Vycházky na nemocenské při rizikovém těhu. Jak to je?

kapka_vody
1. črc 2020

Ahoj,
potřebovala bych poradit. Jsem na rizikovém těhotenství kvůli práci - 12ky směny, den i noc, pečovatelka v domově seniorů se zvláštním režimem. Takže nemocná nejsem, ale mám to kvůli náročnosti zaměstnání. A teď otázka. Platí pro mě stejná pravidla jako pro nemocného? Nebo může ošetřující lékař dát neomezené vycházky? Někde jsem četla, že to snad jde, ale on se tvářil, že 6 hodin za den je jediná možnost.

j.a.n.i
1. črc 2020

@kapka_vody Nejsi nemocna, takze nemas byt na neschopence. A kdyz uz s ni podvadis, tak bud rada, ze na ni muzes byt a neprud s vycházkami.

thalia
1. črc 2020

Ano, platí stejná pravidla, dr víc dát nesmí. Když nejsi nemocná, dr vůbec pn neměla psát, riziková rozhodně nejsi, a měli ti dát práci vhodnou pro těhotné. Jestli ji nemají, tak za 100 % doma. Jen připravuješ sebe (a hlavně stát) o peníze a volný čas.

kapka_vody
autor
1. črc 2020

@j.a.n.i Tak vůbec nevím, jak to funguje. Řídila jsem se radami starších pracovnic, co už těhotenství v tomto zaměstnání a konkrétně u nás v domově zažily. Když jsem se ptala, jak se řeší, když otěhotním, řekli všechny, že půjdu na nemocenskou. Tak jsem se zeptala doktora a on mi ji vypsal. Ani mě nenapadlo, že bych podváděla. Myslela jsem si, že je to standartní řešení.

kapka_vody
autor
1. črc 2020

@thalia V práci právě nabídli jenom možnost nemocenské, o jiném řešení se nemluvilo, tak jsem myslela, že takhle se to dělá. A můžu nějak požádat o změnu, nebo mám jít na nějaký úřad?

renat23
1. črc 2020

@kapka_vody bud v klidu, nevím jak to chodí u holek co psali. Ale u nás bud jiná práce pokud je jinak neschopenka, taky na ni jsem od začátku tehu kvuli nevhodné praci to se fakt jako podvod nebere. Jen teda bohužel vychazky na 6 hodin denně, kdysi byli neomezene ale to už zrusili

lachtanice86
1. črc 2020

@kapka_vody vlastní hlouposti ses připravila o peníze a možnost jít si kam chceš a kdy chceš. Mela si pisemne požádat o přeložení na vhodnou praci pro těhotné, pokud by ji zamestnavatel nemel, mela si zůstat doma za 100% platu. Tvá chyba. Navíc nejsi nemocná, takže nemáš na pn co dělat. Ta je pro nemocne. Ale jinak. NE, nemáš šanci, nárok ani cokoliv jiného na neomezené vycházky. Max 6hodin denně. Jo a ještě dodám kontroly chodí i na těhotné, to kdyby tě napadlo že ne

zelenaesmolda
1. črc 2020

@lachtanice86
presne tak,resi se to tady snad kazdy den.je s podivem,ze to jeste porad nekdo nevi vzhledem k neustalemu pretrasani na maminkovskych forech

kapka_vody
autor
1. črc 2020

@renat23 Děkuji za podporu 🙂

renat23
1. črc 2020

@kapka_vody neni za co. A pokud by si chtěla jen někam na víkend nebo tak, tak na 3 dny muzes jen to nahlásiš doktorovi a on to změní na neshcopence pokud na dyl tak doktor musí zadat o povolení na socialce. Ted mi to tak vysvětlovala sestra a i jsem to četla na netu

zelenaesmolda
1. črc 2020

@renat23
ale proc by mela byt na PNce kdyz ma narok byt doma za 100% platu?

