Závislost na rukách. Co s tím a jak odnaučit?

olafk
14. dub 2020

Dob­rý den, v říj­nu se nám v 7. mě­sí­ci tě­ho­ten­ství na­ro­di­la dvoj­čát­ka hol­čič­ka a kluk. Hol­čič­ka na­víc s gastroschí­zou ale vše na­štěs­tí do­padlo dob­ře a 3 dny před Vá­no­ci by­ly všich­ni do­ma. Tro­chu jsme ze za­čát­ku s hol­čič­kou bo­jo­va­li..​nauči­li nám ji v po­rod­ni­ci na ru­ce a prý den­ně rá­da pi­la na sester­ně se sestra­mi ká­vu. Teď k za­čát­ku 6. mě­sí­ce se zdá že se k to­mu hod­ně vrá­ti­la a je to ješ­tě hor­ší. Ne­vy­dr­ží na jed­nom mís­tě chví­li le­žet a tře­ba si hrát. Po­řád ja­ko kdy­by na­dá­vá a stě­žu­je si. V mo­men­tě jak ji ně­kdo ve­me na ru­ce tak než si ji sta­čí dát po­řád­ně na ru­ce tak už je v po­ho­dě a stě­žo­va­ní úpl­ně pře­sta­ne. Při­jde mi to spíš ja­ko už vy­čů­ra­nost a že si na to no­še­ní hod­ně zvyk­la. Po­tře­bo­val bych po­ra­dit co s tím a jak ji to od­na­u­čit. De­ku­ji

puhelin
14. dub 2020

Takhle male deti rozhodne nejsou vycurane. Pouze ciste duse.
Potrebuje tvoji pritomnost. Muze si nest trauma z doby tesne po narozeni a ted se ji to vraci. Do toho ji jeste urcite boli zuby. Kazde dite je povahou jine. Nekdo tuleni nepotrebuje, nekdo extremne.
Jakou mas predstavu o tom, ze by si mela sama hrat? Na jednom miste? Proc? Vzdyt ma objevovat svet, posilovat zada, ruce. Pohybem, ne staticky na jednom miste.

ivetkakr
14. dub 2020

@puhelin lépe bych to nenapsala...

lennus
14. dub 2020

@olafk Jak se píše výše, miminka nejsou vyčůrané, je malinká, stojí o kontakt, nedonošené děti ho potřebují o to víc, znám to, syn se narodil 33+1 a byl hodně kontaktní. Bohužel jsem neměla šátek, takže jsme ho nosili na rukou kdykoliv potřeboval, u dcery jsem už šátek měla, byla první tři měsíce hodně plačtivá a hrozně to pomohlo. Čím víc kontaktu mají, tím lépe se osamostatní!
Takto malé se ještě nevydrží dlouho zabavit, máma je pro ně vše. Dcera je velmi samostatná, krásně se od mala zabaví a to nošení se mi opravdu vrátilo a postupně jsem ji nosila méně a méně. Doporučuju kontaktní výchovu, něco si o ní přečíst a dát hlavně na instinkt 😉

martiniquest
14. dub 2020

Souhlasim s @puhelin
A na ulevu doporucuji satek ci nositko. Mala bude mit kontakt a ty bude mit volne ruce.

emamaira
14. dub 2020

Já myslím, že ji v porodnici nikdo příliš nenosil... syn se narodil v 33tt a s problemy, takže jsme taky pobyli v nemocnici déle a když jsem to viděla, tak nemyslím, že by se jí tam nekdo věnoval víc než ty doma. Není to malý dospělý, má jiné potřeby než my, potřebuje kontakt, my tomu nemusíme rozumět. Verim, ze s dvojcaty je to zahul, ale ono to prejde. Preju hodne sil.

olafk
autor
14. dub 2020

@puhelin jde mi hlavně o to že je nevydrží nic dlouho kromě nošení ji čelem vpřed ať vše vidí. To jí má člověk skoro celý den na rukou a nedělá nic jiného..

puhelin
14. dub 2020

@olafk To casto nedokazou ani starsi deti. Braska je samostatnejsi?

