kdybysis během toho prodlouženého rodičáku našla práci, tak můžeš normálně nastoupit na HPP? Když neberu v potaz děti? Nikdo rodičák nevezme, nepokrátí?

jjasmina
•
7. led 2023

Pracovat můžeš i při rodicaku a je fajn, když si něco najdeš sama, co ti bude vyhovovat 😉

j.a.n.i
•
7. led 2023

Pri pobirani rodicaku jde pracovat bez omezení.

autor
•
7. led 2023

@j.a.n.i A když by se šlo domluvit na počkání, tak to by pracák řešil jak, stále platit podporu? Tohle je prostě tak hloupá situace..

j.a.n.i
•
7. led 2023

Jo, pak by dal platil podporu, ale ten zamestnavatel by se musel tvarit, ze te chce pozdeji z duvodu na sve strane, nikoliv protože ty drive nemůžeš. A mit od nej ideálně rovnou smlouvu, s tim pozdejsim datem nastupu.

autor
•
7. led 2023

@jjasmina A máš to do září včetně nebo do konce srpna? Budu to muset dát nějak dohromady

bara88
•
7. led 2023

Když dá zaměstnavatel nabídku na úřad práce,tak na tebe fakt čekat nebudou. Nahlas se na pojištovnu a zažádej o nějaké dávky

sarkasv80
•
7. led 2023

Nahlásila bych se na pojišťovnu jako pečující o dítě do 7 let a žádala o příspěvek na bydlení a přídavky na dítě,k tomu být registrovaná na ÚP nemusíš.

j.a.n.i
•
8. led 2023

@bara88 To je otazka, záleží koho hleda a co muze zakladatelka nabidnout.