kapka_vody
autor
1. črc 2020

No tak ne, no. Na maminkovská fóra moc nechodím a v úředních věcech neumím chodit už vůbec. Tak jsem se zeptala, mohly jste si to nechat pro sebe, včetně těch uštěpačných poznámek. Nashledanou.

tulikiss
1. črc 2020

@renat23 omyl on to podvod je, je jedno jak moc to budes okecavat. Na neschopenku patri jen nemocni, ne ti kteri maji nevhodnou praci. Na to jsou jine zpusoby reseni. A za zamestnavatel nenavrhne jine reseni, no jasne ze ne protoze by musel platit 100% a takhle platil 14dni a pak uz to pekne plati stat. Ona neznalost zakona neomlouva. Tak hlavne vsude vyrvavejte jak vam nic neni a stejne jste na PN at z toho ma doktor problem a vy musite davku vracet.

thalia
1. črc 2020

@renat23 podvod to je. Je nemocná? Není. Tak ať to řeší v práci. Navíc finančně ji to vyjde o dost líp a ještě nebude muset prosit o vycházky.

thalia
1. črc 2020

@kapka_vody Já nevím, jak postupovat, když už jsi na pn. Správné by bylo asi pn ukončit a řešit v práci. Že ti dr pn zrušila, když jsi zdravá a chtít po nich vhodnou práci, nebo překážky na jejich straně a být doma za 100 % platu, neomezená vycházkami.

veroniqess
1. črc 2020

Je mi jasný, že se na to spousta lidí vykašle, aby měla klid, ale jak psaly holky, opravdu bych trvala na přeřazení, nebo být doma za 100 %. Zaměstnavatelé v tomto ohledu opravdu zneužívají neznalosti zaměstnanců a kroutí se.

zelenaesmolda
1. črc 2020

@kapka_vody
co jsme si mely nechat pro sebe?bud rada,ze ti nekdo poradil,ze nemusis byt na pnce a mas narok na 100% platu.vubec nechapu co se ti nelibi...

aselluska
1. črc 2020

Právě proto se berou jako těhotné na PN jako ty, co to zneužívají a tím nemyslím to, že to někdo "neví" jako tady. Byla jsem poslána na PN kvůli krvácení a problémům. A názor ostatních? Jo jasně, je těhotná, tak zůstala doma. To je ten stereotyp, kdy se ženská bojí, aby se něco nestalo. Stát se může kdykoliv cokoliv. Neřeknu po předešlých třeba potratech. Nikomu do toho nic není proč jsem doma, ale důvod to má. Ovšem kvůli tomu, že si přijde k Dr. luskne chci být doma a je si jen tak ... Možná kvůli tomu zrušili neomezené vycházky.

lv
1. črc 2020

Na ty 3 dny to lékař změnit může, je to zcela na něm, ne že je na to nárok.

elin10
1. črc 2020

Ženský ! Vy jste sakra banda slepic, tady jde o radu a vy jste jak slepice.. Proč nemůžete normálně odpovedet, paní se v tom nevyzná a vy jste fakt jen chytrý..! Hrůza děs

alice12062020
1. črc 2020

No já teda čumím jako blázen.. Jeden dotaz a tady je to samá chytrá hlava 🤦‍♀️ kdyby paní věděla, co má a nemá dělat, tak by sem asi nepsala a určitě by sama dobrovolně přišla o peníze 🤦‍♀️ někdo holt neprolézá fóra a nesedí na netu od rána do večera. K dotazu : bohužel si myslím, pokud jste na nemocenské, platí pro vás stejná pravidla jako pro všechny ostatní. Tedy vycházky na max 6 hodin denně, které si můžete po domluvě domluvit podle denní potřeby.

