Má přítel nárok na náhradu mzdy? Doprovod na ultrazvuk

teena86
4. srp 2016

Ahojte holky,
chtěla jsem se zeptat, jestli má přítel nárok na propustku a náhradu mzdy v práci. Chtěl by mě doprovázet na velký ultrazvuk
a nevíme, jestli si kvůli tomu musí brát dovolenou v práci, či zda má na propustku v tomto případě nárok.
U vyšetření být nemusí, ani bych se teoreticky - byť s obtížemi mohla dopravit sama, ale chtěla bych ho u vyšetření mít.
Díky a hezký den.

benny7
4. srp 2016

@teena86 to nemá, bohužel. Musí si vzít dovolenou

teena86
autor
4. srp 2016

@benny7 Děkuju moc za odpověď.🙂

terry1512
4. srp 2016

Doprovod manželky na vyšetření je na propustku. Manžel to tak standardně má. Byl semnou na všech UTZ. Ale asi bude záležet i na zaměstnavateli.

benny7
4. srp 2016

@terry1512 ale musí to být odůvodněný doprovod. POkud není na rizikovém a nemá žádné potíže, tak to proplacené mít nebude.

terry1512
4. srp 2016

@benny7 já rizikové nemám. A chodil semnou ulne normálně. Rekl v práci že jde semnou tehdy a tehdy a moje dr mu dala razítko na propustku.A dostal to normálně zaplaceno. Ale jak říkám asi záleží na dobrovuli zaměstnavatele.

benny7
4. srp 2016

@terry1512 to asi a také na doktorovi, jelikož mě tohle odmítli. Jediné, kdy to povolili byl odběr plodové vody, kde doprovod byl nutnostní

evculka_
4. srp 2016

Je to na propustku a mělo by to tak být, bohužel někteří zaměstnavatelé to nedodržují. Ale jsi osoba, která žije ve stejné domácnosti a to on má stejnou propustku a právo na stejnou náhradu, jako když jde sám k doktorovi. Já jsem takhle zase jezdila s ním když třeba jel do jiného města na vyšetření, nikdy nebyl problém získat razítko od jakéhokoliv doktora.

terry1512
4. srp 2016

No jak říkám asi to fakt záleží hlavně na zaměstnavateli. A teda dr to může být úplně sumak. To bych se teda hádala.

pandice
4. srp 2016

Ahoj, můj muž byl na velkém ultrazvuku se mnou, má nerovnoměrné rozvržení pracovní doby - může přijít a odejít kdy chce, ale v době od 10-14 musí být v práci, od personalistky dostal propustku s instrukcemi - dobu kdy musí být podle smlouvy v práci mu zaměstnavatel proplatí, zbytek doby si musí nadpracovat, moje dr. dala razítko a vůbec s tím neměla problém. V zákoně o nemocenském pojištění je uvedeno, že nárok na ošetřovné má zaměstnanec který se stará o člena domácnosti jehož zdravotní stav z důvodu nemoci nebo úrazu vyžaduje nezbytně ošetřování jinou fyzickou osobou (§39), takže v tomto případě asi opravdu záleží na zaměstnavateli, jak se k tomu postaví.

xpila
4. srp 2016

@evculka_ Jenže nárok na propustku je tehdy, když to vyžaduje zdravotní stav nebo typ vyšetření. Takže v tomto případně žádný nárok na propustku není a je to čistě jen na ochotě zaměstnavatele. A absolutně nejde o to, jestli dá doktor razítko, ale jestli to uzná zaměstnavatel. Doktor fakt mzdu nevyplácí.

evculka_
4. srp 2016

@xpila jj to píšu, že je to na zaměstnavateli, ale špatně jsem se vyjádřila, jako myslela jsem, že razítko by měl dát každý doktor, protože jak píšeš, on to neplatí. Já jsem se v žádné firmě nepotkala s tím, že by to nechtěli uhradit jako normální propustku, protože to bylo předem domluvené vyšetření a těhotenství jsme to všude brali, protože je to prostě něco, co se neopakuje každý den, ale to je prostě na zaměstnavateli.

terry1512
4. srp 2016

No třeba manžel má v kolektivní smlouvě přímo že má nárok na propustku v případě např. doprovodu těhotné partnerky k lékaři.I když to zdravotní stav nevyžaduje.A mají to jako ,,benefit" přes odbory. A Takže v tomto případě to asi fakt záleží na zaměstnavateli a jak to mají nastavené v práci.