olafk
autor
14. dub 2020

@puhelin bráška si dokáže povídat třeba hodinu pod hrazdičkou a naštěstí je toho lítání okolo syna poloviční. Neumíme si představit ten nápor kdyby to měl taky jako dcera.

codal
14. dub 2020

@olafk tohle není závislost, jen přirozená potřeba dítěte❤️.. k tomu pomalu ale jistě může přijít separační úzkosti, takže může být ještě hůř, tím te nechci strašit, jen ti říct, že je to normální a někdy dost má palici🤦. U nás pomáhalo polohovací lehátko, třeba na půl hodiny, když jsem vařila, tak jsem si ji dala na stůl, aby na mě viděla a zpívala jsem a povídala atd. A pak ten šátek nebo nosítko, dcera byla hodně nosící, na zemi si nevydržela hrát sama ani chvíli. Od osmého měsíce jsem nosila na zadech a to už bylo fajn, že jsem opravdu měla volné ruce a malá hezky viděla. Takže já doporucuju nějaké nosítko a moře trpělivosti, pokud možno se snažit vyhovět jejím potřebám, ono se ti to jednou vrátit ❤️! S dvojcatama to samozřejmě je složitější, protože se musíš rozpůlit. Co synek, ten to má stejně? Mimochodem mé dcery jsou důkazem toho, že každé dítě je jine, můj přístup byl k oboum stejný, přesto jedna byla těžce nosící a dlouho neodložitelná, druhá si od miminka vydržela hrát pod hrazdičkou a byla spokojená, Nosit se moc nechtěla, až mě to mrzelo. Člověk musí slevit ze svých představ a přizpůsobit se tomu, co chce mimimko. Často má člověk nějakou představu (spaní v posteli nebo naopak jen v postýlce a ono to nefunguje, dudlík, který dítě nechce nebo ho naopak vyžaduje, rodič chce nosit a dítěti se to nelíbí nebo naopak bojkotuje kočárek) a je potřeba vnímat potřebu toho dítěte a prostě ji následovat, i když to člověka někdy velmi vyčerpává a je to náročný, a v tvém případě s dvojcatama hned dvojnásob. Tak se drž!

westie
14. dub 2020

Mam doma holcicku (ted 7 mesicu) se stejnou potrebou - mela to od narozeni, je hodne kontaktni, ale chce mit prehled. Nositko ji moc nevyhovuje, ale zkousime ho prubezne - vzdycky na chvilku, nez se ji to prestane libit. A zatim to vypada, ze se doba v nositku prodluzuje. A takhle male miminko jen dava najevo, co potrebuje, neumi byt vycurane.

puhelin
14. dub 2020

@olafk Je to urcite o povaze kazdeho miminka. Ale jestli braska nmel po narozeni takove problemy, muze byt i ted klidnejsi, vyrovnanejsi. Holcicka si asi prinesla do zivota stres a (po tech zdravotnich problemech na zacatku) a nechce to sdilet sama.
Moje deti to take trochu odrazeji. Dcera je akutne vyvolana o tyden driv, urcite by si v brisku rada jeste pockala a jei ve 3 letech velmi kontaktni. Syna jsem po hrozicim predcasnem porodu (26tt se mi zacal rozevirat cipek) dokonce prenasela a je na nem znat vetsi klid a nezavislost. Nebo je to mozna tim, ze na dcerku jsem mela vic casu a mohla si dovolit ji mit stale u sebe, kdezto syn se tak nejak musel smirit s tim, ze kvuli narocnejsi segre musi chvili pockat? I to by ale mohlo odrazet situaci u tvych miminek.

zmrzlinka
14. dub 2020

Dcera byla donosena a na rukou jsem ji měla snad do jejich 18 měsíců....nechtěla ani šátek ani nosítko...jenom tulit,tulit,tulit....v domácnosti jsem dělala jenom to nejnutnější a když jsem potřebovala něco udělat ze synem, tak chvíli brecela...Držím palce ❤

andreadobro
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
ai30
28. črc 2022

@andreadobro Ta diskuse je dva roky stara, tak uz se to asi s vekem vyresilo ;)

andreadobro
Odpověď byla odstraněná
Zobraz