miba10
1. črc 2020

@kapka_vody mě osobně je úplně jedno proč si na pn. Teď možná dostanu kotel, ale celkem to i nějak chápu. Každopádně co vím od své obvodní a od kamarádky manžela (je to také dr), tak neomezené vycházky už nejsou). Vycházky můžeš mít max na těch 6 hodin a je to na domluvě, jestli si dáš 3 dopo a 3 odpo nebo 6hodin v kuse.
Hodně zdraví oběma

zelenaesmolda
1. črc 2020

@elin10
vsak dostala odpoved,ze na PNce nema co delat a ze ma narok na 100% platu nebo prerazeni na jinou pozici

hany84
1. črc 2020

Děvčata, vžijte se do situace zakladatelky. Kdybyste pracovaly v Domově seniorů, 12-ti hod. směny (předpokládám, že víte, co ta práce obnáší). Ona by zašla za zaměstnavatelem, aby ji přeřadil na jinou práci. Pokud nemá SŠ vzdělání, nemá šanci pracovat v kanceláři. Kam jinam ji v tomto zařízení má přeřadit ? Tak ji sdělí, ať jde na nemocenskou, že na náhradu ve výši100 % mzdy nemá (ač je to uzákoněno). Myslíte si, že těhotná žena má potřebu se dohadovat ? Pro ni je nejdůležitější zdravé, donošené miminko. A že nemocenskou příjde o spoustu peněz, to je pro ni myslím to poslední, co chce řešit. K vycházkám se nevyjadřuji. Vzhledem k tomu, že v dopoledních hodinách většinou absolvuje nějaká vyšetření a vycházky se vesměs vypisují od 13 do 19 hod.

vineta
1. črc 2020

No... tady se dost často zapomíná zmínit to, že pro to, aby zaměstnavatel měl povinnost přeřadit na jinou práci, musí jít o práci, která je pro těhotné nevhodná nikoliv subjektivně, ale podle vyhlášky- jinak na tohle nárok není. Přijde mi, že se to tu zvrhlo v to, že je to řešení vždy, no, není.
A jedna věc je upozornit na něco, co vám třeba nepřipadá fér, druhá jsou tady ty přednastartovaný neempatický reakce... leckdo fakt neví, na co má nebo nemá nárok, nechápu, proč hned tak drsně.

motykan
1. črc 2020

@kapka_vody nic si nedělejte z narážek a přihlouplých poznámek. Já sama jsem dělala když jsem čekala první mimčo ve fyzicky náročné práci ranni, odpolední a noc. Zvedání těžkých břemen a manipulace se stroji. Těhu jsem zjistila v 7 tt, když jsem šla za vedoucí mistrovou a vysvětlila ji situaci a ze mam v planu zůstat aspon do pátého měsíce v práci, také s tím že ji prosím aby si to nechala zatím pro sebe, (myslela jsem tím, aby to nerikala kolegům aby z toho v celé fabrice nebylo haló..) tak v ten den to věděla celá fabrika. To jsem si už o ní pak myslela své.. Sama byla těhotná skoro stejný termín a ta to tutlala, o to by ani nešlo. Ale i po mém oznámení a doneseni papíru od doktorky zákaz nočních směn z důvodu tehu, zadala jsem vedoucí o přeložení na ranni směny a lehčí práci!! Bylo mi řečeno že strany zaměstnavatele, že pokud nebudu dělat noční, mám zůstat doma a že oni potřebuji lidi i na noc!! Takže, jsem tedy byla od třetího měsíce doma, ač bych klidně pracovala a můžu vám říct i těm co rýpou, že se nikde žádného platu na 100% nedovolate! Je rozdíl něco někde napsaného na papíře a 10x opapouškovane ale věřte mi, firma si to vždy udělá tak, aby neplatila nic na víc. Možná také záleží na firmě, fabrice atd. Jsou to jen řeči ale je tu někdo, kdo ten 100% plat dostal? Mě teda bylo přesně řečeno, že mám jít na nemocenskou! A k otázce co se paní ptala, tak bohužel, pokud jste na nemocenské, tak opravdu máte nárok jen na vychazky dané lékařem. Měla jsem to také tak a ano, berete min peněz mě chodilo v té době okolo 12-13 tisíc ale na druhou stranu, mám zdravého a krásného dnes už 4 leteho chlapečka 😍🙂 a nikdy nelituji! Nestalo by mi to za to, honit se v práci a aby se mu něco stalo. A to tam takové případy měli a když tam paní přišla o mimi, také se nikde nedovolala a bylo jí řečeno, že měla zůstat doma... Je to na delší příběh ale určitě neriskovat a myslím, že kdo si to nezkusil, tak neví a hlavně jak paní píše, že pracuje v domově důchodců, tak už tak klobouk dolů na tož v těhotném stavu, je to hodně náročná práce. Držím palce ať je mimi zdravé..🙏😍🙂

