Chceme stavět, poraďte firmu

michaela1891
31. srp 2017

Dobrý den poraďte mi kdo už máte postavené bydlení a nechávaly jste si ho dělat nějakou stavební firmu se kterou jste byly opravdu spokojeni a bylo vše dle vašich představ. Od začátku do konce. Tavení pozemek jsme dostaly a desku uděláme sami jde nám jen o samotnou výstavbu. Díky a přeju pěkný den.

puresin
31. srp 2017

My Domistav a BAK, ale oboje jsou tady z HK a nevim, odkud jste vy. 🙂

rybamrazena
31. srp 2017

Najala bych si především kvalitní stavební dozor, který mi stavbu pohlídá (a ušetří peníze), výhrady ke stav.firmě budou vždy - i tam pracují lidi.
Desku bych rozhodně nedělala sama.... pokud na tom trváte, nechte ji následně firmou přebrat a vše zapiště do stavebního deníku...

olga_
31. srp 2017

Těžko radit. My jsme stavěli s firmou z Pardubic, která dělá domy z durisolu. První parta byla příšerná, se stavebním dozorem jsme na ně dupali. Firma partu vyměnila, druzí byli zlatí. Takže i v rámci jedné firmy je to otázka, na koho člověk narazí.
A záleží, z čeho chcete stavět (dřevostavba, durisol, ytong, klasické cihly atd...). Ne všichni umí dobře všechno. Ne všichni umí třeba stavět ve svahu.

Obecně, jak píše @rybamrazena, je zásadní dobrý a nezávislý stavební dozor, který bude hájit vaše zájmy, kterému budete moct důvěřovat např. v tom, že se nenechá u druhé obhlídky podmáznout. Ten náš např. trval vždy na tom, že než firma cokoli zalije betonem, musí to on jako dozor vidět na vlastní oči a schválit.

Jinak ještě zvažte tu základní desku. Mohli byste se následně dostat při potížích do konfliktu s firmou, která by mohla spoustu nějakých nesrovnalostí svádět na nedokonalost základní desky.

soleilll
31. srp 2017

@michaela1891 Zkus se mrknout na spřátelený web modrá střecha, tak třeba odpovědi najdeš.

marki00
31. srp 2017

Zkuste pohledat třeba nějakého zedníka, který pracuje s pár lidma a dělá od metru. Manžel takto dělá a je to lepší pro obě strany. Stavební firma má oproti němu vysoké ceny a dlouh lhůty.

popelucha
31. srp 2017

@michaela1891 my teď stavíme s pár lidmi z práce, kterým normálně platíme a vyjde nás o minimálně o polovinu levněji, než s firmou a víme, co je jak udělané...jak psali holky, důležitý je dozor, ale ten si to nechá taky zaplatit, většina firem chce akorát rejžovat a můžou ti to odfláknout...

rybamrazena
31. srp 2017

@popelucha A dozor by to teda měl dělat zadarmo? 😂

sedmiteckas
31. srp 2017

Modrastrecha.cz

popelucha
1. zář 2017

@rybamrazena nechytej zbytečně za slovíčko ;) pohybuju se kolem stavebnictví, muž je stavař, takže vím, že ta činnost zrovna laciná není...

pxtulka
1. zář 2017

@popelucha je fakt že dozor není nejlevnější, ale vždycky se to vyplatí. Má navíc velkou zodpovědnost. Já jsem taky stavařka a pozice dozorů je většinou velmi náročná, proto je nutné ty lidi zaplatit.

popelucha
1. zář 2017

@pxtulka chlap to dělá v rámci zaměstnání taky, takže nejsem mimo mísu ;) a kolikrát ta zodpovědnost je fakt na houby...

rybamrazena
1. zář 2017

@popelucha To není pravda. Zaplatit se nechají jiné profese. Stavební dozor má různé sazby - začíná na hodinové mzdě obkladače plus 50Kč, ale nikdy se nedostane např. na hodinovku právníka.

pxtulka
1. zář 2017

@rybamrazena na hodinovku právníka se nedostane ani hlavní inženýr projektu 😀 V dnešní době jsou drahá i řemesla, takže se nedá říct co je drahé a co ne. Spousta lidí u řemeslníka vnímá že něco udělal, vyrobil atd a nemá problém dát mu požadovanou cenu. U dozora má spousta lidí pocit že ten člověk nic nedělá a nechtějí platit.

rybamrazena
1. zář 2017

@pxtulka Přesně tak! Napsat "nechá si to zaplatit", to je jak říct, že vlastně nic nedělá, jen tahá z lidí prachy. 👍

kacasa
1. zář 2017

modrastrecha.cz ;)