tery_s
4. srp 2016

Ahoj, ať se jde zeptat na personální, zda by si mohl vzít propustku na velký UZ jako doprovod, tam mu to lékař potvrdí, ale v poradně na klasický UZ si myslím, že ne. I náš gynekolog má uvedeno, že vyšetření není důvodem pro potvrzení propustky pro druhou osobu. Takže, i když by ho zaměstnavatel pustil, není asi pravidlem, aby to lékař potvrdil, ale na tom genetické UZ ve 20tt, jestli myslíš tento, tak tam to určitě potvrdí.

teena86
autor
4. srp 2016

Ahojte holky, pročetla jsem odpovědi Vás všech a mockrát Vám za ně děkuju! Vypadá to, že je to opravdu na dobrovůli zaměstnavatele, takže přítel si buď vezme dovolenou, nebo se půjdeme zeptat na personální / případně se zeptá svého nadřízeného, jestli propuskovat či dovolenkovat.🙂 Všem Vám ale moc a z celého srdce děkuji, že jste si našly čas mi odpovědět, je zajímavé, jak to v každém zaměstnání v tomto funguje jinak, mějte se hezky.

helcenka
4. srp 2016

@teena86 - tak držím palce, ať mu to vyjde na propustku. Se mnou manžel jezdil na každou kontrolu v těhotenství, ultrazvuky, rizikové jsem neměla ani žádné obtíže a vždy na propustku a v práci mu to normálně bez problémů proplatili 😉 .

bajjunka
4. srp 2016

U nás pro přítele propustka neplatí. Na personálním na mě paní koukala jak na největšího idiota, když jsem se na to ptala. Prý proč se tam nemůžu odvést sama, na velký ultrazvuk, na rizikovém nejsem, tak kde mám problém (pracujeme oba v jedné firmě). Vzít si dovolenou neměl problém, ale ten způsob jak to řekla.... Někteří nemají pochopení....

j.a.n.i
5. srp 2016

@bajjunka Vzdyt ma pravdu, proc by mel zamestnavatel platit to, ze se chce partner podivat na utz.

chicina
5. srp 2016

U nas mu zamestnavatel propustku normalne vzal,jako doprovod manzelky k lekari

terry1512
5. srp 2016

@j.a.n.i to je sice fakt,ale zas na druhou stranu mě to přijde od zaměstnavatele jako hezky krok když stim nemá problém. Dítě je i toho chlapa tak proc mu taky neumožnit se podívat? Ale hold každý to má v hlavě nastavené jinak.

bajjunka
5. srp 2016

@j.a.n.i : Napsala jsem, že vzít si dovolenou nebyl problém. Ale jak píše @terry1512 , byl by to od zaměstnavatele hezký vstřícný krok. Také to jsou rodiče, tátové od dětí. Když pak člověk nemá možnost si dovolenou vzít, tak ho to dost zamrzí....

eviicka
5. srp 2016

No teda já se přiznám, že mě by ani nenapadlo chtít po zaměstnavateli, aby proplácel cestu na ultrazvuk pro muže, pokud to můj zdravotní stav nebude vyžadovat (v opačném případě samozřejmě ano). I já se snažila pro sebe si dávat poradnu tak, aby mi do pracovní doby nezasahovala (a za celé těhotenství - do 30tt, jsem uplatnila jen jednu propustku - a to k očnímu, který s těhotenstvím ani nesouvisel).
Jako vstřícný krok od zaměstavatele bych viděla to, že umožní dovolenou, či ještě lépe možnost napracování těch hodin. A to nejsem a nikdy jsem nebyla zaměstnavatel, ale vždy jen zaměstnanec.

eviicka
5. srp 2016

@bajjunka jo když není možnost si dovolenou vzít, tak to opravdu zamrzí, to jo. Moje doktorka umožňuje přítomnost patnera jen u UTZ ve 20. týdnu, a to zrovna měl dovolenou manželův kolega, takže pro něj by ta případná dovolená byla velká komplikace - tak to nás trošku mrzelo, ale dostal alespoň fotku 🙂.

j.a.n.i
5. srp 2016

@terry1512 Vzdyt mu to umoznil, dal mu dovolenou, ale proc by mu za to mel jeste platit...