motykan
1. črc 2020

@kapka_vody a ještě jsem chtěla dodat, jak tady paní psala, ze okradate stát a pod. A to že stát podporuje cigany a pod. Je v pořádku? Že jim platí tolik věcí... Cigani si vyrvou na sociálce aby dostali peníze na pračku za 5 tisíc, pak ji prodají a mají peníze a kseftuji s tím? Jaké okrádání? Vůbec bych se za to nestyděla, normálně zůstat doma, než mít pak problémy s mimcem... A nějaké komplikace... Jenom at se stát taky stará.. Kdyz může podporovat občany, co nechodí do prace a berou víc jak my, pracující!

blondynka400
1. črc 2020

@motykan to, že je žena přeřazená na jinou vhodnou práci a nebo je za 100% platu je fakt běžné. Pracuji v HR celou profesní kariéru a vždy jsme ženám vycházeli vstříc a vždy se to dalo nějak udělat, aby byly obě strany spokojené. Ono bohužel není vždy chyba na straně zaměstnavatele, to jak se některé těhotné chovají a na co si myslí, že mají nárok je někdy dost úsměvné. A z toho mi pak přijde, že dost často vznikají ty nesmysly, že zaměstnavatel je ten největší hajzl.
Ale ono je to jak píše @vineta ohledně subjektivního hodnocení zaměstnání vhodné pro těhotné.

Jinak souhlas, že některé reakce zde jsou zbytečné hnusné. Ano, je to podvod a špatné řešení situace, ale ono ne každý má ty správné informace, jak jednat, na co má nárok a někdy se i dost často volí to, co je "jednodušší". A dle příspěvků od tazatelky mi tento případ opravdu nepřipadá, že paní vědomě zneužila špatného systému, spíš do toho tak nějak spadla...

verunkaded
2. črc 2020

@kapka_vody Sem těhotná a pracuji v domově pro seniory a oznámila sem vedení že jsem těhotná tak sem okamžitě přestala lidi tahat a vše co obnáší že bych musela něco nebo někoho zvedat a na pn půjdu taky protože u tomhle oboru ti ani jinou práci nedají protože není co ti dát... Ono se to holkám lehko mluví ale naše práce je celkem náročná a u nás si každý drží svoje místo takže ono není kam dát a na pn ti neomezené vycházky nedají ale to dáš 💓

thalia
2. črc 2020

@motykan Ale no tak, protože jedni podvádějí a kradou, tak já budu taky? (nemluvím o tazatelce, kdyby to snad nebylo jasné, ta byla jen málo informovaná) To snad ne. Už jsem se nechtěla vyjadřovat, protože tazatelka odpovědi dostala a může si vybrat. Ale co když dr řekne, že pn nevypíše, protože prostě objektivně není důvod a tudíž ji vypsat ani nemůže? Jen mě to opravdu teoreticky zajímá, co bys dělala, kdyby ti tohle dr řekl (a že tací jsou).

veruuu_kubesovic
2. črc 2020

A já do toho "hodím vidle"
Můj gynekolog mi od potvrzení těhotenství chtěl okamžitě psát PN..jak k tomu došel? no úplně jednoduše říkal, že mu pak spousta maminek zatají práci jakou má, a když nastane problém s miminkem tak až pak skuhrají...
A už vidím jak tě v nějakém senior centru přeřadí na jinou práci? a jakou? užívej těhotenství a PN joo a vycházky jsou tuším 6h za den 🙂