terry1512
5. srp 2016

@j.a.n.i Bože já neřekla že je to povinnost,ale že by to bylo hezký.Manžel to tak třeba v práci má.A žádnej problém to není.Mají dobré odbory.Hold někde si na to musí brát dovolenou a někde ne.A kde je psáno že se té přítelkyni třeba neudělá zle? Semnou šel manžel na propustku i na odběr krve ráno na lačno,protože sama bych to prostě nedala ještě s malou v kočáru.

j.a.n.i
5. srp 2016

@terry1512 A kdy je psano, ze se ji neudela zle treba cestou do prace, na nakup, na plavani ci na navstevu, nemel by nahodou dostat proustku i na to?

terry1512
5. srp 2016

@j.a.n.i No tak to už je trošku absurdní nemyslíte?Já se nemíním tady s nikým dohadovat co by kdyby.Napsala jsem jak to má manžel v práci a tím to pro mě končí.
Zakladatelce jsme poradily a víc není třeba to řešit.A toto je zrovna situace kdy by tu propustku klidně mohl mít.a ve finále tu dovolenou taky dostane zaplacenou ne snad?

Z toho co jste napsala se my zdá že máte akorát potřebu se s někým pohádat.a hlavně se utvrdit ve svojí pravdě.

teena86
autor
5. srp 2016

@helcenka
@bajjunka
@terry1512
Děkuju moc za názory, zkušenosti a přání holky, já to vnímám také tak, je to prostě nejspíš na zaměstnavateli a je to pěkné gesto, protože to není jen jak to tu vyznívá - aby se chlap podíval na UTZ. Je to i z toho důvodu, že se na tom screeningovém ultrazvuku můžete dozvědět i hodně nepříjemný věci, který Vás rozhodí a podpora partnera je v tu chvíli k nezaplacení, mám to ze své zkušenosti, na prvním screeningu nám sdělili malou nosní kůstku a riziko pro DS a v tu chvíli jsem byla moc ráda, že mám partnera u sebe. Proto mě moc mrzí, že tu zaznívají názory dalších, ikdyž se ráda podívám na situaci očima někoho jiného - které vyznívají jako zneužívání propustek - můj partner měl za x let v práci jednu jedinou propusku, žádnou neschopenku, já si samozřejmě lékaře taky zařizuji pokud možno mimo pracovní dobu, ale mám-li jít k profíkovi - jakým MUDr. Vlašín z Prenatalu je, musím počítat, že to třeba s termínem mimo práci nevyjde, stejně tak nestíhám mimo pracovní dobu poradnu. A v žádném případě mě partner do poradny nedoprovází, jezdím sama, spíš mi šlo o tyto stěžejní UTZ, kde se můžete dozvědět i hodně nepříjemnou zprávu. A ve fázi, kdy zaměstnavatel nechce dát třeba v daném termínu dovolenou, je to prostě na prd, jinak nemá partner problém vzít si dovolenou. To má odpověď také pro
@eviicka
@j.a.n.i

terry1512
5. srp 2016

@teena86 helu vubec se nemusíš tady obhajovat proč chceš přítele sebou. Jak už sem psala je to i jeho dítě a má právo tam stěnou jít. A pokud mu dají propustku tím lip. Na ty rejpalky se Vykašli. Sežrali asi moudrost světa a jsou bezchybný, dokonalí a nikdy nevyužily něco ve svůj prospěch. Držím palce ať přítel tu propustku dostane a hlavně ať miminko je v pořádku. P.S Mudr. Vlašín je jednička mám snim také svoji zkušenost. 😉

kami1984
5. srp 2016

Manžel se mnou byl, syn měl nález na mozku a tak jsme jeli o FN na detailní UTZ a byla to spojená jen nějaká vlákna, za 3týdny jsme jeli na kontrolu a ok. Oba termíny jel se mnou na propustku. V tomhle je jeho zaměstavatel skvělý..
Držím palce, at' je UTZ v pořádku a miminko zdravé🙂

pandice
5. srp 2016

@teena86 Nemáš se za co ospravedlňovat, ty víš proč chceš aby šel přítel s tebou. Položila jsi otázku, myslím, že předmětem diskuze je ti na ni odpověď, ne pranýřovat, za to, že chceš mít partnera u sebe.